ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2017 – 2018

Tην Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 10.30 π.μ. πραγματοποιήθηκε ο Αγιασμός της νέας Σχολικής Χρονιάς  στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς. Η Διευθύντρια του Σχολείου στην ομιλία της καλωσόρισε  μαθητές και γονείς με τις θερμότερες ευχές για μια όμορφη σχολική χρονιά. Στην τελετή του Αγιασμού παραβρέθηκε ο Αντιδήμαρχος Καστοριάς κ. Δάγγας Παναγιώτης. Επίσης,  Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων κ. Όλγα Μπούζου ευχήθηκε σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς καλή χρονιά.

Η Δ/ντρια του Σχολείου και το Διδακτικό Προσωπικό ευχόμαστε σε όλους, μαθητές και γονείς, να περάσουμε άλλη μια υπέροχη χρονιά με προκοπή, υγεία και χαρά !!!

DSCN2838 DSCN2848 DSCN2852 DSCN2858

ΛΗΞΗ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2017 – 2018

Αγαπητά μου παιδιά,

Θέλοντας να σας κατευοδώσω στην πορεία σας προς μια νέα αρχή σε μια άλλη βαθμίδα εκπαίδευσης προσπαθώ να βρω τις κατάλληλες συμβουλές. Πώς να μιλήσεις στα παιδιά που μεγαλώνουν; Πώς να τους μεταφέρεις το πιο αληθινό μήνυμα;

Με όλη μου την αγάπη και την εμπειρία αρκετών ετών σας συμβουλεύω λοιπόν,,,, πρώτα από όλα να αγαπάτε και να σέβεστε  τον εαυτό σας, να είστε υπερήφανοι! Έτσι, θα μάθετε να σέβεστε και τους άλλους και να ζείτε αρμονικά στην κοινωνία! Να αξιοποιείτε τον χρόνο σας για να γίνεστε όλο και καλύτεροι! Και να παίζετε και να διασκεδάζετε αλλά όταν είστε στο σχολείο να εκμεταλλεύεστε κ να αξιοποιείτε το χρόνο σας εκεί! Να ανοίξετε τα φτερά σας! Να γίνετε συμμέτοχοι στη γνώση και στη ζωή! Να είστε δραστήριοι και  δημιουργικοί! Όχι τεμπελιές και ατέλειωτες ώρες ιντερνετ και τηλεόραση!

Αγαπητά μου παιδιά, η μέρα αυτή είναι γεμάτη αναμνήσεις και συναισθήματα!

Ήσασταν η πρώτη μου Α’ πρώτη! τη χρονιά που ήρθα ως δ/ντρια στο Σχολείο μας.  Κάποιοι από τους συμμαθητές σας στην πορεία έφυγαν, ο Γιώργος Σκαπέρδας, η Δήμητρα Παπαλάμπρου, η Ελισάβετ Χρήστου, άλλοι ήρθαν αργότερα..ο Κων/νος Μίχος και η Βασιλική Τσιριοπούλου, όλους σας καμαρώνουμε και σας ξεπροβοδούμε με αγάπη, όλοι εμείς οι δάσκαλοι του Σχολείου σας και ιδιαίτερα ο δάσκαλος της τάξης σας ο κ. Νίκος Ηλιάδης!  Μετά από 6 χρόνια ήρθε η ώρα να αποφοιτήσουν τα παιδιά μας ! θα μας λείψουν! Τα αγαπήσαμε πολύ! Τα αγαπάμε!

Η Δ/ντρια του Σχολείου

Δώρα Τελλίδου – Τζηκαλάγια

DSCN2699 DSCN2705 DSCN2715 DSCN2731 DSCN2794 DSCN2797 DSCN2805 DSCN2828

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ 2017

2Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

 

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ    2017

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΕΜΠΤΗ  01/06/2017

 

Ώρα 7:00 : Αναχώρηση από την πλατεία Ντολτσού

 

 • Σύντομη στάση έξω από την Καλαμπάκα
 • Στάση για μεσημεριανό φαγητό
 • Επίσκεψη στο Μουσείο Θερμοπυλών
 • Στάση στα Καμένα Βούρλα
 • Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο ECONOMY HOTEL δίπλα στο Δημαρχείο Αθηνών.

