ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΗΜΕΡΑΣ  ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016

2Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2016 γιορτάστηκε στο Σχολείο μας η ημέρα μνήμης του Μακεδονικού Αγώνα, ημέρα μνήμης και του θανάτου του Μακεδονομάχου Αγωνιστή Παύλου Μελά.

Η ημέρα ξεκίνησε με εκκλησιασμό όλου του Σχολείου στον Ναό του Αγίου Γεωργίου. Ακολούθησε  ομιλία από την Δ/ντρια, για την ιστορία του Μακεδονικού Αγώνα, για τους Μακεδονομάχους και τον ηρωικό αγώνα τους και τονίστηκαν ιδιαίτερα οι λόγοι  που προκάλεσαν αυτόν τον «ακήρυχτο» πόλεμο ανάμεσα στους Βούλγαρους και στους Μακεδόνες. Την  Δ/ντρια  πλαισίωσαν δύο μικροί μας μαθητές, ο ένας ντυμένος Μακεδονομάχος και η άλλη  με την παραδοσιακή Καστοριανή φορεσιά, οι οποίοι απήγγειλαν και ένα ποίημα για την ημέρα.

Για να τιμήσουμε την ημέρα μνήμης του Ένδοξου Μακεδονικού Αγώνα έγινε κατάθεση στεφάνου στο γειτονικό μνημείο του Μακεδονομάχου Γρηγορίου Φαληρέα, ο οποίος κατατάχθηκε στα εθελοντικά σώματα του Αγώνα στις 22 Μαΐου 1906 με το ψευδώνυμο «καπετάν Ζάκας» και αγωνίστηκε στην περιοχή για τέσσερα χρόνια. Οι σχολικές εκδηλώσεις έκλεισαν με τήρηση ενός λεπτού σιγής και τον Εθνικό Ύμνο.

Η Δ/ντρια του Σχολείου

Δώρα Τελλίδου – Τζηκαλάγια

1 2 3 4 5 6

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε στο Σχολείο μας η επιμορφωτική συνάντηση των δασκάλων που διδάσκουν στην Α’ τάξη.

Η Σχολική Σύμβουλος της 1ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Καστοριάς ανέπτυξε και συζήτησε με τους εκπαιδευτικούς το  θέμα:

«Δημιουργικές γλωσσικές δραστηριότητες στο στάδιο της ενσυνείδητης επεξεργασίας γραμμάτων – διγράφων».

DSCN1970 DSCN1971

Η ΑΙΘΟΥΣΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς διαθέτει την ωραιότερη αίθουσα Η/Υ για το μάθημα της Πληροφορικής. Τακτοποιημένη, καθαρή, βαμμένη όμορφα υποδέχθηκε τους μαθητές και τον καθηγητή της Πληροφορικής κ. Παύλο Καλτσό. Αυτή τη σχολική χρονιά 2016-17 το μάθημα διδάσκεται από 1 ώρα για κάθε τάξη και στην Πρωϊνή Ζώνη.

DSCN1940 DSCN1945

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Οι μαθητές της Γ” τάξης του Σχολείου μας με την δασκάλα τους κ. Δέσποινα Κομπάνη, επισκέφτηκαν το Δημαρχείο Καστοριάς για να γνωρίσουν τους χώρους του Δημοτικού Μεγάρου, κυρίως την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και να γνωρίσουν τον Δήμαρχο. Τους μαθητές υποδέχθηκε ο Δήμαρχος κ. Ανέστης Αγγελής, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ιωάννης Τόμου. Μετά την ξενάγησή τους οι μαθητές συνομίλησαν με τον Δήμαρχο, ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες του εξήγησαν για τον τρόπο λειτουργίας του Δήμου.

Τους ευχαριστούμε θερμά!
DSCN1927 DSCN1929 DSCN1933 DSCN1936

3η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2016-17

2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

3η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2016-17

Η μέρα ξεκίνησε με ομιλία – ενημέρωση από την Διευθύντρια του Σχολείου και συζήτηση με τους μαθητές σχετικά με τη σημασία και την αξία του αθλητισμού στη ζωή όλων μας. Στη συνέχεια, περπατήσαμε μέχρι το δασάκι του Προφήτη Ηλία με πανό για τον αθλητισμό και όλες οι τάξεις συμμετείχαν σε αθλητικά παιχνίδια που οργάνωσε η γυμνάστρια του Σχολείου. Χαρακτηριστικό των αθλητικών μας δράσεων ήταν ότι οι μαθητές έπαιξαν για τη συμμετοχή και όχι για τη νίκη.

 

Η αξία του αθλητισμού στη ζωή µας

Η έννοια Αθλητισµός προέρχεται από τη λέξη «άθλος» που σημαίνει αγώνας,  άµιλλα με στόχο το βραβείο (άθλον). Αθλητισμός είναι η σωµατική και πνευµατική προσπάθεια που καταβάλλουμε σε ένα άθληµα, σε ένα αγώνισµα, ακολουθώντας  κανονισµούς και όρους για τη διεξαγωγή του. Ο αθλητισμός συσχετίζεται µε την υγεία, την ψυχαγωγία, την καλαισθησία, την πνευµατική και ηθική καλλιέργεια του ανθρώπου.

Τονίστηκε ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από καθημερινή φυσική δραστηριότητα. Όμως οι αθλητικές δραστηριότητες ωφελούν τόσο το σώμα όσο και την ψυχή.   Αναπτύσσεται  τόσο τη σωματική όσο και η ψυχική υγεία.  Σωματικές ωφέλειες για παράδειγμα, είναι η μυϊκή ενδυνάμωση, ενεργητικότητα και ζωντάνια, ενίσχυση του ανοσοποιητικού, καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, η αποβολή των τοξινών και η καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου. Οι ψυχικές ωφέλειες αφορούν το πνευματικό επίπεδο με έννοιες όπως είναι η βούληση , η αντοχή , η υπομονή , η επιμονή , η αγωνιστικότητα , η εργατικότητα , η σιγουριά , η δύναμη και συναισθήματα όπως είναι η χαρά, η ικανοποίηση, η κατανόηση, η αντίληψη, η αυτοπεποίθηση, αλλά και η εκτόνωση και η ψυχαγωγία. Εξίσου σημαντικό, όμως, είναι και το γεγονός ότι μέσα από τον αθλητισμό το άτομο κοινωνικοποιείται, διαμορφώνει ήθος, αντιλαμβάνεται και αποδέχεται τη διαφορετικότητα και καλλιεργεί τη συλλογική συνείδηση, την ιδέα του αλληλοσεβασμού και της ανεκτικότητας.

Τα αθλήματα μπορεί να είναι ατομικά ή ομαδικά. Οι μαθητές ανέφεραν πολλά παραδείγματα από τον στίβο όπως άλµατα, σε µήκος ή ύψος, αγώνες δρόµου, ταχύτητας ή αντοχής, ρίψεις, πάλη, άρση βαρών, πυγµαχία, ποδόσφαιρο, καλαθόσφαιρα (µπάσκετ), πετόσφαιρα (βόλεϊ), αντισφαίριση (τένις), σκάκι, κολύµβηση.

Η αξία του αθλητισµού εκτιµήθηκε πολύ νωρίς από τον αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό, που έδωσε έµπρακτα δείγµατα σεβασµού προς την ανθρώπινη ζωή. Για τους αρχαίους Έλληνες ο αθλητισµός ήταν µέρος της αγωγής τους και καθιερωµένος θεσµός που σχετιζόταν µε ό,τι πιο ιερό είχαν, τη λατρεία των θεών. Οι αθλητικοί αγώνες, που τελούνταν στην αρχαία Ελλάδα είχαν σχέση µε µεγάλες θρησκευτικές γιορτές. Η πιο γνωστή ήταν τα Ολύµπια προς τιµήν του Δία, απ’ όπου προήλθε και το Ολυµπιακό (αθλητικό) Ιδεώδες ως έκφραση σεβασµού προς την ανθρώπινη ζωή, το σωµατικό κάλλος, την ευγενή άµιλλα και την ειρήνη ανάµεσα στις πόλεις-κράτη, αφού είναι γνωστό ότι κατά τη διάρκεια των Ολυµπιακών αγώνων επικρατούσε «εκεχειρία», διακοπή των εχθροπραξιών.

Ο σύγχρονος άνθρωπος σήμερα έχει αποξενωθεί από τη φύση, ιδιαίτερα στις µεγαλουπόλεις, όπου επικρατούν εντατικοί ρυθμοί εργασίας, τυποποιημένη ρουτίνα, καθιστική ζωή ή άγχος. Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη για αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, για ψυχαγωγία και φυσική ζωή, έχουν ανάγκη τον αθλητισµό για αναζωογόνηση.   Τα παιδιά έχουν ανάγκη την άθληση ως παιχνίδι αφού οι αλάνες έχουν εξαφανιστεί και δεν υπάρχει πια χρόνος, ευκαιρία ή και ασφάλεια για ελεύθερο παιχνίδι στις γειτονιές.

Εδώ θα τονίσουμε την σημασία και τον σημαντικό ρόλο του σχολείου και της οικογένειας. Έχουμε όλοι υποχρέωση στην ουσιαστική ενίσχυση της γονικής και εκπαιδευτικής εμπλοκής στον αθλητισμό. θα πρέπει να δημιουργούμε κίνητρα στα παιδιά, να εξασφαλίζουμε ποιοτικό χρόνο για τις φυσικές τους δραστηριότητες, ώστε να αποφεύγουμε τις βλαβερές συνήθειες του καναπέ, της τηλεόρασης, του διαδικτύου και του ανθυγιεινού φαγητού. Να παροτρύνουμε τα παιδιά μας σε ατομικά και ομαδικά αθλήματα, για υγεία και τη χαρά της συμμετοχής και όχι με την αγωνία της πρωτιάς και του πρωταθλητισμού, να τα ενθαρρύνουμε και να τα επιβραβεύουμε χωρίς να γινόμαστε επικριτικοί και παρεμβατικοί. Γι’ αυτό δεν πρέπει κανείς μας να ξεχνά ότι ο βασικός στόχος της άθλησης χρειάζεται να είναι πρωτίστως μια ευχάριστη δραστηριότητα και μια πολύτιμη εμπειρία για το παιδί.

 

Η Δ/ντρια του Σχολείου

 

Δώρα Τελλίδου – Τζηκαλάγια

DSCN1875 DSCN1886 DSCN1888 DSCN1891 DSCN1899 DSCN1904 DSCN1908 DSCN1921

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2016-17 ΑΓΙΑΣΜΟΣ

Η έναρξη του Σχολικού Έτους που γίνεται πάντα με την ευλογία του αγιασμού και την παρουσία όλων των εκπαιδευτικών του Σχολείου μας, των μαθητών, των γονέων, των συγγενών και φίλων σηματοδοτεί σήμερα μια νέα αρχή για όλους με νέους στόχους, φρέσκια διάθεση, όρεξη για δουλειά.

Σήμερα υποδεχόμαστε με αγάπη και χαρά τους μαθητές μας, υποδεχόμαστε με τρυφερότητα και ευαισθησία τους μικρούς μαθητές στην Α’ τάξη.  Καλωσορίζουμε θερμά  και τους νέους μαθητές που μετεγγράφηκαν από άλλα σχολεία.

Ευχή και προσδοκία όλων μας είναι να έχουμε, μαθητές και δάσκαλοι,  μια καλή και δημιουργική χρονιά με υγεία και δύναμη.

Απευθυνόμενη προς τους γονείς επισημαίνω κ τονίζω  ότι το σχολείο δεν είναι απλά ένα κτίριο, δεν προσφέρει μόνο γνώση,  είναι  ένας ζωντανός χώρος όπου το παιδί μαθαίνει να συναναστρέφεται με συνομήλικους και ενήλικες, να αντιμετωπίζει και να διαχειρίζεται καταστάσεις, για να επιτύχει τελικώς την εσωτερική του ισορροποία… ας αφήσουμε  λοιπόν στο παιδί αυτά τα περιθώρια.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΨΥΧΑ ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΕΜΑΤΗ ΥΓΕΙΑ, ΠΡΟΟΔΟ ΚΑΙ ΧΑΡΑ!

 

Η Δ/ΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Δώρα Τελλίδου – Τζηκαλάγια

DSCN1712 DSCN1720 DSCN1726 DSCN1728 DSCN1730 DSCN1734 DSCN1737

1ο Μαθητικό Συνέδριο Καστοριάς

Αφίσα μαθητικού συνεδρίου 2016

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η μαθητική κοινότητα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς σας προσκαλεί

στο 1ο Μαθητικό Συνέδριο που οργανώνει το Σάββατο 28 Μαΐου 2016

και ώρα 08:45π.μ-14:30μ.μ

στο ΤΕΙ Καστοριάς με θέμα:

«Μαθητές έτοιμοι για δράση και διάδραση: Τα παιδιά παρουσιάζουν, οι μεγάλοι…σιωπούν»

 

 Εκ της οργανωτικής επιτροπής

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Οι  Σχολικοί Σύμβουλοι της 1ης Περιφέρειας Ν. Καστοριάς, κ. Έλενα Ζυγούρη και κ. Αλίκη Καζταρίδου, κάλεσαν τους εκπαιδευτικούς  της Δ΄ τάξης σε επιμορφωτική συνάντηση με θέμα « Οι εννοιολογικοί χάρτες στην εκπαιδευτική διαδικασία – Θεωρία και πράξη», που έγινε την Πέμπτη 14 Απριλίου και ώρα 12:00 – 14:00 στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς.

Εισηγήτρια ήταν η κ. Βασιλική Πανάτσα, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Π.Τ.Δ.Ε Φλώρινας, την οποία συγχαίρουμε ιδιαιτέρως, καθώς ήταν μαθήτρια του Σχολείου μας αλλά και κόρη φίλης και συναδέλφου.

 

Η Δ/ντρια του Σχολείου

Δώρα Τελλίδου-Τζηκαλάγια

DSCN1270 DSCN1274 DSCN1277

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ 2.4.2016

2 april Book DSCN1239 DSCN1248 DSCN1257 DSCN1261

2ο ΔΗΜ. ΣΧ. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ…. ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης του 2ου Δημοτικού σχολείου Καστοριάς επισκέφθηκαν το Αεροδρόμιο Καστοριάς στο Άργος Ορεστικό. Οι μαθητές συνοδεύονταν από την Δ/ντρια του Σχολείου, κ. Δώρα Τελλίδου, τους εκπ/κούς κ. Χρήστο Καράτζιο και Κων/να Παναγιωτοπούλου.

Στο αεροδρόμιο μας υποδέχθηκε με χαρά ο Αερολιμενάρχης κ. Γεώργιος Δαρλαγιάννης, τον οποίο όλοι μας ευχαριστούμε θερμά. Ο κ. Δαρλαγιάννης μας ξενάγησε στους χώρους αναχώρησης και ελέγχου, αφίξεων και παραλαβής αποσκευών, στο χώρο εναέριου ελέγχου και επικοινωνιών, όπου ο υπεύθυνος εξήγησε στα παιδιά τον τρόπο εναέριας επικοινωνίας. Η Μετεωρολόγος κ. Ελένη Ζώη μας μίλησε για τον ρόλο των μετεωρολογικών οργάνων, τον βροχογράφο, το πρίσμα ή ηλιογράφο και τον μετεωρολογικό κλωβό.

Ο πιλότος κ. Παντελής Παντελίου μας έδωσε την άδεια να μπούμε στο αεροσκάφος της εταιρείας “Astra Airlines”, που πετάει στην Καστοριά και τον ευχαριστούμε θερμά, διότι οι μαθητές πραγματικά ενθουσιάστηκαν. Επίσης, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε και την απογείωση του αεροπλάνου, γεγονός που εντυπωσίασε και ενθουσίασε τους μαθητές ακόμα παραπάνω.

Η υποδοχή και η ξενάγηση στο αεροδρόμιο έγινε με μεγάλη χαρά από όλους, με πρόσχαρη διάθεση και προθυμία για παροχή σχετικών πληροφοριών στους μαθητές μας!   Σας Ευχαριστούμε όλους πολύ!!!

DSCN1208 DSCN1221 DSCN1224 DSCN12033 DSCN12155 DSCN12166 DSCN119777