Πρωτομαγιά

Πρωτομαγιά με έναν πίνακα ζωγραφικής….

Ένας πίνακας ζωγραφικής μπορεί να μας δώσει την ευκαιρία για συζήτηση με τα παιδιά. Ακολουθούν δύο πίνακες ζωγραφικής του Van Gogh με λουλούδια και εικόνες από τη φύση. Ποιά χρώματα χρησιμοποιεί ο ζωγράφος; Πού κάθεται και βλέπει αυτές τις εικόνες; Σε ποιά εποχή βρισκόμαστε; Είναι χαρούμενος ή λυπημένος ο ζωγράφος;

Ως επέκταση αυτής της δραστηριότητας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα πινέλα και τις τέμπερες για να ζωγραφίσουμε τον δικό μας πίνακα ζωγραφικής! Πολλές φορές δίνουμε στα παιδιά μια μικρή εικόνα ενός αντίστοιχου πίνακα και τα καλούμε να γίνουν μικροί ζωγράφοι. Ανάλογα με το επίπεδο και τη δημιουργικότητα των παιδιών μπορούμε να ιχνο-ζωγραφίσουμε την εικόνα για να ζωγραφίσουν τα παιδιά μέσα στο σχέδιο. Ένα παράδειγμα της παραπάνω περιγραφής είναι η δεύτερη εικόνα.

  

Πρωτομαγιά με στεφάνια και τραγούδια!!!

Λουλούδια ας διαλέξουμε

και ρόδα και κρίνα

κι ελάτε να πλέξουμε

στεφάνια από κείνα

 

Ρεφρέν

Στο Μάη που σήμερα προβάλλει στη γη

 

Τ’ αηδόνια συμφώνησαν

της γης αγγελούδια

και βρήκαν και τόνισαν

καινούργια τραγούδια

 

Η θάλασσα γίνεται

καθρέφτης και πάλι

το κύμα της χύνεται

κι ο φλοίσβος του ψάλλει

 

Χορεύει το πρόβατο

τ’ αρνάκι βελάζει

κι απ’ τον αγκαθόβατο

δροσούλα σταλάζει

Μια πολύ ωραία προσέγγιση του θέματος της πρωτομαγιάς υπάρχει εδώ. 

Μαθηματικές δραστηριότητες

Μια πολύ διασκεδαστική μαθηματική δραστηριότητα είναι το φυτό στη γλάστρα που βλέπουμε. Τα παιδιά αντιστοιχούν τον αριθμό στην ποσότητα.

Μια άλλη μαθηματική δραστηριότητα είναι η τοποθέτηση τόσων λουλουδιών πάνω στο στεφάνι όσο λέει και ο αριθμός. Μπορούμε να έχουμε ένα μαγιάτικο στεφάνι να τοποθετούμε τον αριθμό π.χ. το πέντε και τα παιδιά να καλούνται να τοποθετήσουν τόσα λουλούδια όσα λέει ο αριθμός. Αφού το παίξουμε με τα παιδιά μπορούμε να τους δώσουμε το παρακάτω φύλλο εργασίας.

Στα παρακάτω φύλλα εργασίας, στο πρώτο φύλλο εργασίας τοποθετούμε τα σχήματα στη σωστή θέση και στο δεύτερο τόσα λουλούδια όσα λέει ο αριθμός, δηλαδή 3.

Φύλλα εργασίας για την γλώσσα

Κατασκευές

Γλώσσα

   Ασκήσεις γλωσσικής ανάπτυξης

Περιγράφω τις εικόνες

Μια ωραία δραστηριότητα για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι η περιγραφή εικόνων. Με τον τρόπο αυτό πετυχαίνουμε την ανάπτυξη του προφορικού τους λόγου και τη βελτίωση του λεξιλογίου τους. Συνήθως μπορούμε να ξεκινήσουμε με το δικό τους χώρο, το υπνοδωμάτιό τους και στη συνέχεια σε άλλους χώρους του σπιτιού, το σαλόνι, την τουαλέτα, την κουζίνα. Όλοι αυτοί οι χώροι αποτελούν το σπίτι του κάθε παιδιού. Μετά το σπίτι μπορούμε να περάσουμε στη γειτονιά, δηλαδή στο χώρο που μας περιβάλλει.

 

Περιγράφω μια ιστορία

Σε δεύτερο επίπεδο, όταν τα παιδιά έχουν κατακτήσει την περιγραφή μιας εικόνας, μπορούμε να περάσουμε στην περιγραφή περισσότερων εικόνων που συνδέονται και αποτελούν μια ιστορία. Πάντα βοηθάμε τα παιδιά για την κατάκτηση αυτής της ικανότητας. Στην αρχή μπορούμε να ξεκινήσουμε με τρεις εικόνες, τέσσερις και στη συνέχεια με τις ιστορίες που έχουν πέντε εικόνες.

 

ciclo productivo de la miel

 

Η παπαρούνα και ο κοκκινολαίμης

Η παπαρούνα και ο κοκκινολαίμης

Την ημέρα που σταυρώθηκε ο Χριστός στον ουρανό πετούσε ένα μικρό πουλάκι. Είχε άσπρο λαιμό, έξυπνα μάτια και καφετί χρώμα στα φτερά του. Όταν το πουλάκι είδε το Χριστό πήγε και έκατσε πάνω στο ξύλο του Σταυρού. Αισθάνθηκε λύπη για τον πόνο που είδε. Είδε το άγιο κεφάλι του Κυρίου που αιμορραγούσε και λυπήθηκε πολύ.

“Γιατί να υπάρχει πόνος στη ζωή; Δεν θα ήταν όλα καλύτερα αν οι άνθρωποι μπορούσαν να αντέξουν την αγάπη και την καλοσύνη;”είπε το πουλάκι βγάζοντας ένα μικρό αναστεναγμό.

“Ει…σε ακούω” φώναξε μια φωνή. Το πουλάκι κοίταξε στη βάση του Σταυρού και είδε ένα μικρό άσπρο λουλούδι. Αν και ήταν μικρό ήταν πολύ όμορφο και μόλις είχε ανθίσει. “Σε καταλαβαίνω πουλάκι, και εγώ λυπάμαι πολύ” είπε το λουλούδι.

Το πουλάκι ένιωσε καλύτερα που το λουλούδι είχε συμπονέσει και αυτό τον Κύριο και είπε:

-Θα τραβήξω ένα αγκάθι από το Χριστό και θα το κάνω να νιώσει καλύτερα.

-Ναι, ναι, θα τον ανακουφίσεις λίγο, είπε το λουλούδι.

Αμέσως το πουλάκι πέταξε κοντά στον Κύριο, τράβηξε με το μικρό του ράμφος ένα αγκάθι. Στάλες από το αίμα του κύλησαν στο λαιμό του πουλιού και άλλες στα πέταλα του λουλουδιού. Και τότε συνέβη κάτι μοναδικό: το πουλάκι απέκτησε κόκκινο λαιμό και το λουλούδι κόκκινα πέταλα.

Από τότε το αίμα του Κυρίου μας χάρισε στο μικρό πουλί έναν πανέμορφο κόκκινο λαιμό και ονομάστηκε Κοκκινολαίμης.

Και το μικρό άσπρο λουλούδι μεταμορφώθηκε σε μια κατακόκκινη παπαρούνα.

Εικόνες

Πηγή: Παράθυρο στην Εκπαίδευση του Παιδιού, Τεύχος 74, Μάρτιος-Απρίλιος 2012

Πηγή: Από συνάδελφο στο διαδίκτυο

Ασκήσεις γλωσσικές και μαθηματικές

Μια άσκηση που θα μπορούσαμε να κάνουμε με τα παιδιά μετά την αφήγηση του παραμυθιού είναι να ζωγραφίσουν ότι τους έκανε εντύπωση από το παραμύθι “Η παπαρούνα και ο Κοκκινολαίμης”. Παίρνουμε ένα φύλλο Α4 και γράφουμε πάνω: Ζωγράφισε ότι σου έκανε εντύπωση από το παραμύθι “Η παπαρούνα και ο Κοκκινολαίμης”. Με τον τρόπο αυτό ενισχύουμε τη δημιουργικότητα και την φαντασία των παιδιών. Ανάλογα σε ποιο μαθητικό πληθυσμό απευθυνόμαστε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και εικόνες για να ενισχύσουμε τη σκέψη και τη δημιουργικότητα των παιδιών.

Μια δεύτερη γλωσσική άσκηση είναι να αντιγράψουν την λέξη ΠΑΠΑΡΟΥΝΑ από την δεύτερη εικόνα και να ζωγραφίσουν μια παπαρούνα.

Μια τρίτη άσκηση είναι η τρίτη εικόνα που περιέχει μια λογικο-μαθηματική δραστηριότητα. Τα παιδιά καλούνται να ζωγραφίσουν και να βάλουν στη σειρά τις εικόνες παρουσιάζοντας το άνοιγμα του λουλουδιού. Μπορούν να αριθμήσουν τις εικόνες.

ΠΑΠΑΡΟΥΝΑ

Εποχές

Εποχές στο νηπιαγωγείο

Υλικό από συναδέλφους

Το εποπτικό υλικό που παρουσιάζεται μπορεί να αξιοποιηθεί στην τάξη του νηπιαγωγείου ως πίνακας αναφοράς και συζήτησης.

 

Φθινόπωρο

Χειμώνας

Άνοιξη

Καλοκαίρι

Αξιόλογο υλικό για τις 4 εποχές και από το e-children.blogspot.com

 

Ένα πολύ ωραίο φύλλο εργασίας

Ο γερο-Χρόνος και οι 4 εποχές

Κόβουμε τις εικόνες, τις βάφουμε και τις κολλάμε στον αντίστοιχο μήνα. Καλή διασκέδαση!

  

Εποχές και ποίηση

Η πρώτη επαφή των παιδιών προσχολικής εκπαίδευσης με την ποίηση είναι πολύ σημαντική.

Η ανάγνωση του ποιήματος μπορεί να συνοδευτεί από μια ζωγραφιά (π.χ. ζωγράφισε ότι σου έκανε εντύπωση από το ποίημα). Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το εποπτικό υλικό (εικόνες) για να συζητήσουμε, να δούμε η κάθε εικόνα σε ποια εποχή ταιριάζει, να κόψουμε και να κολλήσουμε τις εικόνες στην αντίστοιχη εποχή. Καλή διασκέδαση!

Το παρακάτω υλικό είναι από συναδέλφους.

 

Ο ήλιος που έχασε τις ηλιαχτίδες του

“Ο Ήλιος που έχασε τις ηλιαχτίδες του”

Αυτές τις μέρες ασχοληθήκαμε με την έκφραση “Ήλιος με δόντια” μέσα από το παραμύθι “Ο ήλιος που έχασε τις ηλιαχτίδες του”. Το παραμύθι υπάρχει στο περιοδικό Παράθυρο στην Εκπαίδευση του παιδιού, Τεύχος 75, 2012. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό παραμύθι που μας έδωσε την αφορμή για γλωσσικές, μαθηματικές και εκφραστικές (ζωγραφική, κατασκευές) δραστηριότητες.

Η ιστορία….

 

 

Πρόγραμμα νηπιαγωγείου

Το πρόγραμμα του νηπιαγωγείου είναι ευχάριστο να παρουσιάζεται με εποπτικό υλικό (π.χ. εικόνες).

Στις εικόνες μπορούν να προστεθούν λεζάντες για να επιτύχουμε με ευχάριστο τρόπο τον εγγραμματισμό αλλά και να χρησιμοποιηθούν ως αφορμή για συζήτηση.

 

Προσέλευση στο νηπιαγωγείο

Πρωινή καλημέρα (Παρεούλα)

Παιχνίδι στην αυλή

Δεκατιανό

Παιχνίδια στις γωνιές

Το σώμα μου γυμνάζω, χορεύω και γελώ…

Καλό μεσημέρι!

Πασχαλινές κατασκευές

 

Πασχαλινές κάρτες

Προτάσεις για πασχαλινές κάρτες!

Κάρτα λαγουδάκι

Κάρτα Πασχαλίτσα

 

Κάρτα κοτοπουλάκι

Πατρόν για κάρτα λαγουδάκι

Πατρόν για πασχαλινό αυγό

Πατρόν για πασχαλινό αυγό

 

Κυκλοφοριακή Αγωγή

Κυκλοφοριακή αγωγή και παραμύθια

e_book_podilatakias

katoni

b+c dim

Εξαιρετικό υλικό από το e-children.blogspot.com

Φύλλα εργασίας (Υλικό από συναδέλφους)

Το καράβι

Το τρένο

Το αεροπλάνο

Το λεωφορείο

 

Το ποδήλατο

Το αυτοκίνητο

Σταυρόλεξα (Υλικό από συναδέλφους)

Βρίσκω τη λέξη (Υλικό από συναδέλφους)

Οι σκανταλιές του Απρίλη

ΟΙ ΣΚΑΝΤΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΗ

Ο Απρίλης, το τέταρτο εγγόνι του Χρόνου, από την πρώτη μέρα που ήρθε στον κόσμο είχε ένα μεγάλο ελάττωμα: έλεγε ψέματα διαρκώς!….