 

Ώρα 19:30: Βόλτα με το τουριστικό τρενάκι στο κέντρο της Αθήνας (περίπου για 1 ώρα- εισιτήριο για παιδιά 3 ευρώ κ για γονείς 4 ευρώ)

Ώρα 21.00: Δείπνο σε ταβέρνα της Πλάκας «Οιωνός» (μενού κατά άτομο 10 ευρώ)

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  02/06/2017

 

Ώρα  8.30:  αναχώρηση από το ξενοδοχείο

»»     9:00:  επίσκεψη στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης

(δωρεάν για παιδιά, εισιτήριο 5 ευρώ για γονείς)

»»   10:30:  επίσκεψη Παρθενώνα – Ακρόπολη

(δωρεάν για παιδιά, εισιτήριο 10 ευρώ για γονείς)

Θα κατηφορίσουμε με τα πόδια προς το Θησείο, όπου θα δούμε την Αρχαία Αγορά, τον Ναό του Ηφαίστου και θα κατευθυνθούμε προς το Μοναστηράκι για καφέ και φαγητό σε κήπο της ταβέρνας «Μπαϊρακτάρης» (Μενού κατά άτομο 8 ευρώ)

 

Ώρα 15:30:  περίπου, επιστροφή στο ξενοδοχείο για ξεκούραση.

Ώρα 18.30: αναχώρηση από το ξενοδοχείο για βόλτα και απογευματινό καφέ στον Εθνικό κήπο και το Ζάππειο

Ώρα  20.00:  αναχώρηση για το Θησείο, όπου θα ψυχαγωγηθούμε στο θερινό σινεμά «Θησείο» με την παράσταση «Οι πειρατές της Καραϊβικής». Το εισιτήριο είναι 6 ευρώ το άτομο. Για φαγητό, μπορείτε να αγοράσετε σάντουιτς, κασερόπιτες κλπ. από το κυλικείο του σινεμά.

 

Ώρα 23:30: επιστροφή στο ξενοδοχείο για ύπνο
ΣΑΒΒΑΤΟ  03/06/2017

 

Ώρα  8:30: αναχώρηση από το ξενοδοχείο με φόρτωμα των αποσκευών μας στο  λεωφορείο.

Ώρα 9.00: επίσκεψη στη ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και στο ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ.

Ώρα 11.30:  επίσκεψη στο Αττικό Πάρκο Φυσικής Ζωής στα Σπάτα (Εισιτήριο  11 ευρώ κάθε μαθητής και 14 ευρώ κάθε γονέας – στην τιμή αυτή συμπεριλαμβάνονται και τα δελφίνια)

Ώρα 14.00: περίπου, αναχώρηση για Καστοριά με σύντομες στάσεις

 

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

 • Να αποθηκεύσετε τον αριθμό του κινητού μου: 6976 384927
 • Όσοι ζαλίζεστε να πάρετε εγκαίρως αντιεμετικά χάπια
 • Επίσης, παυσίπονα ή ότι άλλο χρειάζεστε
 • Να έχετε μαζί σας και να φοράτε άνετα ρούχα και άνετα χαμηλά παπούτσια
 • Καπέλα και αντηλιακά και ότι άλλο κρίνετε απαραίτητο
 • Θα συνιστούσα να πάρετε και παντόφλες για το ξενοδοχείο
 • Έχω κανονίσει φαγητό με πολύ χαμηλές τιμές μετά από έρευνα και συζητήσεις, ώστε να φάμε με ασφάλεια, να είμαστε όλοι μαζί και να μη ψάχνετε που θα φάτε. Το μενού θα περιλαμβάνει ατομική μερίδα με κάτι της ώρας, αναψυκτικό ή κρασί για τους γονείς, σαλάτα πατάτες και ορεκτικό ανά τέσσερις. Όσοι όμως δεν θέλετε να ακολουθήσετε να με ενημερώσετε εγκαίρως.
 • Όποιοι θέλετε να κάνετε κάτι άλλο, να πάτε κάπου αλλού και να μην ακολουθήσετε κάτι από το πρόγραμμα θα συμπληρώσετε υπεύθυνη δήλωση που θα έχω μαζί μου.
 • Για απορίες ή ότι άλλο χρειαστείτε μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου: 2467022343 / 2467029323/ 6976384927

 

 

 

 

Με εκτίμηση

 

Η Δ/ντρια του Σχολείου

 

 

Δώρα Τελλίδου

 

 

 

 

ΚΑΛΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ!!!

DSC01871 DSC01877 DSC01880 DSC01893 DSC01894 DSC01898 DSC01902 DSC01927 DSC01938 DSC01949 DSC01952 DSC01958 DSC01980

Η ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

Οι μαθητές μας περιθάλπουν το αδύναμο πουλάκι!  Μια εικόνα που μας αποζημιώνει !!!

DSCN2615 DSCN2616

ΗΜΕΡΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

Ο κ. Ιωάννης Κακλαμάνος, Φυσικός και υπεύθυνος του Ε.Κ.Φ.Ε. Καστοριάς,  προσκλήθηκε στο Σχολείο μας για να διδάξει το μάθημα της Φυσικής. Η διδασκαλία έγινε με βιωματικό τρόπο μέσα από το πειραματικό παιχνίδι και τα όργανα Φυσικής. Οι μαθητές παρακολούθησαν με προθυμία, προσμονή και ενθουσιασμό.

Η Δ/ντρια του Σχολείου, το Διδακτικό Προσωπικό και οι μαθητές ευχαριστούμε θερμά τον κ. Κακλαμάνο  και ανυπομονούμε για την επόμενη διδακτική μας συνάντηση!

DSCN2646 DSCN2654 DSCN2655 DSCN2659 DSCN2662 DSCN2668 DSCN2671 DSCN2674

1Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ!

2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

 

1Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ  ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ!

 

Το παραμύθι της Β’ τάξης του Σχολείου μας «Ειρηνούπολη – Η πόλη της Ειρήνης» κέρδισε το 1ο βραβείο της κατηγορίας του διαγωνισμού για Α’ & Β’ τάξεις του 1ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Συγγραφής Παραμυθιού με θέμα την Ειρήνη.

Στον ίδιο διαγωνισμό πήραν μέρος και οι μαθητές της Δ’ Τάξης μας με το παραμύθι «Μην κλαις Ειρήνη…» και τις υπέροχες ζωγραφιές τους.

Το νικηφόρο  αποτέλεσμα είναι η ανταμοιβή τους,  η ικανοποίηση της επιβράβευσης που δίνει στα παιδιά δύναμη, νέα ορμή για μάθηση και δημιουργία, όχι μόνο στους νικητές αλλά και στους συμμετέχοντες, διότι βλέπουν ότι αξίζει να προσπαθούν, διότι αξία έχει και η συμμετοχή και η προσμονή για το αποτέλεσμα!

Συγχαίρουμε θερμά όλους τους μαθητές μας και τις εκπαιδευτικούς για τη συμμετοχή τους!

Συγχαίρουμε θερμά τους μαθητές της Β’ τάξης: Αλεξιάδη Νικολέτα, Γκέτσιο Θωμά, Καζάκο Γεώργιο, Καλλιφατίδου Ναταλία, Καραβατάκη Κωνσταντίνο, Kureta Mihal, Μαρκόπουλο Λάζαρο, Μεσημέρη Σταύρο, Μιχαηλίδη Ιωάννη, Ντόγκα Ευάγγελο, Νώτη Ιωάννα, Ραπτόπουλο Οδυσσέα, Σέτκο Ζήση και Χύσκα Ναταλία τη συντονίστρια του παραμυθιού κ. Σοφία Τζουτζίδου και τη δασκάλα της τάξης κ. Βάσω Ριζοπούλου!

 

Η Δ/ντρια του Σχολείου

 

Δώρα Τελλίδου – Τζηκαλάγια

 

 

EΙΡΗΝΟΥΠΟΛΗ – Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ

 

Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε σε μια μακρινή και πανέμορφη πόλη, την Ειρηνούπολη, μια όμορφη πριγκίπισσα που την έλεγαν Ειρήνη.

Ήταν καλόκαρδη, πάντα χαμογελαστή και αγαπούσε όλους τους ανθρώπους.

Ήθελε να είναι όλοι αγαπημένοι και ευτυχισμένοι. Μισούσε τους πολέμους και τους τσακωμούς.

Μια μέρα έτυχε να περνάει από την πόλη αυτή μια μάγισσα η Κατσουφοαγέλαστη. Όνομα και πράγμα! Δε γελούσε ποτέ. Η μόνη της χαρά ήταν να βάζει τους ανθρώπους να μαλώνουν.

-Χμ! Αν δεν αλλάξω εγώ αυτήν την πόλη να μη με λένε Κατσουφοαγέλαστη.

Θα τη σβήσω από το χάρτη! Ακούς εκεί να υπάρχουν ευτυχισμένοι άνθρωποι! Δεν είναι δυνατόν!(Μονολογούσε.)

Έτσι, σκέφτηκε, σκέφτηκε και τι βρήκε… Έκανε ένα μαντζούνι και έβαλε μέσα

κακία, θυμό, ζήλεια, νεύρα, εγωισμό. Το βράδυ την ώρα που κοιμόταν όλοι, το έριξε πάνω από τα σπίτια, τα πάρκα, τα καταστήματα, τα σχολεία.

Το πρωί ξεκίνησαν οι άνθρωποι για τις δουλειές τους, όμως δεν ήταν χαμογελαστοί, δεν έλεγαν καλημέρα, τα πρόσωπά τους ήταν κατσουφιασμένα

Η Ειρηνούλα ήταν πολύ στενοχωρημένη. Δεν ήξερε τι να κάνει. Όπου κι αν πήγαινε, έβλεπε τα χειρότερα. Οι άνθρωποι μάλωναν μεταξύ τους, τα παιδιά δεν έπαιζαν όλα μαζί ,δεν μιλούσαν μεταξύ τους. Ήταν όλοι σαν ξένοι.

Τα δάκρυά της έτρεχαν ποτάμι. Έπεφταν τα δάκρυά της στο χώμα κι εκεί φύτρωσε ξαφνικά ένα παράξενο μα τόσο όμορφο λουλούδι! Είχε ανθρώπινη φωνή και είπε:

-Μην κλαις, Ειρήνη, είμαι η Ελπίδα και θα σε βοηθήσω να γίνει η πόλη σου όπως ήταν πριν. Πρέπει όμως να μάθεις ότι η αιτία του κακού είναι η κακία της Κατσουφοαγέλαστης.

Η Ειρήνη χαμογέλασε, η ελπίδα γέμισε την ψυχή της και ρώτησε:

-Πως όμως θα με βοηθήσεις; Τι πρέπει να κάνουμε;

-Θα ξεγελάσουμε την Κατσουφοαγέλαστη και θα της δώσουμε να πιει το ποτό της Λησμονιάς. Αν το πιει ,θα ξεχάσει πώς ήταν η ζωή της πριν και θα προσπαθεί μόνο για το καλό και δίκαιο των ανθρώπων.

-Πώς όμως θα την ξεγελάσω;

-Θα κάνεις τη φίλη της για να μπορέσει να σ΄ εμπιστευτεί και μετά θα την κεράσεις. Πρέπει όμως ν΄ ανεβείς  νύχτα στο βουνό μόνη σου και να τη βρεις στη σπηλιά της. Ό,τι και ν΄ακούσεις, ό,τι και να δεις δε θα γυρίσεις πίσω. Θα προχωράς μπροστά.

Αυτή ήταν η δοκιμασία που έβαλε η Ελπίδα στην Ειρήνη.

Το ίδιο βράδυ, η Ρηνούλα κρατώντας το ποτό της Λησμονιάς άρχισε ν’ ανεβαίνει το βουνό. Όμως τι τρομακτικά που ήταν! Ο φόβος της ήταν πολύ μεγάλος, έβλεπε σκιές, άκουγε φωνές τρομακτικές, όμως αυτή θυμόταν πώς ήταν παλιά η αγαπημένη της πόλη και προχωρούσε…

Η επιθυμία και η λαχτάρα νίκησε το φόβο της. Έφτασε στη σπηλιά και βρήκε την Κατσουφοαγέλαστη να ετοιμάζει τα φίλτρα της.

-Πώς ανέβηκες ως εδώ; Τι ήρθες να κάνεις; Τη ρώτησε θυμωμένα

– Ήρθα να σ’ ευχαριστήσω για το καλό που μου έκανες. Είχα βαρεθεί σ’ αυτήν την πόλη. Κανένας δε μάλωνε, όλοι ήταν χαρούμενοι. Τι βαρετό πράγμα! Ήρθα να σε κεράσω το αγαπημένο μου ποτό.

-Χμ! Καλό αυτό, μαζί θ’ αλλάξουμε τον κόσμο. Δώσε μου να πιω γιορτάσουμε τη συνεργασία μας.

Μόλις το ήπιε το πρόσωπό της άρχισε ν’ αλλάζει, προσπαθούσε να θυμηθεί πού ήταν, τι έκανε ποια ήταν. Ένα γλυκό χαμόγελο φώτισε το πρόσωπό της,

Κοίταξε την Ειρήνη και ρώτησε:

-Ποια είσαι; Ποιος καλός άνεμος σ’ έφερε εδώ;

-Είμαι η Ειρήνη και μόνο εσύ μπορείς να με βοηθήσεις. Θέλω η πόλη μου, οι άνθρωποι. να ξαναγίνουν όπως ήταν πριν, χαρούμενοι, ευτυχισμένοι.

-Φυσικά και θα σε βοηθήσω, της απάντησε.

Όλη τη νύχτα ετοίμαζαν μαζί τη μαγική σκόνη και τα χαράματα η Χαρουμενογελαστή πια, μαζί με την Ειρήνη έριξαν τη σκόνη πάνω από την πόλη. Τότε σ’ όλη την πόλη απλώθηκε ένα φως και πήρε όλη τη δυστυχία, την κακία, τον πόνο. Οι άνθρωποι χαμογελαστοί, χαιρετούσαν ο ένας τον άλλον, πήγαιναν στις δουλειές τους χαρούμενοι. Τα παιδιά έπαιζαν όλα μαζί αγαπημένα χωρίς να μαλώνουν. Όλοι μαζί, πιασμένοι χέρι χέρι τραγουδούσαν και χόρευαν το τραγούδι της Ειρήνης:

θέλουμε ειρήνη, θέλουμε αγάπη, θέλουμε να ζούμε ειρηνικά,

χαρά για όλου του κόσμου τα παιδιά!

 

             ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ:

Αλεξιάδη Νικολέτα, Γκέτσιο Θωμά, Καζάκο Γεώργιο, Καλλιφατίδου Ναταλία, Καραβατάκη Κωνσταντίνο, Kureta Mihal, Μαρκόπουλο Λάζαρο, Μεσημέρη Σταύρο, Μιχαηλίδη Ιωάννη, Ντόγκα Ευάγγελο, Νώτη Ιωάννα, Ραπτόπουλο Οδυσσέα, Σέτκο Ζήση και Χύσκα Ναταλία

ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΕΣ

Η συντονίστρια του παραμυθιού κ. Σοφία Τζουτζίδου

Η δασκάλα της τάξης κ. Βάσω Ριζοπούλου!

 

 

img1_17 paramithi3 001 paramyui2 001

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!

Την Παρασκευή 7 Απριλίου ήταν η τελευταία μας μέρα στο Σχολείο πριν από τις διακοπές του Πάσχα! Η ημέρα ξεκίνησε με εκκλησιασμό στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Στη συνέχεια, οι μαθητές της Γ’ και της Δ’ τάξης τραγούδησαν τον ερχομό της Άνοιξης με την μουσικό μας κ. Αριάδνη Κοπιδάκη.

Στο διάδρομο του Σχολείου είχαμε στήσει και το Πασχαλινό  παζάρι του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων, με υπέροχες λαμπάδες και πασχαλινά διακοσμητικά. Τις λαμπάδες μας δώρισε και φέτος ο Πατέρας Χρήστος, ενώ το στόλισμα ανέλαβαν οι κυρίες του Συλλόγου. Την επίβλεψη των πωλήσεων και το ταμείο το ανέλαβαν οι μαθητές της Στ’ τάξης.

Εκ μέρους του Διδακτικού Προσωπικού σας ευχαριστούμε όλους θερμά και σας ευχόμαστε

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ &

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!

 

 

Η Δ/ΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΔΩΡΑ ΤΕΛΛΙΔΟΥ – ΤΖΗΚΑΛΑΓΙΑ

DSCN2499 DSCN2506 DSCN2509

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ

Την Πέμπτη 30-03-2017 η Ε’ τάξη του Σχολείου μας με τον δάσκαλό τους κ. Θανάση Κανδύλα, επισκέφθηκαν το Εργαστήριο Ρομποτικής του 2ου Γυμνασίου Καστοριάς για να παρακολουθήσουν σεμινάριο προγραμματισμού της ρομποτικής. Το σεμινάριο υποστηρίχθηκε από το ΚΕΠΛΗΝΕΤ Καστοριάς σε συνεννόηση με τον καθηγητή πληροφορικής του Σχολείου μας κ. Παύλο Καλτσό. Οι μαθητές εντρύφησαν σε θέματα προγραμματισμού και ρομποτικής και έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό για τις Νέες Τεχνολογίες. Καθώς τα παιδιά της συγκεκριμένης τάξης έχουν ήδη συμμετάσχει και διακριθεί σε διαγωνισμό ρομποτικής θα ακολουθήσει και νέα επίσκεψη μετά το Πάσχα!

Ευχαριστούμε πολύ τον Δ/ντή του 2ου Γυμνασίου κ. Ταμήλια Αλέξανδρο για την φιλοξενίας και τους εκπαιδευτικούς του ΚΕΠΛΗΝΕΤ για την οργάνωση του σεμιναρίου.

Η Δ/ντρια του Σχολείου

Δρ. Δώρα Τελλίδου

DSCN2397 DSCN2405 DSCN2412 DSCN2415 DSCN2423 DSCN2445 DSCN2448

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΔΡΑΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ Let’s do it Greece

Την Δευτέρα 3 Απριλίου 2017 πραγματοποιήθηκαν από τους μαθητές του Σχολείου μας εθελοντικές δράσεις αφιερωμένες στο περιβάλλον και την αειφορία υιοθετώντας τον χώρο γύρω από το σχολείο ως πεδίο δράσης. Όλοι οι μαθητές συνεργάστηκαν για ένα κοινό στόχο να καθαρίσουν τον χώρο γύρω από το σχολείο και να καταγράψουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα που θα παρατηρούσαν.

Προσκαλέσαμε στο σχολείο μας τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς κ. Ιωάννη  Τόμου και τον Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής κ. Στυλιάδη Δημήτριο. Το σχέδιο δράσης συμπεριλάμβανε εκτός από τον καθαρισμό και την παρατήρηση την  προώθηση των καταγεγραμμένων προτάσεων των παιδιών στον Δήμαρχο Καστοριάς μέσω του Προέδρου του Δημ. Συμβουλίου. Ο κ. Τόμου συζήτησε με τους μαθητές μας για όλα όσα παρατήρησαν και τους υποσχέθηκε ότι θα τα λάβουν σοβαρά υπόψη τους.

Οι  παρατηρήσεις και οι προτάσεις των παιδιών σχετικά με την περιβαλλοντική κατάσταση γύρω από το 2ο Δημοτικό Καστοριάς, οι οποίες θα πρωτοκολληθούν από την Δ/ντρια του Σχολείου και θα αποσταλούν στον Δήμαρχο, είναι οι ακόλουθες:

Πολλά σκουπίδια στους δρόμους (πλαστικά μπουκάλια, γόπες, συσκευασίες προϊόντων

Λακκούβες στους δρόμους και μπαλώματα που δείχνουν άσχημα

Αδέσποτα σκυλιά (ευαισθητοποίηση των ιδιοκτητών τους για τις καθημερινές τους ανάγκες)

Αυτοκίνητα και μηχανάκια χωρίς πινακίδες που πιάνουν χώρους στάθμευσης και είναι εστίες μόλυνσης

Γκράφιτι άσχημα σε πολλά σημεία, σπίτια, τοίχους, πινακίδες

(συγκεκριμένα η πινακίδα απέναντι από το σχολείο δεν διακρίνεται από τα γκράφιτι με αποτέλεσμα ένας οδηγός που δεν γνωρίζει ότι υπάρχει σχολείο να μην προσέχει)

Σκαλοπάτια που δεν διακρίνονται από τα πολλά χόρτα

Κολώνες της ΔΕΗ γεμάτες από στέιπ από διάφορα χαρτιά, κηδειόχαρτα κλπ

Τα φρεάτια φαίνονται βουλωμένα και υπάρχει κίνδυνος με τις μεγάλες βροχές

Θα έπρεπε να υπάρχουν προστατευτικά δίχτυα σε όλα τα ετοιμόρροπα σπίτια

Σπασμένες λάμπες στους στύλους και σχεδόν δεν φαίνονται από τις αράχνες και τα έντομα

Χρειάζεται να ανοίξει ο δρόμος στο οικόπεδο δίπλα στο σχολείο, ώστε να έχουν ορατότητα οι οδηγοί

Στην περιοχή μας η μετακίνηση των μητέρων με τα καροτσάκια είναι δύσκολη, καθώς και των ατόμων με κινητικά προβλήματα, αμαξίδια

Τα στενά γραφικά σοκάκια μας θα αναδειχθούν αν καθαριστούν από τα σκουπίδια και τα αγριόχορτα

Επίσης, τα σοκάκια με τα σκαλάκια θα μπορούσαν να φωτιστούν και να μπουν κάγκελα στα πιο απότομα

Γύρω από τον Ναό της Παναγίας Ρασιώτισσας και ειδικά το δρομάκι από αριστερά θα πρέπει να καθαριστεί από χόρτα, πέτρες, ξύλα, να φτιαχτούν οι σκάλες και να λειτουργήσει και η βρύση

Να ευαισθητοποιηθούν οι κάτοικοι να μην ρίχνουν τα σκουπίδια έξω από τους κάδους και ο δήμος να φροντίζει για το τακτικότερο άδειασμά τους

Να καθαριστούν τα ακατοίκητα οικόπεδα

Να φτιαχτεί και να τεθεί σε λειτουργία η βρύση του Αγίου Μηνά

Να βαφούν οι διαβάσεις πεζών

Να μπουν περισσότεροι κάδοι ανακύκλωσης

Ευχαριστούμε θερμά τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου  για την ανταπόκρισή του στην πρόσκλησή μας, καθώς και τον Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής.

Το Σχολείο μας στήριξε την Πανελλήνια δράση Let’s do it Greece με στόχο την ενεργή συμμετοχή των μαθητών σε μια περιβαλλοντική εκστρατεία, όπου  βιωματικά θα συμβάλλουν με τις μικρές τους δυνάμεις στην αντιμετώπιση ενός μεγάλου σύγχρονου προβλήματος.

Η Δ/ντρια του Σχολείου

Δώρα Τελλίδου – Τζηκαλάγια

DSCN2455 DSCN2475 DSCN2484 DSCN2488

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου επισκέφτηκε η Ε’ τάξη του Σχολείου μας με τον δάσκαλο κ. Αθανάσιο Κανδύλα. Μετά από συνεννόηση με τον Πατέρα Χρήστο, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για την πρόθυμη υποδοχή του, κανονίστηκε η επίσκεψη στον Ιερό Ναό, ώστε να μελετήσουν οι μαθητές δια ζώσης τον λατρευτικό διάκοσμο του Ναού. Ο  πατήρ Χρήστος, με ιδιαίτερη θέρμη εξήγησε στα παιδιά   πολλά σημεία στο αντικείμενο μελέτης τους. Επιπλέον, παρουσίασε με μεγάλη παραστατικότητα τα ιερά άμφια και τον συμβολισμό τους στην τέλεση της Θείας Λειτουργίας. Τέλος, ο ιερέας αποκάλυψε στα παιδιά και τα Ιερά Σκεύη, καθώς και τη σημασία τους στο τελετουργικό.

Στη συνέχεια της παραπάνω επίσκεψης η Ε’ τάξη μαζί με την ΣΤ’ τάξη επισκέφτηκαν το Βυζαντινό Μουσείο για να μυηθούν στον τρόπο που ζωγραφιζόταν μια αγιογραφία, όπως και τις σχολές που αντιπροσωπεύονται σε εκκλησίες της πόλης μας.

Θα ακολουθήσει επίσκεψη και στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων!

DSCN2301 DSCN2310 DSCN2313 DSCN2317 DSCN2345