Επίσκεψη στο ορφανοτροφείο Μέλισσα

Κάτω από: 2023-2024,Δραστηριότητες | 2ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Παρασκευή, 5 Απριλίου 2024 8:14 μμ |

Μέλισσα

Την Παρασκευή 5 Απριλίου 2024 μαθητές και μαθήτριες της Α’ Γυμνασίου επισκέφθηκαν το Ορφανοτροφείο ΜΕΛΙΣΣΑ και πρόσφεραν είδη πρώτης ανάγκης. Η Διευθύντριά του Βασιλεία Μαύρου αναφέρθηκε στην ιστορία του και εξήγησε στα παιδιά τη λειτουργία του Ιδρύματος από το 1921 μέχρι και σήμερα. Την ευχαριστούμε από καρδιάς για όλες τις πληροφορίες που μας έδωσε, αλλά και για όλους εκείνους τους τρόπους με τους οποίους μπορεί κανείς να συνεισφέρει εθελοντικά στις πολυάριθμες ανάγκες ενός τόσο σπουδαίου χώρου.

Ημέρα Φιλοζωίας

Την Πέμπτη 4 Απριλίου, Ημέρα Πανελλήνιας Σχολικής Φιλοζωίας», οι μαθητές του σχολείου μας δημιούργησαν σχέδια, παρουσίασαν τα αγαπημένα κατοικίδια τους, μοιράστηκαν τις σκέψεις τους και παρακολούθησαν την ταινία Νικόστρατος, στην οποία  πρωταγωνιστής ήταν ένα ιδιαίτερο «κατοικίδιο» που συνέβαλε με τον τρόπο του στην αλλαγή της σχέσης πατέρα και παιδιού.

filozwia2 fillozwia1

Επίσης, στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης των μικρότερων μαθητών του σχολείου μας προγραμματίστηκε επίσκεψη στο κέντρο πληροφόρησης του Δήμου Δέλτα Αξιού στις 10 Απριλίου.

 

 

 

Το πείραμα του Ερατοσθένη

Κάτω από: 2023-2024,Δραστηριότητες | 2ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2024 8:24 μμ |

  α

Την Τετάρτη 20 Μαρτίου, το σχολείο μας συμμετείχε  στην πανελλαδική δράση της επανάληψης του Πειράματος του Ερατοσθένη. Οι μαθητές του Β1 και του Β2, χρησιμοποιώντας τις γεωγραφικές συντεταγμένες της αυλής μας, το μήκος της σκιάς μιας ράβδου και τις μαθηματικές τους γνώσεις, υπολόγισαν με επιτυχία την ακτίνα και την περιφέρεια της γης.

β

Μην κρίνεις ένα βιβλίο από το εξώφυλλο (Human library)

Μην κρίνεις ένα βιβλίο από το εξώφυλλο (Human library)
20240314 091114
Την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024 μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα δημιουργικής γραφής, παρακολούθησαν την εκπαιδευτική δράση “Μην κρίνεις ένα βιβλίο από το εξώφυλλο (Human library)”, η οποία διοργανώνεται από το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών και πραγματοποιείται σε χώρο της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ..
Στο πλαίσιο της δράσης, τα παιδιά συνάντησαν τον κ. Σίμο Παλτσανιτίδη, παραολυμπιονίκη στη δισκοβολία, άκουσαν την ιστορία του, τις συμβουλές του και μέσα από τις ερωτήσεις που υπέβαλαν στο τέλος ήρθαν κοντά με την πραγματικότητα ενός ανθρώπου, ο οποίος κατόρθωσε να διακριθεί στον αθλητισμό και να οργανώσει τη ζωή του, οδηγώντας το αμαξίδιό του.
Ο σεβασμός και η αγάπη του εαυτού μας με όλα του τα χαρακτηριστικά, η ισχυρή θέληση, η θετική στάση απέναντι στη ζωή, ο σεβασμός απέναντι σε όλους τους συνανθρώπους μας ήταν ορισμένα από τα θέματα που συζητήθηκαν.
Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Παλτσανιτίδη για τα εμπνευσμένα λόγια του, καθώς και το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών για την εποικοδομητική εκπαιδευτική δράση.

ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ

Αγαπητοί συμμαθητές και συμμαθήτριες,

Είμαστε τα παιδιά της ομάδας δημιουργικής γραφής του σχολείου μας. Με αφορμή την πανελλήνια ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού (6 Μαρτίου) δημιουργήσαμε ένα βίντεο, το οποίο στείλαμε στην 11η σχολική εκστρατεία “Μίλα τώρα”. Είναι μια εκστρατεία ενάντια στην ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό, που διοργανώνεται από “Το χαμόγελο του παιδιού”.

Για τη δημιουργία του βίντεο γράψαμε τέσσερις ιστορίες, κάναμε τη σκηνοθεσία, την εικονοληψία, το μοντάζ και επιμεληθήκαμε τη μουσική. Κάθε ιστορία αποτυπώνει ένα διαφορετικό περιστατικό εκφοβισμού, bullying όπως έχουμε συνηθίσει να το λέμε, και την αφηγείται ένα από τα πρόσωπα, που συνήθως παρευρίσκονται σε τέτοια περιστατικά.

Όπως λέγεται και στο βίντεο, σε κάθε περιστατικό bullying υπάρχουν πρόσωπα που φαίνονται και πρόσωπα που καλύπτουν ή καλύπτονται. Υπάρχει το θύμα και ο θύτης, αλλά πάντοτε υπάρχουν και παρατηρητές, ενήλικοι και ανήλικοι. Στις ιστορίες μας ακούμε την οπτική όλων αυτών.

Ξεκινάμε με μια υπόθεση λεκτικού bullying, την οποία αφηγείται το θύμα. Ακολουθεί μια υπόθεση cyberbullying αφηγημένη από την πλευρά του θύτη. Την υπόθεση συναισθηματικού bullying αφηγείται ο παρατηρητής και τέλος την υπόθεση σωματικής βίας την ακούμε από τον γονέα, συγκεκριμένα τη μητέρα του θύματος.

Στόχος είναι η προσπάθειά μας αυτή να μας ευαισθητοποιήσει πάνω σε αυτό το σημαντικό θέμα. Ίσως ορισμένοι ταυτιστούμε με κάποιον ή κάποιους από τους χαρακτήρες, γιατί όσο κι αν μιλάμε για τον εκφοβισμό, αυτός εξακολουθεί να υπάρχει και να πολλαπλασιάζεται παντού γύρω μας. Ελπίζουμε το βίντεο να μας προβληματίσει και να μας θυμίσει ότι ο εκφοβισμός είναι κάτι για το οποίο δεν θα πρέπει να αφήνουμε χώρο στη ζωή μας και ότι χρέος όλων μας είναι να μιλάμε, για να μη γινόμαστε συνένοχοι ένοχων συμπεριφορών.

Με εκτίμηση,

η ομάδα δημιουργικής γραφής

 

Ακολουθεί ο σύνδεσμος της ανάρτησης του βίντεο «Τα πρόσωπα της βίας»του σχολείου μας,   στην 11η σχολική εκστρατεία  στην 11η σχολική εκστρατεία του χαμόγελου του παιδιού «Μίλα τώρα»

χαμόγελο παιδιού

 

 

Ανθοφύτευση

received 2257316957933034

Την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024 μαθητές και μαθήτριες της Α’ Γυμνασίου συμμετείχαν στην εθελοντική δράση της ανθοφύτευσης στο παρτέρι του πεζοδρόμου της Αιμιλιανού Γρεβενών φυτεύοντας αγριόκεδρους.

Ευχαριστούμε πολύ τον Προϊστάμενο του Τμήματος Μελετών και Σχεδιασμού Αστικού Πρασίνου κ. Ευάγγελο Ματζίρη για την δυνατότητα που μας έδωσε να φανούμε χρήσιμοι και να ομορφύνουμε λίγο παραπάνω την πόλη μας.

ΚΟΘ-Ακούγοντας Haydn

Κάτω από: 2023-2024,Δραστηριότητες | 2ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2024 7:25 μμ |

ΚΟΘ

Την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου οι μαθητές του σχολείου μας παρακολούθησαν στην αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου την εκπαιδευτική  συναυλία της Κρατικής ορχήστρας Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του Paul Chiang :

«Η Συμφωνία του Αποχαιρετισμού του Haydn: Όταν γεννήθηκε η συμφωνική μουσική»

Ο πανεπιστημιακός Κώστας Χαρδάς μας παρουσίασε με διαδραστικό τρόπο  την προσωπικότητα του πατέρα της συμφωνικής μουσικής, συνθέτη Joseph Haydn, καθώς και το χρονικό και πολιτιστικό πλαίσιο  των ιδεών του διαφωτισμού, στο οποίο δημιουργήθηκε η  Συμφωνία αρ. 45 (αποχαιρετισμού),  χρησιμοποιώντας βίντεο και εικόνες πινάκων της εποχής.

Συμμετοχή σε εθελοντική δράση της Σχεδίας

Κάτω από: 2023-2024,Δραστηριότητες | 2ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Παρασκευή, 9 Φεβρουαρίου 2024 9:48 μμ |

sxedia

Την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024 μαθητές και μαθήτριες της Α΄ Γυμνασίου του σχολείου μας συμμετείχαν στην εθελοντική δράση του Περιοδικού Δρόμου ΣΧΕΔΙΑ:

«Γίνε πωλητής για μία ώρα».

Φορώντας τα γιλέκα της ΣΧΕΔΙΑΣ και με τη βοήθεια του διαπιστευμένου πωλητή κ. Γιώργου Πουρνάρα,  τα παιδιά με πολύ σεβασμό, ευγένεια και υπομονή πούλησαν πολλά τεύχη του περιοδικού και βίωσαν την σπουδαία έννοια του εθελοντισμού στην πράξη. Αξίζουν ένα πολύ μεγάλο μπράβο. Είμαστε περήφανοι και περήφανες για όλους τους μαθητές μας.

Paris_En route vers 2024

En route vers 2024

Το Παρίσι to 2024, διοργανώνει το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του κόσμου, τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι μαθητές της Β τάξης των Γαλλικών συνομίλησαν με την σπουδαία Anne Kuhm, Γυμνάστρια, στις 6 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο του μαθήματος των Γαλλικών. Η συνάντηση έγινε διαδικτυακά στα ελληνικά και στα γαλλικά με ταυτόχρονη μετάφραση.

Μυρωδιές και αρώματα της ελληνικής γης

Κάτω από: 2023-2024,Δραστηριότητες | 2ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2024 7:16 μμ |

aromatika

Την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024 οι μαθητές και οι μαθήτριες των δύο τμημάτων της Α΄ Γυμνασίου παρακολούθησαν ένα πολύ ιδιαίτερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο:

«Μυρωδιές και αρώματα της ελληνικής γης»

Με τη βοήθεια του κ. Δημητριάδη, εμπνευστή και καθοδηγητή του προγράμματος, ζητήθηκε από τα παιδιά, τόσο με την μύτη όσο και με την όραση, μέσα από ένα βιωματικό παιχνίδι οσμών και εικόνων, να αναγνωρίσουν, να ξεχωρίσουν και να εκπαιδευτούν για την προέλευση, τη διατήρηση και τη χρησιμότητα όλων αυτών των ιδιαίτερων αλλά και τόσο χρήσιμων καρπών της ελληνικής γης.

Συγκεκριμένα τα παιδιά γνώρισαν 20 αρωματικά φυτά:

Βασιλικό, δυόσμο, μέντα, δαφνόφυλλα, μαντζουράνα, δεντρολίβανο, λεβάντα, ευκάλυπτο, μαϊντανό, θυμάρι, ρίγανη, χαμομήλι, τσάι του βουνού, κρεμμύδι flakes, καρότο flakes, ντομάτα σκόνη, πράσο, σπανάκι φύλλο, φασκόμηλο, θρούμπι.

 και 20 μπαχαρικά: Μοσχοκάρυδο, ινδοκάρυδο, γαρύφαλλο, κόλιανδρο, κανέλα, κάρδαμο, σουσάμι, κύμινο, λευκό πιπέρι, μαύρο πιπέρι, σινάπι, μάραθο, μπαχάρι, πάπρικα γλυκιά, ιβίσκο, λινάρι, μαυροσήσαμο, μηκονόσπορο, αστεροειδή γλυκάνισο και γλυκό μπούκοβο.

Επόμενη Σελίδα: »