Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού

Ο Τίμιος Σταυρός

Ο Τίμιος Σταυρός 

   Ο  Σταυρός πάνω στον οποίο θυσιάστηκε ο Χριστός για όλους τους ανθρώπους αποτελεί το σημαντικότερο σύμβολο για εμάς τους Χριστιανούς γιατί μέσω αυτού κερδίζουμε την αιώνια ζωή. Και στην καθημερινή μας ζωή όμως κάνοντας τον σταυρό μας με πίστη παίρνουμε δύναμη και αντιμετωπίζουμε δύσκολες καταστάσεις και διάφορους πειρασμούς.

Το 326 μ.Χ η Αγία Ελένη πήγε στην Ιερουσαλήμ για να προσκυνήσει τους Αγίους Τόπους. Εκεί έχτισε πολλούς ναούς έχοντας μεγάλη πίστη στον Θεό αλλά και επειδή ήθελε να Τον ευχαριστήσει για τους θριάμβους του γιου της, του Μεγάλου Κωνσταντίνου που με την βοήθεια του Σταυρού που είχε δει στον ουρανό νίκησε τους εχθρούς του. Είχε επίσης μια βαθιά επιθυμία να βρει τον Σταυρό πάνω στον οποίο θυσιάστηκε ο Χριστός. Γι’ αυτό τον λόγο πραγματοποίησε μεγάλες ανασκαφές στον λόφο του Γολγοθά για να βρεθούν οι τόποι της Σταύρωσης και της Ανάστασης του Ιησού. Ο Βασιλικός, το γνωστό μας αρωματικό φυτό, που φύτρωνε σε κάποιο σημείο του λόφου προσέλκυσε την Αγία Ελένη να σκάψει σε εκείνο το σημείο. Ύστερα από επίπονες ανασκαφές βρέθηκαν τρεις σταυροί, του Κυρίου και των δύο ληστών. Πώς όμως θα ξεχώριζαν ποιός είναι ο Σταυρός του Χριστού;  Τότε ο επίσκοπος Ιεροσολύμων Μακάριος, αφού έκανε δέηση, άγγιξε στους σταυρούς το σώμα μιας ευσεβέστατης κυρίας που είχε πεθάνει. Όταν ήλθε η σειρά και άγγιξε τον τρίτο σταυρό, που ήταν πραγματικά του Κυρίου, η γυναίκα αμέσως αναστήθηκε.

Στις 14 Σεπτεμβρίου του έτους 335 ο Πατριάρχης Μακάριος ύψωσε τον Τίμιο Σταυρό στον Γολγοθά και τον τοποθέτησε στον ναό της Αναστάσεως. Από τότε την ημέρα αυτή γιορτάζουμε την Ύψωση αυτή του Τιμίου Σταυρού και  στις εκκλησίες  Τον προσκυνούμε αλλά μοιράζεται και βασιλικός, ώστε οι πιστοί να θυμούνται τον τρόπο που βρέθηκε ο Τίμιος Σταυρός πάνω στον οποίον μαρτύρησε ο Χριστός.   Ας δίνει δύναμη λοιπόν σε όλους μας ο Σταυρός να απομακρύνουμε κάθε κακό και να ξεπερνάμε οποιαδήποτε δυσκολία στην ζωή μας.

;


Τα σχόλια είναι κλειστά.

Copyright © 88ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ          Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση