ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων θεσμοθέτησε την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου κάθε σχολικού έτους.

Η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού για το τρέχον σχολικό έτος διεξήχθη στις 5 Οκτωβρίου 2015 με θεματικό άξονα: «Σχολικός Αθλητισμός – Συμμετέχω και μαθαίνω τα Ολυμπιακά Ιδεώδη μέσα από τα Ολυμπιακά και τα Παραολυμπιακά Αθλήματα».

Στο Σχολείο μας οργανώθηκαν ποικίλες δραστηριότητες με την ευθύνη και τον συντονισμό της εκπαιδευτικού Φ.Α. Πολυξένης Καραμάνου και τη συνεργασία όλων των δασκάλων των τάξεων:

  • Ολυμπιακός ύμνος & Αφή Φλόγας στην Ολυμπία
  • Εκεχειρία – Όρκος Αθλητών & Ελλανοδικών
  • Δρώμενο Καλλιπάτειρα
  • Ταμπλό και Ζωγραφιές για τους Ολυμπιακούς Αγώνες (Σημαία, δάδα, στεφάνια, αγωνίσματα)
  • Προβολή ντοκιμαντέρ για την ιστορία των αγωνισμάτων από την Αρχαία Ελλάδα έως σήμερα, για τους Παραολυμπιακούς

Μετά από τις παραπάνω δραστηριότητες ακολούθησαν κινητικές δραστηριότητες με έμφαση στους παραολυμπιακούς αγώνες:

  • Αγώνας δρόμου – σκυταλοδρομία
  • Αγώνας δρόμου τυφλών με οδηγούς
  • Βόλεϊ και καθιστό βόλεϊ
  • Σφαιροβολία καθιστή

 

Πέρα από τις αθλητικές δράσεις, καλεσμένος στο Σχολείο μας ειδικά για τη μέρα αυτή ήταν ο  Καστοριανός Πανελληνιονίκης  Άλτης του ύψους κ. Κοσμάς Μιχαλόπουλος.

Ο Κοσμάς Μιχαλόπουλος γεννήθηκε το 1966 στην Καστοριά.

Ξεκίνησε τον αθλητισμό σε ηλικία περίπου δέκα ετών στον Γυμναστικό Όμιλο Καστοριάς (Γ.Ο.Κ.).

Εκείνη την εποχή τα παιδιά ενδιαφέρονταν αρκετά για τον στίβο, καθώς τα υπόλοιπα αθλήματα, εκτός από την κωπηλασία, όπως μπάσκετ ή βόλεϊ δεν είχαν αναπτυχθεί.

Ως αθλητής ξεκίνησε με τους δρόμους αλλά ο προπονητής του βλέποντας το μεγάλο ταλέντο του τον πείθει να ασχοληθεί με το άλμα σε ύψος.

Έτσι από την μικρή Καστοριά αρχίζει μια μεγάλη πορεία στον αθλητισμό για τον Κοσμά Μιχαλόπουλο:

Πρωταθλητής Ελλάδος το 1982 στις μικρές ηλικίες (παμπαίδες) με ρεκόρ 2,06 μέτρα.

Πρωταθλητής εφήβων το 1985 με 2,25 μέτρα.

Πανελληνιονίκης ανδρών αργότερα πιάνει το όριο των 2,28 μέτρων. Με το άλμα αυτό μπαίνει στη λίστα με τους τότε καλύτερους αθλητές όλων των εποχών στην Ελλάδα.

Θεωρώντας ότι με τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες έχει πραγματοποιήσει τους στόχους του σταματάει τον αθλητισμό και αφοσιώνεται στη δουλειά και αργότερα στην οικογένειά του. Σήμερα είναι πατέρας τριών παιδιών, ζει και εργάζεται στην Καστοριά.

 

Η Δ/ντρια του Σχολείου, το Διδακτικό Προσωπικό και οι μαθητές ευχαριστούμε θερμά τον κ. Μιχαλόπουλο για την παρουσία του στο Σχολείο και την ομιλία του προς τους μικρούς μας μαθητές!

DSCN0185 DSCN0197 DSCN0222 DSCN0223 DSCN0224 DSCN0225 DSCN0230 DSCN0235 DSCN0236 DSCN0251 DSCN0253 DSCN0257

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Το ωράριο λειτουργίας του Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου, όπως αναμορφώθηκε με τη Φ.12/ 773/77094/Γ1/28-7-2006

(ΦΕΚ 1139/23-8-2006 τ.Β΄) Υπουργική Απόφαση για όλα τα 6/θέσια και άνω Δημοτικά Σχολεία έχει ως εξής:

Πρωινή Ζώνη 07:00 – 08:00 Προαιρετικά/ελάχιστος αριθμός μαθητών : 5
Ο Υπεύθυνος της Πρωινής Ζώνης ορίζεται με πράξη του Συλλόγου Διδασκόντων
Ολοήμερο Πρόγραμμα 12:35 – 13:15 1η ώρα Ελάχιστος αριθμός μαθητών : 15
13:15 – 13:20 Διάλειμμα
13:20 – 14:00 2η ώρα
14:00 – 14:40 Φαγητό – ξεκούραση χαλάρωση (*1)
14:40 – 14:50 Διάλειμμα
14:50 – 15:30 3η ώρα
15:30 – 15:40 Διάλειμμα
15:40 – 16:15 4η ώρα
Υπεύθυνος του Ολοήμερου Προγράμματος είναι ο Υποδιευθυντής ή αυτός που ορίστηκε με πράξη του Συλλόγου Διδασκόντων
Προαιρετική Ζώνη 16:15 – 16:25 Διάλειμμα Προαιρετικά/ελάχιστος αριθμός μαθητών : 10
16:25 – 17:00 5η ώρα
Υπεύθυνος Προαιρετικής Ζώνης είναι ο αντίστοιχος εκπαιδευτικός που διδάσκει στο τμήμα

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ 1Ης ΕΚΠ/ΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε στο Σχολείο μας η πρώτη συνάντηση Διευθυντών, ύστερα από πρόσκληση της Σχολικής Συμβούλου κ. Αλίκης Καζταρίδου. Συζητήθηκαν θέματα σχολικού προγραμματισμού, οργάνωσης και λειτουργίας των Σχολικών Μονάδων.

DSCN0049

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ Α’ ΤΑΞΗΣ

Με την έναρξη της Σχολικής χρονιάς, η Σχολική Σύμβουλος της Α/θμιας Εκπαίδευσης της 1ης Περιφέρειας Καστοριάς κ. Αλίκη Καζταρίδου, κάλεσε τις δασκάλες της Α’ τάξης όλων των σχολείων της περιφέρειάς της για Επιμορφωτικό σεμινάριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Σχολείο μας την Τρίτη 14-09-2015.

DSCN0047

ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2015 – 2016

Tην Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015 και ώρα 10.30 π.μ. πραγματοποιήθηκε ο Αγιασμός της νέας Σχολικής Χρονιάς στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς. Η Διευθύντρια του Σχολείου στην ομιλία της καλωσόρισε μαθητές και γονείς με τις θερμότερες ευχές για μια όμορφη σχολική χρονιά. Στην τελετή του Αγιασμού παραβρέθηκε ο πρώην Βουλευτής Καστοριάς κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Α/θμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Καστοριάς κ. Δημήτρης Στυλιάδης. Η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων κ. Όλγα Μπούζου ευχήθηκε σε εκπαιδευτικούς και γονείς καλή χρονιά. Η εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αθανάσιος Χριστόπουλος», κ. Βλασία Τασίκα, παρέδωσε στο Σχολείο έναν χειροποίητο πίνακα με πλαστικά καπάκια τον οποίο φιλοτέχνησαν μεταξύ άλλων η μαθήτριά μας Κάτια Παπαναούμ και η Αλεξία Αποστολακούλη.
Τους ευχαριστούμε όλους και ευχόμαστε από καρδιά να περάσουμε άλλη μια υπέροχη χρονιά!!!

DSCN0016 DSCN0022

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2015

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2015-16
Α Γ Ι Α Σ Μ Ο Σ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11-09-2015
ΩΡΑ 10.30 π.μ.

imagesΥΥ κατάλογος

«Η ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΠΑΕΙ….ΣΧΟΛΕΙΟ»

Τη Δευτέρα 11 Μαΐου 2015, στα πλαίσια του προγράμματος «Η Φαντασία πάει…. Σχολείο» υποδεχθήκαμε στο σχολείο μας, με ιδιαίτερη χαρά και προσδοκία, τις συγγραφείς κ. Γιολάντα Τσορώνη- Γεωργιάδη και κ. Σόνια Ευθυμιάδου – Παπασταύρου.
Η κ. Γιολάντα Τσορώνη- Γεωργιάδη αφηγήθηκε με ξεχωριστό τρόπο τις ιστορίες της «μια φιλία με αγκάθια» στους μαθητές των Α’ & Β’ τάξεων και «το πιο ωραίο δώρο» στους μαθητές των Γ’ & Δ’ τάξεων. Ακολούθησαν διαδραστικά παιχνίδια που πραγματεύονταν τις αξίες της φιλίας και της συνεργασίας, χορός και γεύμα με το «μαγικό κέικ» της φιλίας. Τα παιδιά συμμετείχαν με ενθουσιασμό και όπως ανέφεραν πέρασαν μια «καταπληκτική μέρα στο σχολείο» γνωρίζοντας από κοντά τη δημιουργό των βιβλίων που διάβασαν.
Η κ. Σόνια Ευθυμιάδου – Παπασταύρου συνάντησε τους μαθητές των Ε’ και ΣΤ’ τάξεων, τους μίλησε για την προσωπική της διαδρομή και τη σχέση της με το βιβλίο και τη συγγραφή. Μέσα από τη συζήτηση αναδείχτηκαν οι αξίες του βιβλίου, όπως η συμβολή του στην εξάσκηση της μνήμης, στον εμπλουτισμό της φαντασίας, στην καλλιέργεια της κριτικής σκέψης και της δημιουργικής συζήτησης, καθώς και τη συμβολή τους στην ψυχική ηρεμία και στη μείωση του άγχους των παιδιών. Η συζήτηση πλαισιώθηκε από την προβολή εικόνων που κέντρισαν το ενδιαφέρον των μαθητών.
Ευχαριστούμε θερμά τις δύο κυρίες, εκπαιδευτικούς – συγγραφείς, οι οποίες τίμησαν με την παρουσία τους το σχολείο μας και μοιράστηκαν με τους μαθητές όχι μόνο την συγγραφική τους εμπειρία, αλλά πρόσφεραν ένα επιπλέον κίνητρο για την αγάπη και την αξία της ανάγνωσης ως μέσο καλλιέργειας του εαυτού μας.
Με πολλή αγάπη…
Οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και η διευθύντρια του Σχολείου.

DSC00599 DSC00605 DSC00611 DSC00612

ΛΙΜΝΑΙΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ – ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Την Τρίτη 5 Μαϊου 2015, οι μαθητές των Α’, Β’, Γ’ και Δ’ τάξεων ταξίδεψαν στην Προϊστορία με την επίσκεψή τους στο Λιμναίο Οικισμό του Δισπηλιού.
Μετά την ενημέρωση από την ξεναγό «επισκέφτηκαν» τα σπίτια των προϊστορικών Δισπηλιωτών, γνώρισαν την καθημερινότητά τους και την σημαντική πρόοδο που σημείωσε ο πολιτισμός στην τόσο μακρινή περίοδο. Και όλα αυτά χάρη στην εξαιρετική δουλειά των αρχαιολόγων.

11348884_1591237724480869_1320747291_n

ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Την Παρασκευή 8-05-2015 επισκεφθήκαμε τις εγκαταστάσεις του Ν.Ο.Κ. μετά από πρόσκληση του έφορου κ. Θεόδωρου Γουρδομιχάλη, με σκοπό τη γνωριμία των παιδιών με το άθλημα της κωπηλασίας.
Τους μαθητές υποδέχθηκε η προπονήτρια του Ομίλου κ. Ιωάννα Φιλιοπούλου, η οποία τους ξενάγησε στο χώρο του κλειστού κωπηλατηρίου, τους μίλησε για το άθλημα και τους έβαλε να δοκιμάσουν τα κωπηλατικά όργανα και εργόμετρα. Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν και εκδήλωσαν ζωηρό ενδιαφέρον για την κωπηλασία.
Στο τέλος, προσφέρθηκε χυμός στους μαθητές και στις συνοδούς τους κ. Καραμάνου Πόλυ, Μπαμπάκου Ελένη και Σακουφάκη Βάσω.
Ευχαριστούμε θερμά για την υποδοχή και την ενημέρωση

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Τη Βουλή των Ελλήνων επισκέφτηκαν οι μαθητές της Ε’ και Στ’ τάξης του Σχολείου μας κατά τη διάρκεια τριήμερης εκδρομής στην Αθήνα από την Παρασκευή 3 Απριλίου μέχρι την Κυριακή 5 Απριλίου.
Η πρώτη στάση ήταν στο Μουσείο Θερμοπυλών. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για την ιστορική μάχη παρακολουθώντας ένα βίντεο. Στη συνέχεια, αφού τους δόθηκαν γυαλιά τριών διαστάσεων, παρακολούθησαν αναπαράσταση της μάχης των Θερμοπυλών.
Επόμενη στάση ήταν το θέατρο Badminton. Οι μαθητές συμμετείχαν σε ένα πρωτοποριακό δρώμενο «Dialogue in the dark», στο οποίο ξεναγοί με μειωμένη ή καθόλου όραση συνόδευαν τις ομάδες μαθητών σε μια βόλτα στο αστικό περιβάλλον μέσα στο απόλυτο σκοτάδι. Η ξενάγηση διήρκησε 50 λεπτά. Οι μαθητές μετά το τέλος της δραστηριότητας ενθουσιάστηκαν από τη συναρπαστική εμπειρία.
Το Σάββατο πρωί επισκεφθήκαμε την Ακρόπολη. Στο λεωφορείο μας συνόδευσε η ξεναγός, η οποία μιλούσε καθοδόν για το κέντρο της Αθήνας (δρόμους, κτίρια, πλατείες). Μετά τον έλεγχο εισιτηρίων στην είσοδο του ιερού βράχου, ξεκίνησε η ξενάγηση. Η ξεναγός ανέφερε τα 4 διαφορετικά μνημεία που απαρτίζουν την Ακρόπολη και περιληπτικά τα παρουσίασε. Επόμενος προορισμός το μουσείο της Ακρόπολης. Οι μαθητές είδαν από κοντά αγάλματα και αντικείμενα της αρχαίας εποχής.
Μετά από μια δίωρη βόλτα στο Μοναστηράκι, συγκεντρωθήκαμε στην πλατεία Συντάγματος για την επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων. Οι μαθητές μαζί με τις συνοδούς (δασκάλες τους) οδηγήθηκαν σε μια αίθουσα, όπου ενημερώθηκαν για την ιστορία του κτιρίου. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στην αίθουσα της έκθεσης με θέμα «40 χρόνια μετά την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας». Τέλος, οδηγήθηκαν στην αίθουσα Κοινοβουλίου, όπου οι μαθητές κάθισαν στα έδρανα και έβγαλαν αναμνηστικές φωτογραφίες.
Την Κυριακή το πρωί προορισμός ήταν το αττικό ζωολογικό πάρκο. Οι μαθητές απόλαυσαν ένα θέαμα με την εκπαίδευση των δελφινιών και τέλος διέσχισαν όλο το πάρκο ανακαλύπτοντας τα είδη των ζώων από όλο τον κόσμο.
Επιστρέψαμε στην Καστοριά γεμάτοι όμορφες εικόνες, εμπειρίες και νέες γνώσεις, όλα μαζί μια υπέροχη ανάμνηση από το τελείωμα της πρωτοβάθμιας μαθητικής μας ζωής.

P1030305 P1030307 P1030321 P1030323 P1030343 P1030347 P1030349 P1030357