Ναός του Ποσειδώνα | Στ’ τάξη σε δράση
Η Γ’ Τάξη στην Εθνική Πινακοθήκη
Ένα Ταξίδι στην Τέχνη και την Ιστορία:
H Γ’ τάξη του σχολείου μας πραγματοποίησε μια ξεχωριστή εκπαιδευτική επίσκεψη στην Εθνική Πινακοθήκη, με θέμα «Οι ζωγράφοι του 19ου αιώνα». Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά έργα σπουδαίων Ελλήνων ζωγράφων, όπως ο Θεόδωρος Βρυζάκης, ο Νικηφόρος Λύτρας και ο Γεώργιος Ιακωβίδης.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στους πίνακες που αφορούν την Επανάσταση του 1821, όπως «Η Έξοδος του Μεσολογγίου», «Η Ελλάς Ευγνωμονούσα» και «Το Στρατόπεδο του Καραϊσκάκη». Μέσα από τη λεπτομερή ανάλυση αυτών των έργων, οι μαθητές κατάφεραν να κατανοήσουν καλύτερα τα ιστορικά γεγονότα, να νιώσουν τη συγκίνηση των αγωνιστών και να εκτιμήσουν τη δύναμη της τέχνης ως μέσο ιστορικής μνήμης.
Επιπλέον, οι μαθητές γνώρισαν το έργο του Καρλ φον Κράτσαϊζεν, ο οποίος αποτύπωσε με σχεδιαστική δεξιοτεχνία τις μορφές των πρωταγωνιστών της Επανάστασης. Μάλιστα, ένα ιδιαίτερο στοιχείο της δουλειάς του ήταν ότι ζητούσε από τους ίδιους τους αγωνιστές να υπογράψουν τα πορτρέτα τους, προσδίδοντας έτσι αυθεντικότητα στην αναπαράσταση.
Η εμπειρία αυτή αποτέλεσε μια ανεκτίμητη ευκαιρία για τους μαθητές μας να συνδέσουν την τέχνη με την ιστορία, να κατανοήσουν βαθύτερα το παρελθόν και να εμπνευστούν από το μεγαλείο των ηρώων του 1821. Η επίσκεψη στην Εθνική Πινακοθήκη άφησε σε όλους έντονες εντυπώσεις και αποτέλεσε ένα αξέχαστο ταξίδι στη μνήμη και την τέχνη!
Φωτεινή Σδρόλια
Αντιγόνη Ζιάννη
Επίσκεψη της Στ’ Τάξης στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος
Την Πέμπτη 6 Μαρτίου 2025, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ’ τάξης του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος”, στο πλαίσιο του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Συνεργασία Ενάντια στην Κλιματική Κρίση – Το Κλίμα αλλάζει. Εσύ;», που υλοποιούμε σε συνεργασία με το 1ο Δημοτικό Σχολείο Μονάχου.
Μας υποδέχθηκε θερμά η υπεύθυνη του Γραφείου Εκπαίδευσης, κα. Σμυρλή, ενώ διακεκριμένοι επιστήμονες από το ερευνητικό κέντρο μοιράστηκαν μαζί μας πολύτιμες γνώσεις σχετικά με την κλιματική κρίση, τις επιπτώσεις της και τον ρόλο της επιστημονικής έρευνας στην κατανόηση και την αντιμετώπισή της.
Την επίσκεψή μας τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος του Δημόκριτου, Δρ. Νουνέσης Γεώργιος, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό στους μαθητές, τονίζοντας τη σημασία της επιστημονικής έρευνας στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Στη συνέχεια, οι μαθητές/τριες μας παρουσίασαν όσα έχουν μελετήσει και ερευνήσει στο πλαίσιο του προγράμματος. Ανέλυσαν τη διαφορά μεταξύ καιρού και κλίματος, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων, τη σημασία της κλιματικής δικαιοσύνης και το πώς η πολιτιστική και φυσική κληρονομιά επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή. Η παρουσίασή τους αποτέλεσε αφορμή για έναν γόνιμο διάλογο με τους επιστήμονες, οι οποίοι απάντησαν σε ερωτήσεις.
Η εμπειρία αυτή ξεπέρασε τα όρια μιας απλής εκπαιδευτικής επίσκεψης. Οι μαθητές ένιωσαν ενεργό μέρος της επιστημονικής κοινότητας και ήρθαν σε επαφή με τον τρόπο που η έρευνα συμβάλλει στην κατανόηση των παγκόσμιων προβλημάτων.
Το ταξίδι μας στη γνώση και στη δράση συνεχίζεται! Στην επόμενη φάση του προγράμματός μας, θα επικεντρωθούμε στις λύσεις που μπορούμε να εφαρμόσουμε ως μαθητές, σχολείο και κοινότητα, αξιοποιώντας τις γνώσεις που αποκομίσαμε από αυτή τη μοναδική εμπειρία στον Δημόκριτο.
Οι εκπαιδευτικοί της Στ’ τάξης
Αντώνης Σκέλλας
Σοφία Ζαχαράκη
Η ασφάλειά μας είναι ευθύνη όλων!
Οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Βούλας διεξήγαγαν έρευνα για τα ατυχήματα κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου. Συμμετείχαν 82 από τους 260 μαθητές του σχολείου, με τα ερωτηματολόγια να καλύπτουν όλες τις τάξεις.
Η έρευνα έδειξε ότι η πλειονότητα των παιδιών έχει βιώσει κάποιο ατύχημα, με την αυλή να αποτελεί τον συχνότερο χώρο συμβάντων. Οι κύριες αιτίες ατυχημάτων ήταν το γλίστρημα, το τρέξιμο, οι συγκρούσεις και το σπρώξιμο, ενώ στις μεγαλύτερες τάξεις καταγράφηκαν ατυχήματα λόγω έντονων παιχνιδιών. Λίγα παιδιά χρειάστηκαν ιατρική φροντίδα, τα περισσότερα επέστρεψαν στο μάθημά τους.
Οι μαθητές πρότειναν λύσεις όπως η παρατήρηση του περιβάλλοντος, η προσεκτική μετακίνηση και η τήρηση των κανόνων ασφαλείας. Για την ενημέρωση όλων, δημιούργησαν και μοίρασαν φυλλάδιο με συμβουλές πρόληψης.
Η έρευνα υπογραμμίζει τη σημασία της πρόληψης και της υπευθυνότητας για ένα ασφαλές σχολικό περιβάλλον.
Η ασφάλειά μας είναι ευθύνη όλων!
Ας τηρούμε τους κανόνες για ένα ευχάριστο και ασφαλές σχολικό περιβάλλον. 😊
Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄ τάξης
του 4ου Δημοτικού Σχολείου Βούλας
Επίσκεψη της συγγραφέα Κατερίνας Λαγού στο σχολείο μας
Μια ξεχωριστή εμπειρία έζησαν οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης στις 27 Φεβρουαρίου, καθώς είχαν την τιμή να υποδεχτούν τη συγγραφέα Κατερίνα Λαγού, δημιουργό του βιβλίου «Ιωάννης Κ.: Το χρονικό ενός μυστηρίου». Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της φιλαναγνωσίας και της ενασχόλησης των μαθητών/τριών με την ιστορία της νεότερης Ελλάδας.
Οι μαθητές/τριες, έχοντας ήδη διαβάσει το βιβλίο, ετοίμασαν με μεγάλο ενθουσιασμό μια παρουσίαση στο Canva, μέσω της οποίας έθεσαν ερωτήσεις στη συγγραφέα, οι οποίες προέκυψαν από την ανάγνωση και την έρευνά τους. Η εκδήλωση έγινε ακόμα πιο διαδραστική με ένα παιχνίδι γνώσεων στο Kahoot!, το οποίο δημιούργησαν οι ίδιοι οι μαθητές/τριες, δοκιμάζοντας έτσι τις γνώσεις τους με διασκεδαστικό τρόπο. Αποκορύφωμα της συνάντησης αποτέλεσε η ρητορική αντιπαράθεση (debate), όπου οι μαθητές/τριες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και επιχειρηματολόγησαν είτε υπέρ του Ιωάννη Καποδίστρια είτε υπέρ των Μαυρομιχαλαίων.
Η επίσκεψη αυτή ενέπνευσε τα παιδιά να εμβαθύνουν στην ιστορία, να αναπτύξουν κριτική σκέψη και να εκφράσουν τις απόψεις τους μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες. Ευχαριστούμε θερμά την Κατερίνα Λαγού για την παρουσία της και την πολύτιμη ανταλλαγή γνώσεων και ιδεών!
Οι εκπαιδευτικοί της ΣΤ τάξης
Ζαχαράκη Σοφία
Σκέλλας Αντώνης
Εκπαιδευτική Επίσκεψη της ΣΤ’ Τάξης στην Εθνική Πινακοθήκη
Οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ’ τάξης του σχολείου μας στις 31 Ιανουαρίου είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το υπέροχο κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης
και να ταξιδέψουν πίσω στον χρόνο, συναντώντας τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης μέσα από τα μάτια των καλλιτεχνών του 19ου αιώνα.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, γνώρισαν το έργο του Θ. Βρυζάκη, ενός από τους σημαντικότερους ζωγράφους της εποχής, ο οποίος αποτύπωσε με μοναδικό τρόπο τον ηρωισμό της Επανάστασης.
Παράλληλα, μελέτησαν έργα σπουδαίων Ελλήνων καλλιτεχνών της Σχολής του Μονάχου. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στην ηθογραφία του 19ου αιώνα, όπου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με σκηνές της καθημερινής ζωής της εποχής.Μέσα από τα έργα των Λύτρα και Ιακωβίδη, παρατήρησαν πώς οι καλλιτέχνες απέδιδαν με λεπτομέρεια και ζωντάνια τις συνήθειες, τα ήθη και τις οικογενειακές στιγμές των ανθρώπων, συνδέοντας την τέχνη με την κοινωνική πραγματικότητα.
Η εμπειρία αυτή αποτέλεσε ένα ζωντανό μάθημα Ιστορίας και Τέχνης.
Οι εκπαιδευτικοί της Στ΄τάξης
Ζαχαράκη Σοφία
Σκέλλας Αντώνης
Εγγραφές στην Πρώτη (Α’) τάξη του Δημοτικού Σχολείου για το σχολικό έτος 2025-2026
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η διαδικασία εγγραφών στην Α’ δημοτικού έχει διαφοροποιηθεί και θα γίνεται από τους γονείς και κηδεμόνες του μαθητή με ηλεκτρονική αίτηση.
Οδηγίες της διαδικασίας είναι αναρτημένες στη συνέχεια του κειμένου.
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση απευθύνεστε στη Διεύθυνση του σχολείου Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή 8:30-9:40
Διάστημα εγγραφών:
6/3/2025 – 26/3/2025
Σας επισυνάπτουμε :
- Σύνδεσμο οδηγιών ηλεκτρονικής διαδικασίας εγγραφής ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
- https://blogs.sch.gr/4dimvoul/files/2025/02/ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ-ΕΓΓΡΑΦΩΝ-3.pdf
- Τα όρια του Σχολείου μας https://blogs.sch.gr/4dimvoul/files/2025/02/Όρια-Δημοτικών-Σχολείων.pdf
- Το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή. https://blogs.sch.gr/4dimvoul/files/2025/02/Ατομικό-Δελτίο-Υγείας-Μαθητή_ΑΔΥΜ.pdf
Από τη Δ/νση του Σχολείου
DALI-CYBERNETICS :Ένα Μαγευτικό Ταξίδι στον Κόσμο του Σαλβαδόρ Νταλί
Οι μαθητές/τριες της Γ’ Δημοτικού του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την εντυπωσιακή έκθεση για τον Σαλβαδόρ Νταλί στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».
Εκεί, γνώρισαν το έργο του μεγάλου καλλιτέχνη μέσα από μια πρωτοποριακή, διαδραστική
εμπειρία όπου η τέχνη συναντά την τεχνολογία.
Μέσα από την Εμπειρία Εμβύθισης, τα παιδιά ταξίδεψαν στον σουρεαλιστικό κόσμο του Νταλί, με προβολές που ζωντάνεψαν τα πιο διάσημα έργα του.Στη Virtual Reality 360, επιβιβάστηκα στο “πλοίο των ονείρων”, βιώνοντας μια μοναδική περιήγηση στους φανταστικούς του κόσμους.
Στη Διαδραστική Στοά, εξερεύνησαν τις ιδιαίτερες τεχνικές του Νταλί, ενώ είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τις δικές τους ζωγραφιές πάνω στο έργο «Η Γαλάτεια των Σφαιρών».
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την παρακολούθηση ενός συναρπαστικού ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Νταλί και μια ματιά στη βιβλιοθήκη του, όπου αποκαλύπτεται το πάθος του για την επιστήμη
και την τεχνολογία.
Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία που μας ταξίδεψε στον φανταστικό κόσμο του συναρπαστικού καλλιτέχνη και ενέπνευσε τους μικρούς μας μαθητές να δουν την τέχνη με μια νέα, δημιουργική ματιά!
Οι εκπαιδευτικοί:
Σδρόλια Φωτεινή Γ1
Ζιάννη Αντιγόνη Γ2
Ραντεβού στα τυφλά με ένα βιβλίο!
