ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ

 

Οι μαθητές των Α’,Β’,Γ’ και Δ’ τάξεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς επισκέφθηκαν το οινοποιείο «Στεργίου» στα πλαίσια ενός προγράμματος διατροφής και γνωριμίας με τα τοπικά προϊόντα, που εκπονούν με το ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης e Twinning.

Στο οινοποιείο μας υποδέχθηκε η αμπελουργός κ. Αναστασία Στεργίου και μας ξενάγησε στους χώρους. Εξήγησε στους μαθητές τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού, ενώ περιέγραψε αναλυτικά τη χρησιμότητα κάθε χώρου που βλέπαμε. Οι μαθητές επισκέφθηκαν κατά μικρές ομάδες τους χώρους ωρίμανσης και παλαίωσης του κρασιού στο υπόγειο με τον ανελκυστήρα του οινοποιείου. Η ξενάγηση έκλεισε με ένα κέρασμα, νόστιμο μούστο της εποχής, που απολαύσαμε όλοι και ένα όμορφο μήνυμα για τα παιδιά από τους οινοποιούς του κτήματος: «ότι κάνουμε και με ότι ασχολούμαστε να δίνουμε όλη μας τη φροντίδα και την αγάπη».

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Σωτήρη Στεργίου και τη σύζυγό του Αναστασία για την υποδοχή και ξενάγηση στο οινοποιείο τους.

Η Διευθύντρια του Σχολείου

Δώρα Τελλίδου – Τζηκαλάγια

DSCN0412 DSCN0414 DSCN0417 DSCN0419 DSCN0426 DSCN0435 DSCN0444 DSCN0447

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16/10/2015
Γιορτάστηκε σήμερα στο Σχολείο μας η ημέρα μνήμης του Μακεδονικού Αγώνα. Για την απότιση φόρου τιμής στα γεγονότα και στους Μακεδονομάχους επισκεφθήκαμε τον τάφο του Παύλου Μελά στον Ναό των Ταξιαρχών, καταθέσαμε στεφάνι και τελέστηκε τρισάγιο, από τον Πατέρα Χρήστο, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του ήρωα και της συζύγου του Ναταλίας.
Στο χώρο του Ναού, η Δ/ντρια του Σχολείου μίλησε για τη ζωή, το θάνατο και τον ενταφιασμό του Παύλου Μελά. Ακολούθησε ομιλία στο χώρο του Σχολείου για τον Μακεδονικό Αγώνα και τους Μακεδονομάχους.

DSCN0303 DSCN0311 DSCN0318 DSCN0325 DSCN0330 DSCN0338

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Για την εβδομάδα εορτασμού του περιβάλλοντος αφιερώσαμε χρόνο σε διδακτικές και παιδαγωγικές δραστηριότητες σχετικές με την προστασία του περιβάλλοντος.
Από αυτές ξεχωρίζουμε την εξόρμηση της Α’ τάξης του Σχολείου μας στον Προφήτη Ηλία σε συνεργασία με το 2ο Νηπιαγωγείο, για καθαρισμό του χώρου και παρατήρηση του περιβάλλοντα χώρου, ώστε να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά την ανάγκη προστασίας του φυσικού χώρου και των ζώων που ζουν σε αυτόν.
Οι μαθητές της Δ’ τάξης ανέλαβαν την καθαριότητα της αυλής του Σχολείου μας αλλά και το βάψιμο των λευκών γραμμών του γηπέδου βόλεϊ, με τη βοήθεια της Γυμνάστριας.
Οι μαθητές της Γ’ τάξης δημιούργησαν μια αφίσα με ένα δένδρο, όπου τα φύλλα αποτελούνταν από γραπτά μηνύματα σχετικά με το περιβάλλον.
Συγχαρητήρια στις εκπαιδευτικούς και στους μαθητές μας για τις δημιουργικές τους πρωτοβουλίες και τη διάθεση για την ανάδειξη τέτοιων θεμάτων.
Η Δ/ντρια του Σχολείου
Δώρα Τελλίδου – Τζηκαλάγια

DSCN0283 DSCN0286 DSCN0289 DSCN0294 DSCN0298 DSCN0301

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων θεσμοθέτησε την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου κάθε σχολικού έτους.

Η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού για το τρέχον σχολικό έτος διεξήχθη στις 5 Οκτωβρίου 2015 με θεματικό άξονα: «Σχολικός Αθλητισμός – Συμμετέχω και μαθαίνω τα Ολυμπιακά Ιδεώδη μέσα από τα Ολυμπιακά και τα Παραολυμπιακά Αθλήματα».

Στο Σχολείο μας οργανώθηκαν ποικίλες δραστηριότητες με την ευθύνη και τον συντονισμό της εκπαιδευτικού Φ.Α. Πολυξένης Καραμάνου και τη συνεργασία όλων των δασκάλων των τάξεων:

  • Ολυμπιακός ύμνος & Αφή Φλόγας στην Ολυμπία
  • Εκεχειρία – Όρκος Αθλητών & Ελλανοδικών
  • Δρώμενο Καλλιπάτειρα
  • Ταμπλό και Ζωγραφιές για τους Ολυμπιακούς Αγώνες (Σημαία, δάδα, στεφάνια, αγωνίσματα)
  • Προβολή ντοκιμαντέρ για την ιστορία των αγωνισμάτων από την Αρχαία Ελλάδα έως σήμερα, για τους Παραολυμπιακούς

Μετά από τις παραπάνω δραστηριότητες ακολούθησαν κινητικές δραστηριότητες με έμφαση στους παραολυμπιακούς αγώνες:

  • Αγώνας δρόμου – σκυταλοδρομία
  • Αγώνας δρόμου τυφλών με οδηγούς
  • Βόλεϊ και καθιστό βόλεϊ
  • Σφαιροβολία καθιστή

 

Πέρα από τις αθλητικές δράσεις, καλεσμένος στο Σχολείο μας ειδικά για τη μέρα αυτή ήταν ο  Καστοριανός Πανελληνιονίκης  Άλτης του ύψους κ. Κοσμάς Μιχαλόπουλος.

Ο Κοσμάς Μιχαλόπουλος γεννήθηκε το 1966 στην Καστοριά.

Ξεκίνησε τον αθλητισμό σε ηλικία περίπου δέκα ετών στον Γυμναστικό Όμιλο Καστοριάς (Γ.Ο.Κ.).

Εκείνη την εποχή τα παιδιά ενδιαφέρονταν αρκετά για τον στίβο, καθώς τα υπόλοιπα αθλήματα, εκτός από την κωπηλασία, όπως μπάσκετ ή βόλεϊ δεν είχαν αναπτυχθεί.

Ως αθλητής ξεκίνησε με τους δρόμους αλλά ο προπονητής του βλέποντας το μεγάλο ταλέντο του τον πείθει να ασχοληθεί με το άλμα σε ύψος.

Έτσι από την μικρή Καστοριά αρχίζει μια μεγάλη πορεία στον αθλητισμό για τον Κοσμά Μιχαλόπουλο:

Πρωταθλητής Ελλάδος το 1982 στις μικρές ηλικίες (παμπαίδες) με ρεκόρ 2,06 μέτρα.

Πρωταθλητής εφήβων το 1985 με 2,25 μέτρα.

Πανελληνιονίκης ανδρών αργότερα πιάνει το όριο των 2,28 μέτρων. Με το άλμα αυτό μπαίνει στη λίστα με τους τότε καλύτερους αθλητές όλων των εποχών στην Ελλάδα.

Θεωρώντας ότι με τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες έχει πραγματοποιήσει τους στόχους του σταματάει τον αθλητισμό και αφοσιώνεται στη δουλειά και αργότερα στην οικογένειά του. Σήμερα είναι πατέρας τριών παιδιών, ζει και εργάζεται στην Καστοριά.

 

Η Δ/ντρια του Σχολείου, το Διδακτικό Προσωπικό και οι μαθητές ευχαριστούμε θερμά τον κ. Μιχαλόπουλο για την παρουσία του στο Σχολείο και την ομιλία του προς τους μικρούς μας μαθητές!

DSCN0185 DSCN0197 DSCN0222 DSCN0223 DSCN0224 DSCN0225 DSCN0230 DSCN0235 DSCN0236 DSCN0251 DSCN0253 DSCN0257

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Το ωράριο λειτουργίας του Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου, όπως αναμορφώθηκε με τη Φ.12/ 773/77094/Γ1/28-7-2006

(ΦΕΚ 1139/23-8-2006 τ.Β΄) Υπουργική Απόφαση για όλα τα 6/θέσια και άνω Δημοτικά Σχολεία έχει ως εξής:

Πρωινή Ζώνη 07:00 – 08:00 Προαιρετικά/ελάχιστος αριθμός μαθητών : 5
Ο Υπεύθυνος της Πρωινής Ζώνης ορίζεται με πράξη του Συλλόγου Διδασκόντων
Ολοήμερο Πρόγραμμα 12:35 – 13:15 1η ώρα Ελάχιστος αριθμός μαθητών : 15
13:15 – 13:20 Διάλειμμα
13:20 – 14:00 2η ώρα
14:00 – 14:40 Φαγητό – ξεκούραση χαλάρωση (*1)
14:40 – 14:50 Διάλειμμα
14:50 – 15:30 3η ώρα
15:30 – 15:40 Διάλειμμα
15:40 – 16:15 4η ώρα
Υπεύθυνος του Ολοήμερου Προγράμματος είναι ο Υποδιευθυντής ή αυτός που ορίστηκε με πράξη του Συλλόγου Διδασκόντων
Προαιρετική Ζώνη 16:15 – 16:25 Διάλειμμα Προαιρετικά/ελάχιστος αριθμός μαθητών : 10
16:25 – 17:00 5η ώρα
Υπεύθυνος Προαιρετικής Ζώνης είναι ο αντίστοιχος εκπαιδευτικός που διδάσκει στο τμήμα

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ 1Ης ΕΚΠ/ΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε στο Σχολείο μας η πρώτη συνάντηση Διευθυντών, ύστερα από πρόσκληση της Σχολικής Συμβούλου κ. Αλίκης Καζταρίδου. Συζητήθηκαν θέματα σχολικού προγραμματισμού, οργάνωσης και λειτουργίας των Σχολικών Μονάδων.

DSCN0049

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ Α’ ΤΑΞΗΣ

Με την έναρξη της Σχολικής χρονιάς, η Σχολική Σύμβουλος της Α/θμιας Εκπαίδευσης της 1ης Περιφέρειας Καστοριάς κ. Αλίκη Καζταρίδου, κάλεσε τις δασκάλες της Α’ τάξης όλων των σχολείων της περιφέρειάς της για Επιμορφωτικό σεμινάριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Σχολείο μας την Τρίτη 14-09-2015.

DSCN0047

ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2015 – 2016

Tην Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015 και ώρα 10.30 π.μ. πραγματοποιήθηκε ο Αγιασμός της νέας Σχολικής Χρονιάς στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς. Η Διευθύντρια του Σχολείου στην ομιλία της καλωσόρισε μαθητές και γονείς με τις θερμότερες ευχές για μια όμορφη σχολική χρονιά. Στην τελετή του Αγιασμού παραβρέθηκε ο πρώην Βουλευτής Καστοριάς κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Α/θμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Καστοριάς κ. Δημήτρης Στυλιάδης. Η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων κ. Όλγα Μπούζου ευχήθηκε σε εκπαιδευτικούς και γονείς καλή χρονιά. Η εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αθανάσιος Χριστόπουλος», κ. Βλασία Τασίκα, παρέδωσε στο Σχολείο έναν χειροποίητο πίνακα με πλαστικά καπάκια τον οποίο φιλοτέχνησαν μεταξύ άλλων η μαθήτριά μας Κάτια Παπαναούμ και η Αλεξία Αποστολακούλη.
Τους ευχαριστούμε όλους και ευχόμαστε από καρδιά να περάσουμε άλλη μια υπέροχη χρονιά!!!

DSCN0016 DSCN0022

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2015

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2015-16
Α Γ Ι Α Σ Μ Ο Σ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11-09-2015
ΩΡΑ 10.30 π.μ.

imagesΥΥ κατάλογος

«Η ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΠΑΕΙ….ΣΧΟΛΕΙΟ»

Τη Δευτέρα 11 Μαΐου 2015, στα πλαίσια του προγράμματος «Η Φαντασία πάει…. Σχολείο» υποδεχθήκαμε στο σχολείο μας, με ιδιαίτερη χαρά και προσδοκία, τις συγγραφείς κ. Γιολάντα Τσορώνη- Γεωργιάδη και κ. Σόνια Ευθυμιάδου – Παπασταύρου.
Η κ. Γιολάντα Τσορώνη- Γεωργιάδη αφηγήθηκε με ξεχωριστό τρόπο τις ιστορίες της «μια φιλία με αγκάθια» στους μαθητές των Α’ & Β’ τάξεων και «το πιο ωραίο δώρο» στους μαθητές των Γ’ & Δ’ τάξεων. Ακολούθησαν διαδραστικά παιχνίδια που πραγματεύονταν τις αξίες της φιλίας και της συνεργασίας, χορός και γεύμα με το «μαγικό κέικ» της φιλίας. Τα παιδιά συμμετείχαν με ενθουσιασμό και όπως ανέφεραν πέρασαν μια «καταπληκτική μέρα στο σχολείο» γνωρίζοντας από κοντά τη δημιουργό των βιβλίων που διάβασαν.
Η κ. Σόνια Ευθυμιάδου – Παπασταύρου συνάντησε τους μαθητές των Ε’ και ΣΤ’ τάξεων, τους μίλησε για την προσωπική της διαδρομή και τη σχέση της με το βιβλίο και τη συγγραφή. Μέσα από τη συζήτηση αναδείχτηκαν οι αξίες του βιβλίου, όπως η συμβολή του στην εξάσκηση της μνήμης, στον εμπλουτισμό της φαντασίας, στην καλλιέργεια της κριτικής σκέψης και της δημιουργικής συζήτησης, καθώς και τη συμβολή τους στην ψυχική ηρεμία και στη μείωση του άγχους των παιδιών. Η συζήτηση πλαισιώθηκε από την προβολή εικόνων που κέντρισαν το ενδιαφέρον των μαθητών.
Ευχαριστούμε θερμά τις δύο κυρίες, εκπαιδευτικούς – συγγραφείς, οι οποίες τίμησαν με την παρουσία τους το σχολείο μας και μοιράστηκαν με τους μαθητές όχι μόνο την συγγραφική τους εμπειρία, αλλά πρόσφεραν ένα επιπλέον κίνητρο για την αγάπη και την αξία της ανάγνωσης ως μέσο καλλιέργειας του εαυτού μας.
Με πολλή αγάπη…
Οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και η διευθύντρια του Σχολείου.

DSC00599 DSC00605 DSC00611 DSC00612