Το SCRATCH διασκεδάζει και εκπαιδεύει

Το SCRATCH είναι μία πολύ εύκολη γλώσσα προγραμματισμού που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και παιδιά. Εκτός από διασκέδαση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ποικιλοτρόπως για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Δίνεται ένα βίντεο με οδηγίες για αρχάριους στο scratch.

Παρακάτω υπάρχει ένα παιχνίδι κατασκευασμένο με SCRATCH. Πάτα την πράσινη σημαία για να ξεκινήσεις, Το μαϊμουδάκι πεινάει πολύ και πρέπει να φθάσει γρήγορα τις μπανάνες. με τα βελάκια μπορείς να το μετακινήσεις. ΠΡΟΣΟΧΗ!! Αν ακουμπήσει τον τοίχο ξεκινάει από την αρχή.


Μετάβαση στο scratch.mit.edu.

Ετικέτες: ,

Το Φεστιβάλ Γρίφων ξανά στο Καστελλόριζο

Μετά τη μεγάλη επιτυχία του πρώτου Φεστιβάλ Γρίφων στο Καστελλόριζο, ο εμπνευστής του Πανταζής Χούλης και η Ελένη Γραμματικοπούλου διοργάνωσαν με ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία το δεύτερο. Μέσα από την τέχνη και το παιχνίδι οι μαθητές και οι μαθήτριες απέκτησαν νέες γνώσεις.

Και τι δεν είχε το Φεστιβάλ; Πειράματα Χημείας, σύνδεση με το CERN, εργαστήρια Βιολογίας από το Ινστιτούτο Παστέρ, ουρανοπαρατήρηση, επιδαπέδιο παιχνίδι σχετικά με τον κινηματογράφο, παιχνίδια πλοήγησης, Θαλάσσια Εκπαιδευτική Ρομποτική, μαθήματα Πρώτων Βοηθειών, βιωματικά εργαστήρια ανάπτυξης της δημιουργικότητας από το Ινστιτούτο Πληροφορικής, αναπαράσταση από τους μαθητές και τις μαθήτριες της Αντιγόνης του Σοφοκλή με τη βοήθεια της CINEMATHESIS και της ηθοποιού Φωτεινής Μπαξεβάνη με παράλληλη συζήτηση γύρω από τις ανθρώπινες αξίες και πολλά άλλα. Πολλές οι νέες δραστηριότητες στο δεύτερο Φεστιβάλ Γρίφων. μία από αυτές που ήταν και πρόταση της Διευθύντριας του Γυμνασίου ήταν η εξιχνίαση ενός εγκλήματος με τη βοήθεια της επιστήμης.

ΕΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΡΙΦΩΝ

Ετικέτες: , , ,

Ο υπεραθλητής Σπύρος Χρυσικόπουλος κοντά στους μαθητές/μαθήτριες του Καστελλορίζου

 

Ο υπεραθλητής της κολύμβησης Σπύρος Χρυσικόπουλος επισκέφθηκε την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022 το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Καστελλορίζου. Μίλησε με τους μαθητές και τις μαθήτριες για τον μεγάλο του άθλο να διανύσει την απόσταση Ρόδο –Καστελλόριζο (περίπου 140 χιλιόμετρα) χωρίς διακοπή. Κολύμπησε ασταμάτητα επί 64 ώρες και 5 λεπτά σε ένα εξαιρετικά αφιλόξενο περιβάλλον κόντρα στο ισχυρότερο ρεύμα της Μεσογείου. Είπε πως ήταν το πιο δύσκολο εγχείρημα της ζωής του, αλλά ταυτόχρονα και το πιο σημαντικό.  Μετέφερε πολλά μηνύματα  ζωής στα παιδιά όπως το για να πραγματοποιήσει κανείς τα όνειρά του πρέπει να δουλέψει σκληρά και να μη το βάζει ποτέ κάτω. Ακόμη, τους μίλησε για τη μόλυνση του περιβάλλοντος και τα πολλά πλαστικά που συνάντησε στη διαδρομή του. Χαμογελαστός και με μεγάλη υπομονή, απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που του έθεσαν οι μαθητές και οι μαθήτριες. Ο μαθητής της Β΄ λυκείου Νικόλαος Μ. Καραβέλατζης του έδωσε ένα αναμνηστικό δώρο – το σύμβολο του Καστελλορίζου σε κομμάτι από κορμό δένδρου που είχε ζωγραφίσει και σκαλίσει ο ίδιος.

Ετικέτες: ,

ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ

Είδη σχολικού εκφοβισμού: λεκτικός, ψυχολογικός, σωματικός (άσκηση σωματικής βίας), ηλεκτρονικός (με κινητά ή διαδίκτυο), σεξουαλικός.

Ένα βιντεάκι για το σχολικό εκφοβισμό.

Ετικέτες: ,

ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΚΟΜΙΚΣ

Writing Comics 2

Ετικέτες:

Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ

Για δεύτερη φορά μέσα σε οχτώ χρόνια τιμήθηκε το ακριτικό Καστελλόριζο με την Ολυμπιακή Φλόγα.  Η πρώτη ήταν το 2004. Τότε που ολάκερη η Ελλάδα ήταν ανάστατη με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Τότε που η παγκόσμια κοινότητα ήταν σίγουρη ότι η διοργάνωση θα ήταν μία παταγώδης αποτυχία. Τότε που η Ελλάδα τη διέψευσε αναγκάζοντας τον ξένο τύπο να γράψει «Χύστε ένα δάκρυ για το τέλος αυτών των υπέροχων Ολυμπιακών Αγώνων», αποδεικνύοντας τι μπορούν να πετύχουν οι έλληνες όταν το θελήσουν.

Το Καστελλόριζο υποδέχθηκε την Ολυμπιακή Φλόγα την Παρασκευή 11 Μαΐου 2012 λίγο πριν τις εφτά το απόγευμα .  Σε όλο το μήκος του «Κορδονιού», από την πλατεία μέχρι το λιμάνι, τα μαγαζιά είχαν μαζέψει τις καρέκλες και τα τραπέζια τους, οι ψαράδες είχαν απομακρύνει τα δίχτυα τους και ο δρόμος είχε στρωθεί με κλαδιά ελιάς.

Το 2004 οι παρευρισκόμενοι περίμεναν υπομονετικά την άφιξη της Φλόγας μέσα στο λιοπύρι.  Το ίδιο έπραξαν και τώρα, μέσα όμως σε ένα ασυνήθιστο ψύχος και σε ένα μανιασμένο αέρα που είχε σηκωθεί.

Παρόντες στην υποδοχή ήταν ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, ο βουλευτής δωδεκανήσου της Ν.Δ.  Βασίλης Υψηλάντης, ο αρχηγός του ΓΕΣ και της ΑΣΔΕΝ, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Ζιαζιάς, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Αντώνιος Τσαντηράκης, ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, υποναύαρχος Παναγιώτης Λίτσας, ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, ο οποίος ήταν και ένας από τους λαμπαδηδρόμους, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, Ισίδωρος Κούβελος, ο πρόεδρος της Επιτροπής της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, Σπύρος Ζαννιάς. Στην υποδοχή ήταν και οι  μαθητές και οι μαθήτριες του νηπιαγωγείου και του δημοτικού  με τις παραδοσιακές ενδυμασίες του νησιού.

Από τους κατοίκους του νησιού στην λαμπαδηδρομία συμμετείχαν η μαθήτρια της Γ΄ λυκείου Μαρία Ραφτή, η δημοτική σύμβουλος Ειρήνη Λελέκη, και οι στρατεύσιμοι Ηλίας Μαρταλάς, Νίκος Μαγιάφης και Μιχάλης Λελέκης.

Τους προσκεκλημένους υποδέχθηκε ο δήμαρχος του νησιού, Παύλος Πανήγυρης, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι συμπεριελήφθη στη διαδρομή της Φλόγας το Καστελλόριζο, γεγονός που έχει εθνική σημασία, ενώ αναφέρθηκε στα ιδανικά της ειρήνης και της αλληλεγγύης που πρεσβεύει η Ολυμπιακή ιδέα.

Ο πρόεδρος της Ε.Ο.Ε. Σπύρος Καπράλος, ο οποίος και άναψε το βωμό, είπε στο χαιρετισμό του: «Ήταν μία από τις μεγαλύτερες χαρές και ικανοποιήσεις που έχω ζήσει σαν πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής το γεγονός ότι πήγε η φλόγα σε αυτό το πανέμορφο νησί, που μπορεί να είναι μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά βρίσκεται τόσο κοντά στις καρδιές μας», δήλωσε ο κ. Καπράλος.

Χαιρετισμό απηύθυνε και  η πρόξενος της Βρετανίας στη Ρόδο, Ράνια Κοσσιώρη.

