Παρουσίαση του παιδικού βιβλίου «Τι θα πάρω μαζί μου φεύγοντας!» Παρασκευή 8 Ιουνίου 7 μ.μ. στο Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο «Λ. & Ν. Σακελλαρίου»

6 Ιούνιος 2018

 

«Τι θα πάρω μαζί μου φεύγοντας

Παρασκευή 8 Ιουνίου 7 μ.μ.

στο Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο «Λ. & Ν. Σακελλαρίου»

(Μουσείο Πόλης Δήμου Καρδίτσας)

 

Οι Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Καρδίτσας, σε συνεργασία με την Κοινοτική-Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλλιθήρου, παρουσιάζουν το παιδικό βιβλίο των Νίκης Κάντζου και Φυλλιώς Νικολούδη (Εκδόσεις Εθνικού Κέντρου Διάσωσης Σχολικού Υλικού) που καλεί μικρούς και μεγάλους να ευαισθητοποιηθούν στην σύγχρονη εκδοχή του κοινωνικού ζητήματος της προσφυγιάς.

Πόλεμος, Ξεριζωμός, Προσφυγιά, Νοσταλγία, Ελπίδα, Καινούρια Πατρίδα… Μια βαλίτσα ζει την προσφυγιά, γεμίζει με αναμνήσεις, ταξιδεύει σε θάλασσες και σε βουνά στα χέρια ενός παιδιού, συναντάει και άλλες βαλίτσες και τελικά φτάνει σε έναν τόπο, για να κάνει μια καινούρια αρχή. Όπου όμως κι αν βρίσκεται κουβαλά την ψυχή, τις αναμνήσεις και τις προσδοκίες του κατόχου της.

«Είμαι μια βαλίτσα, όπως τόσες άλλες. Ζούσα σε ένα σπίτι μαζί με άλλες βαλίτσες.
Με χαρές, με λύπες, με γέλια, με μικρές απογοητεύσεις. Μερικές φορές ταξίδευα για δουλειές και άλλες φορές για διακοπές. Περισσότερο αγαπούσα τα ταξίδια των διακοπών, γιατί στο εσωτερικό μου έβαζαν πάντα την αισιοδοξία. Ξαφνικά κάτι άλλαξε…». 

Το βιβλίο συνοδεύεται από εκπαιδευτικές δραστηριότητες που βοηθάνε τα παιδιά μαζί με τους φίλους τους, τους γονείς τους, τους εκπαιδευτικούς τους, να μάθουν, να προβληματιστούν, να συναισθανθούν και να μην μείνουν αμέτοχοι.

Η Νίκη Κάντζου είναι εκπαιδευτικός στη δημόσια εκπαίδευση, συγγραφέας και εμψυχώτρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε μουσεία. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στις Επιστήμες της Αγωγής. Έχει γράψει βιβλία για εκπαιδευτικούς και βιβλία τέχνης για παιδιά. Κάθε φορά που βλέπει μια βαλίτσα αισθάνεται ότι αυτή κουβαλά κάτι από την ζωή του κατόχου της. Η δική της βαλίτσα έχει μέσα ταξίδια, μουσεία, παιχνίδια θησαυρού, βιβλία και τις μικρασιάτικες της ρίζες.

Η Φυλλιώ Νικολούδη είναι σχολική σύμβουλος προσχολικής αγωγής στη δημόσια εκπαίδευση, συγγραφέας και δασκάλα δράματος στην εκπαίδευση. Έχει διδακτορικό στην Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και στις Θεατρικές Δραστηριότητες. Έχει γράψει παιδικά βιβλία και βιβλία για εκπαιδευτικούς.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Ιουνίου στις 7 το απόγευμα στο Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο «Ν. & Λ. Σακελλαρίου» (Μουσείο Πόλης). Αρχικά θα ακουστούν προφορικές αφηγήσεις από άτομα που βίωσαν τα ίδια (στην περίοδο του Εμφύλιου Πολέμου) ή η κοινότητά τους (Καππαδοκικό) την προσφυγιά, καθώς και πώς σήμερα η τοπική κοινωνία υποδέχεται πρόσφυγες και με τι τρόπο το βιβλίο μπορεί να αξιοποιηθεί σ’ αυτή την κατεύθυνση. Στη συνέχεια, θα γίνει αναφορά στην εικονογράφηση του βιβλίου και οι συγγραφείς θα κλείσουν με παραδείγματα δράσεων του βιβλίου.

 

Συμμετέχουν:

-Αναστάσιος Παναγιωτίδης (μελετητής ιστορίας, λαογράφος)

-Χρυσαυγή Σέγγη (συντονίστρια έργου «Διαμονή προσφύγων & αιτούντων άσυλο στην Καρδίτσα» της Ύπατης Αρμοστείς του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες / σύμβαση με ΑΝΚΑ)

-Κωνσταντίνος Μπιλιούρης, εικαστικός

ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΆ ΣΤΟΙΧΕΊΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΆΤΩΝ 2017-18

5 Ιούνιος 2018

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018

ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΗΝ Α/ΘΜΙΑ ΕΚΠ/ΣΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Απολογιστικά στοιχεία Προγραμμάτων 2017-18

Το 5ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας συμμετέχει στην εκστρατεία Let’s do it Greece 2018

27 Απρίλιος 2018

Οι μαθητές του 5ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας συμμετίχαν στην πανελλαδική εκστρατεία LETS DO IT GREECE 2018. Μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους ξεκίνησαν από το σχολείο και με σακούλες και γάντια πραγματοποίησαν τον καθαρισμό της περιοχής Παλέρμο – Σιδηροδρομικός Σταθμός. Στην δράση συμμετείχαν όλα τα παιδιά του σχολείου. Οι μαθητές δεν βοήθησαν μόνο στον καθαρισμό της περιοχής αλλά έμαθαν να σέβονται και να φροντίζουν το περιβάλλον και απέκτησαν περιβαλλοντική συνείδηση καθώς  συνειδητοποίησαν ότι το περιβάλλον μας προσφέρει ζωή και το μόνο που πρέπει εμείς να κάνουμε είναι να το κρατάμε καθαρό και να συμβάλλουμε στην προστασία του.

Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση: εδώ

Ημερίδα για την Ασφαλή Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

25 Απρίλιος 2018

Η Δ/νση Π/θμιας Εκπ/σης Καρδίτσας και η  Διεθνής Ένωση Αστυνομικών, Τοπική Διοίκηση Καρδίτσας συνδιοργανώνουν ημερίδα με θέμα:

«Ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο»

σε συνεργασία με την Υπηρεσία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Η ημερίδα απευθύνεται σε μαθητές/τριες Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης των Δημοτικών Σχολείων της πόλης της Καρδίτσας και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 2 Μαΐου 2018 στο Κινηματοθέατρο Καρδίτσας.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί από τις 9.00΄- 10.45΄ για την πρώτη ομάδα μαθητών/τριών και από τις 11.00΄- 12.45΄ για τη δεύτερη ομάδα μαθητών/τριών.

Παρακαλούμε να  δηλώσετε συμμετοχή στον παρακάτω σύνδεσμο έως την Παρασκευή, 27-04-2018 για μία από τις παραπάνω ώρες: Δήλωση συμμετοχής

Το απόγευμα της Τετάρτης, 2 Μαΐου 2018, στις 16.00΄, θα πραγματοποιηθεί η ημερίδα για εκπαιδευτικούς και γονείς.

Ετικέτα Σχολείου eTwinning 2018-19

17 Απρίλιος 2018

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι 1.211 σχολεία της Ευρώπης, που συμμετέχουν στη δράση eTwinning, τιμήθηκαν με την Ετικέτα Σχολείου eTwinning μετά από μια διαδικασία αίτησης δύο φάσεων. Τα σχολεία που τιμήθηκαν με τον τίτλο αυτόν είναι πρωτοπόρα και αναγνωρίζονται ως ηγέτες σε τομείς όπως τους εξής:

Πατήστε εδώ για να δείτε ολόκληρη τη λίστα των βραβευθέντων σχολείων.

Στην Ελλάδα τιμήθηκαν με την Ετικέτα Σχολείου eTwinning 86 σχολεία. Eιδικότερα στην Περιφέρεια Καρδίτσας τα σχολεία είναι τα εξής: 18ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας, Γυμνάσιο-Λυκειακές Τάξεις Ιτέας Καρδίτσας και 3ο Γενικό Λύκειο Καρδίτσας.

Η ετικέτα αυτή δεν αποτελεί απλά την αναγνώριση της προσωπικής επιτυχίας επιμέρους εκπαιδευτικών του σχολείου, αλλά και αναγνώριση των εξαιρετικών επιτευγμάτων ολόκληρης της ομάδας του eTwinning. Η πρεσβευτής eTwinning Θεσσαλίας, κ. Λιάκου Χαρίκλεια, συγχαίρει θερμά μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και τους/τις κ.κ. Διευθυντές/-τριες των βραβευμένων σχολείων για τη συνεργασία και την ομαδικότητα που επέδειξαν.

.

Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλαδοξίας και την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

16 Απρίλιος 2018

1ο Nηπιαγωγείο Σοφάδων

Σχολ.έτος: 2017-2018

Δράση για το πρόγραμμα σχετικά με τον ρατσισμό με τίτλο: «Η ποίηση μας βοηθάει να ζήσουμε χωρίς ρατσισμό».

Δημιουργία ποιημάτων  από τα νήπια του Πρωϊνού Υποχρεωτικού Προγράμματος και του Ολοήμερου Προαιρετικού προγράμματος, με την βοήθεια των Νηπιαγωγών Διονυσακοπούλου Ιωάννας, Πασχαλίδου Μαρίας και Σαββινίδου Δημητρίας.

 Σ΄ΑΓΑΠΩ

Κάθεσαι δίπλα μου γελάς,

τη δική μου γλώσσα δε μιλάς.

Όταν πέφτεις και  ΄συ  κλαίς,

στην πατρίδα σου το γειά σου πως το λές;

 

Χεράκια δυο,  ματάκια δυο

έχεις και εσύ…… ξέρω να μετρώ.

Καρδούλα μια που χτυπάει γλυκά,

καρδούλα έχω και εγώ

και πολύ σε Αγαπώ.

Τι και αν μοιάζεις  διαφορετικό

Είμαστε ίδιοι θαρρώ!

Σ΄αγαπώ!

 

ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Άσπρα, κίτρινα, μαυράκια

όλα τα παιδιά,

θέλουμε Αγάπη

θέλουμε αγκαλιά.

 

Κοντά , ψηλά

λιχνά και παχουλά,

της καρδιάς  «η ζεστασιά» μας νοιάζει

οι φίλοι και η χαρά.

 

Του αγρού λουλούδια,

όλα τα παιδιά,

τόσο ίδια, τόσο διαφορετικά.

Γίνεται προσπάθεια  ένα από τα δύο ποιηματάκια να μελοποιηθεί.

Σοφάδες:  27/3/2018

Η Προϊσταμένη

Διονυσακοπούλου Ιωάννα

 

8o Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας

“Ο Άλλος”

Ποιος είναι ο “Άλλος”;

…ο “μικρός” της πρώτης, που οι μεγάλοι δε θέλουν να κάνουν παρέα μαζί του…

…ο “γυαλάκιας” της τάξης…

…η “μαυρούλα”, που κάθεται στο μπροστινό θρανίο…

…ο “κοντούλης”, που όλοι αποκαλούν “τάπα” και αδυνατεί να βάλει το καλάθι στη μπασκέτα…

…ο “χοντρούλης”, με τα παραπανίσια κιλά, που δεν τον θέλει κανείς στην ομάδα της σκυταλοδρομίας…

…αυτός που μιλάει διαφορετική γλώσσα από εμένα και του κάνω νοήματα, για να καταλάβει τι του λέω…

…η αδυνατούλα, που είναι “πετσί και κόκαλο” και όλοι τη λένε “οδοντογλυφίδα”…

…αυτός που φοράει ακουστικό, για να ακούει καλύτερα τα πουλάκια που κελαηδούν…

…ο ψηλός της Στ’ με τα πολλά σπυράκια στο πρόσωπο, που όταν του μιλάς κοκκινίζει…

…το “πειραχτήρι”, που τσιμπάει τα μικρά παιδιά του σχολείου στα διαλείμματα…

…η διαφορετικά μοντέρνα κουρεμένη μαθήτρια της Ε’, που όλοι ψιθυρίζουν πίσω από την πλάτη της…

…Ο αδιάβαστος μαθητής, που όλοι τον δείχνουν σαν “τούβλο”…

…Ο καλά διαβασμένος μαθητής, που όλοι τον λένε “φυτό” ή “σπασίκλα”…

…Ο “φοβιτσιάρης”, που τον φωνάζουν “κότα”…

…Ο καινούριος μαθητής, που όλοι τον διώχνουν, γιατί είναι “πάνω σε καροτσάκι”…

 

Ποιος είναι ο “Άλλος” τελικά;;;

Ο μαθητής που κάθεται στη διπλανή θέση του θρανίου μου;

Αν δεν είχα γεννηθεί στη χώρα μου…..

Αν δεν είχα γεννηθεί στη γειτονιά μου…

Αν δε μιλούσα τη γλώσσα που μιλάω…

Τότε θα ήμουν εγώ ο «Άλλος»!!!

 

Οι 19 μαθητές της Δ1 τάξης

Του 8ου Δημοτικού σχολείου Καρδίτσας

Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Το 20ο Νηπιαγωγείο Καρδίτσας συμμετέχει στην Παγκόσμια Ημέρα Νερού, στις 22 Μαρτίου

22 Μάρτιος 2018

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, σήμερα 22 Μαρτίου, το 20ο Νηπιαγωγείο Καρδίτσας συμμετέχει στην υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης για το νερό, τη σημασία του και την εξοικονόμησή του.

