Μαντηλάκι

 Όλα τα παιδιά  κάθονται σε κύκλο  . Ένα παιδί, η μάνα, στέκεται έξω από τον κύκλο και βαστάει ένα μαντήλι . Κινείται  γύρο από τον κύκλο τραγουδώντας ” αλάτι ψιλό , αλάτι χονδρό  έχασα τη μάνα μου και ψάχνω να τη βρω, παπούτσια δε μου πήρε να πάω στο χορό και αν δεν μου πάρει πολύ θα λυπηθώ” Την ώρα που τραγουδάει και περπατά γύρο από τον κύκλο , πετάει το μαντήλι πίσω από ένα παιδί και συνεχίζει μέχρι να καταλάβουν ότι δεν κρατάει πια το μαντήλι . Το παιδί που πήρε το μαντήλι σηκώνεται και αρχίζει να κυνηγάει τη μάνα μέχρι αυτή να καθίσει στη θέση αυτού που την κυνηγάει. Το παιδί που πήρε το μαντήλι γίνεται μάνα και συνεχίζει το παιχνίδι .  Αν  πιάσει τη μάνα κάθεται στη θέση του μαζί με τα άλλα παιδιά . 

Κατηγορίες: παραδοσιακά παιχνίδια | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μαντηλάκι

Αμπάριζα

Η αμπάριζα είναι ένα παιχνίδι που παίζεται σε ανοιχτό χώρο και  το μόνο που χρειάζεται είναι  δυο  στύλοι, οι αμπάριζες(δέντρα, τσιμεντοκολώνες, κάγκελα) σε κοντινή απόσταση. Το παιχνίδι παίζεται από 2 ομάδες των 7-8 παιδιών η καθεμιά. Κάθε ομάδα διαλέγει την «αμπάριζα» της, ο δε σκοπός κάθε ομάδας είναι να βρει αφύλακτη την «αμπάριζα» της άλλης και να την αγγίξει ή να αιχμαλωτίσει όλους τους αντίπαλους της.  Αν ένα παιδί βγει από την «αμπάριζα» (λέει δυνατά  «παίρνω αμπάριζα και βγαίνω»)  μετά από τον αντίπαλό του, τότε αν αγγίξει τον αντίπαλο τον αιχμαλωτίζει.  Ο παίκτης  βγαίνει από την «αμπάριζα» και επιστρέφει όποτε θέλει για να «πάρει αμπάριζα» ξανά. Όταν κάποιος πιαστεί, τότε το παιχνίδι σταματάει μέχρι ο αιχμάλωτος να οδηγηθεί στη «φυλακή», που είναι ένα οριοθετημένο , από πριν, μέρος σε κοντινή απόσταση  από την «αμπάριζα» της ομάδας που τον αιχμαλώτισε και οι υπόλοιποι επιστρέφουν στις «αμπάριζες» τους. Όταν κάποιος μπει στη «φυλακή», μένει εκεί  μέχρι να «ελευθερωθεί» από τους συμπαίκτες του( ελευθερώνεται όταν τον ακουμπήσει συμπαίκτης του). Το παιχνίδι τελειώνει όταν παίκτης ακουμπήσει την αντίπαλη αμπάριζα ή αιχμαλωτιστούν όλοι οι παίκτες της μιας ομάδας.

 

Κατηγορίες: παραδοσιακά παιχνίδια | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αμπάριζα

Φυσική αγωγή ΣΤ΄, Ε΄ τάξης

Βιβλίο μαθητή Ε΄, ΣΤ΄ τάξης:

 

http://ebooks.edu.gr/ebooks/v/pdf/8547/644/10-0145-02_Fysiki-Agogi_E-ST-Dimotikou_Vivlio-Mathiti/

Βιβλίο μαθητή Γ΄, Δ΄ τάξης:

 

http://ebooks.edu.gr/ebooks/v/pdf/8547/568/10-0076-02_Fysiki-Agogi_G-D-Dimotikou_Vivlio-Mathiti/

Κατηγορίες: Φυσική Αγωγή | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Φυσική αγωγή ΣΤ΄, Ε΄ τάξης

Ομάδες τροφίμων

 

 

https://eyzhn.edu.gr/class-material/

Κατηγορίες: Διατροφή | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ομάδες τροφίμων

Τα ξύλα

Το 1878 στην Αγιάσο της Λέσβου, με εντολή του τότε Τούρκου  επικεφαλή του χωριού παιζόταν ο ρυθμός αυτός  να γίνεται ευχάριστη η κοπιαστική εργασία των  εργατών  που μετέφεραν ξύλινα δοκάρια από το κοντινό δάσος στο χωριό. Πρόκειται για ένα αργό συρτό και είναι από τους πιο δημοφιλείς χορούς και σκοπούς της Λέσβου.

https://www.youtube.com/watch?v=Po3fuajrmD8

Κατηγορίες: Παραδοσιακοί χοροί | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τα ξύλα

Γιατρός

Χορεύεται από άνδρες και γυναίκες, με λαβή απ’ τις παλάμες και λυγισμένους τους αγκώνες. Πήρε τ’ όνομά του από τα λόγια του τραγουδιού «Δεν’ μπορώ μανούλα μ’ δεν μπορώ, αχ σύρε να φέρεις το γιατρό». Έχει οκτώ βήματα, τα έξι πρώτα είναι τα ίδια με το συρτό στα τρία, στο επτά το δεξί πόδι πατά με τη μύτη δεξιά και στο οκτώ κλείνει με τη μύτη αριστερά του αριστερού ποδιού.

https://www.youtube.com/watch?v=jvIUhMbT0ys

Κατηγορίες: Παραδοσιακοί χοροί | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Γιατρός

Συρτός στα τρία

Ο «συρτός στα τρία» είναι ένας χορός με απλά βήματα και αργό τέμπο, είναι  ένας πανελλήνιος χορός που χορεύεται χορεύεται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, με διαφορετικές όμως ονομασίες. Θεωρείται ο πλέον χαρακτηριστικός ηπειρώτικος σκοπός. Είναι χορός ανοιχτού κύκλου με πιάσιμο των χεριών  με λαβή του σχήματος w από τις παλάμες με τα χέρια πάνω και λυγισμένους τους αγκώνες . Τα βήματα του χορού είναι έξι με τρία βήματα προς τα δεξιά, άρση του αριστερού ποδιού στο τέσσερα(διπλός χρόνος), πάτημα του αριστερού  ποδιού στα αριστερά και άρση του δεξιού(διπλός χρόνος).

Κατηγορίες: Παραδοσιακοί χοροί | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Συρτός στα τρία

Πεντόβολα

Τοποθετούνται  πέντε βώλοι( μικρές  στρογγυλές πέτρες ή κυπαρισσόμηλα) μπροστά στους παίκτες. Ο παίκτης που παίζει πρώτος(μετά από κλήρωση), με το ένα χέρι πετάει τον ένα βώλο στον αέρα και με το  ίδιο χέρι  πιάνει έναν από τους βώλους που βρίσκονται κάτω και  μαζί εκείνον που πέφτει. Στη συνέχεια αφήνει στην άκρη τον έναν από τους δύο βώλους, κρατά τον άλλον στη χούφτα του και τον πετά πάλι ψηλά προσπαθώντας να τον πιάσει μαζί με τον επόμενο από τους βώλους που βρίσκονται στο πάτωμα.  Στον δεύτερο γύρο οι παίκτες προσπαθούν να πιάσουν κάθε φορά δύο βώλους , στον τρίτο γύρο προσπαθούν να πιάσουν τρεις μαζί και  στον τέταρτο γύρο πρέπει να πιάσουν όλους τους βώλους μαζί.

https://www.youtube.com/watch?v=dEf45V4NMPQ

Κατηγορίες: παραδοσιακά παιχνίδια | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πεντόβολα

Λύκος και αρνί

Αποφασίζουμε ποια από τα παιδιά θα κάνουν τον λύκο και το αρνί. Τα υπόλοιπα παιδιά σχηματίζουμε έναν κύκλο με τα χέρια πιασμένα δυνατά.
Το αρνί είναι μέσα στον κύκλο, ο λύκος είναι έξω. Ο λύκος προσπαθεί να μπεί στον κύκλο μόνο κάτω από τα χέρια των παιδιών που ανεβοκατεβαίνουν. Αν ο λύκος μπει στον κύκλο τα παιδιά σηκώνουν τα χέρια τους ψηλά για να βγει το αρνί. Αν ο λύκος πιάσει το αρνί, επιλέγουμε 2 παιδιά για να ξεκινήσουμε πάλι. Δεν επιτρέπεται να σπάσουμε τον κύκλο!

Κατηγορίες: παραδοσιακά παιχνίδια | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Λύκος και αρνί

Τα μήλα

Το κλασικό παιχνίδι που όλοι το λέμε “μήλα”. Μια μπάλα, ένας κύκλος και 2 παιδιά εκτός κύκλου.
Τα δυο παιδιά εκτός κύκλου προσπαθούν να πετύχουν τα παιδιά που είναι μέσα στον κύκλο μέχρι να τα βγάλουν όλα έξω. Μπορεί να παιχτεί σε πολλές παραλλαγές. Είναι ένα παιχνίδι που ακόμα και σήμερα είναι αγαπημένο πολλών παιδιών δημοτικού.

Κατηγορίες: παραδοσιακά παιχνίδια | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τα μήλα