ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Ε “ ΤΑΞΗΣ

https://en.calameo.com/read/004144867fbba5141a6e4

https://online.flippingbook.com/view/2310/22

 

2Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ «ΤΟ ΑΙΜΑ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ»

Προσκαλέσαμε στο Σχολείο μας τον Πρόεδρο του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Καστοριάς για να μιλήσει στους μαθητές μας για την αξία της εθελοντικής αιμοδοσίας.

Ο προσκεκλημένος από τον Σύλλογο ιατρός κ. Γ. Παραδιάς μίλησε στα παιδιά με απλά και κατανοητά λόγια για το αίμα, για τα συστατικά του, για τις ομάδες αίματος και γενικά για την χρησιμότητα και τη σημασία του αίματος στον άνθρωπο.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Λ. Ασλανίδης μίλησε για την αιμοδοσία και εξήγησε στα παιδιά τι είναι αιμοδοσία τονίζοντας την αξία της εθελοντικής προσφοράς αίματος από υγιείς ενήλικες. Οι μαθητές έκαναν τις δικές τους ερωτήσεις, στις οποίες με προθυμία απάντησαν ο γιατρός και ο πρόεδρος του Συλλόγου, ενώ όλα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «ΤΟ ΑΙΜΑ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ».

Το Σχολείο μας, οι μαθητές, το διδακτικό Προσωπικό και ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων, στηρίζουμε την προσπάθεια του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών. Μέσα  από αυτήν την μικρή εκδήλωση, που έχει ως στόχο να ενημερωθούν οι μαθητές αλλά και να συνειδητοποιήσουν την αξία της ανθρώπινης ζωής και την αξία της ανθρώπινης αλληλεγγύης, παροτρύνουμε όλους τους γονείς να γίνουν εθελοντές αιμοδότες και όλοι μαζί να συμβάλλουμε στην δημιουργία ευγενών κινήτρων και προτύπων στα παιδιά μας για το μέλλον.

Ευχαριστούμε θερμά τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Λευτέρη Ασλανίδη και τον γιατρό παθολόγο κ. Γιάννη Παραδιά.

 

Η Δ/ντρια του Σχολείου

Δώρα Τελλίδου -Τζηκαλάγια

1 DSCN2202 DSCN2206 DSCN2214

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

Η ημέρα των Τριών Ιεραρχών γιορτάστηκε με εκκλησιασμό στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου και στη συνέχεια στο Σχολείο με ομιλία για τους Ιεράρχες. Με την ευκαιρία της γιορτής ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων έκοψε τη βασιλόπιτα για τους μαθητές του Σχολείου με τις ευλογίες του ιερέα της ενορίας.

DSCN2167 DSCN2185 DSCN2188 DSCN2193 DSCN2198

ΤΡΩΜΕ ΥΓΕΙΙΝΑ ΤΡΩΜΕ ΣΩΣΤΑ!!!

2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

 

ΤΡΩΜΕ ΥΓΕΙΙΝΑ ΤΡΩΜΕ ΣΩΣΤΑ!!!

 

Τα παιδιά περνούν σχεδόν τον μισό χρόνο της ημέρας στο Σχολείο τους. Γι αυτό θεωρούμε απαραίτητο στα διαλλείματα να τρώνε ένα καλό  κολατσιό. Πάγια μέριμνα του Σχολείου μας είναι να κατευθύνουμε τους μαθητές μας στις σωστές διατροφικές επιλογές.

Η σωστή και υγιεινή διατροφή βοηθάει στην διασφάλιση της ενέργειας, της ζωντάνιας αλλά και της απόδοσης. «Νηστικό αρκούδι δεν χορεύει…»

Εμείς οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς θα πρέπει να δίνουμε το καλό παράδειγμα και να μάθουμε στα παιδιά μας να τρέφονται σωστά, να τρώνε από όλα αλλά με μέτρο. Οι βασικοί κανόνες που προτείνουν οι διατροφολόγοι και τεκμηριώνονται από τις επιστημονικές έρευνες αφορούν στην σωστή κατανομή των γευμάτων και με συνδυασμό από όλες τις ομάδες τροφίμων.

Οι γενικές αρχές που θα πρέπει να διέπουν τις διατροφικές συνήθεις του μαθητή δεν διαφέρουν σημαντικά από αυτές που θα πρέπει να ακολουθούμε όλοι μας. Το παιδί εκτός από τις καθημερινές του ανάγκες, θα πρέπει παράλληλα να καλύψει και τις ανάγκες ανάπτυξης.

Τι θα πρέπει, λοιπόν, να προσέξει ένας μαθητής (και οι γονείς του);

Καταρχάς το πρωινό, ένα γεύμα που είναι απολύτως απαραίτητο καθώς οι αποθήκες ενέργειας έχουν αδειάσει από όλο το βράδυ και χρειάζεται θρεπτική τροφή  για να ξεκινήσει η μέρα. Πολλές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι τα παιδιά που τρώνε ένα πλήρες και θρεπτικό πρωινό παρουσιάζουν μεγαλύτερη εγρήγορση για σκέψη και ικανότητα μάθησης, έχουν καλύτερη συμπεριφορά στην τάξη, δεν κουράζονται εύκολα και διατηρούν την απόδοση τους σε υψηλά επίπεδα μέχρι το μεσημέρι. Τι θα πρέπει να περιέχει ένα πρωινό; Συνδυασμό τροφών τουλάχιστον από 2 διαφορετικές ομάδες τροφίμων. Δηλαδή, από την ομάδα του αμύλου (δημητριακά, ψωμί ή φρυγανιές, κατά προτίμηση ολικής άλεσης), της πρωτεΐνης (γάλα, γιαούρτι, αυγό, τυρί, ζαμπόν, γαλοπούλα) αλλά και φρέσκα φρούτα (ή χυμό) ή λαχανικά (αγγουράκι, μαρούλι ή ντομάτα στο τοστ ή στο σάντουιτς).

Ως γονείς μπορείτε να δώσετε το καλό παράδειγμα, φροντίστε να διαθέσετε χρόνο για ένα πρωινό γεύμα με όλα τα μέλη της οικογένειας στο τραπέζι! Μπορεί για παράδειγμα να χρειαστεί να ξυπνήστε 15 λεπτά νωρίτερα, και να εμπλέξετε και τα παιδιά στην προετοιμασία του.

Το κολατσιό στο σχολείο ή και το απογευματινό σνακ, μπορεί να είναι ένα απλό τοστ, κουλούρι με σουσάμι ή 1 κομμάτι σπιτική πίτα ή και πίτσα με αγνά υλικά, σπιτικό κέικ, ένα φρούτα, γιαούρτι σκέτο ή με φρούτα, αποτελούν ενδεδειγμένες λύσεις.

Τι άλλο πρέπει να προσέχουν οι γονείς; Σωστή κατανομή γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο εγκέφαλος χρειάζεται συνεχή ροή από «καύσιμα» για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά. Τα καύσιμα αυτά, με τη μορφή της γλυκόζης, προέρχονται από την τροφή αλλά και από αποθήκες ενέργειας του οργανισμού. Δεν αρκεί, όμως, να τρώει συχνά ο μαθητής, θα πρέπει να προσέχει και τι τρώει.

Για να μπορεί ο οργανισμός να παρέχει την απαραίτητη ποσότητα γλυκόζης στον εγκέφαλο, ο μαθητής θα πρέπει να τρώει ένα γεύμα ή σνάκ κάθε 3-4 ώρες, κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα δύο κύρια γεύματα θα πρέπει να περιέχουν τρόφιμα από όλες τις βασικές ομάδες τροφίμων. Ένα ποιοτικά «πλήρες» γεύμα περιέχει έναν εκπρόσωπο από την ομάδα του κρέατος και των οσπρίων (διάφορα είδη κρέατος, ψάρι, όσπρια, αλλά και αβγό ή τυρί), έναν εκπρόσωπο από την ομάδα του ψωμιού και των δημητριακών (π.χ. ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, πατάτα, κατά προτίμηση ολικής άλεσης όπου γίνεται) και έναν εκπρόσωπο από την ομάδα των λαχανικών, μαγειρεμένων ή ως σαλάτα, και ωμών ή βραστών.

Δεν αποκλείουμε από την διατροφή του παιδιού την πρόσληψη λίπους, διότι είναι αναγκαία για την σωματική και πνευματική ανάπτυξη του παιδιού, καθώς τα καλά λιπίδια (όπως τα λεγόμενα ω-6 και ω-3) λιπαρά οξέα δεν συντίθενται στον οργανισμό, οπότε τα παιδιά τα παίρνουν μόνο μέσω της διατροφής τους.

Φροντίστε, λοιπόν, να προσφέρετε στα παιδιά συχνά ψάρια ή θαλασσινά (2 φορές την εβδομάδα), και έχετε κατά νου ότι όσο πιο λιπαρό το ψάρι (π.χ. σαρδέλες, σκουμπρί, γαύρο, σολομό,) τόσο πιο ευεργετικό. Αλλά και φυτικές πηγές μπορούν να ενισχύσουν την πρόσληψη αυτών των λιπιδίων, όπως καρποί και σπόροι, π.χ. καρύδια, ηλιόσπορος για τα ω-3, καθώς και ελαιόλαδο, καλαμπόκι, ηλιόσποροι και σουσάμι για τα απαραίτητα ω-6.

Όσον αφορά στη σοκολάτα, η με μέτρο κατανάλωσή της αυξάνει την παραγωγή ενδορφινών, ουσιών δηλαδή που μας φτιάχνουν τη διάθεση και ενισχύουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες. Χαρακτηρίζεται ως «ενισχυτικό» τρόφιμο κατά την περίοδο εξετάσεων και έντονου διαβάσματος. Όμως, χρειάζεται προσοχή, διότι η αλόγιστη κατανάλωση μπορεί να διαταράξει το σωματικό βάρος του παιδιού.

Το σύντομο αυτό αφιέρωμα στην υγιεινή διατροφή  βασίζεται σε πληροφορίες που αντλούμε από διάφορες μελέτες διατροφολόγων και συμβουλές που γράφονται σε βιβλία και αναρτώνται στο διαδίκτυο.  Γενικά θα πρέπει όλοι μας να γνωρίζουμε και να επιδιώκουμε να πληροφορηθούμε σχετικά με τα θέματα διατροφής, για την αξία της μεσογειακής διατροφής, αλλά και άσκησης. Να  αναγνωρίσουμε τα θετικά αποτελέσματα που θα έχουν τα παιδιά και όλοι μας από τη συχνή άσκηση, καθώς και τα προβλήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν από την παθητική απασχόληση.

Έχοντας ως πεποίθηση ότι η καλή υγεία και οι σωστές διατροφικές συνήθειες, χτίζονται από μικρές ηλικίες, πέρα από τις καθημερινές μας συμβουλές και προτροπές οργανώνουμε και μια μικρή εκδήλωση με ένα μπουφέ με υγιεινά τρόφιμα, ώστε να περνάει και βιωματικά στην καθημερινότητα των μαθητών μας!

Ευχαριστούμε πολύ όλους τους γονείς που συμμετέχουν και συμβάλλουν κάθε χρόνο στην υλοποίηση αυτής της μικρής εκδήλωσης!

Με εκτίμηση

Η Δ/ντρια του Σχολείου

Δώρα Τελλίδου – Τζηκαλάγια

DSCN2094 DSCN2097 DSCN2098 DSCN2105 DSCN2108 DSCN2110 DSCN2114

2Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016 ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς οργάνωσε το Χριστουγεννιάτικο Πάρτι, στην ταβέρνα «Γεύση και Μελωδία», για τους μαθητές του Σχολείου μας. Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν σχεδόν όλοι οι γονείς του Σχολείου. Ο Σύλλογος είχε οργανώσει για την περίσταση ψυχαγωγία με κλόουν και βαφή προσώπου. Τα παιδιά τραγούδησαν χριστουγεννιάτικα τραγούδια με τη συνοδεία της μουσικού του Σχολείου μας, έπαιξαν και χόρεψαν.

Η Διευθύντρια του Σχολείου και το Διδακτικό Προσωπικό ευχαριστούμε θερμά το απερχόμενο Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων για τη συνεργασία και για όσα μας πρόσφεραν τα τελευταία δύο χρόνια! Συγχαίρουμε το Νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων, την Πρόεδρο και όλα τα Μέλη και τους ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο τους.

Σας ευχόμαστε ολόψυχα να περάσετε τις γιορτινές μέρες όμορφα, οικογενειακά με αγάπη και θετική διάθεση!

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ    &    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ !!!

Η Δ/ντρια του Σχολείου

Δώρα Τελλίδου – Τζηκαλάγια  DSCN2135 DSCN2139 DSCN2141 DSCN2143

Η ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

Τους μικρούς μας μαθητές επισκέφτηκαν η οδοντίατρος του ΠΕΔΥ Καστοριάς κ. Βελισσαρίδου Νίνα και η βοηθός της κ. Μάνθου Ελένη. για να εξετάσουν την κατάσταση των δοντιών. Η οδοντίατρος ξεκίνησε πρώτα με προβολή παρουσίασης, εξήγησε  στα παιδιά  για την πρόληψη και την σωστή φροντίδα των δοντιών και στο τέλος εξέτασε κάθε παιδί χωριστά, για να διαπιστώσει την κατάσταση των δοντιών τους.

Ευχαριστούμε θερμά  την κ. Βελισσαρίδου Νίνα και την κ. Μάνθου Ελένη για την τόσο χρήσιμη και ωφέλιμη αυτή παρουσίαση στους μαθητές του  Σχολείου μας!

Η Δ/ντρια του Σχολείου

DSCN2034 DSCN2035 DSCN2036 DSCN2038 DSCN2039 DSCN2040

ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ – 17Η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Την φετινή γιορτή ανέλαβε η Ε’ Τάξη του Σχολείου μας με τον δάσκαλο κ Αθανάσιο Κανδύλα. Οι μαθητές παρουσίασαν ένα χρονικό των γεγονότων από την διαμαρτυρία των φοιτητών της Νομικής – Φεβρουάριος  ’73 έως Νοέμβριος ’73. Η παρουσίαση βασίστηκε σε αρχειακό φωτογραφικό υλικό και σε ηχητικά ντοκουμέντα και συνοδεύτηκε από την εξιστόρηση των γεγονότων από τους μαθητές. Επίσης, οι μαθητές επένδυσαν μουσικά την εκδήλωση με τραγούδια που ακούγονταν στο Πολυτεχνείο, τραγουδώντας τα όπως τότε τα τραγουδούσαν οι φοιτητές: «Εδώ το φώς», «Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί», «Το σφαγείο», «Πότε θα κάμει ξαστεριά», «Ο λεβέντης», «Λίγο ακόμα θα σημάνουν οι καμπάνες», «Όταν σφίγγουν το χέρι», «Η Ρωμιοσύνη», «Ο δρόμος», «Εθνικός Ύμνος».

IMG_20161117_101012 IMG_20161117_101026 IMG_20161117_101548 IMG_20161117_105152

3η Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα ΑΜΕΑ

Στα πλαίσια του ετήσιου εορτασμού για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία , πραγματοποιήθηκε στο 2ο Δημοτικό Σχολείο μια μικρή εκδήλωση., την οποία ανέλαβε η εκπαιδευτικός του τμήματος ένταξης, Πετρίδου Ελένη. Μαζεύτηκε λοιπόν όλο το σχολείο στο χώρο των εκδηλώσεων, αναγνώσθηκε από τον δάσκαλο Κανδύλα Θανάση το μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και ξεκίνησε μια συζήτηση με παιγνιώδη τρόπο, γενικά για την αναπηρία και τις κατηγορίες που περιλαμβάνονται σε αυτήν. Στην συνέχεια παρουσιάστηκε μια μικρού μήκους ελληνική  ταινία με σχετικό θέμα (The Pet Shop) και μια παρουσίαση με όλες τις κατηγορίες των ειδικών αναγκών. Η παρουσίαση περιελάμβανε άτομα με αναπηρίες που έχουν καταφέρει αξιοσημείωτα πράγματα σε διάφορους τομείς, αθλητισμό, επιστήμες ,τέχνες. Στόχος ήταν να κατανοήσουν οι μαθητές ότι υπάρχουν άνθρωποι , οι οποίοι αν και δεν είναι σωματικά ή πνευματικά υγιείς, μπορούν να καταφέρουν σπουδαία πράγματα και δεν χρειάζονται τη λύπησή μας, αλλά τη συμπαράστασή μας. Στο τέλος, ακολούθησε συζήτηση.DSCN2088 DSCN2092

Καλλιτεχνική εκδήλωση

2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Καλλιτεχνική εκδήλωση

Προσκαλέσαμε στο Σχολείο μας τον Καστοριανό κ. Αλέξανδρο Καλύβα, ο οποίος ασχολείται ερασιτεχνικά με την ζωγραφική, την ποίηση και το τραγούδι.

Οι μαθητές μας είδαν το βίντεο που είχε ετοιμάσει ο καλλιτέχνης με την Καστοριά και απόλαυσαν εικόνες με τους πίνακες που έχει φιλοτεχνήσει επενδυμένες με την μουσική και τα τραγούδια του, όλα για την όμορφη Καστοριά μας.

Μας μίλησε για την τέχνη της ζωγραφικής και την χαρά της καλλιτεχνικής δημιουργίας και μας χάρισε ένα χριστουγεννιάτικο ποίημα του:

Είμαστε τόσο τυχεροί

Πως όλοι γνωρίζουμε στη γη

Πως ο Χριστός γεννήθηκε και ζη

 

Όλοι ας ξεκινήσουμε στην Βηθλεέμ ας πάμε

Το θείο βρέφος μας καλεί

Έστω και νοερά ας πάμε

 

Άστρο λαμπρό μας οδηγεί

Βρίσκεται στην ψυχή μας

Λίγο ας το προσέξουμε κι όλη η γη δική μας

 

Περπάτησε πάνω στη γη

Τον δρόμο να μας δείξει

Να δώσει γέλιο και χαρά

Τον πόνο μας να πνίξει

           

Το Σχολείο μας εκτιμά και δέχεται με πολύ χαρά και διάθεση όλους τους Καστοριανούς καλλιτέχνες που με τη δουλειά τους αναδεικνύουν τον τόπο μας και με τον τρόπο τους μεταδίδουν μηνύματα δημιουργικότητας στη ζωή μας.  Ευχαριστούμε  θερμά τον κ. Αλ. Καλύβα για την προθυμία του και την διάθεση να μας μιλήσει για το έργο του.

 

Η Δ/ντρια του Σχολείου

Δώρα Τελλίδου – Τζηκαλάγια

DSCN2043 DSCN2051 DSCN2052 DSCN2056 DSCN2063

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου οι μαθητές της Γ’ και Δ’ τάξης δημοτικού επισκέφθηκαν τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καστοριάς. Εκεί οι μαθητές μπήκαν σε κύκλο και έκαναν παντομίμα προκειμένου να ανακαλύψουν οι συμμαθητές τους ποιες δραστηριότητες τους αρέσουν περισσότερο. Έπειτα η ψυχολόγος Αναστασία Νανά και η κοινωνική λειτουργός Κωστοπούλου Ελένη ανέγνωσαν στους μαθητές το παραμύθι «Η νεράιδα με την παράξενη φωνή» με μηνύματα για την αποδοχή της διαφορετικότητας. Ακολούθησε θεατρικό παιχνίδι, όπου οι μαθητές έκανα πράξη τα λόγια και τα μηνύματα του παραμυθιού.

DSCN1999 DSCN2001