ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ

Σήμερα στηρίξαμε στον τοίχο μπαλόνια χωρίς κόλλα, κλωστή ή κολλητική ταινία. Σηκώσαμε με το στυλό μας μικρά κομματάκια χαρτιού χωρίς να τα αγγίξουμε. Πλησιάσαμε ένα μπαλόνι στο κεφάλι μας και σηκώσαμε τις τρίχες χωρίς να χρειαστεί να τις ακουμπήσουμε. Μάθαμε ότι όλα αυτά δεν έγιναν μαγικά αλλά στηρίζονται σε ένα φυσικό φαινόμενο που ονομάζεται στατικός ηλεκτρισμός:

  Τα υλικά σώματα αποτελούνται από άτομα. Κάθε φορά που υπάρχει ανισορροπία μεταξύ του αριθμού των θετικών και αρνητικών φορτίων σε ένα αντικείμενο, οδηγεί σε στατικό ηλεκτρισμό.

Το τρίψιμο ενός μπαλονιού στα ρούχα μας το κάνει να κολλάει λόγω στατικού ηλεκτρισμού. Κάθε φορά που τρίβονται αντικείμενα, ένα από αυτά χάνει ηλεκτρόνια και φορτίζεται θετικά, ενώ το άλλο μπορεί να αποκτήσει ηλεκτρόνια και να φορτίζεται αρνητικά. Τα αντίθετα φορτία ελκύουν το ένα το άλλο και αυτό το στατικό ηλεκτρισμό κάνει τα αντικείμενα να κολλάνε μεταξύ τους.

Όταν ένα μπαλόνι τρίβεται με τα μαλλιά σας, φορτίζεται. Τώρα καθώς φέρνουμε το μπαλόνι κοντά σε ένα ουδέτερο αντικείμενο όπως το χαρτί, τα ηλεκτρόνια στην επιλογή απομακρύνονται από το μπαλόνι, ενώ τα πρωτόνια έλκονται από αυτό. Έτσι, το αντικείμενο αναπτύσσει ένα ελαφρύ θετικό φορτίο και έλκεται από το αρνητικά φορτισμένο μπαλόνι, λόγω του οποίου το μπαλόνι κολλάει στο αντικείμενο.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ!

 

 

 

3 3 4 4 5 3 6 4 7 3 8 2 325981694 1971042303242339 4534408693654886611 n

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ

ΠΕΙΡΑΜΑΤΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!

ΘΕΡΜΑΙΝΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΝΤΑΣ ΤΑ ΑΕΡΙΑ

Σήμερα μάθαμε ότι και τα αέρια συστέλλονται και διαστέλλονται ανάλογα με τη θερμοκρασία!

Περάσαμε στο στόμιο ενός γυάλινου μπουκαλιού ένα μπαλόνι. Τοποθετήσαμε το μπουκάλι πρώτα σε ζεστό και μετά σε κρύο νερό. Παρατηρήσαμε ότι, όταν βουτήξαμε το μπουκάλι στο ζεστό νερό, ο αέρας που περιείχε μέσα έπαθε διαστολή και φούσκωσε το μπαλόνι. Όταν βουτήξαμε το μπουκάλι στο κρύο νερό, αμέσως το μπαλόνι μας ξεφούσκωσε, αφού ο αέρας που περιείχε μέσα έπαθε συστολή .

Μάθαμε ότι:

 • Τα αέρια διαστέλλονται, όταν θερμαίνονται (ΔΙΑΣΤΟΛΗ).
 • Τα αέρια συστέλλονται, όταν ψύχονται (ΣΥΣΤΟΛΗ).

1 2 2 2 3 2 4 3 5 2 6 3

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΠΕΙΡΑΜΑΤΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!

ΠΕΙΡΑΜΑΤΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!

ΘΕΡΜΑΙΝΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΝΤΑΣ ΤΑ ΥΓΡΑ

Χρωματίσαμε με νερομπογιά νερό και γεμίσαμε  με αυτό μέχρι πάνω τρία μπουκάλια. Στερεώσαμε στα μπουκάλια με πλαστελίνη από ένα καλαμάκι. Τοποθετήσαμε τα μπουκάλια σε μεγάλο δοχείο που το είχαμε γεμίσει με ζεστό νερό. Τότε παρατηρήσαμε ότι η στάθμη του νερού στο καλαμάκι άρχισε να ανεβαίνει. Στη συνέχεια τοποθετήσαμε τα μπουκάλια σε μεγάλο δοχείο με κρύο νερό. Τότε παρατηρήσαμε ότι η στάθμη του νερού στο καλαμάκι άρχισε πάλι να κατεβαίνει.

 

Μάθαμε ότι:

 • Τα υγρά διαστέλλονται, όταν θερμαίνονται (ΔΙΑΣΤΟΛΗ).
 • Τα υγρά συστέλλονται, όταν ψύχονται (ΣΥΣΤΟΛΗ).

1 1 2 1 3 1 4 2 5 1 6 2 7 2 8 1 9 1 10 2 11 1 12 1 13 2 14 1

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΠΕΙΡΑΜΑΤΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!

ΠΕΙΡΑΜΑΤΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!

ΘΕΡΜΑΙΝOΝΤΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧOΝΤΑΣ ΤΑ ΣΤΕΡΕΑ

Περάσαμε μία μεταλλική σφαίρα, η οποία κρεμόταν σε αλυσίδα, σε μια τρύπα. Η σφαίρα έμπαινε και έβγαινε στην τρύπα με ευκολία. Στη συνέχεια θερμάναμε τη σφαίρα σε καμινέτο. Δοκιμάσαμε να την περάσουμε από την τρύπα. Δεν περνούσε!!! Στη συνέχεια βουτήξαμε τη σφαίρα σε κρύο νερό. Δοκιμάσαμε και πάλι να την περάσουμε από την τρύπα. Περνούσε με ευκολία!

 

Μάθαμε ότι:

Τα στερεά σώματα διαστέλλονται, όταν θερμαίνονται (ΔΙΑΣΤΟΛΗ).

Τα στερεά σώματα συστέλλονται, όταν ψύχονται (ΣΥΣΤΟΛΗ).

1 2 3 4 1 5 6 1 7 1 8 9 10 1 11 12 13 1 14

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΠΕΙΡΑΜΑΤΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!

ΠΕΙΡΑΜΑΤΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!

Βάλαμε σε δοχείο νερό και προσθέσαμε παγάκια. Ανακατέψαμε καλά. Χρησιμοποιώντας το θερμόμετρο, μετρήσαμε τη θερμοκρασία του πάγου που λιώνει. Το θερμόμετρό μας έδειξε 0⁰ C.

Bράσαμε  νερό σε ένα δοχείο. Με ένα θερμόμετρο μετρήσαμε τη θερμοκρασία του νερού που βράζει. Το θερμόμετρό μας έδειξε 100 ⁰ C.

Μάθαμε ότι:

 • Ο πάγος λιώνει σε συγκεκριμένη θερμοκρασία (0⁰ C).
 • Διαπιστώσαμε ότι, όση ώρα ο πάγος λιώνει, η θερμοκρασία παραμένει σταθερή (0⁰ C). 
 • Την αλλαγή φυσικής κατάστασης από στερεή σε υγρή την ονομάζουμε τήξη.
 • Για να γίνει ένα σώμα από στερεό υγρό, πρέπει να απορροφήσει ενέργεια.
 • Το νερό στερεοποιείται σε συγκεκριμένη θερμοκρασία (0⁰ C) .
 • Διαπιστώσαμε ότι, όση ώρα το νερό στερεοποιείται, η θερμοκρασία παραμένει σταθερή (0⁰ C) .
 • Την αλλαγή φυσικής κατάστασης από υγρή σε στερεή την ονομάζουμε πήξη. • Διαπιστώσαμε  ότι η θερμοκρασία πήξης ενός σώματος είναι ίση με τη θερμοκρασία τήξης του.

Ευχαριστούμε πολύ τις φοιτήτριες του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οι οποίες βοήθησαν στην πραγματοποίηση των συγκεκριμένων πειραμάτων.

4 6 7 10 13 15 17 18 20 23 .jpg .jpg

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΠΕΙΡΑΜΑΤΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ

Μια υπέροχη Χριστουγεννιάτικη γιορτή παρακολουθήσαμε την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου στο σχολείο μας! Μια φαντασμαγορική παράσταση με αναφορά στα έθιμα των Χριστουγέννων (στόλισμα δέντρου, κάλαντα, γλυκίσματα …) αλλά δοσμένη μέσα από μια σύγχρονη οπτική με στοιχεία μιούζικαλ. Μπόλικη χρυσόσκονη, χριστουγεννιάτικες νότες, υπέροχα κοστούμια, χορός, συνέθεταν μια ατμόσφαιρα μαγική. Τα παιδάκια μας έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και γι’ αυτό τους αξίζουν πολλά πολλά συγχαρητήρια!!!

7 18 19 110 111 1

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

«Χριστούγεννα»  σημαίνει χαρά, γιορτές, δώρα! Ο Αι- Βασίλης δεν παρέλειψε και φέτος να επισκεφτεί το σχολείο μας φορτωμένος δώρα και σκορπώντας απλόχερα γέλιο και χαρά στις παιδικές καρδιές!

Ευχαριστούμε για ακόμη μια φορά τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ανατολής, ο οποίος στέκεται πάντα πολύτιμος αρωγός και συμπαραστάτης μας όποτε του ζητηθεί. Σας ευχαριστούμε θερμά και ευχόμαστε υγεία και ευτυχία σε σας και τις οικογένειές σας! Καλές γιορτές!

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

Έχουμε μπει για τα καλά στο κλίμα των Χριστουγέννων! Στολισμοί, χριστουγεννιάτικες μουσικές, προετοιμασία σκηνικών, πρόβες από τα μικρούλια της Β΄ τάξης τα οποία, απ’ ότι φαίνεται, έχουνε πάρει πολύ σοβαρά τον ρόλο τους και δουλεύουν ακατάπαυστα ώστε να μας παρουσιάσουν ένα άψογο αποτέλεσμα στη γιορτή.

ΠΡΟΒΑ!

ΠΡΟΒΑ!

ΠΡΟΒΑ!

ΠΡΟΒΑ!

36 37 39 40

262547196 1331133067300756 5795924108063670360 n

3 1

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

ΠΑΜΕ ΘΕΑΤΡΟ!!!

Σήμερα Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022 το σχολείο μας παρακολούθησε τη διδακτική θεατρική παράσταση “Μια Γιορτή στου Νουριάν” από την Παιδική Σκηνή του  ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων στο Καμπέρειο Θέατρο. Πρόκειται για μία παράσταση που προσπαθεί να  προσεγγίσει σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα δια μέσου της θεατρικής πράξης. Το συγκεκριμένο έργο  αναδεικνύει τις αρετές της ανεκτικότητας, της αλληλοκατανόησης και της αυθόρμητης ταύτισης που έχουν τα παιδιά μεταξύ τους πέραν των εγκλωβισμών που επιβάλλονται από την περιχαράκωση σε εθνικότητες και κοινωνικές τάξεις. Όπως είχε αναφέρει και ο συγγραφέας του έργου για την παράσταση: «Δυστυχώς το έργο παραμένει διαρκώς επίκαιρο. Το φυλετικό μίσος και οι προκαταλήψεις μοιάζει να κερδίζουν έδαφος παντού, παράλληλα όμως φαίνεται πως υπάρχουν άνθρωποι που τα καταπολεμούν με πολυμήχανα μέσα, με φαντασία, χιούμορ και ζεστή καρδιά και αυτό μου δίνει κουράγιο και ελπίδα».

Λίγα λόγια για το έργο:

Το έργο γράφτηκε και παίχτηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’70 από το Θέατρο Grips του Βερολίνου (δημιουργοί του πρωτοποριακού παιδικού έργου «Ο Μορμόλης»). Μάλιστα στη Γερμανική εκδοχή που είχε τίτλο «Μια Γιορτή στου Παπαδάκη», η οικογένεια των μεταναστών του έργου ήταν Έλληνες!

Κάθε Σάββατο ο εργαζόμενος πατέρας Μπάμπης Παπαδάκης με τα παιδιά του Δώρα και Γιάννη πηγαίνουν για κάμπινγκ. Αυτό το Σαββατοκύριακο όμως του έχουν πάρει την συνηθισμένη του θέση κάποιοι άλλοι: ο μετανάστης / πρόσφυγας Νουριάν με το γιο του Πιρούζ. Το Σαββατοκύριακο μοιάζει να πηγαίνει κατά διαόλου για τον Παπαδάκη.

Το έργο πραγματεύεται τις προσπάθειες του Παπαδάκη να διώξει τους Ιρανούς από την  συνηθισμένη του θέση στο κάμπινγκ. Ο γιος Γιάννης υιοθετεί αρχικά απόλυτα τις προκαταλήψεις του πατέρα του. Η Δώρα που γνωρίζει τον Πιρούζ από το σχολείο μοιάζει να μην επηρεάζεται  τόσο και να έχει μια πιο ώριμη και αυθόρμητη στάση.

