ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014-15

Αγαπητοί Συνάδελφοι, Αγαπητοί γονείς, Αγαπητοί Μαθητές και Μαθήτριες του  2ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς

Με την ευλογία του αγιασμού αρχίζουμε σήμερα τη νέα σχολική χρονιά. Σήμερα  είναι η μέρα των μαθητών και των εκπαιδευτικών!

Κάθε Σεπτέμβριος σηματοδοτεί για μαθητές και εκπαιδευτικούς μια νέα αρχή, νέους στόχους, φρέσκια  διάθεση, όρεξη για δουλειά

Ευχή και προσδοκία όλων μας είναι να έχουμε, μαθητές και δάσκαλοι,  μια καλή και δημιουργική χρονιά με υγεία και δύναμη.

«…το σχολείο, δεν είναι απλά ένα κτίριο, δεν προσφέρει μόνο γνώση,  είναι  ένας ζωντανός χώρος όπου το παιδί μαθαίνει να συναναστρέφεται με  συνομήλικους και ενήλικες, να αντιμετωπίζει και  να διαχειρίζεται καταστάσεις, και να επιτύχει τελικώς την εσωτερική πειθαρχία… ας αφήσουμε  λοιπόν στο παιδί αυτά τα περιθώρια»

Ιδιαιτέρως καλωσορίζουμε στο σχολείο μας τους μαθητές αλλά και τους γονείς της Α’ τάξης

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΨΥΧΑ ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΕΜΑΤΗ ΥΓΕΙΑ, ΠΡΟΟΔΟ ΚΑΙ ΧΑΡΑ

ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΑΞΕΩΝ 

Α’   ΚΟΜΠΑΝΗ ΕΛΕΝΗ

Β’   ΤΖΟΥΤΖΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ

Γ’   ΚΟΜΠΑΝΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

Δ’  ΛΟΥΔΟΒΑΡΗ ΣΤΕΛΛΑ

Ε’   ΛΙΟΛΙΟΥ ΚΩΝ/ΝΑ

ΣΤ’ ΜΠΑΜΠΑΚΟΥ ΕΛΕΝΗ

ΑΓΓΛΙΚΑ: ΜΑΝΘΟΥ ΙΟΥΛΙΑ

ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

 

ΥΠΕΥΘΥΝΗ: ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΩ

ΕΚΠ/ΚΟΣ: ΚΑΡΑΤΖΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ: ΚΑΡΑΜΑΝΟΥ ΠΟΛΥ

P1000436 P1000434

«Γνωριμία με το Φάσμα του Αυτισμού»

Στα  πλαίσια του προγράμματος του Κέντρου Ημέρας για Παιδιά, Εφήβους και Νεαρούς Ενήλικες με Διαταραχή στο Φάσμα του Αυτισμού Ν. Καστοριάς  πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο μας δράσεις ευαισθητοποίησης των μαθητών όλων των τάξεων της σχολικής μας μονάδας στη διαφορετικότητα. Τις βιωματικές δράσεις, συνολικής διάρκειας 2 ωρών, υλοποίησαν μέλη του προσωπικού του Κέντρου Ημέρας, η κ. Κόγκα Αλεξάνδρα, ψυχολόγος, η κ. Λαμπροπούλου Χρύσα, λογοθεραπεύτρια και η κ. Κωστάρα Καλλιρόη, παιδαγωγός.

P1000178 P1000182

ΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ

1ΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ 2Δειγματική διδασκαλία 3ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 4ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 5ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

P1000076 P1000077 P1000082 P1000086

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

 

Ο  Σεφ κ. Μήρτσιος Βασίλης προσκλήθηκε στο σχολείο μας από την γυμνάστρια κ. Πόλυ Καραμάνου να «μαγειρέψει» με τους μαθητές της ΣΤ” τάξης μια υγιεινή συνταγή.

Το εγχείρημα εντάσσεται στο πρόγραμμα της Ευέλικτης Ζώνης «Διατροφή & Υγεία».
Τα παιδιά με την καθοδήγηση του Σεφ ετοίμασαν  υπέροχες υγιεινές φρουτοσαλάτες, έφαγαν τα ίδια και κέρασαν όλο το Διδακτικό προσωπικό.

Η Δ/ντρια του Σχολείου, κ. Δώρα Τελλίδου και όλο το Διδακτικό Προσωπικό ευχαριστούμε θερμά τον κ. Βασίλη Μήρτσιο για την παρουσία του στο σχολείο μας!P1000016 P1000041 P1000046

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

 

Την Παρασκευή πριν το Σάββατο του Λαζάρου οργανώθηκε στο σχολείο μας από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς ένα πασχαλινό Bazaar. Το Πασχαλινό παζάρι  είχε πραγματικά μεγάλη επιτυχία! όλοι μας, δάσκαλοι και μαθητές φέραμε ό,τι είχαμε σπίτι διαθέσιμο και θέλαμε να το προσφέρουμε για να πουληθεί,  φτιάξαμε καλαθάκια, αυγοθήκες και λαμπάδες χειροποίητες! έτσι στήθηκε ένα υπέροχο παζάρι, τα παιδιά το χάρηκαν πάρα πολύ!!! περιεργάζονταν τα είδη με ενθουσιασμό και απολάμβαναν να ψωνίζουν πάμφθηνα!!! Στο τέλος της σχολικής μέρας οι κυρίες του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων μοίρασαν στα παιδιά πασχαλινά σοκολατένια αυγά και λαγουδάκια!P1000004 P1000008 P1000018 P1000045 pasxalino_pazari2

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΔΑΣΟΛΟΓΟΥΣ

 

Κατά τη διάρκεια του Β’ εξαμήνου του σχολικού έτους η Α’ τάξη και η Β’ τάξη ασχολούνται με διδακτικά σχέδια εργασίας σχετικά με το Δάσος. Η Α’ τάξη: «οι ήρωες του δάσους» και η Β’ τάξη: «μαθαίνω για τα ζώα της Ελλάδος υπό εξαφάνιση». Οι δασολόγοι κ. Ζυγούρας Αθανάσιος και κ. Ντερόπουλος Γεώργος, από τη Δ/νση Δασών Καστοριάς, επισκέφτηκαν το σχολείο μας και μίλησαν στους μαθητές της Α’ και της Β’ τάξης για το δάσος. Αναφέρθηκαν στις ωφέλειες του δάσους, στη χρησιμότητα αλλά και στους κινδύνους που διατρέχει από τους ανθρώπους και τις καταστροφές που μπορεί να υποστεί και τέλος  πρόβαλαν βίντεο με τα ζώα και τα φυτά των Ελληνικών δασών.  Ακολούθησε συζήτηση με τους μαθητές οι οποίοι με ενθουσιασμό ρωτούσαν και εξέφραζαν τις απορίες τους.

Η Δ/ντρια του Σχολείου, οι δασκάλες των τάξεων και οι μαθητές, ευχαριστούμε θερμά τους κ. Ζυγούρα Αθανάσιο και κ. Ντερόπουλο Γεώργο.

100_1002 100_1003

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΟΧΝΙΑΣ

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας ημέρας παιδικής λογοτεχνίας στις 2 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο σχολείο μας. Στο Πρώτο μέρος έγινε αναφορά στη ζωή και το έργο του Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, στη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (IBBY) και διαβάστηκε το μήνυμα της βραβευμένης Ιρλανδής συγγραφέα Siobhan Parkinson.

Στο δεύτερο μέρος οι μαθητές της Γ” τάξης αφηγήθηκαν την ιστορία:

» Η μαγεία των γιορτών και το βιβλίο των ευχών». Μια ιστορία που δημιουργήθηκε από τα παιδιά με την συγγραφέα Κ. Νάνσυ Χατζή, την οποία ευχαριστούμε ολόθερμα!!!!  Το ταξίδι στον κόσμο της παιδικής λογοτεχνίας συνεχίζεται.. και με άλλες δράσεις!!!

DSCN0497 DSCN0505

ΨΕΙΡΕΣ

 

2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

 

ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

 

Αγαπητοί γονείς/κηδεμόνες,

Ένα  συνηθισμένο κρούσμα στα σχολεία είναι οι ψείρες. Τα τελευταία χρόνια θεωρείται ότι οι ψείρες είναι τόσο κολλητικές όσο και το κοινό κρυολόγημα αφού σχεδόν το 80 έως 90% των παιδιών κάποια στιγμή θα κολλήσουν. Επίσης το να κολλήσει ένα παιδί ψείρες δεν έχει καμία σχέση με το αν ένα κεφάλι είναι καθαρό ή βρώμικο. Οι  ψείρες μεταδίδονται με τη στενή επαφή των μαθητών όταν παίζουν.

 Είναι πολύ σημαντικό  να ενημερώνονται οι γονείς όλου του σχολείου,  ώστε να ελέγχουν τα παιδιά τους και να τα θεραπεύσουν εγκαίρως και ταυτόχρονα αν χρειαστεί., διότι αν ένας μαθητής δεν θεραπευτεί σύντομα θα μεταδώσει τις ψείρες και στους συμμαθητές του.

Τα βασικά που πρέπει να γνωρίζεται είναι τα ακόλουθα:

ØΓια πρόληψη, καθημερινά ραντίζουμε με οινόπνευμα μια ψιλή χτένα για ψείρες και χτενίζουμε τα μαλλιά του παιδιού. Το οινόπνευμα σκάει τις ψείρες.

ØΕπίσης, φτιάχνουμε ένα διάλυμα με νερό και ξύδι και ξεβγάζουμε προληπτικά κάθε τόσο τα μαλλιά του. Το ξύδι ξεκολλάει τα αβγά της ψείρας και αλλάζοντας το ph της επιδερμίδας του κεφαλιού αποτρέπει την ανάπτυξή της.

ØΑφιερώνουμε καθημερινά 1 με 2 λεπτά ψάχνοντας το κεφάλι του παιδιού όταν γυρίσει από το σχολείο μήπως και βρούμε κάποια ψείρα. Την πιέζουμε ανάμεσα στα νύχια και την σκοτώνουμε προτού προλάβει να κάνει αβγά.

 

 

Η Δ/ντρια του σχολείου

Δώρα Τελλίδου Τζηκαλάγια

 

Πώς μπορώ να ξέρω αν έχω ψείρες;
•    Γαργάλημα, αίσθημα ότι κάτι κινείται προς την τρίχα.
•    Φαγούρα, που προκαλείται από αλλεργική αντίδραση στα δαγκώματα.
•    Πληγές στο κεφάλι που προκαλούνται από το ξύσιμο. Αυτές οι πληγές μπορεί μερικές φορές να μολυνθούν.

Πώς μπορεί να αποκτήσετε τις ψείρες του κεφαλιού;
•    Με στενή επαφή (κεφάλι με κεφάλι) με κάποιον που έχει ήδη ψείρες. Η επαφή είναι συχνή στη διάρκεια του παιχνιδιού στο σχολείο και στο σπίτι
•    Με τη χρήση αντικειμένων όπως καπέλα, σκούφους,  κασκόλ, χτένες, βούρτσες, , μαξιλάρια ή πετσέτες κλπ. που χρησιμοποιήθηκαν πρόσφατα από κάποιον με ψείρες του κεφαλιού.

Πώς αντιμετωπίζονται οι ψείρες;
•    Υπάρχουν πολλά προϊόντα διαθέσιμα για την αντιμετώπιση ψειρών.
•    Πριν από την αγορά οποιουδήποτε προϊόντος, μιλήστε με το φαρμακοποιό σας.
•    Αγοράστε ένα σαμπουάν ή κρέμα ψειρών
•    Τα προϊόντα για τις ψείρες του κεφαλιού μπορεί να σκοτώσουν τις ψείρες και πολλά αυγά, αλλά μια θεραπεία δεν μπορεί να σκοτώσει όλα τα αυγά. Ως εκ τούτου, εφαρμόστε μια δεύτερη θεραπεία 7 – 10 ημέρες μετά την πρώτη για να σκοτώσει τις νεαρές ψείρες.
•    Ελέγξτε για ψείρες καθημερινά μετά τις θεραπείες. Ελέγξτε προσεκτικά όλα τα τμήματα του κεφαλιού και αφαιρέστε όλες τις κόνιδες, χρησιμοποιώντας λεπτή χτένα. Αν οι ζωντανές ψείρες βρίσκονται τις ημέρες μετά την πρώτη θεραπεία, συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας.

Χρειάζεται να καθαρίσω το σπίτι μου;
Θα πρέπει να πλυθούν σκουφάκια, καπέλα, κασκόλ, βούρτσες μαλλιών, χτένες, ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο που χρησιμοποιείται στο κεφάλι, καθώς και μαξιλαροθήκες, πετσέτες και σεντόνια μετά την πρώτη και τη δεύτερη θεραπεία σε πολύ ζεστό νερό και σαπούνι. Ελέγξτε τα κεφάλια όλων των μελών της οικογένειας και τους ανθρώπους σε στενή επαφή σε περίπτωση που κάποιος άλλος έχει ψείρες.  Όλα τα μέλη της οικογένειας θα πρέπει να αντιμετωπίζονται κατά τον ίδιο χρόνο. Επίσης, ενημερώστε το δάσκαλο/τη δασκάλα  του παιδιού!

θα πρέπει όλοι να είμαστε ευαίσθητοι στα συναισθήματα του παιδιού! Και επίσης πρέπει να γνωρίζουμε πως: η έλλειψη καθαριότητας δεν προκαλεί τις ψείρες. Τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες μπορούν να έχουν ψείρες του κεφαλιού. Τα κοντά μαλλιά δεν εμποδίζουν την εξάπλωση των ψειρών. Οι ψείρες του κεφαλιού δεν ζουν σε σκύλους, γάτες ή άλλα ζώα.

