Περί εφαρμογής των νόμων.. άδεια αιμοδοσίας – κάπνισμα.

Σύμφωνα με το εγκύκλιο “10-7-2007: Άδειες μονίμων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.“του ΥΠΕΠΘ περιγράφονται οι άδειες που μπορεί ένας εκπαιδευτικός να διεκδικήσει. Μια κατηγορία από αυτές τις άδειες είναι ή άδεια αιμοδοσίας. Με απλά λόγια ο εκπαιδευτικός που δίνει εθελοντικά αίμα δικαιούται άδεια την ημέρα που δίνει το αίμα και άλλες 2 μέρες ειδική άδεια απουσίας, με πλήρεις αποδοχές (ως “τιμητική”).

Πρόσφατα συνάντησα μια αρνητική στάση απέναντι στην διεκδίκηση  άδειας αιμοδοσίας ως εργαζόμενος σε σχολείο της Ροδόπης.  Τον Οκτώβριο του 2009 αιτούμενος άδεια προσκόμισα το χαρτί εθελοντικής αιμοδοσίας (ημερομηνίας 9/9/2009). Ο διευθυντής του σχολείου μου χορήγησε άδεια για την 1 μέρα που ζήτησα δηλώνοντάς μου ότι έτσι εξαντλώ την άδεια αιμοδοσίας την οποία δικαιούμαι με βάση την συγκεκριμένη αιμοδοσία, με τη δικαιολογία ότι τον Σεπτέμβριο 2009 όταν ανακοινώθηκαν οι έκτακτες αποσπάσεις (οι αρχικές αποσπάσεις είχαν ανακοινωθεί τον Αυγ-2009) δεν παρουσιάστηκα στο σχολείο την ίδια μέρα που κοινοποιήθηκε το έγγραφο στα σχολεία (δηλαδή την Δευτέρα 7/9/2009 – για να είμαστε ακριβείς οι αποσπάσεις ανακοινώθηκαν ηλεκτρονικά αργά το μεσημέρι της Παρασκευής 4/9/2009 αλλά το έγγραφο έφτασε στα σχολεία-διευθύνσεις την Δευτέρα 7/9/2009), αλλά 2 μέρες αργότερα. Επειδή προφανώς δεν ήταν δυνατή η αυθημερόν μετακόμιση από Αθήνα σε Κομοτηνή επικοινώνησα με την διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προκειμένου να λάβω προφορική άδεια και να παρουσιαστώ την Πέμπτη 10/9/2009.

Το παραπάνω έγγραφο για τις άδειες εκπαιδευτικών δεν καλύπτει άδειες στις περιπτώσεις που κάποιος εκτάκτως αποσπαστεί (τυπικά πρέπει την επόμενη να βρίσκεται στο σχολείο που αποσπάστηκε, ανεξαρτήτως αν το σχολείο μπορεί να βρίσκεται 750χλμ μακρυά και να μεσολαβήσει μετακόμιση).

Την δεύτερη φορά που ζήτησα άδεια αιμοδοσίας ήταν πριν λίγες μέρες προσκομίζοντας χαρτί αιμοδοσίας με ημερομηνία 28/12/2009. Η απόρριψη της αίτησης μου ήρθε γραπτώς με αιτιολογία “η ημέρα αιμοδοσίας και οι αιτούμενες ημέρες αδείας δεν αποτελούν ημέρες του ίδιου ημερολογιακού έτους”.  Αν είχα δώσει αίμα 4 ημέρες αργότερα (αλλαγή έτους) θα μπορούσε να γίνει δεκτό το συγκεκριμένο αίτημά μου. Το έγγραφο αδειών αναφέρει ότι “οι δύο αυτές ημέρες άδειας χορηγούνται πέρα της ημέρας αιμοδοσίας και μπορούν να ληφθούν είτε συνεχόμενα με το χρόνο της αιμοδοσίας ή οποτεδήποτε μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος”. Μια αυστηρή εφαρμογή της παραπάνω εγκυκλίου συνεπάγεται ότι ο εκπαιδευτικός που θα δώσει αίμα τέλη Δεκεμβρίου δεν δικαιούται άδεια.

 Πολλές φορές προτιμάνε οι διευθυντές σχολείων να “εξυπηρετούν” δίνοντας άγραφες άδειες σε καθηγητές (και όχι αιμοδοσίας) ώστε ο καθηγητής να νιώθει υποχρεωμένος. Μου έχει τύχει σε προηγούμενο σχολείο, ο διευθυντής να επικαλείται ότι είμαι ευνοημένος.. επειδή 1-2 φορές με έχει “εξυπηρετήσει” δίνοντάς μου άγραφη άδεια.

Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 3 του Ν. 3730/2008  το κάπνισμα απαγορεύεται στους χώρους των σχολείων. Βέβαια όπως όλοι γνωρίζουμε ελάχιστοι είναι οι δημόσιοι χώροι όπου τηρείται ο νόμος αυτός. Στο ένα από τα σχολεία που εργάζομαι φέτος έχει αποσταλεί έγγραφο από την διεύθυνση αναφέροντας ότι εκπαιδευτικοί και μαθητές παραβιάζουν τον νόμο περί καπνίσματος. Επίσης.. στο δεύτερο σχολείο που εργάζομαι φέτος, επιτρέπουμε στους μαθητές να καπνίζουν, όχι μπροστά στην πόρτα και να φαίνονται αλλά σε ένα σημείο του προαύλιου όπου δεν φαίνονται. Την ίδια πρακτική εφαρμόζαμε και στο προηγούμενο σχολείο που εργαζόμουν πέρσι στην Αθήνα. Το πρόβλημα δεν είναι αν οι μαθητές καπνίζουν, αλλά να καπνίζουν σε σημείο ώστε να μην φαίνονται 🙂 . Ο νόμος περί καπνίσματος μπορεί να είναι σαφής αλλά ούτε διεύθυνση δευτεροβάθμιας αλλά ούτε και το ίδιο το σχολείο προσπαθούν να τον εφαρμόσουν.

Τελικά όταν ο νόμος μας βολεύει τον εφαρμόζουμε ρητώς,  και όταν δεν μας βολεύει/αρέσει, προσπαθούμε με πλάγιους τρόπους να αποφύγουμε την εφαρμογή του.

Αφήστε μια απάντηση