Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ!

2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ

                      Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ!

             ΒΙΒΛΙΟΧΩΡΑ – Η ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ

«Αγαπώ την Άθληση-Αγαπώ την Υγεία μου»

2Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ

«Αγαπώ την Άθληση-Αγαπώ την Υγεία μου»

 

Η Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής της Γενικής Διεύθυνσης Σπουδών Πρωτοβάθμιας και

Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υ.ΠΑΙ.Θ. εναρμονίζει την 6η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2019 με την Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2019, η οποία εορτάστηκε την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019  στα σχολεία.

Επιδίωξη  των δράσεων  αυτών είναι η ενεργοποίηση των μαθητών/τριών για τη συμμετοχή τους σε οργανωμένες αθλητικές δράσεις εντός του σχολείου και  η ενημέρωσή τους  για τα ευεργετικά οφέλη της άθλησης σε συνδυασμό με την υγιεινή διατροφή, με στόχο την απόκτηση ενός υγιούς τρόπου ζωής.

Το σύνθημα φέτος ήταν  «Αγαπώ την Άθληση-Αγαπώ την Υγεία μου». Η εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής του Σχολείου μας κ. Πολυξένη Καραμάνου οργάνωσε αερόβιες κινητικές δραστηριότητες για κάθε τάξη του σχολείου, ενώ οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης δημιούργησαν αφίσες με το σύνθημα της 6ης Πανελλήνιας Ημέρας Αθλητισμού.  Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν με χαρά και ενθουσιασμό σε όλες τις αθλητικές δράσεις!

 

Η Δ/ντρια του Σχολείου

Δρ. Δώρα Τελλίδου- Τζηκαλάγια

ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Ευχόμαστε στους μαθητές μας και στους γονείς 
ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ !
 
Το Διδακτικό Προσωπικό & 
 
Η Διευθύντρια του Σχολείου

ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ

2ο  ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ

ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ

Η έκδοση του ηλεκτρονικού μας βιβλίου βασίστηκε στην δράση «ο μικρός ξεναγός» που υλοποιήθηκε από τους μαθητές της Δ’ τάξης του σχολείου μας, με υπεύθυνο τον δάσκαλο κ. Θανάση Κανδύλα. Στο project συνεργάστηκαν οι εκπαιδευτικοί του 7ου Δημ. Σχ. Καστοριάς και του 3ου Δημ. Σχ. Άργους, κ. Βερβέρης Γιώργος, Τσαρσιώτου Αγγελική και Σαβαρίκα Δήμητρα.

Τα παιδιά του Σχολείου μας επισκέφθηκαν τους μεταβυζαντινούς ναούς γύρω από το σχολείο και ξεναγήθηκαν σε αυτούς από τον ιερέα της ενορίας μας πατέρα Χρήστο, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά. Επέλεξαν τον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων για την παρουσίασή του σε ηλεκτρονικό βιβλίο.

Οι μαθητές χωρίστηκαν σε επτά ομάδες, όσοι ήταν και οι χώροι προς ξενάγηση (Πρόναος, Ιερό, Κλίτη). Έγραψαν τα κείμενα, ετοίμασαν την εικονογράφηση  και καταχώρησαν το υλικό στο ηλεκτρονικό βιβλίο με τη βοήθεια και την καθοδήγηση του δασκάλου τους.

Το βιβλίο αποτελείται από 40 ηλεκτρονικές σελίδες και μπορείτε να  το δείτε στο ακόλουθο σύνδεσμο: https://en.calameo.com/read/004144867cbc4c3574348

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια για την αξιέπαινη δουλειά  μαθητών και δασκάλου!!

Η Διευθύντρια του Σχολείου

Δώρα Τελλίδου – Τζηκαλάγια

 

«ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ».

Η Ε’ τάξη του σχολείου μας συμμετείχε στο πρόγραμμα του Κ.Π.Ε.

«ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ».

Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της πλατείας Ντολτσού. Οι μαθητές γνώρισαν από κοντά  τα αρχοντικά του 17ου και 18ου αιώνα, τα νεοκλασικά του 20ου αι. και βυζαντινές εκκλησίες του 9ου – 12ου αι. Στόχος του προγράμματος ήταν να πάρουν οι μαθητές μια ιδέα για το πώς όλα αυτά αναδεικνύουν τα τοπικά στοιχεία της αρχιτεκτονικής των παρελθόντων εποχών, με την εντυπωσιακή τοιχοδομία, ζωγραφική, την επιβλητικότητα και μεγαλοπρέπεια των κατασκευών στο κέντρο της Καστοριάς.

ΕΥΧΕΣ

2Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ

2Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ

Μετά από πρόσκληση – αίτημα του Σχολείου προς  τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) και απορριμμάτων, πραγματοποιήθηκε  μια ενημέρωση και ποικίλες σχολικές δράσεις για την ανακύκλωση από την περιβαλλοντολόγο κ. Καραπάτσιου Ευγενία.

Σκοπός του προγράμματος της ΔΙΑΔΥΜΑ είναι να ενημερωθούν οι μαθητές για θέματα διαχείρισης απορριμμάτων, να ευαισθητοποιηθούν για τα προβλήματα που συνδέονται µε αυτά και να μάθουν μέσω των δράσεων και των επισκέψεων των ειδικών επιστημόνων, πως συμμετέχουμε σωστά στην ανακύκλωση των απορριμμάτων. Οι μαθητές του σχολείου μας με πολύ προσοχή και πραγματικό ενδιαφέρον άκουσαν την επιστήμονα και συμμετείχαν στις δραστηριότητες του προγράμματος με όρεξη και ενθουσιασμό.

Ευχαριστούμε όλοι μας, μαθητές και Σ.Δ., θερμά την κ. Καραπάτσιου!

Η Δ/ντρια του Σχολείου

Δώρα Τελλίδου – Τζηκαλάγια

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ Κ.Π.Ε. ΓΡΕΒΕΝΩΝ

2Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ Κ.Π.Ε. ΓΡΕΒΕΝΩΝ

ΔΕΥΤΕΡΑ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

Συμμετοχή του Σχολείου μας στο πρόγραμμα: «Οικοτουρισμός – εναλλακτικές μορφές τουρισμού» στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Γρεβενών.

Μας υποδέχθηκαν με χαρά η κ. Ειρήνη Ντόνα, αναπληρώτρια υπεύθυνη του Κ.Π.Ε. και ο κ. Δημήτρης Γάγαλης, μέλος της παιδαγωγικής ομάδας. Οι μαθητές παρακολούθησαν αρχικά μια παρουσίαση  με  τα αξιοθέατα το τόπου, τη χλωρίδα και την πανίδα,  τις τουριστικές δραστηριότητες που αφορούν στον οικοτουρισμό, ενώ συζήτησαν τη σχέση με τον πολιτισμό και τον χαρακτήρα του τόπου σε αντίθεση  με τον μαζικό τουρισμό. Ακολούθησε βιωματική περιήγηση στο γεφύρι του Ζιάκα, στο Σπήλαιο με το παλιό Σχολείο και στο καθολικό της  Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Σημαντική εμπειρία για τα παιδιά, που είχαν την ευκαιρία να ακούσουν και να μάθουν, αλλά και να γνωρίσουν μέρη από τον γειτονικό μας Νομό.

Ευχαριστούμε θερμά τους συναδέλφους που μας υποδέχθηκαν και μας ξενάγησαν!

Οι μαθητές του Σχολείου μας,

οι συνοδοί εκπαιδευτικοί, Κανδύλας Θανάσης, Κομπάνη Ελένη, Ριζοπούλου Βασιλική και Τζουτζίδου Σοφία,

Η  Διευθύντρια του Σχολείου

Δώρα Τελλίδου – Τζηκαλάγια

21 ΜΑΡΤΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ

2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ

21 ΜΑΡΤΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ

Την ημέρα αυτή επιλέξαμε για να τιμήσουμε τον Οδυσσέα Ελύτη που έφυγε από την ζωή στις 18 Μαρτίου 1996. Τον ποιητή του Αιγαίου, της Θάλασσας, της χαράς, του Παιχνιδιού, του Ονείρου.  Μετά τον Β’ Παγκόσμιο και τον Εμφύλιο ο ποιητής έγραψε για την φρίκη του πολέμου, τον θάνατο, την αδικία. Στο «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ» με τη δύναμη του λόγου του καταγράφει την ιστορική πορεία της χώρας μας και την πάλη του κακού με την χαμένη ισορροπία.

Οι μαθητές της Δ’ και της Ε’ παρουσίασαν το βιογραφικό του, τραγούδησαν και απήγγειλαν ποιήματα!

2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ

Παρακολουθήσαμε την θεατρική παράσταση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης «Το Φάντασμα του Κάντερβιλ» και στην επιστροφή κάναμε μια στάση για προσκύνημα στην Ιερά  Μονή Παναγίας Μικροκάστρου.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ ΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΟΝΑΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΕΣΤΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥΣ! ΜΙΛΗΣΑΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑΣ, ΚΕΡΑΣΑΝ ΛΟΥΚΟΥΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΙΡΑΣΑΝ ΕΙΚΟΝΙΤΣΕΣ! ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΑΡΕΛΕΙΨΑΝ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΟΥΝ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΟΝΑΧΕΣ!
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ
ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΟΛΩΝ,
Η Δ/ΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
ΔΩΡΑ ΤΕΛΛΙΔΟΥ – ΤΖΗΚΑΛΑΓΙΑ