1Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ!

2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

 

1Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ  ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ!

 

Το παραμύθι της Β’ τάξης του Σχολείου μας «Ειρηνούπολη – Η πόλη της Ειρήνης» κέρδισε το 1ο βραβείο της κατηγορίας του διαγωνισμού για Α’ & Β’ τάξεις του 1ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Συγγραφής Παραμυθιού με θέμα την Ειρήνη.

Στον ίδιο διαγωνισμό πήραν μέρος και οι μαθητές της Δ’ Τάξης μας με το παραμύθι «Μην κλαις Ειρήνη…» και τις υπέροχες ζωγραφιές τους.

Το νικηφόρο  αποτέλεσμα είναι η ανταμοιβή τους,  η ικανοποίηση της επιβράβευσης που δίνει στα παιδιά δύναμη, νέα ορμή για μάθηση και δημιουργία, όχι μόνο στους νικητές αλλά και στους συμμετέχοντες, διότι βλέπουν ότι αξίζει να προσπαθούν, διότι αξία έχει και η συμμετοχή και η προσμονή για το αποτέλεσμα!

Συγχαίρουμε θερμά όλους τους μαθητές μας και τις εκπαιδευτικούς για τη συμμετοχή τους!

Συγχαίρουμε θερμά τους μαθητές της Β’ τάξης: Αλεξιάδη Νικολέτα, Γκέτσιο Θωμά, Καζάκο Γεώργιο, Καλλιφατίδου Ναταλία, Καραβατάκη Κωνσταντίνο, Kureta Mihal, Μαρκόπουλο Λάζαρο, Μεσημέρη Σταύρο, Μιχαηλίδη Ιωάννη, Ντόγκα Ευάγγελο, Νώτη Ιωάννα, Ραπτόπουλο Οδυσσέα, Σέτκο Ζήση και Χύσκα Ναταλία τη συντονίστρια του παραμυθιού κ. Σοφία Τζουτζίδου και τη δασκάλα της τάξης κ. Βάσω Ριζοπούλου!

 

Η Δ/ντρια του Σχολείου

 

Δώρα Τελλίδου – Τζηκαλάγια

 

 

EΙΡΗΝΟΥΠΟΛΗ – Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ

 

Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε σε μια μακρινή και πανέμορφη πόλη, την Ειρηνούπολη, μια όμορφη πριγκίπισσα που την έλεγαν Ειρήνη.

Ήταν καλόκαρδη, πάντα χαμογελαστή και αγαπούσε όλους τους ανθρώπους.

Ήθελε να είναι όλοι αγαπημένοι και ευτυχισμένοι. Μισούσε τους πολέμους και τους τσακωμούς.

Μια μέρα έτυχε να περνάει από την πόλη αυτή μια μάγισσα η Κατσουφοαγέλαστη. Όνομα και πράγμα! Δε γελούσε ποτέ. Η μόνη της χαρά ήταν να βάζει τους ανθρώπους να μαλώνουν.

-Χμ! Αν δεν αλλάξω εγώ αυτήν την πόλη να μη με λένε Κατσουφοαγέλαστη.

Θα τη σβήσω από το χάρτη! Ακούς εκεί να υπάρχουν ευτυχισμένοι άνθρωποι! Δεν είναι δυνατόν!(Μονολογούσε.)

Έτσι, σκέφτηκε, σκέφτηκε και τι βρήκε… Έκανε ένα μαντζούνι και έβαλε μέσα

κακία, θυμό, ζήλεια, νεύρα, εγωισμό. Το βράδυ την ώρα που κοιμόταν όλοι, το έριξε πάνω από τα σπίτια, τα πάρκα, τα καταστήματα, τα σχολεία.

Το πρωί ξεκίνησαν οι άνθρωποι για τις δουλειές τους, όμως δεν ήταν χαμογελαστοί, δεν έλεγαν καλημέρα, τα πρόσωπά τους ήταν κατσουφιασμένα

Η Ειρηνούλα ήταν πολύ στενοχωρημένη. Δεν ήξερε τι να κάνει. Όπου κι αν πήγαινε, έβλεπε τα χειρότερα. Οι άνθρωποι μάλωναν μεταξύ τους, τα παιδιά δεν έπαιζαν όλα μαζί ,δεν μιλούσαν μεταξύ τους. Ήταν όλοι σαν ξένοι.

Τα δάκρυά της έτρεχαν ποτάμι. Έπεφταν τα δάκρυά της στο χώμα κι εκεί φύτρωσε ξαφνικά ένα παράξενο μα τόσο όμορφο λουλούδι! Είχε ανθρώπινη φωνή και είπε:

-Μην κλαις, Ειρήνη, είμαι η Ελπίδα και θα σε βοηθήσω να γίνει η πόλη σου όπως ήταν πριν. Πρέπει όμως να μάθεις ότι η αιτία του κακού είναι η κακία της Κατσουφοαγέλαστης.

Η Ειρήνη χαμογέλασε, η ελπίδα γέμισε την ψυχή της και ρώτησε:

-Πως όμως θα με βοηθήσεις; Τι πρέπει να κάνουμε;

-Θα ξεγελάσουμε την Κατσουφοαγέλαστη και θα της δώσουμε να πιει το ποτό της Λησμονιάς. Αν το πιει ,θα ξεχάσει πώς ήταν η ζωή της πριν και θα προσπαθεί μόνο για το καλό και δίκαιο των ανθρώπων.

-Πώς όμως θα την ξεγελάσω;

-Θα κάνεις τη φίλη της για να μπορέσει να σ΄ εμπιστευτεί και μετά θα την κεράσεις. Πρέπει όμως ν΄ ανεβείς  νύχτα στο βουνό μόνη σου και να τη βρεις στη σπηλιά της. Ό,τι και ν΄ακούσεις, ό,τι και να δεις δε θα γυρίσεις πίσω. Θα προχωράς μπροστά.

Αυτή ήταν η δοκιμασία που έβαλε η Ελπίδα στην Ειρήνη.

Το ίδιο βράδυ, η Ρηνούλα κρατώντας το ποτό της Λησμονιάς άρχισε ν’ ανεβαίνει το βουνό. Όμως τι τρομακτικά που ήταν! Ο φόβος της ήταν πολύ μεγάλος, έβλεπε σκιές, άκουγε φωνές τρομακτικές, όμως αυτή θυμόταν πώς ήταν παλιά η αγαπημένη της πόλη και προχωρούσε…

Η επιθυμία και η λαχτάρα νίκησε το φόβο της. Έφτασε στη σπηλιά και βρήκε την Κατσουφοαγέλαστη να ετοιμάζει τα φίλτρα της.

-Πώς ανέβηκες ως εδώ; Τι ήρθες να κάνεις; Τη ρώτησε θυμωμένα

– Ήρθα να σ’ ευχαριστήσω για το καλό που μου έκανες. Είχα βαρεθεί σ’ αυτήν την πόλη. Κανένας δε μάλωνε, όλοι ήταν χαρούμενοι. Τι βαρετό πράγμα! Ήρθα να σε κεράσω το αγαπημένο μου ποτό.

-Χμ! Καλό αυτό, μαζί θ’ αλλάξουμε τον κόσμο. Δώσε μου να πιω γιορτάσουμε τη συνεργασία μας.

Μόλις το ήπιε το πρόσωπό της άρχισε ν’ αλλάζει, προσπαθούσε να θυμηθεί πού ήταν, τι έκανε ποια ήταν. Ένα γλυκό χαμόγελο φώτισε το πρόσωπό της,

Κοίταξε την Ειρήνη και ρώτησε:

-Ποια είσαι; Ποιος καλός άνεμος σ’ έφερε εδώ;

-Είμαι η Ειρήνη και μόνο εσύ μπορείς να με βοηθήσεις. Θέλω η πόλη μου, οι άνθρωποι. να ξαναγίνουν όπως ήταν πριν, χαρούμενοι, ευτυχισμένοι.

-Φυσικά και θα σε βοηθήσω, της απάντησε.

Όλη τη νύχτα ετοίμαζαν μαζί τη μαγική σκόνη και τα χαράματα η Χαρουμενογελαστή πια, μαζί με την Ειρήνη έριξαν τη σκόνη πάνω από την πόλη. Τότε σ’ όλη την πόλη απλώθηκε ένα φως και πήρε όλη τη δυστυχία, την κακία, τον πόνο. Οι άνθρωποι χαμογελαστοί, χαιρετούσαν ο ένας τον άλλον, πήγαιναν στις δουλειές τους χαρούμενοι. Τα παιδιά έπαιζαν όλα μαζί αγαπημένα χωρίς να μαλώνουν. Όλοι μαζί, πιασμένοι χέρι χέρι τραγουδούσαν και χόρευαν το τραγούδι της Ειρήνης:

θέλουμε ειρήνη, θέλουμε αγάπη, θέλουμε να ζούμε ειρηνικά,

χαρά για όλου του κόσμου τα παιδιά!

 

             ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ:

Αλεξιάδη Νικολέτα, Γκέτσιο Θωμά, Καζάκο Γεώργιο, Καλλιφατίδου Ναταλία, Καραβατάκη Κωνσταντίνο, Kureta Mihal, Μαρκόπουλο Λάζαρο, Μεσημέρη Σταύρο, Μιχαηλίδη Ιωάννη, Ντόγκα Ευάγγελο, Νώτη Ιωάννα, Ραπτόπουλο Οδυσσέα, Σέτκο Ζήση και Χύσκα Ναταλία

ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΕΣ

Η συντονίστρια του παραμυθιού κ. Σοφία Τζουτζίδου

Η δασκάλα της τάξης κ. Βάσω Ριζοπούλου!

 

 

img1_17 paramithi3 001 paramyui2 001

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!

Την Παρασκευή 7 Απριλίου ήταν η τελευταία μας μέρα στο Σχολείο πριν από τις διακοπές του Πάσχα! Η ημέρα ξεκίνησε με εκκλησιασμό στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Στη συνέχεια, οι μαθητές της Γ’ και της Δ’ τάξης τραγούδησαν τον ερχομό της Άνοιξης με την μουσικό μας κ. Αριάδνη Κοπιδάκη.

Στο διάδρομο του Σχολείου είχαμε στήσει και το Πασχαλινό  παζάρι του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων, με υπέροχες λαμπάδες και πασχαλινά διακοσμητικά. Τις λαμπάδες μας δώρισε και φέτος ο Πατέρας Χρήστος, ενώ το στόλισμα ανέλαβαν οι κυρίες του Συλλόγου. Την επίβλεψη των πωλήσεων και το ταμείο το ανέλαβαν οι μαθητές της Στ’ τάξης.

Εκ μέρους του Διδακτικού Προσωπικού σας ευχαριστούμε όλους θερμά και σας ευχόμαστε

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ &

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!

 

 

Η Δ/ΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΔΩΡΑ ΤΕΛΛΙΔΟΥ – ΤΖΗΚΑΛΑΓΙΑ

DSCN2499 DSCN2506 DSCN2509

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ

Την Πέμπτη 30-03-2017 η Ε’ τάξη του Σχολείου μας με τον δάσκαλό τους κ. Θανάση Κανδύλα, επισκέφθηκαν το Εργαστήριο Ρομποτικής του 2ου Γυμνασίου Καστοριάς για να παρακολουθήσουν σεμινάριο προγραμματισμού της ρομποτικής. Το σεμινάριο υποστηρίχθηκε από το ΚΕΠΛΗΝΕΤ Καστοριάς σε συνεννόηση με τον καθηγητή πληροφορικής του Σχολείου μας κ. Παύλο Καλτσό. Οι μαθητές εντρύφησαν σε θέματα προγραμματισμού και ρομποτικής και έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό για τις Νέες Τεχνολογίες. Καθώς τα παιδιά της συγκεκριμένης τάξης έχουν ήδη συμμετάσχει και διακριθεί σε διαγωνισμό ρομποτικής θα ακολουθήσει και νέα επίσκεψη μετά το Πάσχα!

Ευχαριστούμε πολύ τον Δ/ντή του 2ου Γυμνασίου κ. Ταμήλια Αλέξανδρο για την φιλοξενίας και τους εκπαιδευτικούς του ΚΕΠΛΗΝΕΤ για την οργάνωση του σεμιναρίου.

Η Δ/ντρια του Σχολείου

Δρ. Δώρα Τελλίδου

DSCN2397 DSCN2405 DSCN2412 DSCN2415 DSCN2423 DSCN2445 DSCN2448

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΔΡΑΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ Let’s do it Greece

Την Δευτέρα 3 Απριλίου 2017 πραγματοποιήθηκαν από τους μαθητές του Σχολείου μας εθελοντικές δράσεις αφιερωμένες στο περιβάλλον και την αειφορία υιοθετώντας τον χώρο γύρω από το σχολείο ως πεδίο δράσης. Όλοι οι μαθητές συνεργάστηκαν για ένα κοινό στόχο να καθαρίσουν τον χώρο γύρω από το σχολείο και να καταγράψουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα που θα παρατηρούσαν.

Προσκαλέσαμε στο σχολείο μας τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς κ. Ιωάννη  Τόμου και τον Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής κ. Στυλιάδη Δημήτριο. Το σχέδιο δράσης συμπεριλάμβανε εκτός από τον καθαρισμό και την παρατήρηση την  προώθηση των καταγεγραμμένων προτάσεων των παιδιών στον Δήμαρχο Καστοριάς μέσω του Προέδρου του Δημ. Συμβουλίου. Ο κ. Τόμου συζήτησε με τους μαθητές μας για όλα όσα παρατήρησαν και τους υποσχέθηκε ότι θα τα λάβουν σοβαρά υπόψη τους.

Οι  παρατηρήσεις και οι προτάσεις των παιδιών σχετικά με την περιβαλλοντική κατάσταση γύρω από το 2ο Δημοτικό Καστοριάς, οι οποίες θα πρωτοκολληθούν από την Δ/ντρια του Σχολείου και θα αποσταλούν στον Δήμαρχο, είναι οι ακόλουθες:

Πολλά σκουπίδια στους δρόμους (πλαστικά μπουκάλια, γόπες, συσκευασίες προϊόντων

Λακκούβες στους δρόμους και μπαλώματα που δείχνουν άσχημα

Αδέσποτα σκυλιά (ευαισθητοποίηση των ιδιοκτητών τους για τις καθημερινές τους ανάγκες)

Αυτοκίνητα και μηχανάκια χωρίς πινακίδες που πιάνουν χώρους στάθμευσης και είναι εστίες μόλυνσης

Γκράφιτι άσχημα σε πολλά σημεία, σπίτια, τοίχους, πινακίδες

(συγκεκριμένα η πινακίδα απέναντι από το σχολείο δεν διακρίνεται από τα γκράφιτι με αποτέλεσμα ένας οδηγός που δεν γνωρίζει ότι υπάρχει σχολείο να μην προσέχει)

Σκαλοπάτια που δεν διακρίνονται από τα πολλά χόρτα

Κολώνες της ΔΕΗ γεμάτες από στέιπ από διάφορα χαρτιά, κηδειόχαρτα κλπ

Τα φρεάτια φαίνονται βουλωμένα και υπάρχει κίνδυνος με τις μεγάλες βροχές

Θα έπρεπε να υπάρχουν προστατευτικά δίχτυα σε όλα τα ετοιμόρροπα σπίτια

Σπασμένες λάμπες στους στύλους και σχεδόν δεν φαίνονται από τις αράχνες και τα έντομα

Χρειάζεται να ανοίξει ο δρόμος στο οικόπεδο δίπλα στο σχολείο, ώστε να έχουν ορατότητα οι οδηγοί

Στην περιοχή μας η μετακίνηση των μητέρων με τα καροτσάκια είναι δύσκολη, καθώς και των ατόμων με κινητικά προβλήματα, αμαξίδια

Τα στενά γραφικά σοκάκια μας θα αναδειχθούν αν καθαριστούν από τα σκουπίδια και τα αγριόχορτα

Επίσης, τα σοκάκια με τα σκαλάκια θα μπορούσαν να φωτιστούν και να μπουν κάγκελα στα πιο απότομα

Γύρω από τον Ναό της Παναγίας Ρασιώτισσας και ειδικά το δρομάκι από αριστερά θα πρέπει να καθαριστεί από χόρτα, πέτρες, ξύλα, να φτιαχτούν οι σκάλες και να λειτουργήσει και η βρύση

Να ευαισθητοποιηθούν οι κάτοικοι να μην ρίχνουν τα σκουπίδια έξω από τους κάδους και ο δήμος να φροντίζει για το τακτικότερο άδειασμά τους

Να καθαριστούν τα ακατοίκητα οικόπεδα

Να φτιαχτεί και να τεθεί σε λειτουργία η βρύση του Αγίου Μηνά

Να βαφούν οι διαβάσεις πεζών

Να μπουν περισσότεροι κάδοι ανακύκλωσης

Ευχαριστούμε θερμά τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου  για την ανταπόκρισή του στην πρόσκλησή μας, καθώς και τον Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής.

Το Σχολείο μας στήριξε την Πανελλήνια δράση Let’s do it Greece με στόχο την ενεργή συμμετοχή των μαθητών σε μια περιβαλλοντική εκστρατεία, όπου  βιωματικά θα συμβάλλουν με τις μικρές τους δυνάμεις στην αντιμετώπιση ενός μεγάλου σύγχρονου προβλήματος.

Η Δ/ντρια του Σχολείου

Δώρα Τελλίδου – Τζηκαλάγια

DSCN2455 DSCN2475 DSCN2484 DSCN2488

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου επισκέφτηκε η Ε’ τάξη του Σχολείου μας με τον δάσκαλο κ. Αθανάσιο Κανδύλα. Μετά από συνεννόηση με τον Πατέρα Χρήστο, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για την πρόθυμη υποδοχή του, κανονίστηκε η επίσκεψη στον Ιερό Ναό, ώστε να μελετήσουν οι μαθητές δια ζώσης τον λατρευτικό διάκοσμο του Ναού. Ο  πατήρ Χρήστος, με ιδιαίτερη θέρμη εξήγησε στα παιδιά   πολλά σημεία στο αντικείμενο μελέτης τους. Επιπλέον, παρουσίασε με μεγάλη παραστατικότητα τα ιερά άμφια και τον συμβολισμό τους στην τέλεση της Θείας Λειτουργίας. Τέλος, ο ιερέας αποκάλυψε στα παιδιά και τα Ιερά Σκεύη, καθώς και τη σημασία τους στο τελετουργικό.

Στη συνέχεια της παραπάνω επίσκεψης η Ε’ τάξη μαζί με την ΣΤ’ τάξη επισκέφτηκαν το Βυζαντινό Μουσείο για να μυηθούν στον τρόπο που ζωγραφιζόταν μια αγιογραφία, όπως και τις σχολές που αντιπροσωπεύονται σε εκκλησίες της πόλης μας.

Θα ακολουθήσει επίσκεψη και στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων!

DSCN2301 DSCN2310 DSCN2313 DSCN2317 DSCN2345

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΛΙΟΘΗΚΗ

Τη Δημοτική βιβλιοθήκη Καστοριάς επισκέφτηκαν οι μαθητές της Δ’ τάξης του Σχολείου μας τη Δευτέρα  20 Μαρτίου 2017 και παρακολούθησαν το «Σχεδιαστήριο εντόμων», ένα εργαστήρι ομαδικής συγγραφής που συντόνιζε η υπεύθυνη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης κ. Κατερίνα Νικολάου μαζί με την κ. Μπλαχάβα Βέτα.

Η Γ’ Δημοτικού επισκέφθηκε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καστοριάς τη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017. Τα παιδιά συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Είμαι ένας καλλιτέχνης: Ζωγραφίζω όπως ο Paul Klee». Οι μαθητές και οι μαθήτριες της τάξης παρακολούθησαν αρχικά ένα βίντεο για τη ζωή και το έργο του Paul Klee και συνέχισαν με δραστηριότητες ζωγραφικής μιμούμενοι/ες το ύφος της ζωγραφικής του καλλιτέχνη. Οι  μαθητές ενθαρρύνθηκαν να δημιουργήσουν μουσικούς πίνακες ακολουθώντας το ρυθμό και την αρμονία των σχημάτων και των χρωμάτων.

DSCN2379 DSCN2380 DSCN2381 DSCN2382

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ & ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΖΗΤΩ Η 25η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821!!!

Την Παρασκευή 24 Μαρτίου γιορτάσαμε στο Σχολείο μας τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την Απελευθέρωση του Ελληνικού Έθνους από τον τουρκικό ζυγό. Τη σχολική γιορτή ανέλαβε η ΣΤ’ τάξη. Ο δάσκαλος της τάξης κ. Ηλιάδης Νικόλαος εκφώνησε τον καθιερωμένο λόγο για την ημέρα, ενώ οι μαθητές πλαισίωσαν με τραγούδια, ποιήματα και θεατρικό.

Στο τέλος της γιορτής η Δ/ντρια του Σχολείου κ. Δώρα Τελλίδου \- Τζηκαλάγια συνεχάρη τον δάσκαλο της τάξης και τους μαθητές της ΣΤ’ και παρέδωσε τη Σημαία του Σχολείου στον Σημαιοφόρο του Β’ εξαμήνου, τον μαθητή Αναστάσιο Κορεντσίδη. Οι  παραστάτες αλφαβητικά: Γκίτσιος Τρύφων, Ζαφειρακοπούλου Κυριακή, Κλειούσης Παντελής, Κυριακού Ναθαναήλ, Τσιριοπούλου Κυριακή. Καταθέτες στεφάνου: Γερονίκου Ειρήνη και Τάτση Κων/να.

Η γιορτή μας έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο!

DSCN2369 DSCN2375 P1220575 P1220650 P1220754

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΛΙΟΘΗΚΗ

Τη Δημοτική βιβλιοθήκη Καστοριάς επισκέφτηκαν οι μαθητές της Δ’ τάξης του Σχολείου μας τη Δευτέρα  20 Μαρτίου 2017 και παρακολούθησαν το «Σχεδιαστήριο εντόμων», ένα εργαστήρι ομαδικής συγγραφής που συντόνιζε η υπεύθυνη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης κ. Κατερίνα Νικολάου μαζί με την κ. Μπλαχάβα Βέτα.

received_1741501956094367 received_1741501986094364

«Μικρομαγειρέματα»….στο Σχολείο μας

Στα πλαίσια του μαθήματος της Γλώσσας, και συγκεκριμένα στο μάθημα «Μικρομαγειρέματα», οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ’ Τάξης του σχολείου μας εκτέλεσαν μια συνταγή ζαχαροπλαστικής με τη βοήθεια της δασκάλας τους κ. Δέσποινας Κομπάνη. Πιο αναλυτικά, αναλάβανε να γίνουνε μικροί ζαχαροπλάστες και να «μαγειρέψουν»  τρουφομπαλίτσες. Αρχικά, η συνταγή διαβάστηκε μέσα στην τάξη και οι μαθητές και οι μαθήτριες, χρησιμοποιώντας τις γνώσεις Μαθηματικών που διέθεταν, μπόρεσαν να κατανοήσουν τις απαραίτητες ποσότητες υλικών που απαιτούνταν για τη συνταγή. Την επόμενη ημέρα έφεραν στην τάξη τα απαραίτητα υλικά και ξεκίνησαν με ενθουσιασμό την εκτέλεση της συνταγής!

Η συνταγή ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να κατανοήσουν τα παιδιά το κειμενικό είδος της οδηγίας και τη λειτουργία των χρονικών και τροπικών προσδιορισμών που αυτή ενέχει, να εξασκήσουν τις γνώσεις τους στα Μαθηματικά και το σημαντικότερο να λειτουργήσουν ως ομάδα για την διεκπεραίωση μιας εργασίας.

DSCN2346 DSCN2347 DSCN2348

3ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για μαθητές Δημοτικού

2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

3ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για μαθητές Δημοτικού

 

Στα πλαίσια του  3ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για μαθητές Δημοτικού με θέμα «Οχήματα και μεταφορές του αύριο»,  συμμετείχαν στον Περιφερειακό τελικό που διεξήχθη την Κυριακή 12 Μαρτίου 2017 στο 4ο Γενικό Λύκειο Κοζάνης, μαθητές της Ε’ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς. Τη συμμετοχή και επίβλεψη είχε αναλάβει ο εκπαιδευτικός του μαθήματος Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών, Καλτσός Παύλος.

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς συμμετείχε με την κατασκευή «Helicopter Transport». Στην κατασκευή υπήρχαν δυο σενάρια όπου στο πρώτο ένα ελικόπτερο μόλις συναντούσε ένα εμπόδιο εξέπεμπε ένα σήμα κινδύνου και στο δεύτερο το ελικόπτερο μπορούσε με αυτοματοποιημένο τρόπο να μεταφέρει διάφορα αντικείμενα. Όλοι η μαθητές εργάστηκαν υποδειγματικά για την ολοκλήρωση του project και το αποτέλεσμα της εργασίας τους επιβραβεύτηκε με το βραβείο που τους αποδόθηκε.

Το project του 2ου Δημοτικού έλαβε τη διάκριση «Δημιουργίας εικονικού κόσμου στο Scratch».

Επίσης, σημαντικό όφελος θα έχουν όλοι οι μαθητές του σχολείου που θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να εργαστούν με το ρομποτικό κιτ, το οποίο και μας χορηγήθηκε δωρεάν από τον Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Επιστήμης για τη συμμετοχή μας.

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς διαθέτει την ωραιότερη αίθουσα Η/Υ για το μάθημα της Πληροφορικής. Τακτοποιημένη, καθαρή, βαμμένη όμορφα υποδέχθηκε τους μαθητές μας που από φέτος διδάσκονται το μάθημα της Πληροφορικής από 1 ώρα για κάθε τάξη και στην Πρωινή Ζώνη. Έτσι, φροντίσαμε με τις υποδείξεις του καθηγητή πληροφορικής κ. Παύλου Καλτσού να τη διαμορφώσουμε κατάλληλα ώστε να αξιοποιηθεί λειτουργικά και να εμπνέει αισθητικά.

Τα θερμά μας συγχαρητήρια σε όλους του μαθητές που συμμετείχαν στην υλοποίηση και παρουσίαση του project, στους μαθητές που μας εκπροσώπησαν στον διαγωνισμό Ζηκίδη Αναστάσιο, Κιάφα Εμμανουήλ, Κορεντσίδου Θεοδοσία, Μελλίδης Δαμιανός, Μελλίδης Κοσμάς,  Ταμήλιας Γεώργιος, καθώς και στον εκπαιδευτικό Πληροφορικής κ. Παύλο Καλτσό.

Την παρουσίαση του project μπορείτε να παρακολουθήσετε στο YouTube:

RoboKast – Helicopter Transport και στο σύνδεσμο στο Σχολικό μας Blog

Η Δ/ντρια του Σχολείου

Δώρα Τελλίδου – Τζηκαλάγια

1 2 DSCN2357 DSCN2358 DSCN2362 IMG_2181 IMG_2183