ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ – ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Γιορτάσαμε σήμερα τη μνήμη των Μακεδονομάχων που αγωνίστηκαν για την Μακεδονία. Η μέρα ξεκίνησε με εκκλησιασμό του Σχολείου στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών Μητροπόλεως, όπου φυλάσσονται τα οστά  του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά και της συζύγου του Ναταλίας. Μετά τη λειτουργία, η οποία τελέστηκε από τον Μητροπολίτη μας, έγινε επιμνημόσυνη δέηση στο κενοτάφιο του προαύλιου χώρου του Ναού και κατατέθηκε στεφάνι από τον μαθητή της ΣΤ’ τάξης Παπαδόπουλο Ευστάθιο. Ακολούθησε ομιλία από την Δ/ντρια του Σχολείου και συζήτηση με τους μαθητές.

Ήταν ένας αγώνας που κράτησε  38 χρόνια και κορυφώθηκε μεταξύ των ετών 1903 και 1908 στην Μακεδονία. Ο Μακεδονικός Αγώνας ουσιαστικά άρχισε από το 1870, με απαρχή το Βουλγαρικό Σχίσμα από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και την ίδρυση της Βουλγαρικής Εξαρχείας και κράτησε (επίσημα) μέχρι το 1908. προκλήθηκε από την “αρπακτικότητα” και την επεκτατική διάθεση των Βουλγάρων, οι οποίοι από την εποχή που ίδρυσαν το νεώτερο κράτος τους, επεδίωξαν να επεκτείνουν και τα γεωγραφικά όρια του κράτους τους ώστε να συμπεριλάβει και την Μακεδονία και να επιτύχουν έτσι διέξοδο στο Αιγαίο Πέλαγος και την Μεσόγειο θάλασσα! Οι Βούλγαροι δημιούργησαν από το 1895 και μετά, ένοπλες βουλγαρικές συμμορίες που ονομάστηκαν “κομιτατζήδες” και εκμεταλλευόμενοι την πλήρη αδιαφορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και των τοπικών τουρκικών αρχών, υπέβαλλαν σε απερίγραπτα βασανιστήρια τον ελληνικό πληθυσμό της Μακεδονίας ώστε να απαρνηθεί την εθνικότητά του και τη θρησκεία του. Όλα αυτά τα χρόνια ο Μακεδονικός Ελληνισμός και ο χριστιανικός Σερβικός πληθυσμός, εντός των ορίων της Μακεδονίας υπέφεραν πολλές βαρβαρότητες, αρπαγές, εκτελέσεις, θυσίες ανθρώπινες και υλικές.

Οι ηρωικοί αυτοί αγώνες των Μακεδονομάχων και η ακατάβλητη ψυχική αντοχή του ηρωικού μακεδονικού πληθυσμού, αποτελούν μια ακόμη λαμπρή σελίδα στην Ιστορία του Ελληνικού Έθνους. Τα σχέδια των Βουλγάρων ναυάγησαν και οι κομιτατζήδες  αναγκάστηκαν να αποσυρθούν στην Βουλγαρία. Ο  Μακεδονικός Αγώνας αποτέλεσε το προοίμιο των νικηφόρων Βαλκανικών πολέμων του 1912-13 και της απελευθέρωσης της Μακεδονίας!

DSCN2924 DSCN2929 DSCN2931

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *