Αγαπημένο μου ιστολόγιο…

Φεβ 2012 24

Αγαπημένο μου ιστολόγιο, πριν από μερικές μέρες οι μαθητές μου έμαθαν το γγ και το γκ. Ένας μαθητής μου, μου έκανε μια πολύ καλή ερώτηση: “Κυρία πώς ξέρουμε πότε πάει γγ και πότε πάει γκ;” “Χμμμ…” σκέφτηκα, ξανασκέφτηκα, αλλά δεν κατάφερα να βρω μια καλή απάντηση. Όταν γύρισα στο σπίτι μου πήρα το λεξικό και βρήκα όλες τις λέξεις που γράφονται με γγ και με γκ. Δεν ήταν πάρα πολλές! Ειδικά αυτές με που γράφονται με γγ ήταν λίγες μπορώ να πω!

Τότε μια ιδέα μου ήρθε! Οι μαθητές μου έχουν πάρα πολλή φαντασία, σκέφτηκα. Άρα, αν τους πω να φτιάξουν ένα παραμύθι, που να έχει όλες τις λέξεις που γράφονται με γγ, θα μπορούμε να τις θυμόμαστε πιο εύκολα! Την επόμενη μέρα στην τάξη, πήρα μαζί μου μερικά χαρτάκια, που είχα γράψει στο καθένα από μία λέξη που γράφεται με γγ. Τα έδωσα στους μαθητές μου να τα ζωγραφίσουν! Αυτά τα χαρτάκια θα μας έδιναν έμπνευση για να φτιάξουμε το παραμύθι με τις λέξεις που έχουν γγ.

Οι λέξεις που ζωγραφίσανε ήταν: άγγελος, αγγίζω, αγγούρι, λαρύγγι, μουγγαίνω, μουγγαμάρα, μουγγός, παραγγελία, παραγγέλνω, σπαγγέτι, σπαγγοραμένος, σπάγγος, στραγγαλίζω, στραγγίζω, στρογγυλεύω, στρογγυλός, συγγενής, συγγραφέας, σφίγγω, σφουγγάρι, σφουγγαρίζω, σφουγγαρίστρα, φαράγγι, φεγγάρι, φέγγω. Όταν ζωγραφίσανε όλα τα χαρτάκια με τις λέξεις που έχουν γγ, ανεβήκανε στην σκηνή, κάτσανε στα μαξιλαράκια τους και βάλανε στο κέντρο τα χαρτάκια με τις ζωγραφιές και τις λέξεις που γράφονται με γγ. Όταν καθόμαστε έτσι, στον “κύκλο της φαντασίας”, τρομερά πράγματα συμβαίνουν! Είχανε αποφασίσει να γράψουνε ένα παραμύθι όλοι μαζί. Ξεκίνησε να λέει ο καθένας μία πρόταση. Η πρόταση θα έπρεπε να έχει οπωσδήποτε μέσα μία ή και περισσότερες λέξεις από αυτές που είχανε ζωγραφίσει και είχαν μέσα γγ. Έτσι γράψανε ένα πολύ ωραίο παραμύθι και μετά ζωγραφίσανε και τις εικόνες του! Με αυτόν τον τρόπο, τώρα θα θυμούνται όλες τις λέξεις που γράφονται με γγ, άρα οι υπόλοιπες – όσες δεν είναι στο παραμύθι – γράφονται με γκ!!!

Θέλεις να διαβάσεις το παραμύθι που γράψανε;

Εμείς τυπώσαμε το παραμύθι, φτιάξαμε ένα μικρό βιβλιαράκι και κάθε παιδί ζωγράφισε το δικό του εξώφυλλο! Μερικά παιδιά ήθελαν να σου εξηγήσουν τι κάναμε, να σου δείξουν τα εξώφυλλά τους και να σου πουν τις λέξεις που ξέρουν τώρα πια ότι γράφονται με γγ. Θέλεις να τους δεις;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *