2Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Συγχαρητήρια στη μαθήτρια της ΣΤ’ τάξης του Σχολείου μας Γερονίκου Ελένη για την επιτυχία της στο διαγωνισμό έκθεσης που διοργανώθηκε και φέτος από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικάνορος. Η μαθήτριά μας κέρδισε  το τρίτο βραβείο του διαγωνισμού με το θέμα επιλογής της: «ύστερα από μια κοπιαστική μέρα πριν κοιμηθείς, αισθάνθηκες την ανάγκη να απευθύνεις μια προσευχή. Τι θα παρακαλούσες και για ποιόν;»

Τα θερμά μας συγχαρητήρια και σε όλους τους μαθητές που συμμετείχαν!

Το Διδακτικό Προσωπικό

& η Δ/ντρια του Σχολείου

Δώρα Τελλίδου – Τζηκαλάγια

Η γιορτή των Τριών Ιεραρχών

Τους «τρεις Μεγίστους Φωστήρες της Τρισηλίου Θεότητος…» τους Τρεις Μεγάλους  Ιεράρχες, τον Μέγα Βασίλειο, τον Γρηγόριο τον Θεολόγος και τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο, οι οποίοι αποτελούν τα σύμβολα της θρησκευτικής γιορτής των Ελληνικών Γραμμάτων, γιορτάσαμε σήμερα Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018.

Η ημέρα ξεκίνησε με εκκλησιασμό του Σχολείου στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, συνοδεία της σημαίας με τον σημαιοφόρο και τους παραστάτες του Α’ εξαμήνου.

Η Δ/ντρια του Σχολείου μίλησε για τη ζωή και τη δράση των Αγίων. Οι μαθητές της Γ’ τάξης ζωγράφισαν αφιερώματα στις μητέρες των Ιεραρχών και διάβασαν ρήσεις των Ιεραρχών, όπως:

« άνθρωπος που δεν δέχεται συμβουλές είναι εχθρός του εαυτού του»

Μέγας Βασίλειος

«πώς το καταλαβαίνετε, να έχετε εσείς περισσεύματα και ο άλλος να πεινά;»

Γρηγόριος ο Θεολόγος

«η καλή φιλία είναι θησαυρός… οι στενοχώριες της ζωής γίνονται πιο βαριές, αν δεν υπάρχει κάποιος φίλος να τις μοιραστείς»

Ιωάννης Χρυσόστομος

Στη σημερινή γιορτή επιλέξαμε να τιμήσουμε και ένα πρόσωπο των «γραμμάτων» την Καστοριανή λογοτέχνη Ιφιγένεια Διδασκάλου και προσκαλέσαμε την συνταξιούχο δασκάλα κ. Φιλιώ Καρασαββίδου να μας μιλήσει γι αυτήν.

Την ευχαριστούμε θερμά και ευχόμαστε σε όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς Χρόνια Πολλά και Καλή Φώτιση!

ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ!!!!!

Γ’ ΤΑΞΗ  – ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

 

«Ο κόσμος γύρω μας»

 

  • Να κατανοήσουν οι μαθητές τη χρησιμότητα της ανακύκλωσης για την εξοικονόμηση της ενέργειας.
  • Να αποκτήσουν θετική στάση σε θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και οικολογική συνείδηση.

Μιλήσαμε για την ανακύκλωση, (τι είναι, αν ξέρουν ποια υλικά ανακυκλώνονται, αν οι ίδιοι ανακυκλώνουν ). Έπειτα ζήτησα από τους μαθητές να φέρουν πράγματα από το σπίτι τους που ανακυκλώνονται. Στη συνέχεια φτιάξαμε τους δικούς μας κάδους ανακύκλωσης. (του χαρτιού, του αλουμινίου, του πλαστικού και του γυαλιού, σε κάθε κουτί κολλήσαμε και το σήμα της ανακύκλωσης.).

1η δραστηριότητα: Τοποθετήσαμε στην τραπεζαρία όλα τα πράγματα που έφεραν και κάναμε διαλογή. Στη συνέχεια οι μαθητές έριχναν σε κάθε κάδο το σωστό αντικείμενο. (π.χ, χαρτιά Α4 στο κουτί που έγραφε χαρτί, το κουτάκι του αναψυκτικού στο κουτί που έγραφε αλουμίνιο). Στο τέλος πήρανε τα κουτιά και τα έριξαν στους ειδικούς κάδους που υπάρχουν έξω από το σχολείο. Άδειασαν τα κουτιά και τα έφεραν πάλι στην τάξη. Κάθε παρασκευή αφού έχουν γεμίσει τα κουτιά τα πετάνε στους κάδους. Κάθε μέρα σχεδόν φέρνουν από το σπίτι  τους προϊόντα που ανακυκλώνονται.

2η δραστηριότητα: οι  μαθητές σε ομάδες ζωγράφισαν μια αφίσα για την ανακύκλωση, χρησιμοποίησαν κόλλα και χρώματα.

3η δραστηριότητα: Βρήκαμε το τραγούδι της ανακύκλωσης και το τραγουδήσαμε.

4η δραστηριότητα: Φτιάξαμε και μια γωνιά της ανακύκλωσης!!!

2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ Η ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ – 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Η Δ/ντρια του Σχολείου έκοψε την βασιλόπιτα του Σ.Δ. για τη νέα χρονιά. 
Η τυχερή της χρονιάς ήταν η κ. Τζούλη Μάνθου!
 
Να έχουμε όλοι μια καλή χρονιά με υγεία και αγάπη για τη δουλειά μας και τα παιδιά!
 
Η Δ/ντρια του Σχολείου 
Δώρα Τελλίδου – Τζηκαλάγια 

ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2018

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΤΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΜΑΣ ΠΙΑΣΑΝΕ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ…»

Η ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΤΟΥ Σ.Δ.

Την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου κόψαμε την  Πρωτοχρονιάτικη Βασιλόπιτα στο γραφείο του Συλλόγου Διδασκόντων! Τυχερή της σχολικής χρονιάς 2018-19 ήταν η κ. Μάνθου Τζούλη!
Να έχουμε όλοι μας καλή χρονιά, με υγεία, με δημιουργική διάθεση, κέφι  και αισιοδοξία!
 
Η Δ/ντρια του Σχολείου 
Δρ. Δώρα Τελλίδου – Τζηκαλάγια

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΜΑΣ!!!

Μέσα σε μια ζεστή χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, γεμάτη φωτεινά συναισθήματα παρακολουθήσαμε σήμερα Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017 την γιορτή από τους μικρούς μαθητές των Α’ και Β’ τάξεων.

Η γιορτή ξεκίνησε με ομιλία από την Δ/ντρια του Σχολείου με μηνύματα χαράς, αγάπης, ελπίδας! μέρες χριστουγέννων με φώτα, μουσικές, στολίδια, διασκέδαση, δώρα,  όμως όλα αυτά απορρέουν από το βασικό θέμα της χριστιανικής γιορτής, το μήνυμα της αγάπης και της ειρήνης που έφερε ο Χριστός στον κόσμο. Όταν και πάλι όλοι θα επιστρέψουμε ο καθένας πίσω, στην καθημερινότητα, σε όλων των ειδών τα προβλήματα και τις έγνοιες μας. Πώς μπορούμε να ζήσουμε αυτή τη χαρά όσο γίνεται περισσότερο; Να προσπαθήσουμε να βρει ο καθένας μας  το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων! Τα Χριστούγεννα στις παιδικές ψυχές ζωντανεύει η υπερβολή και οι λαμπερές εικόνες των γιορτινών ημερών είναι πλημμυρισμένες από μυστήριο, με ερωτήματα, με απορίες που αποτελούν όμως το κίνητρο για να αποκτήσει η γιορτή υπόσταση και ουσία. Οι μέρες προσμονής για όλα όσα φέρνει η χριστουγεννιάτικη γιορτή γεμίζει την ψυχούλα τους με συναισθήματα, με όνειρα, με λαχτάρα. Τα παιδιά έχουν την ανάγκη να πιστεύουν στο πνεύμα των Χριστουγέννων μέσα από τον κόσμο τους και να νιώθουν την ζεστασιά και την προστασία που τόσο πολύ χρειάζονται, ώστε να θωρακιστούν και να συνεχίσουν με δύναμη στη ζωή τους.

Οι μικροί μαθητές μας όπως κάθε χρόνο αναλαμβάνουν να μας μεταφέρουν μέσα από τη γιορτή, το μήνυμα της χριστιανοσύνης και τη χαρά των Χριστουγέννων. Η γιορτή ξεκίνησε με σιωπηλή  αναπαράσταση της Θείας Γέννησης μόνο με τη συνοδεία του χριστουγεννιάτικου ύμνου και συνεχίστηκε με ποιήματα, χαρούμενα θεατρικά με ταράνδους και με τον Άγιο Βασίλη, με τραγούδια και κάλαντα. Στο τέλος όλοι οι  μαθητές μαζί τραγούδησαν τα Καστοριανά κάλαντα.

Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και στις δασκάλες τους, κ. Κων/νου Στεφανία και κ. Δέσποινα Κομπάνη.

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ – ΚΑΛΈΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

2o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους γονείς του Σχολείου μας για την στήριξή τους στις σχολικές μας δράσεις,
το Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων  για την προσφορά των χριστουγεννιάτικων δώρων στους μαθητές & εκπαιδευτικούς
και την τοπική εφημερίδα «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» για την προσφορά των γιορτινών ημερολογίων 
στους μαθητές του Σχολείου μας.

 
Σας ευχόμαστε όλους Καλά Χριστούγεννα με πίστη, υγεία και χαρά !!! 
 
 
Η Δ/ντρια του Σχολείου 
οι Εκπαιδευτικοί & οι μαθητές μας!

ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ BAZAAR….!

Ετοιμάσαμε και φέτος το Χριστουγεννιάτικο bazaar με πράγματα που έφεραν τα παιδιά! οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης ανέλαβαν με μεγάλη επιτυχία την προώθηση, πώληση και το ταμείο!

Οι μαθητές το περίμεναν πως και πως! Μαζεύτηκαν όλοι τριγύρω, κοιτούσαν, περιεργάζονταν, διάλεγαν! Είναι μια γιορτινή εμπειρία που τους προσφέρει χαρά, περιέργεια, ενώ παράλληλα τους μυεί στην καταναλωτική ανακύκλωση και στην επιλεκτική, συνετή καταναλωτική  αγωγή! Όταν ζητήθηκε η γνώμη τους για το μπαζάρ απάντησαν όλοι ότι ήθελαν να πραγματοποιηθεί διότι «είναι μια καλή ιδέα και το σχολείο για να μαζέψει χρήματα από τις αγορές», «θα συγκεντρωθούν χρήματα

για τον Σύλλογο, για εκδρομές η θεατρικές παραστάσεις». Επισήμαναν ότι «θα πρέπει να έχουμε πολλά πράγματα,,, για να έρθει ο κόσμος και να έχουν να διαλέξουν», είναι ένας τρόπος να «αγοράζουμε πράγματα που μας αρέσουν πολύ φθηνότερα» και τέλος ότι «η ιδέα του μπαζαρ είναι πολύ πρωτότυπη, διότι κάποια παιδιά μπορεί να μη θέλουν τα παιχνίδια τους διακοσμητικά ή ρούχα και να θέλουν να τα πετάξουν, ενώ άμα τα φέρουν εδώ κάποιο άλλο παιδί μπορεί να τα αγοράσει».

 

Συγχαρητήρια στα παιδιά!

Καλά Χριστούγεννα!

 

Η Δ/ντρια του Σχολείου

Δρ. Δώρα Τελλίδου – Τζηκαλάγια