Οι δράσεις αυτές υλοποιούνται στο πλαίσιο του eTwinning ευρωπαϊκού έργου με τίτλο «Ένας δράκος με γυαλιά ψάχνει καθαρά νερά», στο οποίο συμμετέχουμε ως σχολική μονάδα το τρέχον σχολικό έτος.

Τα παιδιά των 21 σχολείων (Ελλάδας, Κύπρου, Βουλγαρίας) που συμμετέχουν στο έργο, μαζί με τις εκπαιδευτικούς τους υλοποιούν δράσεις που αφορούν τους υδροβιότοπους των συμμετεχόντων σχολείων, τη λειψυδρία, τα αποτελέσματα σπατάλης νερού σε ανθρώπους και φύση και τους τρόπους εξοικονόμησης νερού, ώστε να ευαισθητοποιήσει τους κατοίκους των περιοχών.

Η συμμετοχή της ομάδας του έργου (29 εκπαιδευτικοί και 400 παιδιά) στις δράσεις της σημερινής ημέρας στοχεύει στην εκπαίδευση των μικρών μαθητών να είναι οι αυριανοί ενεργοί πολίτες και στην προσπάθεια για διασύνδεση με την τοπική και ευρύτερη κοινωνία. Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί δημιούργησαν συνεργατικά ένα φυλλάδιο, μια αφίσα, κι ένα ραδιοφωνικό σποτάκι για το νερό ( https://youtu.be/5vwLZL-CoEs )

Το 20ο Νηπιαγωγείο Καρδίτσας, σε συνεργασία με το 1ο Νηπιαγωγείο και το ΚΠΕ Μουζακίου,  με τους μαθητές/τριές του συμμετέχει στο έργο αυτό ενεργά προβάλλοντας τη Λίμνη Πλαστήρα.

Ευχή όλων μας είναι η αντιμετώπιση της υπόθεσης ΝΕΡΟ – ΥΔΑΤΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ – ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΙ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ με υπευθυνότητα και σεβασμό από όλους.

Η αφίσα του έργου

Σχολεία συμμετοχής:

Δημόσιο Νηπιαγωγείο Αρεδιού Λευκωσίας – Φράγμα Ταμάσσου

Νηπιαγωγείο Όσσας – Λίμνη Κορώνεια

20ο Νηπιαγωγείο Καρδίτσας – Λίμνη Πλαστήρα

1ο – 8ο Νηπιαγωγείο Καστοριάς – Λίμνη Καστοριάς

2ο Νηπιαγωγείο Παναιτωλίου – Λίμνη Τριχωνίδα

8ο Νηπιαγωγείο Κιλκίς – Λίμνη Δοϊράνη

Νηπιαγωγείο Κεντριού – Φράγμα Μπραμιανών

1ο Νηπιαγωγείο Λητής – Λίμνη Βόλβη

11ο Νηπιαγωγείο Έδεσσας – Λίμνη Βεγορίτιδα

14ο Νηπιαγωγείο Χανίων – Λίμνη Αγιάς

2ο Νηπιαγωγείο Νέων Μουδανίων – Λίμνη Αγίου Μάμα

2ο Νηπιαγωγείο Αλιάρτου – Λίμνη Υλίκη

1ο Νηπιαγωγείο Μουρικίου – Καταρράκτες Τσιρώνγκα

1ο Δημοτικό Σχολείο Μουρικίου – Λίμνη Πολυφύτου, Ποτάμι Αγίου Νικολάου

29ο Νηπιαγωγείο Σερρών – Λίμνη Κερκίνη

4ο Νηπιαγωγείο Ν. Ιωνίας Βόλου – Λίμνη Κάρλα

4ο Νηπιαγωγείο Πυλαίας – Φράγμα Θέρμης

7ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων – Λίμνη Παμβώτιδα

2ο Νηπιαγωγείο Ληξουρίου – Λίμνη Μελισσάνη

6ο Νηπιαγωγείο Αγλαντζιάς Λευκωσία – Λίμνη Αθαλάσσας

Kindergarten “8th March” Plovdiv, BULGARIA – Maritza river

 

Τριήμερο σεμινάριο με θέμα » Η μέλισσα στην εκπαίδευση για την αειφορία»

19 Μάρτιος 2018

Στο σεμινάριο θα συμμετέχουν 45 εκπαιδευτικοί Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης σύμφωνα με τις προυποθέσεις που αναγράφονται στο έγγραφο.

Διαβάστε την πρόσκληση εδώ

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων