Λογοτεχνικός Διαγωνισμός 2012-13 – Η εκδήλωση


Diagonismos3

Την Πέμπτη 25 Απριλίου στις 12 μ.μ. πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά στο σχολείο μας εκδήλωση για τη βράβευση των μαθητών που συμμετείχαν στον ενδοσχολικό διαγωνισμό δημιουργικής γραφής. Φέτος, σχολικό έτος 2012-2013, οι συμμετοχές έφτασαν τις 46 με 42 έργα, καθώς υπήρξαν και 6 συνεργασίες. Ο διαγωνισμός είχε ελεύθερο θέμα και οι μαθητές διαγωνίστηκαν σε 7 κατηγορίες: διήγημα, ποίημα, στίχους τραγουδιού, θεατρικό, σενάριο, δοκίμιο, ενώ στην πορεία του διαγωνισμού προστέθηκε και μία νέα κατηγορία, αυτή του χρονικού (στην κατηγορία θέατρο ωστόσο δεν υπήρξε καμία συμμετοχή).

Και φέτος το συντονισμό, όπως και την παρουσίαση της εκδήλωσης, ανέλαβαν καθηγητές- μέλη του Ομίλου Λογοτεχνίας, οι: Δημήτρης Αρμάος, Ελένη Γεωργίου, Γιώργος Δουλφής(νέο μέλος) και Μαργαρίτα Στεφάνου.

Η κριτική επιτροπή που αξιολόγησε τα ποιήματα, τα τραγούδια και τα σενάρια (σύνολο 26 έργα) απαρτίστηκε από τους: Βάσω Αλεξανδράκη, Μάνια Γεωργάτου, Δήμητρα Καραδήμα, Αναστασία Μυλωνά και Μιχάλη Πατσαλιά ενώ τα διηγήματα, το χρονικό, και τα δοκίμια (σύνολο 16 έργα) κρίθηκαν από τους: Άννα Αλεξάνδρου, Παναγιώτα Καλόγρη, Σπύρο Καρύδη, Νίκο Κουτρούμπα και Αγγελική Χαραλαμποπούλου. Βασική παράμετρος του διαγωνισμού ήταν το αδιάβλητο, αφού οι αξιολογητές δεν είχαν πρόσβαση στα ονόματα των διαγωνιζομένων.

Κατά την εκδήλωση όλοι οι συμμετέχοντες μαθητές έλαβαν προσωπική τιμητική διάκριση με το αιτιολογικό της καθώς και ένα βιβλίο, προσφορά της σχολικής επιτοπής. Βραβεία δόθηκαν στα τρία καλύτερα έργα ανά κατηγορία από τα οποία ακούστηκαν και επιλεγμένα αποσπάσματα (στην κατηγορία δοκίμιο και χρονικό ωστόσο τα βραβεία ήταν δύο και ένα αντίστοιχα λόγω της μικρής συμμετοχής-αυτό δε σημαίνει πως τα εν λόγω έργα στερούνταν ποιότητας, αφού έλαβαν ιδιαιτέρως υψηλή βαθμολογία). Επιπροσθέτως, οι διαγωνιζόμενοι που συμμετείχαν για δεύτερη χρονιά στο διαγωνισμό, είχαν τη χαρά να δουν τα περσινά τους έργα τυπωμένα σε μια συλλεκτική έκδοση και να λάβουν από ένα αντίτυπο, χάρη σε χορηγία της σχολικής επιτροπής και αρκετών συναδέλφων καθηγητών αλλά και χάρη στην αμέριστη φροντίδα γι’ αυτό το εγχείρημα των κυρίων Αρμάου και Καρύδη. Την εκδήλωση έκλεισε η μαθήτρια Ιωάννα Αλεξοπούλου με τραγούδι της που συμμετείχε στο διαγωνισμό.

Περισσότερα για τους στόχους του διαγωνισμού, τη διοργάνωση και τον τρόπο αξιολόγησης βλ. από τον περσινό διαγωνισμό https://blogs.sch.gr/2lykpiatt/2012/05/22/diagonismos2012/

Συγχαίρουμε θερμά τους διακριθέντες και όλους ανεξαιρέτως τους συμμετέχοντες μαθητές και τους ευχόμαστε σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς να συνεχίσουν να επιδίδονται με ενθουσιασμό σε αυτό που αγαπούν. Η δημιουργικότητα παραμένει σε κάθε περίσταση αστείρευτη πηγή χαράς!

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΑ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΕΙΔΟΣ ΚΑΙ ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΑ

1. Δοκίμιο

1. Γιάννης Πουλόπουλος (Α΄5), «Ο Κόσμος»: Για την ενδιαφέρουσα ανάλυση του θέματος, την εξαιρετική ιδέα, αλλά και την υλοποίησή της, για τον ρεαλισμό και τη λιτότητά του.

2. Ανδριάνα Σούμποντιτς (Β΄6), «“Κενές Γωνιές του Ουρανού”»: Για το ενδιαφέρον θέμα και τα αφηγηματικά προσόντα που αναδεικνύονται στην ανάπτυξή του· για την υπαρξιακή αγωνία, τους λυρικούς χρωματισμούς, το στοιχείο της έκπληξης που το διακρίνουν.

Βραβεία:

Α΄: Ανδριάνα Σούμποντιτς (Β΄6), «“Κενές Γωνιές του Ουρανού”»

Β΄: Γιάννης Πουλόπουλος (Α΄5), «Ο Κόσμος»

2. Ποίηση

1. Μαργαρίτα Αναστοπούλου (Α΄1), «Η Ψευδαίσθηση του Μέλλοντος»: Για τη στοχαστική ματιά και την ευαισθησία του· για την ενδιαφέρουσα ιδέα της μερικότητας στη σκοπιά που υιοθετεί και για τη δικαιολογημένη σύγχυση στην απόδοση της ασχήμιας του κόσμου.

2. Έλσα Ζαρρή (Β΄2), «Απομόνωση»: Για τον χαμηλόφωνο «κοφτό» λυρισμό του και την εσωτερικότητα με την οποία αποδίδει τα συναισθηματικά αδιέξοδα.

3. Άρτεμις Κολτσίδα (Β΄3), «Παρομοιώσεις»: Για τη δυνατή ιδέα στον πυρήνα του, την αυτάρκεια ορισμένων στίχων και τις διαπιστώσεις του, που φανερώνουν βαθιά διείσδυση στην ανθρώπινη κατάσταση.

4. Αθηνά-Γεωργία Κουμελά (Α΄3), «Φοίβος ο Φόβος»: Για το ξεχωριστό θέμα, τις ενδιαφέρουσες εικόνες, την αξιοπρόσεχτη άποψη για τον φόβο ως απατηλότητα αλλά και ως υπεύθυνο για την απομόνωση.

5. Όλγα Μαρινάκη (Γ΄3), «Ψυχή σε Σπιρτόκουτο»: Για τον πρωτότυπο και δυνατό τίτλο, την ωραία σύλληψη του θέματος, την αφηγηματικότητα, τις ενδιαφέρουσες στιγμές και το αξιοπρόσεκτο τέλος του.

6. Ανίτα Μπάμπτσακ (Α΄4), «Ο Μονόλογος ενός Αγνώστου»: Για την καρυωτακική ατμόσφαιρα και για τη μέριμνα αξιοποίησης πρωτότυπων εικόνων.

7. Γιώργος Μπιζάκης (Γ΄3), «Πηγή της Ζωής»: Για τη λιτότητα και την αινιγματική του πυκνότητα, καθώς και για τον όλο ρυθμικό βηματισμό του.

8. Χριστιάνα Μπράμο (Α΄4), «Διεκδικώντας την Αναγέννηση της Ευτυχίας»: Για τη στοχαστικότητα του βιώματος και για την αισιόδοξη σκοπιά του, που αποδίδεται και με τα μέσα του δοκιμίου.

9. Έγκυ Πρέντι (Γ΄4), «Ο Άνεμος»: Για για την αξιοποίηση του εικονικού θέματος προς απόδοση του ερωτικού συναισθήματος και για την παρατήρηση της αποσπασματικότητας και της κυκλικότητας της εσωτερικής ζωής.

10. Γιάννης Ραβάνης (Α΄5), «Αγάπη»: Για το χειμαρρώδες, ρομαντικό συναίσθημα και για τη χρήση των λυρικών συμβάσεων.

11. Χρύσα Σιλτζόβαλη (Β΄5), «Το Σιωπηλό Φεγγάρι»: Για τον ωραίο τίτλο, το απέριττο ύφος, την προβολή των βαθύτερων συναισθημάτων και της ανάγκης για παρηγοριά στη φύση.

12. Μελίνα Σιώζη (Β΄5), «Ξεχασμένα Όνειρα»: Για τη συμβολιστική του ατμόσφαιρα και για το λιτό και πυκνό ύφος του.

13. Κωνσταντίνα Τρεπεκλή (Γ΄6), «Στη Θάλασσα»: Για την πρωτοτυπία της σύλληψης, την αφηγηματική ροή, τις δυνατές εικόνες και τη μετάπλαση του ρομαντικού θέματος, όπου η πλήρωση της ανθρώπινης ύπαρξης εμφανίζεται στη θέση της εκδικητικότητας της θάλασσας.

14. Ιωάννα Τσέκα (Β΄6), «Η Δύναμη της Μοίρας»: Για την τραγουδιστική του διάσταση, τον ενδιαφέροντα πυρήνα υπαρξιακών ερωτημάτων, την αοριστία που ευνοεί τη δυναμική προβολή του συναισθήματος.

Βραβεία:

Α΄: Όλγα Μαρινάκη (Γ΄3), «Ψυχή σε Σπιρτόκουτο»

Β΄: Αθηνά-Γεωργία Κουμελά (Α΄3), «Φοίβος ο Φόβος»

Γ΄: Άρτεμις Κολτσίδα (Β΄3), «Παρομοιώσεις»

3. Σενάριο

1. Ευαγγελία Δημητροπούλου (Α΄2) / Δήμητρα Κατσέλη (Α΄3), «Λάθος Επιλογές»: Για τη ρεαλιστική αφήγηση με την οποία αποδίδεται η εφηβική ιστορία.

2. Βαγγέλης Δόσης (Α΄2) / Κωνσταντίνα Τρεπεκλή (Γ΄5), «Το Ημερολόγιο»: Για την πρωτοτυπία, τη γνήσια κινηματογραφική σύλληψη, την ισορροπία θέματος και εικόνας, τον εύστοχο χειρισμό του χρόνου.

3. Έλενα Μάνου (Α΄3) / Κλειώ Μαρούλη (Α΄3), «Μια μέρα στο σπίτι»: Για το χιούμορ με το οποίο προσεγγίζεται η παθογένεια της σύγχρονης οικογένειας.

4. Αλέξανδρος Ματτέι (Γ΄6), «The Big Sleep»: Για την ευφάνταστη σύλληψη, τον καλό χειρισμό της δαιδαλώδους ιστορίας, το δουλεμένο γράψιμο και το εντυπωσιακό φινάλε.

5. Γεωργία-Κυριακή Μιχαηλίδη (Β΄4), «Το Μυστικό»: Για το ευαίσθητο εφηβικό θέμα που αγγίζει, με καθαρό το στόχο του και με ρεαλιστικά πρόσωπα.

Βραβεία:

Α΄: Αλέξανδρος Ματτέι (Γ΄6), «The Big Sleep»

Β΄: Βαγγέλης Δόσης (Α΄2) / Κωνσταντίνα Τρεπεκλή (Γ΄5), «Το Ημερολόγιο»

Γ΄: Έλενα Μάνου (Α΄3) / Κλειώ Μαρούλη (Α΄3), «Μια μέρα στο σπίτι»

4. Διήγημα

1. Γιάννης Αθανασίου (Γ΄1), «Το Δηλητήριο»: Για το ενδιαφέρον θέμα, τον ανθρωπισμό, την ένταση, την επιτυχή διαγραφή των χαρακτήρων του.

2. Γιώργος Γιαννόπουλος (Α΄1), «Μουντά Βαγόνια, Ζωή με Χρώμα»: Για την εύστοχη δόμησή του πάνω σε ζεύγη θεμελιωδών αντιθέσεων, όπως «ζωή-θάνατος», «χαρά-λύπη», «σκιά-χρώμα».

3. Δήμος Λαζαρόγκωνας (Γ΄3), «Η Ανταλλαγή»: Για την ενδιαφέρουσα πολιτικοοικονομική ανάλυση της πραγματικότητας, την εντυπωσιακή προσπάθεια σύνθεσης διαφορετικών ιστοριών σε διαφορετικούς χώρους, που κατευθύνουν σε μια συνισταμένη-μήνυμα, και για το στοιχείο έκπληξης του τέλους.

4. Νίκος Λιάτης (Β΄3), «Αναζητώντας την Ελπίδα»: Για την ενδιαφέρουσα προβληματική πάνω στο θέμα της αναζήτησης της πραγματικής και αιώνιας αγάπης· για τη λιτότητα, την εσωτερικότητα και το συναισθηματικό του εύρος.

5. Δημήτρης Μαύρος (Β΄ 3), «Η Μετάβαση»: Για τη λιτότητα, τη συντομία, την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα επιλογή της στιγμής βάσει της οποίας δομείται, για τις αφηγηματικές ανησυχίες που φανερώνει και για το καίριο τελικό ερώτημα, όπου και το μήνυμα του κειμένου.

6. Μαρία Μιχαλάκη (Γ΄3), «Όσοι Ερωτευμένοι, προσέλθετε»: Για την έντονη φιλοσοφική διάθεση, τα αναπάντητα ερωτήματα που θέτει συνεχώς, την εναλλαγή εικόνων και καταστάσεων.

7. Θάνος Παπαχάμος (Β΄5), «Η Ντίβα»: Για την ενδιαφέρουσα πλοκή, τη συνοχή, το αμείωτο ενδιαφέρον της δράσης, τους αντιπροσωπευτικούς χαρακτήρες, το εντυπωσιακά απρόσμενο τέλος.

8. Σιμόνα Πένεβα (Β΄5), «Ελπίδα»: Για τον μινιμαλισμό, την εσωτερικότητα και την ευαισθησία που μαρτυρά απέναντι σε μείζονα σύγχρονα προβλήματα.

9. Κωνσταντίνος Σίδερης (Α΄5), «Ο Μπάσος και η Σοπράνο»: Για τις έντονες καταστάσεις που εκθέτει, για τον συναισθηματικό και εικονοπλαστικό του πλούτο, για το στοιχείο της έκπληξης.

10. Θοδωρής Σπέρτος (Γ΄4), «Ο Ψυχοπαθής Κύριος Χ»: Για τον αλλόκοτο, σκοτεινό και βαθιά ανθρώπινο χαρακτήρα του· για την ένταση, την αγωνιώδη προσμονή και την εσωτερικότητά του.

11. Μυρσίνη Φαλιά (Α΄6), «Η Εκδίκηση είναι Πικρή»: Για την ένταση, την εναλλαγή συναισθημάτων, το καταφατικό και αισιόδοξο μήνυμα, την απλή και δόκιμη γλώσσα.

12. Βάσω Φίκα (Γ΄5), «Σκέψεις»: Για την επιδέξια συνοπτικότητα, την αοριστία, την ψυχοθεραπευτική επίδραση της θεωρίας του Ηρακλείτου περί αιώνιας ροής και μεταβολής των πραγμάτων στις ιδέες του.

13. Σίντυ Χατζή (Β΄6), «Θυμάσαι, Τότε…»: Για την αφηγηματική ικανότητα, την εναλλαγή συναισθημάτων, τους ενδιαφέροντες χαρακτήρες, την εστίαση στην ιδέα ότι το παιδί που κρύβουμε βαθιά μέσα μας μπορεί να μας δώσει ξανά τη χαρά.

Βραβεία:

Α΄: Θάνος Παπαχάμος (Β΄5), «Η Ντίβα»

Β΄: Γιάννης Αθανασίου (Γ΄1), «Το Δηλητήριο»

Γ΄: Δήμος Λαζαρόγκωνας (Γ΄3), «Η Ανταλλαγή»

5. Στίχοι Τραγουδιού

1. Ιωάννα Αλεξοπούλου (Β΄1), «Η Αγάπη»: Για τον ενδιαφέροντα ρυθμικό βηματισμό και τις νοηματικές αναδιπλώσεις με τις οποίες επαναδιαπραγματεύεται την αυθυπέρβαση της ερωτικής απογοήτευσης.

2. Πωλίνα Γιακίμοβα (Γ΄1), «Ο Έρωτας στα Χνάρια της Σελήνης»: Για τον εντυπωσιακό τίτλο και τη μελωδική του ανάπτυξη.

3. Αλεξάνδρα Γκολάζκα (Α΄2) / Νίκη Ζαχαροπούλου (Α΄2), «Νησί μου Ονειρικό»: Για την αισιόδοξη ματιά και τις χαριτωμένες εικόνες του.

4. Ηλίας Δημόπουλος (Γ΄1), «Αιώρηση»: Για τη δυνατή σκέψη, τους παρεμβατικούς (πολιτικούς) στίχους και το επιλεγμένο του λεξιλόγιο.

5. Γιάννης Κούκιος (Γ΄2) / Κρίστα Γιαννοπούλου (Β΄1), «Μείνε»: Για το αγκάλιασμα συλλογικού και ατομικού με πολύ συμπαθητικά στοιχεία και για την ωραία επωδό του.

6. Έλενα Μάνου (Α΄3), «Εγκλωβισμένη σε μια Πόλη Εχθρική»: Για το θέμα του, πρωτότυπο για αφηγηματικό-«επικό» τραγούδι, και για το ενδιαφέρον του ως κειμένου.

7. Ζωή Νάνου (Α΄4), «Regina Angelium»: Για την απλή και χαριτωμένη ιδέα του.

Βραβεία:

Α΄: Ηλίας Δημόπουλος (Γ΄1), «Αιώρηση»

Β΄: Έλενα Μάνου (Α΄3), «Εγκλωβισμένη σε μια Πόλη Εχθρική»

Γ΄: Γιάννης Κούκιος (Γ΄2) / Κρίστα Γιαννοπούλου (Β΄1), «Μείνε»

6. Χρονικό

Σωτήρης Ρούμπος (Α΄5) / Διονύσης Σπηλιόπουλος (Α΄5), «Όλοι οι Ρεμπέτες του Ντουνιά»: Για το ενδιαφέρον του θέματος και την αντιπροσωπευτικότητα των προσώπων, για το σύντομο αλλά μαγευτικό ταξίδι στην ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού και την αξιοποίηση της μυθοπλασίας στην επιτυχημένη ανάπλαση της εποχής πριν από τον Πόλεμο.

Βραβείο – Α΄, παρότι χωρίς συναγωνισμό, για την εξαιρετική του ποιότητα και την «επαγγελματική» του αρτιότητα.