ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ……..!

Οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης μαγείρεψαν νόστιμες χυλοπίτες στην κουζίνα του Σχολείου μας! τα παιδιά μαγείρεψαν κατά ομάδες, χρησιμοποίησαν απλά υλικά, τα φαγητά δοκιμάστηκαν και αξιολογήθηκαν,  έφαγαν, διασκέδασαν και στο τέλος έπλεναν τις κατσαρόλες και καθάρισαν την κουζίνα!!!

Αφορμή για τη βιωματική αυτή δράση ήταν τα κατευθυντικά κείμενα στο μάθημα της γλώσσας σχετικά με τη διατροφή. Να μπορούν οι μαθητές να περιγράφουν κριτικά, να χρησιμοποιούν επιθετικούς προσδιορισμούς, να εκτελούν μια συνταγή.

Μπράβο σας!!!

Οι μηχανικοί τής … τάξης

Στο πάτωμα ένα ορθογώνιο σχηματισμένο με χαρτοταινίες, 3Ð1 μέτρα…

Στα θρανία-πάγκους αραδιασμένα κουτιά, λαστιχάκια, συνδετήρες, ψαλίδια, καρφίδες, χαρτοταινίες…

Οι ομάδες έτοιμες για ένα διαφορετικό  τεστ Φυσικής…

Κυρίες και κύριοι … Μηχανική!!!

Σκοπός μας: Κατασκευή μοντέλου οχήματος με αυτοκίνηση!

Πρόκληση: Το όχημα που θα «βγει» από το κάθε «εργαστήριο» θα πρέπει , μόλις το αφήσουν από τα χέρια τους, να κινηθεί μόνο του μέσα στα όρια της πίστας 3Ð1 και να διανύσει όλο το μήκος της.

Οι σχεδιαστές των «εργαστηριών» βρέθηκαν «επί το έργον». Δεν έχει σημασία αν τελικά τα σχέδια δεν υλοποιήθηκαν επακριβώς, το ζητούμενο επετεύχθη και τα οχήματά μας (τα περισσότερα τουλάχιστον) διέτρεξαν την «πίστα δοκιμών» !

Μας μένει τώρα να «βαφτίσουμε» τις Εταιρείες μας.

Ας ελπίσουμε να δούμε και πραγματικά οχήματα να κυκλοφορούν.

11η Νοεμβρίου 1912 Η απελευθέρωση της Καστοριάς

Σαν Σήμερα πριν από 105 χρόνια……! Η 11η Νοεμβρίου είναι μια μέρα λαμπρή, μια μέρα τιμής και δόξας για την Καστοριά.

Στο σχολείο μας αφιερώσαμε λίγες ώρες για να τιμήσουμε τη μνήμη των γνωστών και αγνώστων ηρώων που με την αυτοθυσία τους μας χάρισαν την ελευθερία.

Οι μαθητές της Ε’ τάξης, με την καθοδήγηση της δασκάλας τους κ. Β. Ριζοπούλου ετοίμασαν  ένα μικρό θεατρικό για την απελευθέρωση της Καστοριάς και μίλησαν για την ιστορική αυτή ημέρα μνήμης και δόξας.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου στο γειτονικό ηρώο.

Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές μας!

 

DSCN3006 DSCN3008 DSCN3010 DSCN3012

Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ – 17 Νοεμβρίου 1973

Γιορτάστηκε σήμερα Παρασκευή 17 Νοεμβρίου, η επέτειος της εξέγερσης του 1973. Τη γιορτή οργάνωσε η Ε’ τάξη του Σχολείου με τη δασκάλα κ. Βάσω Ριζοπούλου. Η γιορτή περιείχε  τραγούδια, συνθήματα, ηχητικά ντοκουμέντα, βιντεοπροβολή με στιγμιότυπα από τον αγώνα, ποιήματα  και αφηγήσεις, που μας έδωσαν μια γεύση από το κλίμα της εποχής.

Συγχαρητήρια στους μαθητές μας και στη δασκάλα τους!

Η Δ/ντρια του Σχολείου

Δώρα Τελλίδου

DSCN3014 DSCN3023 DSCN3025 DSCN3030 DSCN3039 DSCN3047

ΑΣΚΗΣΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΕΙΣΜΟΥ

Πραγματοποιήθηκε στο Σχολείο μας άσκηση ετοιμότητας για την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση σεισμού. Μόλις χτύπησε το κουδούνι του συναγερμού οι μαθητές μπήκαν κάτω από τα θρανία στις αίθουσές τους. Στο δεύτερο συναγερμό βγήκαν όλοι έξω με σειρά και με τάξη και συγκεντρώθηκαν στην αυλή του σχολείου, για να κατευθυνθούν στο χώρο καταφυγής.

DSCN2995 DSCN2996 DSCN2998 DSCN2999

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ – ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Γιορτάσαμε σήμερα τη μνήμη των Μακεδονομάχων που αγωνίστηκαν για την Μακεδονία. Η μέρα ξεκίνησε με εκκλησιασμό του Σχολείου στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών Μητροπόλεως, όπου φυλάσσονται τα οστά  του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά και της συζύγου του Ναταλίας. Μετά τη λειτουργία, η οποία τελέστηκε από τον Μητροπολίτη μας, έγινε επιμνημόσυνη δέηση στο κενοτάφιο του προαύλιου χώρου του Ναού και κατατέθηκε στεφάνι από τον μαθητή της ΣΤ’ τάξης Παπαδόπουλο Ευστάθιο. Ακολούθησε ομιλία από την Δ/ντρια του Σχολείου και συζήτηση με τους μαθητές.

Ήταν ένας αγώνας που κράτησε  38 χρόνια και κορυφώθηκε μεταξύ των ετών 1903 και 1908 στην Μακεδονία. Ο Μακεδονικός Αγώνας ουσιαστικά άρχισε από το 1870, με απαρχή το Βουλγαρικό Σχίσμα από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και την ίδρυση της Βουλγαρικής Εξαρχείας και κράτησε (επίσημα) μέχρι το 1908. προκλήθηκε από την «αρπακτικότητα» και την επεκτατική διάθεση των Βουλγάρων, οι οποίοι από την εποχή που ίδρυσαν το νεώτερο κράτος τους, επεδίωξαν να επεκτείνουν και τα γεωγραφικά όρια του κράτους τους ώστε να συμπεριλάβει και την Μακεδονία και να επιτύχουν έτσι διέξοδο στο Αιγαίο Πέλαγος και την Μεσόγειο θάλασσα! Οι Βούλγαροι δημιούργησαν από το 1895 και μετά, ένοπλες βουλγαρικές συμμορίες που ονομάστηκαν «κομιτατζήδες» και εκμεταλλευόμενοι την πλήρη αδιαφορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και των τοπικών τουρκικών αρχών, υπέβαλλαν σε απερίγραπτα βασανιστήρια τον ελληνικό πληθυσμό της Μακεδονίας ώστε να απαρνηθεί την εθνικότητά του και τη θρησκεία του. Όλα αυτά τα χρόνια ο Μακεδονικός Ελληνισμός και ο χριστιανικός Σερβικός πληθυσμός, εντός των ορίων της Μακεδονίας υπέφεραν πολλές βαρβαρότητες, αρπαγές, εκτελέσεις, θυσίες ανθρώπινες και υλικές.

Οι ηρωικοί αυτοί αγώνες των Μακεδονομάχων και η ακατάβλητη ψυχική αντοχή του ηρωικού μακεδονικού πληθυσμού, αποτελούν μια ακόμη λαμπρή σελίδα στην Ιστορία του Ελληνικού Έθνους. Τα σχέδια των Βουλγάρων ναυάγησαν και οι κομιτατζήδες  αναγκάστηκαν να αποσυρθούν στην Βουλγαρία. Ο  Μακεδονικός Αγώνας αποτέλεσε το προοίμιο των νικηφόρων Βαλκανικών πολέμων του 1912-13 και της απελευθέρωσης της Μακεδονίας!

DSCN2924 DSCN2929 DSCN2931

4η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου οργανώθηκε  στο Σχολείο μας, με τη συμμετοχή όλων των εκπαιδευτικών και συντονίστρια την γυμνάστρια κ. Πόλυ Καραμάνου, αθλητική εκδήλωση για την  4η Πανελλήνια Ημέρα Αθλητισμού με θέμα «ΑΘΛΟΥΜΑΙ – ΧΑΡΑΖΩ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ». Η μέρα ξεκίνησε με συζητήσεις στις τάξεις για τον αθλητισμό και τα οφέλη της άθλησης. Οι μικροί μαθητές ζωγράφισαν και οι μεγαλύτεροι έφτιαξαν πανό σχετικά με το θέμα. Όλοι οι μαθητές των τάξεων έπαιξαν το παιχνίδι της συνεργασίας με τις αντίστοιχες μπάλες, (Α’ & Β’ μπαλόνι, Γ’ & Δ’ αερόμπαλα, Ε’ & ΣΤ’ μπάλα βόλεϊ). Στη συνέχεια, το πρόγραμμα είχε πεζοπορία  στον λόφο του Προφήτη Ηλία. Εκεί, στην όμορφη τοποθεσία του δασυλλίου, οι μαθητές των τάξεων Δ’, Ε’ & ΣΤ’, φόρεσαν τις στολές τους, χωρίστηκαν σε ομάδες και έπαιξαν ποδόσφαιρο και μπάσκετ. Οι υπόλοιποι μαθητές παρακολουθούσαν με χαρούμενα συνθήματα, γέλια και χαρά παροτρύνοντας τις ομάδες τους. Ο ομαδικός αθλητισμός, πάνω από όλα,  προάγει συνεργατικά συναισθήματα και την ευγενική άμιλλα.DSCN2885 DSCN2892 DSCN2895 DSCN2897 DSCN2902 DSCN2903 DSCN2907 DSCN2909 DSCN2912

ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2017 – 2018

Tην Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 10.30 π.μ. πραγματοποιήθηκε ο Αγιασμός της νέας Σχολικής Χρονιάς  στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς. Η Διευθύντρια του Σχολείου στην ομιλία της καλωσόρισε  μαθητές και γονείς με τις θερμότερες ευχές για μια όμορφη σχολική χρονιά. Στην τελετή του Αγιασμού παραβρέθηκε ο Αντιδήμαρχος Καστοριάς κ. Δάγγας Παναγιώτης. Επίσης,  Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων κ. Όλγα Μπούζου ευχήθηκε σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς καλή χρονιά.

Η Δ/ντρια του Σχολείου και το Διδακτικό Προσωπικό ευχόμαστε σε όλους, μαθητές και γονείς, να περάσουμε άλλη μια υπέροχη χρονιά με προκοπή, υγεία και χαρά !!!

DSCN2838 DSCN2848 DSCN2852 DSCN2858

ΛΗΞΗ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2017 – 2018

Αγαπητά μου παιδιά,

Θέλοντας να σας κατευοδώσω στην πορεία σας προς μια νέα αρχή σε μια άλλη βαθμίδα εκπαίδευσης προσπαθώ να βρω τις κατάλληλες συμβουλές. Πώς να μιλήσεις στα παιδιά που μεγαλώνουν; Πώς να τους μεταφέρεις το πιο αληθινό μήνυμα;

Με όλη μου την αγάπη και την εμπειρία αρκετών ετών σας συμβουλεύω λοιπόν,,,, πρώτα από όλα να αγαπάτε και να σέβεστε  τον εαυτό σας, να είστε υπερήφανοι! Έτσι, θα μάθετε να σέβεστε και τους άλλους και να ζείτε αρμονικά στην κοινωνία! Να αξιοποιείτε τον χρόνο σας για να γίνεστε όλο και καλύτεροι! Και να παίζετε και να διασκεδάζετε αλλά όταν είστε στο σχολείο να εκμεταλλεύεστε κ να αξιοποιείτε το χρόνο σας εκεί! Να ανοίξετε τα φτερά σας! Να γίνετε συμμέτοχοι στη γνώση και στη ζωή! Να είστε δραστήριοι και  δημιουργικοί! Όχι τεμπελιές και ατέλειωτες ώρες ιντερνετ και τηλεόραση!

Αγαπητά μου παιδιά, η μέρα αυτή είναι γεμάτη αναμνήσεις και συναισθήματα!

Ήσασταν η πρώτη μου Α’ πρώτη! τη χρονιά που ήρθα ως δ/ντρια στο Σχολείο μας.  Κάποιοι από τους συμμαθητές σας στην πορεία έφυγαν, ο Γιώργος Σκαπέρδας, η Δήμητρα Παπαλάμπρου, η Ελισάβετ Χρήστου, άλλοι ήρθαν αργότερα..ο Κων/νος Μίχος και η Βασιλική Τσιριοπούλου, όλους σας καμαρώνουμε και σας ξεπροβοδούμε με αγάπη, όλοι εμείς οι δάσκαλοι του Σχολείου σας και ιδιαίτερα ο δάσκαλος της τάξης σας ο κ. Νίκος Ηλιάδης!  Μετά από 6 χρόνια ήρθε η ώρα να αποφοιτήσουν τα παιδιά μας ! θα μας λείψουν! Τα αγαπήσαμε πολύ! Τα αγαπάμε!

Η Δ/ντρια του Σχολείου

Δώρα Τελλίδου – Τζηκαλάγια

DSCN2699 DSCN2705 DSCN2715 DSCN2731 DSCN2794 DSCN2797 DSCN2805 DSCN2828

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ 2017

2Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

 

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ    2017

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΕΜΠΤΗ  01/06/2017

 

Ώρα 7:00 : Αναχώρηση από την πλατεία Ντολτσού

 

 • Σύντομη στάση έξω από την Καλαμπάκα
 • Στάση για μεσημεριανό φαγητό
 • Επίσκεψη στο Μουσείο Θερμοπυλών
 • Στάση στα Καμένα Βούρλα
 • Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο ECONOMY HOTEL δίπλα στο Δημαρχείο Αθηνών.

 

Ώρα 19:30: Βόλτα με το τουριστικό τρενάκι στο κέντρο της Αθήνας (περίπου για 1 ώρα- εισιτήριο για παιδιά 3 ευρώ κ για γονείς 4 ευρώ)

Ώρα 21.00: Δείπνο σε ταβέρνα της Πλάκας «Οιωνός» (μενού κατά άτομο 10 ευρώ)

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  02/06/2017

 

Ώρα  8.30:  αναχώρηση από το ξενοδοχείο

»»     9:00:  επίσκεψη στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης

(δωρεάν για παιδιά, εισιτήριο 5 ευρώ για γονείς)

»»   10:30:  επίσκεψη Παρθενώνα – Ακρόπολη

(δωρεάν για παιδιά, εισιτήριο 10 ευρώ για γονείς)

Θα κατηφορίσουμε με τα πόδια προς το Θησείο, όπου θα δούμε την Αρχαία Αγορά, τον Ναό του Ηφαίστου και θα κατευθυνθούμε προς το Μοναστηράκι για καφέ και φαγητό σε κήπο της ταβέρνας «Μπαϊρακτάρης» (Μενού κατά άτομο 8 ευρώ)

 

Ώρα 15:30:  περίπου, επιστροφή στο ξενοδοχείο για ξεκούραση.

Ώρα 18.30: αναχώρηση από το ξενοδοχείο για βόλτα και απογευματινό καφέ στον Εθνικό κήπο και το Ζάππειο

Ώρα  20.00:  αναχώρηση για το Θησείο, όπου θα ψυχαγωγηθούμε στο θερινό σινεμά «Θησείο» με την παράσταση «Οι πειρατές της Καραϊβικής». Το εισιτήριο είναι 6 ευρώ το άτομο. Για φαγητό, μπορείτε να αγοράσετε σάντουιτς, κασερόπιτες κλπ. από το κυλικείο του σινεμά.

 

Ώρα 23:30: επιστροφή στο ξενοδοχείο για ύπνο
ΣΑΒΒΑΤΟ  03/06/2017

 

Ώρα  8:30: αναχώρηση από το ξενοδοχείο με φόρτωμα των αποσκευών μας στο  λεωφορείο.

Ώρα 9.00: επίσκεψη στη ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και στο ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ.

Ώρα 11.30:  επίσκεψη στο Αττικό Πάρκο Φυσικής Ζωής στα Σπάτα (Εισιτήριο  11 ευρώ κάθε μαθητής και 14 ευρώ κάθε γονέας – στην τιμή αυτή συμπεριλαμβάνονται και τα δελφίνια)

Ώρα 14.00: περίπου, αναχώρηση για Καστοριά με σύντομες στάσεις

 

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

 • Να αποθηκεύσετε τον αριθμό του κινητού μου: 6976 384927
 • Όσοι ζαλίζεστε να πάρετε εγκαίρως αντιεμετικά χάπια
 • Επίσης, παυσίπονα ή ότι άλλο χρειάζεστε
 • Να έχετε μαζί σας και να φοράτε άνετα ρούχα και άνετα χαμηλά παπούτσια
 • Καπέλα και αντηλιακά και ότι άλλο κρίνετε απαραίτητο
 • Θα συνιστούσα να πάρετε και παντόφλες για το ξενοδοχείο
 • Έχω κανονίσει φαγητό με πολύ χαμηλές τιμές μετά από έρευνα και συζητήσεις, ώστε να φάμε με ασφάλεια, να είμαστε όλοι μαζί και να μη ψάχνετε που θα φάτε. Το μενού θα περιλαμβάνει ατομική μερίδα με κάτι της ώρας, αναψυκτικό ή κρασί για τους γονείς, σαλάτα πατάτες και ορεκτικό ανά τέσσερις. Όσοι όμως δεν θέλετε να ακολουθήσετε να με ενημερώσετε εγκαίρως.
 • Όποιοι θέλετε να κάνετε κάτι άλλο, να πάτε κάπου αλλού και να μην ακολουθήσετε κάτι από το πρόγραμμα θα συμπληρώσετε υπεύθυνη δήλωση που θα έχω μαζί μου.
 • Για απορίες ή ότι άλλο χρειαστείτε μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου: 2467022343 / 2467029323/ 6976384927

 

 

 

 

Με εκτίμηση

 

Η Δ/ντρια του Σχολείου

 

 

Δώρα Τελλίδου

 

 

 

 

ΚΑΛΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ!!!

DSC01871 DSC01877 DSC01880 DSC01893 DSC01894 DSC01898 DSC01902 DSC01927 DSC01938 DSC01949 DSC01952 DSC01958 DSC01980