Τι γίνεται όταν μια ημέρα αγάπης αφιερώνεται στο βιβλίο;
Με πολλή φαντασία, στήνουμε το σκηνικό και οργανώνουμε το παιχνίδι! Στολίζουμε την αίθουσα και με όλους τους εκπαιδευτικούς συμμετέχοντες, ετοιμάζουμε τις δράσεις και τις εκπλήξεις…
Διαβάζουμε βιβλία…Οι μαθητές μιλούν για τα αγαπημένα τους βιβλία, για τους ήρωες με τους οποίους ταυτίζονται, για τις εικόνες που τους εντυπωσίασαν. Ο στόχος μας είναι να “συνδεθούμε” με τα βιβλία…και να συνεχίσουμε να διαβάζουμε!!!
Όλες οι τάξεις συμμετέχουν στη δράση και καθεμιά έχει τον δικό της τρόπο έκφρασης.
Η υπεύθυνη εκπαιδευτικός Βιβλιοθήκης
Νικολαϊδου Ειρήνη
Διαγωνισμός Φιλαναγνωσίας: “Βιβλίο Προκλήσεις”!
Οι μαθητές του Γ1 έβαλαν τα δυνατά τους και συμμετείχαν στον ξεχωριστό διαγωνισμό φιλαναγνωσίας “Βιβλίο Προκλήσεις”! Κάθε ομάδα διάλεξε ένα αγαπημένο βιβλίο, το διάβασε με προσοχή και ετοίμασε δημιουργικές δραστηριότητες για να το παρουσιάσει στην τάξη.
Οι παρουσιάσεις ήταν μοναδικές! Κάποιοι μαθητές ανέλαβαν να αφηγηθούν την ιστορία, άλλοι μας μίλησαν για την ταυτότητα του βιβλίου και του έβαλαν τη δική τους βαθμολογία. Μερικοί ανέλυσαν τα μηνύματα που περνούσε το βιβλίο, ενώ όλοι έγραψαν τα χαρακτηριστικά του ήρωα που ξεχώρισαν. Δεν έλειψαν οι πρωτότυπες ιδέες, όπως θεατρικά δρώμενα, εναλλακτικά τέλη και ζωγραφιές εμπνευσμένες από την ιστορία!
Μέσα από αυτή τη δράση, οι μικροί μας αναγνώστες ταξίδεψαν στον μαγικό κόσμο των βιβλίων, συνεργάστηκαν, δημιούργησαν και κυρίως… διασκέδασαν!
Συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες!
- Αρχική
- 2020-2021/Διδακτικό Προσωπικό
- 2023-2024/Διδακτικό προσωπικό &Υποστηρικτικές δομές
- 2023-2024/ Πλαίσιο επικοινωνίας & συνεργασίας Γονέων και Κηδεμόνων με τη Δ/νση Π.Ε. Ανατ. Αττικής
- 2016-2017/Διδακτικό Προσωπικό
- 2021-2022/Διδακτικό Προσωπικό
- 2019-2020/Διδακτικό προσωπικό
- 2021-2022/Διδακτικό Προσωπικό
- 2018-2019/Διδακτικό προσωπικό
- Εσωτερικός Κανονισμός 4ου Δημ. Σχ. Βούλας 2023-2024
- 2023-2024/Πρόγραμμα λειτουργίας
- 2022-2023/Διδακτικό προσωπικό & Υποστηρικτικές δομές
- 2023-2024 ΚΕΔΑΣΥ ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ/ ΠΛΑΙΣΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ
- 2017-2018/Διδακτικό προσωπικό
- 2024-2025 Διδακτικό προσωπικό & Υποστηρικτικές δομές
- 2014-2015/Διδακτικό προσωπικό
- 2015-2016/Διδακτικό Προσωπικό
- 2022-2023 /Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας Σχολείου
- 2022-2023/Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων
- 2023-2024/Επικοινωνία
- 1ο ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Ανατολικής Αττικής (Κέντρο Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστρήριξης)
- Άρθρο από την ηλεκτρονική εφημερίδα 3vita
- Αρχεία Βοήθειας χρήσης Ιστολογίου στο ΠΣΔ
- Ασφάλεια στο Διαδίκτυο-Ενημερωτικός Κόμβος ΠΣΔ
- Βούλα: Η εφεύρεση των παιδιών του 4ου δημοτικού εντυπωσίασε τον Υπουργό
- Δικτυακή πύλη sch.gr
- Εκπαιδευτικές Κοινότητες και Ιστολόγια ΠΣΔ
- ΡΕΣΙΤΑΛ ΠΙΑΝΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ
- ΡΕΣΙΤΑΛ ΠΙΑΝΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ
- ΡΕΣΙΤΑΛ ΠΙΑΝΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