Στο παράδειγμα της δωδεκάχρονης Πακιστανής καθαρίστριας του κάμπινγκ, Αμπίρα, φαίνεται πως και μεταξύ των μεταναστών διαφορετικών εθνικοτήτων υπάρχει ταξική ιεραρχία. Τα Ελληνάκια παίρνουν 4 ευρώ απ’ τον πατέρα τους για να πλύνουν το αυτοκίνητό του, αλλά καταφέρνουν τον Πιρούζ  να το κάνει για τρία ευρώ, ο οποίος βάζει τελικά την Αμπίρα να του κάνει τη δουλειά με δύο ευρώ.

Όταν οι Νουριάν μαθαίνουν από την Δώρα και τον Γιάννη ότι ο Παπαδάκης είναι δυσαρεστημένος επειδή έχουν κατασκηνώσει στη δική του θέση, αλλάζουν τις σκηνές τους με των Παπαδάκηδων με μεγάλη προθυμία, για να κάνουν στον Μπάμπη μια ευχάριστη έκπληξη. Ο Παπαδάκης όμως, που η αλλαγή έχει γίνει εν αγνοία του, γυρνώντας τη νύχτα μεθυσμένος, μπαίνει στην λάθος σκηνή.

Όσο τα παιδιά γίνονται φίλοι και αναπτύσσουν έναν δικό τους κώδικα πέραν των προκαταλήψεων των μεγάλων, ο Μπάμπης Παπαδάκης παραμένει αμετακίνητος. Ώσπου θα υποστεί ένα σοκ, απαραίτητο για να αναθεωρήσει κάπως τις προκαταλήψεις του.

Όταν ο Παπαδάκης μαθαίνει ότι ο Νουριάν έχει πληρώσει διπλό ενοίκιο για το κάμπινγκ, απλώς και μόνο επειδή είναι ξένος, συμμαχεί μαζί του. Παπαδάκης και Νουριάν πηγαίνουν μαζί στον διαχειριστή για να του κάνουν παράπονα και να τον πιέσουν. Με τα λεφτά του ενοικίου που επιστρέφονται στον Νουριάν στήνεται μια γιορτή. Η επικοινωνία μεταξύ του Παπαδάκη και των μεταναστών έχει μόλις αρχίσει.

Ταυτότητα παράστασης:

Συγγραφέας: Volker Ludwig

Μετάφραση/ Διασκευή: Βασίλης Κουκαλάνι

Σκηνοθεσία: Βασίλης Κουκαλάνι, Ιωάννα Λιούτσια

Σκηνογραφία/ Ενδυματολογία: Αλεξάνδρα Σιάφκου- Αριστοτέλης Καρανάνος

Τραγούδι παράστασης: ActiveMember

Μουσική: Κώστας Νικολόπουλος

Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης

Παίζουν: Γιώργος Ιωσηφίδης, Σπύρος Δασκαλάκης, Αλέξανδρος Μούστας, Ναταλία
Πήδουλα, Ηρώ Χαλκίδη, Χρήστος Χρήστου

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

240 250 260 270 280 290 300 310 320 330 340

 

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΠΑΜΕ ΘΕΑΤΡΟ!!!

ΠΟΤΥΤΕΧΝΕΙΟ

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν μαζική και δυναμική εκδήλωση της λαϊκής αντίθεσης στο καθεστώς της Χούντας των Συνταγματαρχών που έλαβε χώρα στην ελληνική επικράτεια τον Νοέμβριο του 1973. Η εξέγερση ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου με κατάληψη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών από φοιτητές και σπουδαστές. Αυτή κλιμακώθηκε σε αντιχουντική εξέγερση, καταλήγοντας σε αιματοχυσία το πρωί της 17ης Νοεμβρίου, ύστερα από μια σειρά γεγονότων. Το σχολείο μας τίμησε την 49η Επέτειο της εξέγερσης με πλούσιες εκδηλώσεις. Η Ε΄ τάξη, η οποία είχε αναλάβει την οργάνωση, παρουσίασε μία σπονδυλωτή παράσταση βασισμένη στο αντιδικτατορικό έργο του μεγάλου μας χαράκτη Τάσσου. Μέσα από ένα μουσικοχορευτικό δρώμενο οι μαθητές μας εξέφρασαν σαφή και βαρυσήμαντα μηνύματα σχετικά με τα δεινά των απολυταρχικών καθεστώτων και των επιπτώσεων αυτών στην κοινωνία των ανθρώπων. Ένα πολύ μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στα παιδιά μας που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό! Ακολουθεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό:

ΘΕΑΤΡΙΚΟ1

ΘΕΑΤΡΙΚΟ

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2

 

.jpg .jpg .jpg .jpg .jpg .jpg .jpg .jpg .jpg .jpg

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΠΟΤΥΤΕΧΝΕΙΟ