Πλησιάζοντας τα Χριστούγεννα και οι διακοπές, τις τελευταίες μέρες στο σχολείο μας “μυρίζει” Χριστούγεννα! Κατασκευές, πρόβες, τραγούδια, κάλαντα από μαθητές/τριες του Γυμνασίου που μας τα “έψαλλαν”, αλλά και δώρα από τον Σύλλογο Γονέων συνέθεταν το σκηνικό όλες τις τελευταίες μέρες, με αποκορύφωμα τη Χριστουγεννιάτικη γιορτή της Παρασκευής. Οι μαθητές/τριες της Α’ και Β’ τάξης παρουσίασαν με μεγάλη επιτυχία το θεατρικό “Οι καλικάντζαροι στο εργαστήριο του Άη- Βασίλη” και τα πήγαν εξαιρετικά, ενώ τη γιορτή πλαισίωσαν και οι μαθητές/τριες της Δ’ τάξης με ένα σκετς και ένα τραγούδι και της Γ’ τάξης με ένα τραγούδι. Μεγάλο μέρος της επιτυχίας της γιορτής μας οφείλεται και στο σκηνικό που έφτιαξε ο κύριος Ίων των εικαστικών αλλά και ο κύριος Βαγγέλης της μουσικής με την προετοιμασία των τραγουδιών. Επίσης, ένα μεγάλο ευχαριστώ στις μαμάδες που φρόντισαν το “βάψιμο-μακιγιάζ” των μαθητών/τριών…αλλά και των δασκάλων τους και συνέβαλαν στο όμορφο αποτέλεσμα! Καλές γιορτές και του χρόνου με υγεία!
Την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου επισκεφτήκαμε το Χριστουγεννιάτικο Χωριό του Κόσμου, που στήνει και οργανώνει υποδειγματικά εδώ και πολλά χρόνια η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας “Ο Τόπος μου”, στους χώρους του πρώην Καπνικού Σταθμού Κατερίνης. Ο χώρος έχει διαμορφωθεί κατάλληλα για παιδιά, καθώς κάτω είναι στρωμένος με άχυρο, ενώ περιμετρικά υπάρχουν ξύλινα σπιτάκια που φιλοξενούν διάφορα παραδοσιακά παιχνίδια. Στο κέντρο υπάρχουν διάσπαρτα ξύλινα παιχνίδια, ενώ δεσπόζει κι ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο…διαφορετικό από τα άλλα, καθώς είναι φτιαγμένο από πλαστικά καπάκια, στέλνοντας το μήνυμα για μείωση χρήσης πλαστικών. Καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψής μας πολλοί εθελοντές από διάφορες χώρες της Ευρώπης, που φιλοξενούνται αυτό το διάστημα στους χώρους του Καπνικού Σταθμού, βοηθούσαν τα παιδιά με ό,τι χρειάζονταν. Το σημαντικότερο φυσικά είναι ότι η επίσκεψή μας στο Χριστουγεννιάτικο χωριό αλλά και η παραμονή μας δεν απαιτεί την καταβολή αντιτίμου και χαρακτηρίζεται από τη φράση “αφήνω το πορτοφόλι μου στο σπίτι”. Η μόνη υποχρέωση ήταν η συνεισφορά του καθενός με είδη πρώτης ανάγκης και διατροφής που θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες ευάλωτων συνανθρώπων μας, μέσω του κοινωνικού παντοπωλείου που λειτουργεί η ομάδα. Τα παιδιά έπαιξαν και το ευχαριστήθηκαν, είχαν κεράσματα με ψωμί στον ξυλόφουρνο, τσάι, χυμό, κουλουράκι, πέταξαν αερόστατα κι απόλαυσαν τα γιορτινά!
Την περασμένη Παρασκευή το σχολείο μας είχε τη χαρά να επισκεφτεί το Μουσείο του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα. Μπορεί η απόσταση να ήταν λίγο μακρινή, ωστόσο τα όσα είδαμε και κάναμε, μας αποζημίωσαν καθώς επιστρέψαμε ενθουσιασμένοι. Στο μουσείο τα παιδιά ξεναγήθηκαν από την κυρία Αργυροπούλου Χρυσάνθη, η οποία έδειξε στα παιδιά εκθέματα όπως στολές πιλότων, απαραίτητο εξοπλισμό πολεμικών αεροσκαφών, πυραύλους, όργανα εντοπισμού, ραντάρ. Αυτά όμως που κέντρισαν περισσότερο το ενδιαφέρον ήταν 3 παλιά πιλοτήρια πολεμικών αεροσκαφών και ένα παροπλισμένο F-16 στα οποία τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να ανεβούν στις θέσεις των πιλότων, ενώ 2 προσομοιωτές πτήσης έκαναν τα παιδιά να “πετάξουν” εικονικά με ένα F-16. Παράλληλα, οι μεγάλες τάξεις επισκέφτηκαν και το Περιφερειακό Μετεωρολογικό Κέντρο που στεγάζεται σε γειτονικό κτήριο, όπου δύο στρατιωτικοί μετεωρολόγοι εξήγησαν τον τρόπο εργασίας τους, έδειξαν μετεωρολογικούς χάρτες και μίλησαν στα παιδιά για τον πολύ σημαντικό ρόλο τους, ενώ στο τέλος ευχήθηκαν κάποιοι να συνεχίσουν το έργο τους!