 

ψειρα ψειρα1

 

Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Τ Ι Κ Ε Σ Ε Π Ι Σ Κ Ε Ψ Ε Ι Σ

 

·        ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο υπάρχουν εκθέματα των πολιτικών και πολιτιστικών μετασχηματισμών του κεντρικού τμήματος της Ορεστίδος σε τέσσερις διαδοχικές ενότητες, μετά από μία εισαγωγή για τη γεωγραφική περιοχή και για τον τρόπο δημιουργίας της συλλογής του Μουσείου. Εδώ  εκτίθενται συγκεντρωμένα και σχολιασμένα τα σημαντικότερα ίχνη του ελληνικού πολιτισμού που άνθισε σε αυτή την περιοχή από την εποχή του Όμηρου ως τον αυτοκράτορα Διοκλητιανό.

·        ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ & ΠΑΛΑΙΟΒΟΤΑΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΝΟΣΤΙΜΟ

Το Νόστιμο είναι ένας ορεινός οικισμός του Δήμου Ορεστίδος. Παλαιότερα ονομαζόταν Νιστήμιον, μετονομάστηκε σε Κουφοξυλιά και στη συνέχεια σε Νόστιμο. Τον Ιούνιο του 1997 ξεκίνησαν επίσημα οι ανασκαφές που έφεραν στο φως το απολιθωμένο δάσος ηλικίας 27-23 εκατομμυρίων ετών. Ειδικοί επιστήμονες καταλήγουν σ΄αυτό το συμπέρασμα ύστερα από πολύχρονη επιστημονική τεκμηρίωση των ευρημάτων που ανάγονται στην Προανθρώπινη εποχή την πρώτη περίοδο του Καινοζωϊκού αιώνα, όπως δόντια καρχαρία, μύδια, αστερίες, κοχύλια, σαλιγκάρια, τροπικά και υποτροπικά είδη βλάστησης σε άριστη απολίθωση.

Οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν και από τα δύο μουσεία. Είχαν μια χρήσιμη και ουσιαστική  εκπαιδευτική ενημέρωση από την υπεύθυνη Αρχαιοφύλακα του Αρχαιολογικού Μουσείου κ Στέλλα Κοντοπούλου και τον υπεύθυνο του Παλαιοντολογικού Μουσείου κ. Πέτρο Παπακωνσταντίνου, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για την υποδοχή και την ξενάγηση.

P PENTAX DIGITAL CAMERA P P P P P

Η ΒΙΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

 

Στο πλαίσιο των δράσεων για τη σχολική βία, επικοινωνήσαμε με το αρμόδιο τμήμα της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος στην Κοζάνη και ζητήσαμε να γίνει σχετική ενημέρωση στο σχολείο μας. Έτσι, μετά από συνεννόηση με την Υπ/νση Ασφάλειας Καστοριάς είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε για τους κινδύνους που κρύβει το διαδίκτυο από τον Υπαστυνόμο Α’ κ. Δημήτρη Φωτόπουλο και από τον Ανθυπαστυνόμο Βαϊτση Δημήτρη.

Στόχος ήταν να ενημερωθούν τα παιδιά αλλά και οι γονείς για τη βία μέσω διαδικτύου, να προστατευθούν οι ίδιοι και τα παιδιά τους. Τα θέματα που αναπτύχθηκαν  ήταν τα ακόλουθα:

§  Προβολή βίντεο από την ιστοσελίδα www.savemitsos.gr για την προστασία από τη βία μέσω διαδικτύου.

§  Αναφορά στον τηλεφωνικό αριθμό 11012  μέσω του οποίου μπορεί να επικοινωνήσει ο μαθητής μαζί με τους γονείς του με την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

§  Ανάλυση του όρου fishing, δηλαδή τα emails που στέλνουν με σκοπό την παραπλάνηση και την υποκλοπή των προσωπικών στοιχείων των παιδιών αλλά και της οικογένειάς τους.

§  Αναφορά για την ψηφιακή παρενόχληση «cyberbullying».

§  Οι  μορφές  εκφοβισμού μέσου Διαδικτύου.

§  Τρόποι προστασίας των παιδιών και διάφορες συμβουλές.

§  Ο εθισμός στο Διαδίκτυο και οι τρόποι αντιμετώπισής του.

Στη συνέχεια  της ομιλίας έγινε μια συζήτηση με τους μαθητές και ρωτήθηκαν αν οι ίδιοι χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter κ.α.) και τέλος οι μαθητές ανέφεραν κάποια περιστατικά από τον κοινωνικό τους περίγυρο για τη βία μέσω του Διαδικτύου.

 Ευχαριστούμε  θερμά τους άντρες της Ασφάλειας Καστοριάς για την πολύ ενδιαφέρουσα και επικοινωνιακή προσέγγιση του θέματος.

Η Διευθύντρια του Σχολείου Δώρα Τελλίδου- Τζηκαλάγια

Η υπεύθυνη σχολικών δράσεων Ελένη Μπαμπάκου

& το Διδακτικό Προσωπικό

P P