Τη Δευτέρα 15 Απριλίου μας επισκέφτηκαν “οι θεατρεργάτες Κοφινά” και μας παρουσίασαν τη “Μπλε πεταλούδα”, μια ξεχωριστή θεατρική παράσταση με θέμα τη διαφορετικότητα και την αποδοχή.Η παράσταση βασίστηκε στο ομώνυμο παραμύθι του Μπάμπη Κοιλιάρη. Την αφήγηση έκανε η Μαρκέλλα Δημίδου, ενώ συνοδευόταν από ζωντανή μουσική.
Τα παιδιά αλληλεπίδρασαν με τους ηθοποιούς που κατέβηκαν από τη σκηνή για να χορέψουν μαζί τους.
Ευχαριστούμε το διευθυντή του 7ου Δημοτικού Σχολείου Χίου, για την παραχώρηση της αίθουσας εκδηλώσεων για τις ανάγκες της παράστασης.
Το νηπιαγωγείο μας συμμετέχει στο 13ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας (13th Panhellenic Student Digital Creation Festival), εγκεκριμένο από το ΥΠΑΙΘΑ, τον Απρίλιο του 2024 με ένα ψηφιακό παραμύθι,γραμμένο και εικονογραφημένο συνεργατικά από όλα τα παιδιά.
Τίτλος του: << Ένας… σαν και μας >>.
Χρησιμοποιήθηκε το storyjumper ( web2.0 εργαλείο δημιουργίας παραμυθιού) .
Κάθε παιδί δημιούργησε το δικό του avatar στο περιβάλλον του story jumper και του έδωσε φωνή εκφράζοντας την προσωπική του θέση στο πρόβλημα.
Πρόκειται για το επιστέγασμα του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων: “Είμαι μοναδικός! Είμαι εγώ!”, με το οποίο ασχοληθήκαμε φέτος και μας επιβεβαίωσε ότι αυτά που είναι πραγματικά σημαντικά στην τάξη μας, είναι να είμαστε όλοι μαζί χαρούμενοι και αποδεκτοί και να προσπαθούμε συνεχώς για το καλό όλων και καθενός ξεχωριστά στην ομάδα μας, ανεξαρτήτως του κόπου και του χρόνου που θα απαιτηθεί για αυτό.
Η αφόρμηση δόθηκε από το βίντεο με το παραμύθι για τους “Καλούς και τους κακούς πειρατές”, όπως το αφηγείται ο Αντώνης Παπαθεοδούλου
στη συνέχεια συζητήσαμε για το φόβο και πώς μπορούμε να γίνουμε κι εμείς σαν τους καλούς πειρατές και να μη φοβόμαστε.
Μετά φτιαξαμε τα σπαθιά, που μας έδειξε ο συγγραφέας και αποφασίσαμε να μασκαρευτούμε την Τσικνοπέμπτη και να μεταμφιεστούμε σε καλούς πειρατές και καλές πειρατίνες.
Στη συνέχεια, συζητήσαμε για το σχολικό εκφοβισμό και ότι πρέπει να μη φοβόμαστε ,αλλά να είμαστε προετοιμασμένοι και ναακολουθήσουμε τα 5 βήματα, που μάθαμε, δηλαδή
¨Στο σχολείο αυτό που πάμε, καθόλου δε φοβάμαι! 5 πράγματα κρατώ για να προστατευτώ”
Λέω STOP! 2. εξηγώ… 3. Απομακρύνομαι τελείως από δω… 4. κυρία… έλα να σου πω 5. στους γονείς μου αμέσως θα το πω!
Το πρόγραμμα σπουδών του νηπιαγωγείου περιλαμβάνει τη λειτουργία της δανειστικής βιβλιοθήκης η οποία ενισχύει των εγγραμματισμό των νηπίων και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων ανάγνωσης και γραφής που ξεκινούν ήδη από την νηπιακή ηλικία.
Η γονείς συμβάλλουν αποφασιστικά σε αυτήν τη διαδικασία καθώς βοηθούν και υποστηρίζουν το πρόγραμμα της φιλαναγνωσίας, διαβάζοντας στα παιδιά τα βιβλία που δανείζονται. Δημιουργούν έτσι στα παιδιά θετικά πρότυπα συμπεριφοράς ύψιστης σημασίας για την κατάκτηση του εγγραμματισμού.
Για να είναι η ανάγνωση όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική καλό θα ήταν να ακολουθούνται κάποια βήματα:
Πριν την ανάγνωση, οι γονείς μπορούν να δείξουν αρχικά το εξώφυλλο και να ρωτήσουν τα παιδιά για τι νομίζουν ότι μιλάει το βιβλίο.
Μπορούν να παρακινήσουν τα παιδιά να διαβάσουν τον τίτλο ή να αναγνωρίσουν κάποιες οικίες λέξεις ή γράμματα.
Καλή ιδέα θα ήταν να ζητήσουν από τα παιδιά να μιλήσουν για εμπειρίες τους που ίσως σχετίζονται με την υπόθεση του βιβλίου( π.χ. Έχεις δει ποτέ λύκο;)
Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης,
Οι γονείς μπορούν να ζητούν από τα παιδιά να σχολιάζουν την υπόθεση του βιβλίου( τι λες να έγινε; Τι είπαν ο λαγός και η χελώνα;)
Επίσης, να εξηγήσουν ό,τι κρίνουν απαραίτητο, όπως λέξεις ή έννοιες άγνωστες στο παιδί
Να διατυπώνουν ερωτήσεις κατανόησης κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης,
ενώ, μπορούν να ζητούν και κάποια πρόβλεψη για τη συνέχεια της ιστορίας( τι λες ότι θα συμβεί μετά;)
Προτάσεις για μετά το τέλος της ανάγνωσης
Οι γονείς μπορούν να επαναλάβουν στοιχεία της ιστορίας( π χ πού διαδραματίστηκε; ποιος ήταν ο ήρωας και τι ήθελε να πετύχει;)
Μπορούν επίσης να βοηθήσουν τα παιδιά να συσχετίζουν γεγονότα της ιστορίας με παρόμοια της δικής του ζωής
να ρωτήσουν σχετικά με το περιεχόμενο του βιβλίου(π χ Τι έγινε στην αρχή τι έγινε στη μέση τι έγινε στο τέλος της ιστορίας, ποιο ήταν το πρόβλημα;)
να ζωγραφίσουν σχετικές εικόνες, να παίξουν με γράμματα και λέξεις.
ή ακόμα και να δώσουν ένα δικό τους τέλος στην ιστορία.
πηγή: mikromikronip.blogspot.com
Μετά από αρκετά χρόνια, μπορέσαμε να λειτουργήσουμε “δια ζώσης ” τη δανειστική μας βιβλιοθήκη, για να ενισχύσουμε πιο συστηματικά τη φιλαναγνωσία των παιδιών.
Αρχικά μαζί με τα παιδιά συζητήσαμε τους κανόνες λειτουργίας της και ενημερώσαμε και τους γονείς.
Κάθε Παρασκευή τα παιδιά, με τη βοήθεια των συμμαθητών τους, που είναι εκείνη την ημέρα “ομάδα υπηρεσίας” δανείζονται ένα βιβλίο δικής τους επιλογής από τη βιβλιοθήκη της τάξης, το παίρνουν στο σπίτι για να το διαβάσουν και κάθε Τετάρτη το επιστρέφουν.
Φέτος δανειστήκαμε την ιδέα της βιβλιοφάγου κάμπιας από εδώ και την εφαρμόσαμε με μεγάλη επιτυχία. Κάθε Τετάρτη που επιστρέφει το βιβλίο στην τάξη τα παιδιά προσθέτουν και μια “κοιλίτσα” στην κάμπια τους, στην οποία γράφουν το όνομα του βιβλίου, που διάβασαν, γιατί αυτή η κάμπια δεν είναι σαν τις άλλες. Της αρέσουν τα βιβλία. Η ανυπομονησία των παιδιών είναι μεγάλη, για να την ταϊσουν και να δουν πόσο χοντρή έγινε. Μετρούν τα βιβλία που έχει φάει η δική τους και παρατηρούν την κορδέλα της να γεμίζει όλο και περισσότερο.Στο τέλος της χρονιάς θα έχουν συμπληρώσει μια ιδιότυπη καρτέλα δανεισμού και θα μπορούν να ανατρέχουν σ’ αυτή κάθε φορά που θέλουν να δουν ποια βιβλία έχουν δανειστεί.
Στη συνέχεια συμπληρώνουν σε φύλλο το όνομα τους, τον τίτλο του βιβλίου, αν τους άρεσε και τι τους άρεσε περισσότερο σ΄αυτό.
Παίρνουν από το κουτί της βιβλιοθήκης το φάκελο με το όνομά τους, βγάζουν από μέσα την καρτέλα με το όνομα του βιβλίου και τη βάζουν μέσα στο βιβλίο. Στη συνέχεια βάζουν το βιβλίο στη βιβλιοθήκη.
Στις 20 Νοεμβρίου επισκέφθηκαν το νηπιαγωγείο μας οι γονείς νηπίων και προνηπίων, κατόπιν προσκλήσεως των εκπαιδευτικών του 1ου και 9ου Νηπιαγωγείου Χίου για να ενημερωθούν για το ισχύον πρόγραμμα σπουδών, τον τρόπο λειτουργίας του νηπιαγωγείου και τις φετινές δράσεις που προγραμματίζουμε.
Τα Αδέσποτα είναι ένα σύγχρονο παραμύθι για παιδιά που αφηγείται τον αγώνα ενός σκύλου και μιας γάτας να επιβιώσουν σε μία πόλη, που αγωνίζεται να δείχνει καθαρή και αψεγάδιαστη. Οι ήρωες μας, όμως, όντας αδέσποτα ζώα δεν ταιριάζουν με την εικόνα της.
Η διαδραστική αυτή παράσταση δόθηκε στις 7 Δεκεμβρίου σε αίθουσα της σχολικής μας μονάδας. Την παρακολούθησαν και συμμετείχαν με ενθουσιασμό τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί του 1ου και 9ου Νηπιαγωγείου Χίου.
Ευχαριστούμε πολύ την ομάδα Hippo για την τόσο προσεγμένη παραγωγή.
Παρακολουθήσαμε τη θεατρική παρασταση “το Ουφάκι” απο το Σύλλογο Γυναικών Χίου στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δ. Χίου. Μας συνόδευσαν και μερικές μητέρες.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή