Επίσκεψη στην Ελληνορθόδοξη Ενορία του Αγίου Ανδρέα στο Ντύσσελντορφ-Γερμανία

 

Φωτό στο εσωτερικό του Αγίου Ανδρέα

Οι μαθητές μας, στα πλαίσια της εκπαιδευτικής επίσκεψης στην πρωτεύουσα της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Ντύσσελντορφ επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα. Ο Πατέρας Ιωάννης Ψαράκης και ο Αρχιμανδρίτης Θεοφάνης Λάππας υποδέχθηκαν με μεγάλη ζεστασιά και εγκαρδιότητα την αντιπροσωπεία μας. Μας μίλησαν για τον ενοποιητικό και σημαντικό  ρόλο της Εκκλησίας στην ενίσχυση του απόδημου ελληνισμού σε μια δυναμική και πολυπληθή κοινότητα, όπως είναι το Ντύσσελντορφ όπου η Ελληνική κοινότητα αριθμεί  περισσότερους από 20.000 Έλληνες.

Ο Ναός του Αγίου Ανδρέα υπάρχει από το 1989 και αποτελεί εκτός από κέντρο λατρείας για τους Έλληνες Χριστιανούς Ορθόδοξους  και αξιοθέατο μνημείο της πόλης, τόσο με την μοναδική αρχιτεκτονική του όσο και με την θαυμαστή εικονογράφησή του, που έκαναν Μοναχές Αγιογράφοι της Ιεράς Μονής Χρυσοπηγής Χανίων Κρήτης .

Η εικονογραφία της θίγει τα κυριότερα προβλήματα της εποχής μας: Θεός και κόσμος, Άνθρωπος και Δημιουργία, φυσικό περιβάλλον, ισότητα των φύλων,ρατσισμός,συνύπαρξη λαών και πολιτισμών, γάμος-οικογένεια-παιδιά, Ενωμένη Ευρώπη, υγεία, παιδεία και δικαιοσύνη. Ταυτόχρονα απεικονίζει την συνύπαρξη με άλλους λαούς, με διαφορετική γλώσσα και πολιτισμό,  μέσα σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον.

Στο Πνευματικό κέντρο του Ναού συναντήσαμε και μιλήσαμε με  Έλληνες ομογενείς, δραστήρια μέλη της Ελληνικής κοινότητας, οι οποίοι  μας καλωσόρησαν προσφέροντας μας  αναψυκτικά, χειροποίητα γλυκά και εδέσματα .