Με σεβασμό στη μνήμη των νεκρών, των φοιτητών του Πολυτεχνείου αλλά και του απλού κόσμου που στήριξε τους φοιτητές, τιμήσαμε την επέτειο των 51 χρόνων από την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου 1973. Την περασμένη Παρασκευή, οι μαθητές και μαθήτριες των Ε’ και Στ’ τάξεων, υπό την άψογη καθοδήγηση των δασκάλων τους κυρίας Ειρήνης και κυρίου Βασίλη ανέδειξαν μέσα από χρονικό τα γεγονότα που οδήγησαν τόσο στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, όσο και στην πτώση της χούντας λίγους μήνες αργότερα. Τραγούδησαν τραγούδια της εποχής που παραμένουν επίκαιρα έως τις μέρες μας και μας θύμισαν ότι και τα μηνύματα Ψωμί- Παιδεία- Ελευθερία, Κάτω η χούντα, Ποτέ ξανά φασισμός, της τότε εξέγερσης παραμένουν πάντα το ζητούμενο για την κοινωνία μας. Και του χρόνου.
Από αυτή την εβδομάδα κάτι άλλαξε στην αυλή του σχολείου μας!
Ο Διευθυντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου, θα ήθελε να ευχαριστήσει ιδιαιτέρως τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για την ευγενική παραχώρηση τριών τραπεζιών- πάγκων για το προαύλιο του σχολείου μας. Τέτοιες κινήσεις μόνο θετικό αντίκτυπο μπορούν να έχουν στην εύρυθμη λειτουργία του σχολείου μας και είμαστε σίγουροι ότι η συνεργασία μας θα συνεχιστεί και στο μέλλον προς όφελος πάντα των μαθητών/τριών μας.
Ήδη οι μαθητές/τριες απολαμβάνουν τους τρεις νέους πάγκους στα διαλείμματά τους, ενώ χρέος όλων μας είναι να τα προστατεύσουμε από φθορές και καταστροφές, όχι μόνον τις ώρες λειτουργίας του σχολείου, αλλά και τις απογευματινές- βραδινές ώρες.
Με κάθε λαμπρότητα εορτάστηκε και τη φετινή σχολική χρονιά ο εορτασμός της εθνικής μας επετείου του ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου 1940. Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η γιορτή των μαθητών των Γ’ και Δ’ τάξεων, οι οποίοι με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους Ματσαρίδου Ελένης και Γανίτη Ευστάθιου, παρουσίασαν τραγούδια κι ένα χρονικό των γεγονότων εκείνων των ημερών. Επιπλέον, ανακοινώθηκαν οι σημαιοφόροι και οι παραστάτες που προέκυψαν από την προβλεπόμενη κλήρωση και δόθηκε η σημαία στη σημαιοφόρο από τον διευθυντή του σχολείου.
Οι εορτασμοί ολοκληρώθηκαν ανήμερα την 28η Οκτωβρίου με την καθιερωμένη δοξολογία, επιμνημόσυνη δέηση, την κατάθεση στεφάνων και την μαθητική παρέλαση. Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά, χρόνια πολλά και του χρόνου με υγεία!
Οι μαθητές και οι μαθήτριες των Στ’, Ε’ και Δ’ τάξεων του Δημοτικού Σχολείου Μακρυγιάλου γιόρτασαν την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών με ποικιλία δραστηριοτήτων.
Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών γιορτάζεται κάθε 26η Σεπτεμβρίου και φέτος η θεματική είναι ‘γλώσσες και ειρήνη’. Στο πλαίσιο του μαθήματος της Αγγλικής γλώσσας, η εκπαιδευτικός ΠΕ06 Dr Μαράζη Αικατερίνη και οι μαθητές συζήτησαν την ύπαρξη πολλαπλών γλωσσών και άλλων πολιτισμών, τη χρησιμότητά τους, πόσες και ποιες ξέρουν ήδη τα παιδιά από το σπίτι, ποιες μαθαίνουν στο σχολείο και πως η γνώση άλλων γλωσσών βοηθά στην επικοινωνία και γνωριμία με άλλους πολιτισμούς και στη διατήρηση ειρηνικών σχέσεων.
Επιπλέον, στα πλαίσια αυτής της γιορτής, οι μαθητές των τάξεων Στ’, Ε’ και Δ’ συνεργάστηκαν για την κατασκευή αφίσας όπου ο κάθε μαθητής και η κάθε μαθήτρια συνείσφερε και ένα καρτ-ποστάλ πάνω στο οποίο αναγράφεται χαιρετισμός σε 3 γλώσσες.
Τέλος με τη χρήση εφαρμογής τεχνητής νοημοσύνης (AI app, suno.com), μοιραζόμαστε το τραγούδι και τους στίχους του δικού μας σχολείου για την ημέρα αυτή σε σχέση με τη θεματική ‘γλώσσες και ειρήνη’.
Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων της Πανελλήνιας και Ευρωπαϊκής ημέρας σχολικού αθλητισμού την Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου στο γήπεδο Μακρυγιάλου με την καθοδήγηση του καθηγητή Φυσικής Αγωγής και των εκπαιδευτικών του σχολείου υλοποιήθηκε πρόγραμμα αθλητικών δραστηριοτήτων με συμμετοχή όλων των μαθητών/τριών του σχολείου μας.
Tην Κυριακή 6Οκτωβρίου 2024, όπως κάθε πρώτη Κυριακή του Οκτώβρη, θα πραγματοποιηθεί στο Παρατηρητήριο Πουλιών Νέας Αγαθούπολης Πιερίας η Eυρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών.
Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει παρατήρηση πουλιών με κιάλια και τηλεσκόπια, ενημέρωση για το μεγάλο μεταναστευτικό ταξίδι των πουλιών, περιβαλλοντικά παιχνίδια και κατασκευές, καθώς και ξεναγήσεις στον υγρότοπο.
Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Παράρτημα Χαλάστρας της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας του ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής) με το συντονισμό της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.
Κύριος στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση – ευαισθητοποίηση του κοινού για την ανάγκη προστασίας των μεταναστευτικών πουλιών, καθώς και των περιοχών αναπαραγωγής τους, των ενδιάμεσων σταθμών στις μεταναστευτικές τους διαδρομές και των τόπων διαχείμασής τους.
Η ευαισθητοποίηση για την ανάγκη προστασίας των πουλιών μπορεί να είναι ένα εργαλείο για την ενθάρρυνση των παιδιών και των πολιτών στην ενεργή συμμετοχή τους σε ευρύτερα περιβαλλοντικά θέματα.
Με τη συμμετοχή πολλών εκπαιδευτικών αλλά και ομάδων μαθητών διοργανώθηκε το Σάββατο στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη, το πρώτο Συμπόσιο-συνέδριο του ελληνικού γραφείου ESERO (European Space Education Resource Office, https://esero.gr/ ). Πρόκειται για τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και των κρατών μελών του στον τομέα της εκπαίδευσης και σαν σκοπό έχει κυρίως να αναδείξει μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του οργανισμού, τη σημασία του Διαστήματος στη σύγχρονη κοινωνία και οικονομία αλλά και θέματα που αφορούν γενικότερα το Διάστημα, όπως για παράδειγμα την παρατήρηση της Γης και την εξερεύνηση του διαστήματος.
Στο συνέδριο, εκτός από πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες ειδικών, παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα 5 εκπαιδευτικά προγράμματα που προσφέρονται στους/στις εκπαιδευτικούς για μαθητές/τριες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προκειμένου να φέρουν το διάστημα στην τάξη τους:
Στο τέλος του συνεδρίου μαθητές/τριες παρουσίασαν κομμάτια των προγραμμάτων τους που διακρίθηκαν την προηγούμενη σχολική χρονιά, παρουσιάστηκαν πειράματα, κληρώθηκαν δώρα και όλοι έδωσαν ραντεβού για την επόμενη χρονιά, στο δεύτερο συμπόσιο του ελληνικού γραφείου ESERO.
Στη σελίδα του οργανισμού ( https://esero.gr/ )υπάρχει πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό το οποίο μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει ακόμα κι αν δεν συμμετάσχει σε κάποιο πρόγραμμα, προσαρμόζοντάς το όπως αυτός/ή το επιθυμεί.
Το σχολείο μας έδωσε το παρόν, ενώ έχει ήδη συμμετάσχει στο πρόγραμμα Climate Detectives πριν δύο χρόνια με την ομάδα των “Μυδοερευνητών”, που μάλιστα διακρίθηκε, και φιλοδοξεί να συνεχίσει την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια, φέρνοντας το διάστημα στην τάξη!
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή