ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2016-17 ΑΓΙΑΣΜΟΣ

Η έναρξη του Σχολικού Έτους που γίνεται πάντα με την ευλογία του αγιασμού και την παρουσία όλων των εκπαιδευτικών του Σχολείου μας, των μαθητών, των γονέων, των συγγενών και φίλων σηματοδοτεί σήμερα μια νέα αρχή για όλους με νέους στόχους, φρέσκια διάθεση, όρεξη για δουλειά.

Σήμερα υποδεχόμαστε με αγάπη και χαρά τους μαθητές μας, υποδεχόμαστε με τρυφερότητα και ευαισθησία τους μικρούς μαθητές στην Α’ τάξη.  Καλωσορίζουμε θερμά  και τους νέους μαθητές που μετεγγράφηκαν από άλλα σχολεία.

Ευχή και προσδοκία όλων μας είναι να έχουμε, μαθητές και δάσκαλοι,  μια καλή και δημιουργική χρονιά με υγεία και δύναμη.

Απευθυνόμενη προς τους γονείς επισημαίνω κ τονίζω  ότι το σχολείο δεν είναι απλά ένα κτίριο, δεν προσφέρει μόνο γνώση,  είναι  ένας ζωντανός χώρος όπου το παιδί μαθαίνει να συναναστρέφεται με συνομήλικους και ενήλικες, να αντιμετωπίζει και να διαχειρίζεται καταστάσεις, για να επιτύχει τελικώς την εσωτερική του ισορροποία… ας αφήσουμε  λοιπόν στο παιδί αυτά τα περιθώρια.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΨΥΧΑ ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΕΜΑΤΗ ΥΓΕΙΑ, ΠΡΟΟΔΟ ΚΑΙ ΧΑΡΑ!

 

Η Δ/ΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Δώρα Τελλίδου – Τζηκαλάγια

DSCN1712 DSCN1720 DSCN1726 DSCN1728 DSCN1730 DSCN1734 DSCN1737

1ο Μαθητικό Συνέδριο Καστοριάς

Αφίσα μαθητικού συνεδρίου 2016

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η μαθητική κοινότητα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς σας προσκαλεί

στο 1ο Μαθητικό Συνέδριο που οργανώνει το Σάββατο 28 Μαΐου 2016

και ώρα 08:45π.μ-14:30μ.μ

στο ΤΕΙ Καστοριάς με θέμα:

«Μαθητές έτοιμοι για δράση και διάδραση: Τα παιδιά παρουσιάζουν, οι μεγάλοι…σιωπούν»

 

 Εκ της οργανωτικής επιτροπής

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Οι  Σχολικοί Σύμβουλοι της 1ης Περιφέρειας Ν. Καστοριάς, κ. Έλενα Ζυγούρη και κ. Αλίκη Καζταρίδου, κάλεσαν τους εκπαιδευτικούς  της Δ΄ τάξης σε επιμορφωτική συνάντηση με θέμα « Οι εννοιολογικοί χάρτες στην εκπαιδευτική διαδικασία – Θεωρία και πράξη», που έγινε την Πέμπτη 14 Απριλίου και ώρα 12:00 – 14:00 στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς.

Εισηγήτρια ήταν η κ. Βασιλική Πανάτσα, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Π.Τ.Δ.Ε Φλώρινας, την οποία συγχαίρουμε ιδιαιτέρως, καθώς ήταν μαθήτρια του Σχολείου μας αλλά και κόρη φίλης και συναδέλφου.

 

Η Δ/ντρια του Σχολείου

Δώρα Τελλίδου-Τζηκαλάγια

DSCN1270 DSCN1274 DSCN1277

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ 2.4.2016

2 april Book DSCN1239 DSCN1248 DSCN1257 DSCN1261

2ο ΔΗΜ. ΣΧ. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ…. ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης του 2ου Δημοτικού σχολείου Καστοριάς επισκέφθηκαν το Αεροδρόμιο Καστοριάς στο Άργος Ορεστικό. Οι μαθητές συνοδεύονταν από την Δ/ντρια του Σχολείου, κ. Δώρα Τελλίδου, τους εκπ/κούς κ. Χρήστο Καράτζιο και Κων/να Παναγιωτοπούλου.

Στο αεροδρόμιο μας υποδέχθηκε με χαρά ο Αερολιμενάρχης κ. Γεώργιος Δαρλαγιάννης, τον οποίο όλοι μας ευχαριστούμε θερμά. Ο κ. Δαρλαγιάννης μας ξενάγησε στους χώρους αναχώρησης και ελέγχου, αφίξεων και παραλαβής αποσκευών, στο χώρο εναέριου ελέγχου και επικοινωνιών, όπου ο υπεύθυνος εξήγησε στα παιδιά τον τρόπο εναέριας επικοινωνίας. Η Μετεωρολόγος κ. Ελένη Ζώη μας μίλησε για τον ρόλο των μετεωρολογικών οργάνων, τον βροχογράφο, το πρίσμα ή ηλιογράφο και τον μετεωρολογικό κλωβό.

Ο πιλότος κ. Παντελής Παντελίου μας έδωσε την άδεια να μπούμε στο αεροσκάφος της εταιρείας “Astra Airlines”, που πετάει στην Καστοριά και τον ευχαριστούμε θερμά, διότι οι μαθητές πραγματικά ενθουσιάστηκαν. Επίσης, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε και την απογείωση του αεροπλάνου, γεγονός που εντυπωσίασε και ενθουσίασε τους μαθητές ακόμα παραπάνω.

Η υποδοχή και η ξενάγηση στο αεροδρόμιο έγινε με μεγάλη χαρά από όλους, με πρόσχαρη διάθεση και προθυμία για παροχή σχετικών πληροφοριών στους μαθητές μας!   Σας Ευχαριστούμε όλους πολύ!!!

DSCN1208 DSCN1221 DSCN1224 DSCN12033 DSCN12155 DSCN12166 DSCN119777

«Γνωρίζω τους παραδοσιακούς οικισμούς του τόπου μου».

Εκπαιδευτική εκδρομή στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιατών Ν. Θεσπρωτίας πραγματοποιήθηκε για δεύτερη χρονιά με την Ε’ τάξη του Σχολείου μας για το πρόγραμμα «γνωρίζω τους παραδοσιακούς οικισμούς του τόπου μου».

Η πρώτη στάση ήταν στην Ηγουμενίτσα, όπου μας υποδέχθηκε ο υπεύθυνος του Κ.Π.Ε. κ Μ. Νικολάου και τον ευχαριστούμε θερμά για την φιλοξενία. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, όπου μας περίμενε ο Αρχαιολόγος, κ. Σ. Βασιλειάδης, ο οποίος μας μίλησε για τα ευρήματα στη Θεσπρωτία, για τους Θεσπρωτείς και την ιστορία του τόπου.

Αργότερα επισκεφτήκαμε την Ιερά Μονή Γηρομερίου, τον παραδοσιακό οικισμό Φοινίκι, την παλιά εκκλησία των Ταξιαρχών, το παλιό ελαιοτριβείο και το λαογραφικό μουσείο. Τα παιδιά περπάτησαν στα σοκάκια του οικισμού και ξεναγήθηκαν από ηλικιωμένους κατοίκους του χωριού.

Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν με την αρχαία πρωτεύουσα της Θεσπρωτίας τα  Γίτανα. Αυτό που επισήμανε ο αρχαιολόγος ήταν τα κοινά σημεία των Θεσπρωτών με τους Μακεδόνες, και επισφραγίστηκε με τον 16ακτινο  ψηφιδωτό ήλιο «της Βεργίνας» που βρίσκεται στο κέντρο του χώρου των αρχαίων Γιτάνων.

Οι μαθητές συνοδεύονταν και από τους γονείς τους. Τους ευχαριστούμε πολύ για την πρόθυμη συμμετοχή και την συνεργασία τους!

DSC00863 DSC00866 DSC00872 DSCN1130 DSCN1155 DSCN1163 DSCN1169 DSCN1172 DSCN1188 DSCN1192

ΣΧΟΛΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ – 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821 & ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Την απελευθέρωση του Έθνους από τους Τούρκους γιορτάσαμε σήμερα στο Σχολείο μας. Οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης παρουσίασαν με ποιήματα, τραγούδια και θεατρικό τα γεγονότα της εποχής εκείνης. Η γιορτή έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο και την παράδοση της Σημαίας στην σημαιοφόρο του β’ εξαμήνου Μαρίνα- Ιφιγένεια Χαλιβίδου.

Συγχαρητήρια στους μαθητές και στον δάσκαλο της τάξης κ. Νίκο Ηλιάδη.

DSCN11092 DSCN11112 DSCN11262

«Χ Α Σ Κ Α Ρ Η» Σ Τ Ο Σ Χ Ο Λ Ε Ι Ο

Το παραδοσιακό έθιμο «χάσκαρη» αναβιώσαμε στο Σχολείο μας την Παρασκευή πριν την Καθαρά Δευτέρα. Η Πρόεδρος και μέλη του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων ανέλαβαν την προετοιμασία και πρόσφεραν στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς λαγάνες, λουκούμια και χαλβά.

DSCN1091 DSCN1094 DSCN1096 DSCN1097 DSCN1098

«έχω αυτισμό σημαίνει….»

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Σχολείου μας με το Κέντρο Ημέρας Ν. Καστοριάς για παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες με διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού, έχουμε εντάξει στον σχολικό προγραμματισμό την εκπαιδευτική δράση δημιουργία αφίσας με θέμα: «έχω αυτισμό σημαίνει….». Στόχος μας είναι η «γνωριμία» των μαθητών με τον αυτισμό και ο εμπλουτισμός των συναισθημάτων της αποδοχής και κατανόησης της διαφορετικότητας.
Το θέμα το προσεγγίσαμε με ενημέρωση και συζήτηση, με εικόνες, βίντεο και σχετικά λογοτεχνικά βιβλία, αλλά και βιωματικά με επίσκεψη στο Ειδικό Σχολείο Καστοριάς.
Η Δ/ντρια του Ειδικού Σχολείου Καστοριάς κ. Σοφία Καμπούρη, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές υποδέχθηκαν τους μαθητές της ΣΤ’ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς με πολύ φιλόξενη και χαρούμενη διάθεση. Συζητήσαμε τους λόγους της επίσκεψης, ανταλλάξαμε απόψεις και ξεναγηθήκαμε στους όμορφους και πλήρως εξοπλισμένους χώρους του Ειδικού Σχολείου. Οι εκπαιδευτικοί έδειξαν τις τάξεις τους, το εκπαιδευτικό υλικό και εξήγησαν στα παιδιά τον τρόπο λειτουργίας και μεθοδολογίας των Ειδικών αυτών τάξεων.
Οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης εξέφρασαν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, μερικά από τα οποία παραθέτουμε και αφιερώνουμε στους εκπαιδευτικούς του Ειδικού Σχολείου: «τα παιδιά εκείνα προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν και να φερθούν όπως εμείς…», «τα παιδιά αυτά μπορούν να πηγαίνουν σε ένα σχολείο όπου μπορούν να τους προσφέρουν σύμφωνα με τις ανάγκες τους…», «οι δάσκαλοι καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να βοηθήσουν τα παιδιά, με εικόνες και ειδικά προγράμματα», «…μου έκανε εντύπωση ο τρόπος που γίνεται το μάθημα, καθώς και η αφοσίωση των δασκάλων τους», «….οι εγκαταστάσεις, οι τάξεις, το γυμναστήριο», «μου έκανε μεγάλη εντύπωση πως τα παιδιά αυτά προσπαθούν να καταλάβουν απ’ τις εικόνες… το σχολείο σας ήταν πολύ όμορφο και οι δάσκαλοί σας πολύ καλοί, είστε πολύ τυχεροί», «μου έκανε εντύπωση το πώς συμπεριφέρονται οι δάσκαλοι στα παιδιά και πως είναι διαμορφωμένος ο χώρος που περνούν την ώρα τους», «μου έκανε εντύπωση ο τρόπος που κάνουνε μάθημα, η γυμναστική και η αγάπη που δίνουν σε αυτά τα παιδιά, η φροντίδα και ποτέ δεν δείχνουν την κούραση που έχουν… μπορώ να πω ότι συγκινήθηκα»

Σας ευχαριστούμε πολύ όλους για την όμορφη υποδοχή και την πρόθυμη ανταπόκρισή σας, η Δ/ντρια του 2ου Σχολείου Καστοριάς,
οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές!

DSCN0955 DSCN0962 DSCN0965 DSCN0968 DSCN0971

2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ «Τρεφόμαστε υγιεινά… αγοράζουμε σωστά»

Προσπαθώντας να δώσουμε ένα σωστό διατροφικό προσανατολισμό στους μαθητές μας, σχεδιάσαμε δράσεις που σχετίζονται με την υγιεινή διατροφή. Αρχικά έγινε μια γενική ενημέρωση προς όλους τους μαθητές του σχολείου, με ομιλία από την Δ/ντρια και προβολή σχετικά με το θέμα του υγιεινού σχολικού δεκατιανού. Στη συνέχεια έγινε διάλογος με τα παιδιά από κάθε δάσκαλο/α στις τάξεις και προτείναμε λίστα με υγιεινές τροφές που μπορούν να τρώνε στο σχολείο.
Μετά τη θεωρία ήρθε η ώρα σήμερα για πράξεις. Οργανώσαμε τον «σχολικό μπουφέ» στήσαμε όμορφα τα υγιεινά τρόφιμα που έφεραν οι ίδιοι οι μαθητές και αγοράσαμε όλοι, μαθητές και εκπαιδευτικοί, το δεκατιανό μας, υλοποιώντας την δράση «τρεφόμαστε υγιεινά, αγοράζουμε σωστά».
Την προσπάθεια αυτή στήριξαν οι γονείς των μαθητών με τα υπέροχα πράγματα που ετοίμασαν και συσκεύασαν εντυπωσιακά για τον μπουφέ μας. Τους ευχαριστούμε θερμά.
Η Δ/ντρια του Σχολείου
Δώρα Τελλίδου – Τζηκαλάγια

1 2 3 DSCN1035 DSCN1039 DSCN1045 DSCN1051 DSCN1056 DSCN1077