Ο παππούς Χρόνος τον φώναξε και του είπε:

«Απρίλη, μη λες ψέματα, γιατί θα το μετανιώσεις!»

Ο Απρίλης όμως που να βάλει μυαλό….

…………………………………………….

Έγινε τέτοιο κακό στη Φύση λοιπόν, που ήρθε ο Χρόνος τρέχοντας να βάλει στη χώρα του κάποια τάξη.

«Δε φταίμε εμείς», στριμώχτηκαν τα σύννεφα ποιο πρώτα ν’ απαντήσει. Το εγγόνι σου φταίει, που μας γέμισε ψέματα!»

      «Ο Απρίλης φταίει για όλα» βεβαίωσαν ο Άνεμος, η Βροχή, το Χιόνι και η Χιονοθύελλα.

Ο παππούς Χρόνος ντράπηκε για το εγγόνι του και δεν ήξερε τι να πει. Τον Απρίλη τον αγαπούσε, αλλά το σωστό ήταν να σκεφτεί κάποια τιμωρία, μικρή βέβαια, γιατί μικρός ήταν κι ο Απρίλης. Και σίγουρα με τα ψέματα ήθελε μονάχα να παίξει. Σκέφτηκε λοιπόν, σκέφτηκε κι ύστερα είπε:

«Η τιμωρία του Απρίλη θα είναι να του πουλάμε εμείς ψέματα στα γενέθλιά του, αντί να του δίνουμε δώρα. Από δω κι εμπρός τη μέρα που γεννήθηκε θα τη λέμε Πρωταπριλιά και θα επιτρέπω σε όλους σας να του λέτε όσα ψέματα θέλετε!…»

(Απόσπασμα από το βιβλίο «Τα παιδιά της ΄Ανοιξης» – Σειρά: Ιστορίες με τους 12 μήνες, Πατάκης)

Το χαρούμενο λιβάδι

Το χαρούμενο λιβάδι

Άνοιξη, με το Χαρούμενο Λιβάδι, της Φυλλιώ Νικολούδη.

Αφήγηση της ιστορίας

Η ιστορία διαπραγματεύεται την αποδοχή του “άλλου”, του διαφορετικού και του ξένου. Στο παραμύθι παρουσιάζεται ο τρόπος που αντιδρούν οι μαργαρίτες όταν στο λιβάδι τους εμφανίζεται μια κόκκινη παπαρούνα. Κάποιες φορές είμαστε φιλικοί, κάποιες φορές έχουμε ενδοιασμούς και κάποιες φορές είμαστε εχθρικοί απέναντι στους άλλους. Τι έγινε τελικά στο τέλος; Το λιβάδι με τις μαργαρίτες όπως λέει και ο τίτλος γίνεται το χαρούμενο λιβάδι και ζουν στο τέλος αρμονικά οι μαργαρίτες και οι παπαρούνες.

Το παραμύθι φτιάχτηκε με “άχρηστα υλικά” όπως είναι η κούτα και υλικά του νηπιαγωγείου όπως είναι το αφρώδες, οι πούλιες, το χαρτόνι κάνσον και το κυμματιστό χαρτόνι.Αποτελεί μια εναλλακτική προσέγγιση του παραμυθιού που γίνεται μεγάλο σε μέγεθος, φιλικό και ενδιαφέρον για τα παιδιά.

Δραματοποίηση της ιστορίας

Μετά την αφήγηση μπορούμε να χωρίσουμε τα παιδιά σε δύο ομάδες, τις παπαρούνες και τις μαργαρίτες για να δραματοποιήσουμε την ιστορία.

Κατασκευή

Τα παιδιά μπορούν να κατασκευάσουν μια μακέτα που να περιλαμβάνει στοιχεία της ιστορίας.

Άλλες δραστηριότητες

Το χαρούμενο λιβάδι και οι μαργαρίτες μπορούν να γίνουν η αφορμή για την πραγματοποίηση και άλλων δραστηριοτήτων.

Μαθηματικές δραστηριότητες

Η εκπαιδευτικός χρησιμοποιεί ένα κάνσον και ζωγραφίζει μια μαργαρίτα ή μια παπαρούνα. Τα φύλλα είναι η αφετηρία. Το κοτσάνι και το λουλούδι αποτελείται από γράμματα. Ρίχνουν το ζάρι και παίζουν. Καλό παιχνίδι!

Γλωσσικές δραστηριότητες

Ο παρακάτω πίνακας αναφοράς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δραστηριότητες γραφής.

Φύλλο εργασίας-Ιδέα από συνάδελφο