Γενάρη, μήνα του Χριστού κι αρχιμηνιά του χρόνου!

Ο πρώτος μήνας του χρόνου είναι ο Ιανουάριος, ο Γενάρης, όπως τον ονομάζει ο λαός μας.

A_Ianoyarios

Ωστόσο δεν ήταν αυτός πάντα ο πρώτος μήνας. Στην αρχαία Ρώμη ο χρόνος διαιρούνταν σε δέκα περιόδους-μήνες και πρώτος απ΄ αυτούς ήταν ο Μάρτιος. Επτά αιώνες πριν από τον Χριστό ένας βασιλιάς της Ρώμης, ο Νουμάς Πομπίλιος τον πρόσθεσε ως ενδέκατο μήνα, μειώνοντας συγχρόνως τις μέρες των άλλων μηνών. Αργότερα προστέθηκε κι ο Φεβρουάριος ως δωδέκατος μήνας, επειδή ως μέτρο διάρκειας του μήνα καθιερώθηκε ο κύκλος της Σελήνης.  Στην αρχαία Αθήνα η περιόδος αυτή αντιστοιχούσε στον μήνα Ποσειδεώνα, αφιερωμένο στον θεό της θάλασσας, αν και δεν υπάρχει απόλυτη αντιστοίχιση. Ως πρώτος μήνας του έτους ο Ιανουάριος ορίστηκε το 153 π.Χ.

ianos

                Ο Ιανός

Το όνομά του το πήρε από τον Θεό των Ρωμαίων, τον Ιανό, τον διπρόσωπο θεό, του οποίου το άγαλμα φαίνεται στην εικόνα. Τέτοια αγάλματα ήταν στημένα στις πύλες της Ρώμης, με το ένα πρόσωπο να κοιτάζει προς τα έξω και το άλλο προς το εσωτερικό της. Ο Ιανός παριστάνονταν με κλειδιά ή με τριακόσιες ψήφους-βότσαλα στο δεξί χέρι κι εξήντα πέντε στο αριστερό, όσες κι οι μέρες του χρόνου.

alkyoni

                          Η Αλκυόνη

Τον Ιανουάριο γίνονται οι τελευταίες γεωργικές εργασίες και κυρίως τα κλαδέματα. Είναι μεσοχείμωνο κι ο καιρός συνήθως είναι κρύος. Ωστόσο, στα μέσα του μήνα πολύ συχνά ο καιρός βελτιώνεται και υπάρχει εντυπωσιακή καλοκαιρία, καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει. Ο λαός μας τις 10-15 αυτές μέρες τις ονομάζει Αλκυονίδες, επειδή τις έχει συνδυάσει με την αλκυόνα, ένα παρυδάτιο πουλί, που γεννά τ΄ αυγά του αυτή την περίοδο.

Υπάρχουν και παροιμίες αλλά και γνωμικά για τον Ιανουάριο:

Αρχιμηνιά, καλή χρονιά, με σύγκρυα και παγωνιά

Άσπρος Γενάρης, νηστικός ο μεροκαματιάρης (Αν χιονίσει τον Γενάρη, δεν θα υπάρχει δουλειά για τους ανθρώπους που εργάζονται έξω)

Γενάρη μήνα κλάδευε, φεγγάρι μην κοιτάζεις.

Κλάδεμα του Γενάρη κάθε μάτι και βλαστάρι

Γενάρη πίνουν το κρασί, τον Θεριστή το ξίδι (Τώρα ολοκληρώνεται η ζύμωση του κρασιού)

Δέκα μέρες του Γεναράκη, ίσον μικρό καλοκαιράκι

Του Γενάρη το φεγγάρι ήλιος της ημέρας μοιάζει

Το χιόνι του Γενάρη κοπριά, του Μάρτη φωτιά (Είναι καλό για τις σοδειές το χιόνι που θα πέσει τον Γενάρη, ενώ αν πέσει τον Μάρτη οι σοδειές καταστρέφονται)

Πηγή: Πεμπτουσία   https://www.pemptousia.gr

;


Τα σχόλια είναι κλειστά.

Copyright © 88ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ          Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση