Γ΄ ΤΑΞΗ: «Όλοι μαζί, μια αγκαλιά»
Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεις: Συμμετοχή στο πείραμα του Ερατοσθένη
Την Πέμπτη 20 Μαρτίου 2025, οι μαθητές και οι μαθήτριες των Ε΄ και Στ΄ τάξεων του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν πίσω στον χρόνο, αναβιώνοντας ένα από τα πιο εντυπωσιακά επιστημονικά επιτεύγματα της αρχαιότητας: το περίφημο Πείραμα του Ερατοσθένη.
Το πείραμα που υποστηρίζεται από την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, έδωσε στους μαθητές την ευκαιρία να αποδείξουν με απλό και κατανοητό τρόπο ότι η Γη είναι σφαιρική και να υπολογίσουν την περιφέρειά της!
Βήμα προς βήμα, όπως ο Ερατοσθένης
Ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, κ. Βουδρισλής Νίκος, μύησε τους μαθητές στη μεθοδολογία του πειράματος, εξηγώντας τους πώς ένας απλός υπολογισμός της σκιάς ενός ραβδιού μπορεί να οδηγήσει σε μια τόσο σημαντική ανακάλυψη.
Με ενθουσιασμό και περιέργεια, οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες, πήραν στα χέρια τους χάρακες, μέτρησαν τις σκιές και κατέγραψαν τα δεδομένα τους στην αυλή του σχολείου. Οι αριθμοί ζωντάνεψαν μπροστά τους, καθώς με τη βοήθεια απλών μαθηματικών υπολογισμών και σύγχρονων εφαρμογών Νέων Τεχνολογιών, υπολόγισαν με μεγάλη ακρίβεια την περιφέρεια και την ακτίνα της Γης.
Μια αξέχαστη εμπειρία
Η δραστηριότητα αυτή δεν ήταν απλώς μια άσκηση μαθηματικών – ήταν ένα ταξίδι στην ιστορία της επιστήμης και μια υπενθύμιση ότι η περιέργεια και η παρατήρηση του κόσμου γύρω μας μπορούν να οδηγήσουν σε εντυπωσιακές ανακαλύψεις. Οι μαθητές βίωσαν στην πράξη τη δύναμη της επιστημονικής σκέψης, κατανοώντας ότι οι σπουδαίες ιδέες δεν ανήκουν μόνο στα βιβλία, αλλά γεννιούνται από την ανάγκη του ανθρώπου να κατανοήσει τον κόσμο.
Με το βλέμμα στον ουρανό και το μυαλό γεμάτο νέες γνώσεις, οι μαθητές ολοκλήρωσαν το πείραμα, αποδεικνύοντας ότι η επιστήμη δεν είναι μόνο θεωρία, αλλά και μια συναρπαστική περιπέτεια.
Συμμετοχή των μαθητών μας στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό STEM 2025: “Μπορούμε να επιβιώσουμε στον Άρη;”
Το σχολείο μας με υπερηφάνεια συμμετείχε στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό STEM 2025, ο οποίος φέτος είχε ως θέμα την εξερεύνηση του πλανήτη Άρη και τη δυνατότητα επιβίωσης του ανθρώπου σε αυτόν. Οι αντιπρόσωποι των μαθητών της Γ΄και Ε΄τάξης με τις δασκάλες τους Κουτουκτσή Γεωργία και Τζουβελέκη Χρυσή, συνοδευόμενοι από τους γονείς τους, παρευρέθηκαν στα Αρσάκεια σχολεία.
Οι μαθητές μας, μέσα από τη συμμετοχή τους, είχαν την ευκαιρία να ερευνήσουν τις προκλήσεις που προκύπτουν από την αποίκιση του Άρη, να αναπτύξουν πρωτότυπες λύσεις και να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους σε πραγματικά προβλήματα. Με τη χρήση τεχνολογικών εργαλείων, πειραμάτων και προγραμματισμού, σχεδίασαν βιώσιμες λύσεις για τη διαβίωση των ανθρώπων στον Κόκκινο Πλανήτη.
Η προετοιμασία των μαθητών μας περιλάμβανε ανάπτυξη δεξιοτήτων σε θέματα ρομποτικής και αυτοματισμού που επιτεύχθηκε και καλλιεργήθηκε από τη δασκάλα της Πληροφορικής του σχολείου μας, κ. Ράλλη Γεωργία. Επίσης σημαντική η βοήθεια του κ. Ανέστη Χρηστάνη ο οποίος συνέβαλε ενεργά στην κατασκευή της μακέτας.
Η συμμετοχή στον διαγωνισμό STEM 2025 αποτέλεσε μια μοναδική εμπειρία μάθησης που ενθαρρύνει την κριτική σκέψη, τη δημιουργικότητα και την επίλυση προβλημάτων. Είμαστε περήφανοι για τη δουλειά και την αφοσίωση των μαθητών μας και ανυπομονούμε να δούμε οι στόχοι και τα όνειρα τους να πραγματοποιούνται!
Μπράβο!!!!!!!
Ε΄ ΚΑΙ ΣΤ΄ ΤΑΞΕΙΣ: ΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΤΟΥΜΕ
Τρίτη 11 Μαρτίου 2025
🔌 Ηλεκτρικά κυκλώματα, ηλεκτρομαγνήτες και… μαγεία της φυσικής! 🧲
Σήμερα, οι μαθητές της Ε’ και Στ΄ Δημοτικού συμμετείχαν στο συναρπαστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ας ηλεκτρομαγνητιστούμε» από το Εργαστήρι STEM κυκλικής οικονομίας!
⚡ Στο STEM εργαστήριο μας, εξερευνήσαμε την έννοια του ηλεκτρικού κυκλώματος και του ηλεκτρομαγνήτη μέσα από βιωματικές δραστηριότητες. Τα ζουμερά λεμόνια μετατράπηκαν σε πηγές ενέργειας, ενώ οι μαθητές μέτρησαν, κατέγραψαν δεδομένα και κατασκεύασαν ηλεκτρικά κυκλώματα.
🔬 Με απλά υλικά, ένα πηνίο σύρματος και μια μπαταρία, κατασκευάσαμε έναν ηλεκτρομαγνήτη, ανακαλύπτοντας τη δύναμη του μαγνητισμού στην πράξη! Η μέρα ολοκληρώθηκε με ένα εντυπωσιακό πείραμα: το πιο απλό ηλεκτρομαγνητικό τρενάκι! 🚆
💡 Σήμερα «ηλεκτρομαγνητιστήκαμε» και αλληλεπιδράσαμε με άτομα και μόρια, νιώθοντας για λίγο σαν πραγματικοί επιστήμονες!
🔍 Μια διαφορετική, δραστήρια και γεμάτη ενέργεια σχολική μέρα που θα μας μείνει αξέχαστη!
Δράση κατά του Σχολικού Εκφοβισμού 12-03-2025
Σήμερα, 12 Μαρτίου 2025, το σχολείο μας πραγματοποίησε μια ιδιαίτερα σημαντική δράση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για το σχολικό εκφοβισμό, στο πλαίσιο των προσπαθειών μας για την πρόληψη και καταπολέμησή του.
Στο σχολείο πραγματοποιήθηκε προβολή βίντεο με θέμα το bullying, που είχε σκοπό να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές για τις συνέπειες του σχολικού εκφοβισμού. Ακολούθησε παρουσίαση θεατρικού δρώμενου, το οποίο ανέδειξε τις αρνητικές επιπτώσεις του bullying και την ανάγκη για αλληλοσεβασμό. Οι μαθητές επίσης συμμετείχαν σε τραγούδια που προώθησαν το μήνυμα της αλληλεγγύης και της ενότητας ενάντια στην βία και τον εκφοβισμό.
Αμέσως μετά, όλοι μαζί κατευθυνθήκαμε στην πλατεία του χωριού, όπου το σχολείο μας πραγματοποίησε μουσικοχορευτική παράσταση με τη συμμετοχή μαθητών και δασκάλων, δείχνοντας την ενότητα και την δημιουργικότητα της σχολικής κοινότητας. Επίσης αναρτήσαμε πανό με δημιουργίες και έργα των μαθητών στον “Τοίχο της Αγάπης”, με θέμα την καταπολέμηση του bullying και την προώθηση της φιλίας. Στη συνέχεια, οι μαθητές απήγγειλαν ποιήματα που εξέφρασαν το μήνυμα της αγάπης και του σεβασμού μέσα από τις λέξεις, ενώ σχηματίσαμε μια ανθρώπινη αλυσίδα, ενισχύοντας το μήνυμα της ενότητας και της συνεργασίας. Η δράση ολοκληρώθηκε με την ανακοίνωση συνθημάτων υπέρ της αγάπης και της φιλίας και κατά του bullying, ενισχύοντας το αίσθημα αλληλεγγύης και υποστήριξης εντός και εκτός σχολείου.
Η δράση αυτή αποτέλεσε ένα ακόμη βήμα προς τη δημιουργία ενός σχολικού περιβάλλοντος όπου κάθε παιδί νιώθει ασφαλές, σεβαστό και αποδεκτό. Ευχαριστούμε όλους όσοι συμμετείχαν και υποστήριξαν αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία, και υποσχόμαστε να συνεχίσουμε να προάγουμε τη θετική κουλτούρα της αγάπης και του σεβασμού εντός και εκτός σχολείου.
ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΤΕΡΙ ΤΗΣ ΕΥΧΗΣ 2024-2025, ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ¨MAKE A WISH”

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεις: ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΧΘΗ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΒΟΛΒΗΣ
Στις 7 Μαρτίου οι τάξεις Ε και ΣΤ επισκέφτηκαν τη λίμνη Βόλβη για να κάνουν περίπατο και να ενημερωθούν από την υπεύθυνη της Εστίας Μαδυτίων για την ιστορία της Νέας Μαδύτου και για το πώς άλλαξε με τα χρόνια η περιοχή της λίμνης, ξεκινώντας από το 1923 που ήρθαν οι πρώτοι κάτοικοι, μέχρι και το σήμερα. Οι μαθητές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αρκετοί ήταν εκείνοι που γνώριζαν ήδη πληροφορίες για την περιοχή τους και είχαν περιέργεια να μάθουν περισσότερες πληροφορίες. Απόλαυσαν τόσο την κουβέντα όσο και τον περίπατο στη λίμνη.
Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεις: ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΒΟΛΒΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
Στις 6 Μαρτίου 2025, οι μαθητές και οι μαθήτριες των Ε και Στ τάξεων, πραγματοποιήσαν περίπατο γύρω από τη λίμνη Βόλβη, συμμετέχοντας σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Φορέα Διαχείρισης λιμνών Βόλβης και Κορώνειας. Αφού περιηγήθηκαν στο κτίριο, από τους υπεύθυνους του προγράμματος, ενημερώθηκαν σχετικά με την περιοχή της Μυγδονίας, που ανήκουν οι λίμνες και στη συνέχεια επισκέφτηκαν τον υπεραιωνόβιο πλάτανο στο δάσος του Σχολαρίου, στον οποίο φωλιάζουν σταχτοτσικνιάδες, ένα είδος ερωδιού. Έπειτα, μετέβησαν στις Νυμφόπετρες. Αφού ενημερώθηκαν για τους σχηματισμούς, είχαν χρόνο για παιχνίδι. Τελευταία στάση ήταν η Μικρή Βόλβη όπου είχαν την ευκαιρία να δουν πτηνά που ζουν στη λίμνη και μάλιστα, να μελετήσουν με το τηλεσκόπιο πελεκάνους, οι οποίοι κολυμπούσαν στη λίμνη. Οι μαθητές και οι μαθήτριες πέρασαν όμορφα και πήραν αρκετές πληροφορίες για τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, μέσα από τη βιωματική μάθηση.
Ε΄και ΣΤ΄ τάξεις:Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τη Διαστημική Τεχνολογία και την Τηλεπισκόπηση
Οι μαθητές των Ε'(11-2-2025) και Στ'(5-2-2025) τάξεων του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα BEYONDedu, της Επιχειρησιακής Μονάδας “Κέντρο Ερευνών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND” του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης(ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), το οποίο εστιάζει στη διαστημική τεχνολογία και την τηλεπισκόπηση. Μέσα από διαδραστικές δραστηριότητες, εξειδικευμένες παρουσιάσεις και πρακτικές εφαρμογές, οι μαθητές γνώρισαν τις σύγχρονες τεχνολογίες παρατήρησης της Γης, τη χρήση δορυφορικών δεδομένων και την αξιοποίησή τους σε τομείς όπως η περιβαλλοντική παρακολούθηση και η διαχείριση φυσικών καταστροφών. Επιπλέον, μέσα από το πρόγραμμα αυτό πραγματοποιήθηκε η σύνδεση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης με τις πιο σύγχρονες εξελίξεις στη δορυφορική τεχνολογία και τη γεωπληροφορική, τομείς που αναμένεται να επηρεάσουν καθοριστικά την καθημερινή ζωή στο μέλλον.
Η συμμετοχή στο πρόγραμμα αποτέλεσε μια μοναδική εμπειρία που ενίσχυσε το ενδιαφέρον των μαθητών για τις επιστήμες και την τεχνολογία, καλλιεργώντας δεξιότητες απαραίτητες για το μέλλον.