Μετά τη λήξη της τελετής οι γυναίκες του νησιού, αλλά και εκπαιδευτικού και μαθήτριες χόρεψαν παραδοσιακούς χορού

Ετικέτες:

ΤΑ ΔΥΟ ΛΕΠΤΑ ΠΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΑΝ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ

Όσοι είχαν την τύχη να βρεθούν στο Καστελλόριζο στις 29 Μαρτίου 2006 βίωσαν μία ανεπανάληπτη εμπειρία, την ολική έκλειψη του ήλιου – ένα από τα θεαματικότερα φαινόμενα της φύσης. Όλ ες οι αισθήσεις συμμετείχαν στις μοναδικές στιγμές που διήρκεσαν δύο περίπου λεπτά. Καθώς ο ήλιος προχωρούσε προς την προγραμματισμένη του συνάντηση με τη σελήνη, τα πάντα γύρω μάγευαν, οι συνεχείς αλλαγές στις αποχρώσεις της θάλασσσας, η έντονη ανησυχία των ζώων, η απότομη πτώση της θερμοκρασίας, τ’ αστέρια στον ουρανό μέρα μεσημέρι.

Αν στον απλό παρατηρητή η ολική έκλειψη χάρισε απερίγραπτες εκστατικές στιγμές που θα παραμείνουν χαραγμένες στη μνήμη του για ατο υπόλοιπο της ζωής του, στους ειδικούς επιστήμονες πρόσφερε κάτι ακόμη πιο πολύτιμο – τη μοναδική ευκαιρία να μελετήσουν τις επιπτώσεις του φαινομένου σε όλο το φάσμα της ατμόσφαιρας της γης, καθώς και στα έμβια όντα, τόσο στο έδαφος, όσο και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η επόμενη ολική έκλειψη που θα είναι ορατή από την Ελλάδα θα γίνει το 2088!!. Γι’ αυτό οι επιστήμονες όφειλαν να είναι πάρα πολύ καλά προετοιμασμένοι. Και ήταν. Ένα άρτια οργανωμένο και συντονισμένο διεπιστημονικό πείραμα πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο,το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπισήμιο Κρήτης, Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), το Πανεπιστήμιο Μάντσεστερ της Μ. Βρετανίας, το Πανεπιστήμιο του Ίνσμπουργκ της Αυστρίας και το Ινστιτούτο Φυσικής Ατμόσφαιρας DLR της Γερμανίας.. Ο ακαδημαϊκός και πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Χρήστος Ζερεφός ήταν επικεφαλής του συνδυαστικού πειράματος, του πρώτου σε παγκόσμιο επίπεδο που επιχείρησε να μελετήσει τις επιπτώσεις μιας ολικής έκλειψης στο σύνολο της ατμόσφαιρας, αλλά και της βιόσφαιρας συμπεριλαμβανομένης και της υδρόσφαιρας.

Εκτός από το Καστελλόριζο, που η κάλυψη του ηλιακού δίσκου ήταν πλήρης, οι επιστήμονες συνέλεξαν δεδομένα και από την Κρήτη (κάλυψη 96%), την Αθήνα (κάλυψη 84%) και τη Θεσσαλονίκη (κάλυψη 75%).  Η ευκαιρία ήταν μοναδική για τη μελέτη, όχι μόνο επειδή  η δυνατότητα να σκοτεινιάσει και να φωτισεί απότομα σβήνοντας και ανάβοντας το φως του ήλιου, όπως εμείς κλείνουμε και ανάβουμε με το διακόπτη το ηλεκτρικό φως σ’ένα δωμάτιο, δεν δίνεται συχνά στους ερευνητές, αλλά και γιατί οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές. Την περίοδο των μετρήσεων δεν συντελέστηκε στον ήλιο ή στο διάστημα κανένα άλλο σημαντικό φαινόμενο, το οποίο θα μπορούσε να τις επηρεάσει, και έτσι οι επιστήμονς είχαν τη δυνατότητα να ελ΄ξουν διάφορους μηχανισμούς στην ατμόσφαιρα και να επαληθεύσουν όσα γνώριζαν για αυτούς. Τα συμπεράσματα των ερευνητών δημοσιεύτηκαν σε ειδικό τεύχος του διεθνούς κύρους επιστημονικού περιοδικού “Atmospheric Chemistry and Physics“, καθώς και σε άλλα έγκριτα διεθνή επιστημονικά έντυπα.

Υπάρχουν ορισμένα είδη του ζωικού βασιλείου, καθώς και από τον κόσμο των μικροοργανισμών, που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε μικρές αλλαγές του περιβάλλοντός τους. Αυτά τα είδη χρησιμεύουν ως δείκτες διαφόρων παραμέτρων του οικοσυστήματος και των διακυμάνσεων του κλίματος. Οι επιστήμονες είναι δυνατόν να επισημάνουν την αύξηση των ρύπων παρακολουθώντας τη φυσιολογία, τη βιοχημεία, τη συμπεριφορά και τη μορφολογία τους.

Μόλις το φως του ήλιου άρχισε να χάνεται, οι θαλάσσιοι μικροοργανισμοί, και συγκεκριμένα το μίκρο και μέσο-ζωοπλαγκτόν, άρχισαν να ανεβαίνουν προς την επιφάνεια της θάλασσας. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του φαινομένου ξαναβυθίστηκαν. Μια αντίστοιχη κάθετη μετακίνηση ενδέχεται να συντελεστεί και στην περίπτωση κατά την οποία το φως του ήλιου “σκοτεινιάσει” ως ένα βαθμό και από κάποια άλλα αίτια – αν για παράδειγμα αυξηθούν οι ρύποι στην ατμόσφαιρα – μειώνοντας την ακτινοβολία που φθάνει ως την επιφάνεια της θάλασσας. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει αλυσιδωτές μεταβολές στην κατανομή του πλαγκτού και στη λειτουργία του θαλάσσιου οικοσυστήματος διαταράσσοντας την τροφική αλυσίδα με αρνητικές συνέπειες για πολλά είδη ψαριών και άλλων θαλάσσιων οργανισμών.

Τα φυτά ξεγελάστηκαν και άρχισαν να λειτουργούν σαν να ήταν νύχτα μειώνοντας την ταχύτητα της φωτοσυνθετικής τους λειτουργίας. Ενδιαφέρον παρουσίασε το γεγονός ότι τα φυτά δεν έκλεισαν τα στομάτιά τους, τους πόρους που βρίσκονται στην επιδερμίδα των φύλλων.  Τα στομάτια παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία της φωτοσύνθεσης εξασφαλίζοντας την απαραίτητη ανταλλαγή αερίων. Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι οι μεταβολές στη φωτοσύνθεση οφείλονταν σε άλλους ενδογενείς παράγοντες. Η έκλειψη δεν επηρέασε στον ίδιο βαθμό όλα τα φυτά.Πιο ευαίσθητα αποδείχτηκαν τα κουκιά, η βρώμη και το λαθούρι.

Ένας μύθος που καταρρίφθηκε ήταν αυτός του “εκλειπτικού ανέμου”. Αν και επί χρόνια επικρατούσε η αντίληψη ότι ο άνεμος δυναμώνει καθώς η σκιά της σελήνης καλύπτει σιγά-σιγά τον ήλιο, τα όργανα των ερευνητών δεν διαπίστωσαν καμιά μεταβολή στην ένταση του ανέμου. Η μαρτυρία του “εκλειπτικού ανέμου” ίσως να αποτελεί τελικά μια υποκειμενική αίσθηση των παρατηρητών, η οποία δημιουργείται από το συνδυασμό της πτώσης της θερμοκρασίας και της συγκινησιακής φόρτισης της στιγμής.

Στην ιονόσφαιρα (ύψος 140-220 χλμ), η οποία είναι σημαντιή για τις τηλεπικοινωνίες, γιατί τα ιόντα (φορτισμένα σωματίδια) της ατμόσφαιρας αντανακλούν ραδιοφωνικά κύματα βοηθώντας τα να μεταδοθούν σε μεγάλες αποστάσεις πάνω στη γη, καταγράφτηκαν διαταραχές στις διαδικασίες ιοντισμού, αλλαγές στη συγκέντρωση των ηλεκτρονίων και μείωση του συνολικού ηλεκτρονικού φορτίου.

Ένα άλλο αποτέλεσμα της απότομης μεταβολής του φωτός ήταν η μείωση της ρύπανσης, η οποία ήταν πιο έντονη στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη) σε σχέση με το Καστελλόριζο και την Κρήτη. Στην ατμόσφαιρα γίνονται ασταμάτητα αντιδράσεις, στις οποίες συμμετέχουν διάφορα αέρια και ελεύθερες ρίζες. Κάποιες αντιδράσεις ευνοούνται από ορισμένες ακτινοβολίες που εκπέμπονται από τον ήλιο και άλλες όχι.



Ετικέτες:

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς