2Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016 ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς οργάνωσε το Χριστουγεννιάτικο Πάρτι, στην ταβέρνα «Γεύση και Μελωδία», για τους μαθητές του Σχολείου μας. Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν σχεδόν όλοι οι γονείς του Σχολείου. Ο Σύλλογος είχε οργανώσει για την περίσταση ψυχαγωγία με κλόουν και βαφή προσώπου. Τα παιδιά τραγούδησαν χριστουγεννιάτικα τραγούδια με τη συνοδεία της μουσικού του Σχολείου μας, έπαιξαν και χόρεψαν.

Η Διευθύντρια του Σχολείου και το Διδακτικό Προσωπικό ευχαριστούμε θερμά το απερχόμενο Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων για τη συνεργασία και για όσα μας πρόσφεραν τα τελευταία δύο χρόνια! Συγχαίρουμε το Νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων, την Πρόεδρο και όλα τα Μέλη και τους ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο τους.

Σας ευχόμαστε ολόψυχα να περάσετε τις γιορτινές μέρες όμορφα, οικογενειακά με αγάπη και θετική διάθεση!

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ    &    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ !!!

Η Δ/ντρια του Σχολείου

Δώρα Τελλίδου – Τζηκαλάγια  DSCN2135 DSCN2139 DSCN2141 DSCN2143

Η ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

Τους μικρούς μας μαθητές επισκέφτηκαν η οδοντίατρος του ΠΕΔΥ Καστοριάς κ. Βελισσαρίδου Νίνα και η βοηθός της κ. Μάνθου Ελένη. για να εξετάσουν την κατάσταση των δοντιών. Η οδοντίατρος ξεκίνησε πρώτα με προβολή παρουσίασης, εξήγησε  στα παιδιά  για την πρόληψη και την σωστή φροντίδα των δοντιών και στο τέλος εξέτασε κάθε παιδί χωριστά, για να διαπιστώσει την κατάσταση των δοντιών τους.

Ευχαριστούμε θερμά  την κ. Βελισσαρίδου Νίνα και την κ. Μάνθου Ελένη για την τόσο χρήσιμη και ωφέλιμη αυτή παρουσίαση στους μαθητές του  Σχολείου μας!

Η Δ/ντρια του Σχολείου

DSCN2034 DSCN2035 DSCN2036 DSCN2038 DSCN2039 DSCN2040

ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ – 17Η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Την φετινή γιορτή ανέλαβε η Ε’ Τάξη του Σχολείου μας με τον δάσκαλο κ Αθανάσιο Κανδύλα. Οι μαθητές παρουσίασαν ένα χρονικό των γεγονότων από την διαμαρτυρία των φοιτητών της Νομικής – Φεβρουάριος  ’73 έως Νοέμβριος ’73. Η παρουσίαση βασίστηκε σε αρχειακό φωτογραφικό υλικό και σε ηχητικά ντοκουμέντα και συνοδεύτηκε από την εξιστόρηση των γεγονότων από τους μαθητές. Επίσης, οι μαθητές επένδυσαν μουσικά την εκδήλωση με τραγούδια που ακούγονταν στο Πολυτεχνείο, τραγουδώντας τα όπως τότε τα τραγουδούσαν οι φοιτητές: «Εδώ το φώς», «Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί», «Το σφαγείο», «Πότε θα κάμει ξαστεριά», «Ο λεβέντης», «Λίγο ακόμα θα σημάνουν οι καμπάνες», «Όταν σφίγγουν το χέρι», «Η Ρωμιοσύνη», «Ο δρόμος», «Εθνικός Ύμνος».

IMG_20161117_101012 IMG_20161117_101026 IMG_20161117_101548 IMG_20161117_105152

3η Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα ΑΜΕΑ

Στα πλαίσια του ετήσιου εορτασμού για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία , πραγματοποιήθηκε στο 2ο Δημοτικό Σχολείο μια μικρή εκδήλωση., την οποία ανέλαβε η εκπαιδευτικός του τμήματος ένταξης, Πετρίδου Ελένη. Μαζεύτηκε λοιπόν όλο το σχολείο στο χώρο των εκδηλώσεων, αναγνώσθηκε από τον δάσκαλο Κανδύλα Θανάση το μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και ξεκίνησε μια συζήτηση με παιγνιώδη τρόπο, γενικά για την αναπηρία και τις κατηγορίες που περιλαμβάνονται σε αυτήν. Στην συνέχεια παρουσιάστηκε μια μικρού μήκους ελληνική  ταινία με σχετικό θέμα (The Pet Shop) και μια παρουσίαση με όλες τις κατηγορίες των ειδικών αναγκών. Η παρουσίαση περιελάμβανε άτομα με αναπηρίες που έχουν καταφέρει αξιοσημείωτα πράγματα σε διάφορους τομείς, αθλητισμό, επιστήμες ,τέχνες. Στόχος ήταν να κατανοήσουν οι μαθητές ότι υπάρχουν άνθρωποι , οι οποίοι αν και δεν είναι σωματικά ή πνευματικά υγιείς, μπορούν να καταφέρουν σπουδαία πράγματα και δεν χρειάζονται τη λύπησή μας, αλλά τη συμπαράστασή μας. Στο τέλος, ακολούθησε συζήτηση.DSCN2088 DSCN2092

Καλλιτεχνική εκδήλωση

2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Καλλιτεχνική εκδήλωση

Προσκαλέσαμε στο Σχολείο μας τον Καστοριανό κ. Αλέξανδρο Καλύβα, ο οποίος ασχολείται ερασιτεχνικά με την ζωγραφική, την ποίηση και το τραγούδι.

Οι μαθητές μας είδαν το βίντεο που είχε ετοιμάσει ο καλλιτέχνης με την Καστοριά και απόλαυσαν εικόνες με τους πίνακες που έχει φιλοτεχνήσει επενδυμένες με την μουσική και τα τραγούδια του, όλα για την όμορφη Καστοριά μας.

Μας μίλησε για την τέχνη της ζωγραφικής και την χαρά της καλλιτεχνικής δημιουργίας και μας χάρισε ένα χριστουγεννιάτικο ποίημα του:

Είμαστε τόσο τυχεροί

Πως όλοι γνωρίζουμε στη γη

Πως ο Χριστός γεννήθηκε και ζη

 

Όλοι ας ξεκινήσουμε στην Βηθλεέμ ας πάμε

Το θείο βρέφος μας καλεί

Έστω και νοερά ας πάμε

 

Άστρο λαμπρό μας οδηγεί

Βρίσκεται στην ψυχή μας

Λίγο ας το προσέξουμε κι όλη η γη δική μας

 

Περπάτησε πάνω στη γη

Τον δρόμο να μας δείξει

Να δώσει γέλιο και χαρά

Τον πόνο μας να πνίξει

           

Το Σχολείο μας εκτιμά και δέχεται με πολύ χαρά και διάθεση όλους τους Καστοριανούς καλλιτέχνες που με τη δουλειά τους αναδεικνύουν τον τόπο μας και με τον τρόπο τους μεταδίδουν μηνύματα δημιουργικότητας στη ζωή μας.  Ευχαριστούμε  θερμά τον κ. Αλ. Καλύβα για την προθυμία του και την διάθεση να μας μιλήσει για το έργο του.

 

Η Δ/ντρια του Σχολείου

Δώρα Τελλίδου – Τζηκαλάγια

DSCN2043 DSCN2051 DSCN2052 DSCN2056 DSCN2063

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου οι μαθητές της Γ’ και Δ’ τάξης δημοτικού επισκέφθηκαν τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καστοριάς. Εκεί οι μαθητές μπήκαν σε κύκλο και έκαναν παντομίμα προκειμένου να ανακαλύψουν οι συμμαθητές τους ποιες δραστηριότητες τους αρέσουν περισσότερο. Έπειτα η ψυχολόγος Αναστασία Νανά και η κοινωνική λειτουργός Κωστοπούλου Ελένη ανέγνωσαν στους μαθητές το παραμύθι «Η νεράιδα με την παράξενη φωνή» με μηνύματα για την αποδοχή της διαφορετικότητας. Ακολούθησε θεατρικό παιχνίδι, όπου οι μαθητές έκανα πράξη τα λόγια και τα μηνύματα του παραμυθιού.

DSCN1999 DSCN2001

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ & ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

Τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016 επισκεφθήκαμε την έκθεση ζωγραφικής-ξυλογλυπτικής των Κωνσταντίνου Ρήμου και Αργύριου Μπατσέλα, στο Αρχοντικό Βέργουλα.

Οι μαθητές περιηγήθηκαν στους χώρους της έκθεσης, θαύμασαν τα έργα τέχνης και  συμμετείχαν σε δραστηριότητες, όπως τους προέτρεψε ο ζωγράφος, που περιλάμβαναν τον εντοπισμό και ερμηνεία έργων τέχνης. Ακόμα, ο ζωγράφος εξήγησε στους μαθητές ποια είναι τα βασικά, συμπληρωματικά και βοηθητικά χρώματα και τους υποσχέθηκε πως, αν θέλουν μπορεί να τους επισκεφθεί και στο σχολείο για να δημιουργήσουν από κοινού έργα τέχνης.

DSCN2006 DSCN2009 DSCN2010 DSCN2012 DSCN2013

ΕΠΕΤΕΙΟΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

Το ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ

ΤΙ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 1940 – ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Ο Β’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

ΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ – ΤΟ ΡΟΥΠΕΛ

Η ΚΑΤΟΧΗ – Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

ΤΟ ΕΠΟΣ

Ο Χίτλερ έχει στείλει ήδη από το 1935 μηνύματα για τις επεκτατικές βλέψεις του προχωρώντας σε απροκάλυπτο απανεξοπλισμό παραβιάζοντας τη Συνθήκη των Βερσαλλιών,  «Ο γερμανικός στρατός πρέπει σε τέσσερα χρόνια να είναι κατάλληλος για επιχειρήσεις. Η γερμανική οικονομία πρέπει σε τέσσερα χρόνια να είναι έτοιμη για πόλεμο», έγραφε ο Χίτλερ τον Αύγουστο του 1936 σε μία έκθεση για τους στόχους του τετραετούς Σχεδίου του.
Τα ξημερώματα της 1ης Σεπτεμβρίου του 1939 η ναζιστική Γερμανία εισβάλλει στην Πολωνία. Είναι η επίθεση που θα σημάνει την έναρξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου… Οι δυνάμεις της ναζιστικής Γερμανίας  κατέλαβαν τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Πως ξεκινάει ο πόλεμος για την Ελλάδα:Ο σύμμαχος του Χίτλερ Μουσολίνι, ηγέτης της φασιστικής Ιταλίας, θέλει να ενισχύσει την παρουσία του στα Βαλκάνια και μετά την κατάληψη της Αλβανίας αποφασίζει να επιτεθεί στην Ελλάδα.

28 Οκτωβρίου 1940. Τρεις το πρωί.

Ο πρεσβευτής της Ιταλίας παραδίδει τελεσίγραφο στον Έλληνα πρωθυπουργό με το οποίο η ιταλική κυβέρνηση ζητά να επιτραπεί στον ιταλικό στρατό να μπει στην Ελλάδα. Η απάντηση έπρεπε να δοθεί μέχρι τις 6 το πρωί. Το τελεσίγραφο απορρίπτεται και περνούν στην ιστορία οι ηρωικές απαντήσεις :

Του Ιωάννη Μεταξά

Ολον το Εθνος ας εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε δια την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά σας και τας ιεράς παραδόσεις μας. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.

Του Γεωργίου Β”

Με πίστη εις τον Θεόν και εις τα πεπρωμένα της φυλής, το Εθνος σύσσωμον και πειθαρχούν ως εις άνθρωπος θα αγωνισθή υπέρ βωμών και εστιών μέχρι τελικής νίκης.

 Της ηγεσίας της 8ης Μεραρχίας:

« Ο αγών θα διεξαχθεί μετά πείσματος κι επιμονής ακαταβλήτου. Άμυνα κρατερά επί των θέσεών μας μέχρις εσχάτων. Ουδεμία ιδέα εις ουδένα να υπάρχει περί υποχωρήσεως ».

Ακούγεται το α’ πολεμικό ανακοινωθέν και κηρύσσεται γενική επιστράτευση.

 

Η Ελλάδα βρίσκεται πια σε πόλεμο! Ακούγονται οι σειρήνες και μια ιαχή « ΟΧΙ» ΑΠΌ ΤΟΝ ΛΑΌ αλλά και από την ηγεσία.

Η αναχαίτιση των Ιταλών στις οροσειρές της Πίνδου από τους φαντάρους μας ήταν δύσκολη μέσα σε φοβερές κακουχίες, άσχημες καιρικές συνθήκες και φτωχός εξοπλισμός. Η κατάληψη της Κορυτσάς, την 26η μέρα του πολέμου ήταν η αρχή μιας θριαμβευτικής πορείας. κάθε δυο τρεις μέρες και ένα ηρωικό κατόρθωμα με τις πόλεις να πέφτουν η μια μετά την άλλη.

Στο τέλος του χρόνου οι Ιταλοί έχουν απωθηθεί 60 χιλιόμετρα πέρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Η νίκη της Ελλάδας αφήνει κατάπληκτο τον κόσμο. Το γεγονός ότι μια μικρή χώρα κατάφερε ένα τέτοιο πλήγμα στις δυνάμεις του Άξονα, δηλαδή των συνεταίρων Χίτλερ- Μουσολίνι

ενθαρρύνει τους άλλους λαούς της Ευρώπης.

 

Δυστυχώς όμως δεν έφτανε μόνο αυτό, η νίκη κατά των Ιταλών εισβολέων διότι, οι γερμανικές χιτλερικές δυνάμεις κάνουν την εμφάνισή τους στα μακεδονικά βουνά. Ο Χίτλερ διατάζει να του παραδώσουμε τα όπλα μας, τις σημαίες μας, τα σπίτια μας, την τιμή μας…

Ο στρατός μας, που υπερασπιζόταν το Ρούπελ κι άλλα οχυρά στα σύνορα με την Βουλγαρία, αγωνίστηκε ηρωικά, αλλά δεν άντεξε μπροστά στην πολεμική μηχανή των Γερμανών Ναζί. Άνοιξη 1941:   κατάληψη της Αθήνας από τους Γερμανούς και κατοχή

Πείνα, φόβος, εξαθλίωση!

Οι κατακτητές καταληστεύουν το λαό. Οι τιμές των τροφίμων ανεβαίνουν στα ύψη κι μαύρη αγορά βασιλεύει. Ο κόσμος πεθαίνει από την πείνα.

Όμως, ο λαός δημιούργησε αντιστασιακές οργανώσεις στις πόλεις ενώ παράλληλα άρχισε ο ανταρτοπόλεμος στα βουνά. Οι Γερμανοί αντέδρασαν. Φυλάκιζαν, βασάνιζαν, κατέστρεφαν. Έκαιγαν πόλεις και χωριά, εκτελούσαν κόσμο, για να κάνουν το λαό να γονατίσει.

«όμως  ο εφιάλτης θα τελειώσει, το τέλος  τους προσμένει…»  12 Οκτώβρη 1944 –  έφτασε η μέρα της απελευθέρωσης.

Η Ελλάδα είναι πάλι δικιά μας. Κατεβαίνει η γερμανική σημαία από την Ακρόπολη και Ανεβαίνει η γαλανόλευκη.

 

Προς όλους αυτούς που πολέμησαν κ αγωνίστηκαν για την πατρίδα μας, ας στραφούμε ευλαβικά με ιερή συγκίνηση και ας τους προσφέρουμε την ευγνωμοσύνη μας, ας γονατίσουμε νοερά στους τάφους και στα μνημεία των νεκρών ηρώων της εθνικής αντίστασης σκεφτόμενοι πως η θυσία τους δεν πήγε χαμένη και θα μας καθοδηγεί πάντα στο ιερό μας χρέος που είναι η εθνική μας υπερηφάνεια πρώτα για τα αυτονόητα που είναι η εδαφική μας ακεραιότητα, η γλώσσα μας και η θρησκεία μας και παράλληλα οι αξίες μας και τα πιστεύω μας.

Τιμή και δόξα στους αθάνατους νεκρούς μας!

Τιμή και δόξα στον αδούλωτο Ελληνικό λαό!

Ζήτω η 28Η Οκτωβρίου!

DSCN1984 DSCN1986 DSCN1989 DSCN1992

ΕΣΠΑ 2016 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Έγκριση του Οδηγού Υλοποίησης και Εφαρμογής Φυσικού Αντικειμένου και Διαχείρισης
Οικονομικού Αντικειμένου της Πράξης: «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΡΩΝ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ Ή/ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ, ΣΧΟΛΙΚΟ
ΈΤΟΣ 2016-2017», με κωδικό ΟΠΣ 5001975, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη
Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020».

Απόφαση Έγκρισης του «Οδηγού Υλοποίησης και Εφαρμογής Φυσικού Αντικειμένου και Διαχείρισης Οικονομικού Αντικειμένου» της Πράξης
«ΕΝΙΑΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» (MIS 5001947) του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση 2014-2020».

Απόφαση Έγκρισης Οδηγού Υλοποίησης και Εφαρμογής Φυσικού Αντικειμένου και Διαχείρισης Οικονομικού Αντικειμένου στο πλαίσιο του Έργου
«Πληρωμή Αναπληρωτών και Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών καθώς και του Ειδικού Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού Προσωπικού (2014ΣΕ04700000)
από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων»

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΕΣΠΑ 2016 – 2017

2813_ΠΔΕ-Οδηγός Υλοποίησης 2016-2017_6ΒΒΩ4653ΠΣ-Γ5Ε ΟΔΗΓΙΕΣ 2016-2017 ΠΔΕ_ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΑ ΟΔΗΓΟΥ 2016-2017