ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΗΣ Δ’ ΤΑΞΗΣ

«ΤΟ ΠΙΟ ΓΛΥΚΟ ΨΩΜΙ»

2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ

«ΤΟ ΠΙΟ ΓΛΥΚΟ ΨΩΜΙ»

Το σχολείο μοσχοβόλησε από τη μυρωδιά του ψωμιού! Μακάρι να μπορούσαμε να «καταγράψουμε» και την γλυκιά αυτή μυρωδιά του ψωμιού!

Είναι αλήθεια!!! τα παιδάκια μας ζύμωσαν ψωμί, το ψήσαμε και το φάγαμε ζεστό με φρέσκο τυρί!!!

Με αφορμή το μάθημα της Γλώσσας το πιο γλυκό ψωμί οι μαθητές της Γ’ τάξης με την βοήθεια της δασκάλας τους κ. Ελένης Μπαμπάκου, θέλησαν να φτιάξουν το δικό τους ψωμί. Χωρίστηκαν σε ομάδες και η κάθε ομάδα έφερε τα υλικά. Διάβασαν τις οδηγίες της συνταγής, ζύμωσαν και έψησαν τα ψωμάκια στο φούρνο του Σχολείου. Η εικόνα της χαράς και της ικανοποίησης ήταν απερίγραπτη… είπαν ότι ήταν το πιο γλυκό ψωμί που είχαν φάει και δήλωσαν με ενθουσιασμό ότι τώρα πια θα ξέρουν πώς να φτιάχνουν και τα ίδια ψωμί!

Σας δίνουμε και τη συνταγή και καλή σας επιτυχία!

Η ΣΥΝΤΑΓΗ

ΥΛΙΚΑ:

1 ½ κιλό αλεύρι

1 ½ ξερή μαγιά

½ κουταλάκι γλυκού ζάχαρη

½ κουταλάκι γλυκού αλάτι

1 κομματάκι προζύμι

Ζεστό νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μία βαθιά λεκάνη. Ζεσταίνουμε το νερό στο βραστήρα. Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό, όχι καυτό να είναι ζεστό να το αντέχει το χέρι μας. Στη συνέχεια ρίχνουμε το προζύμι και με τα χέρια μας το ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Μετά ρίχνουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι. Στη βαθιά λεκάνη με το αλεύρι κάνουμε μία λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε το μείγμα. Σιγά σιγά ρίχνουμε το νερό  και λίγο λίγο αλεύρι και το ανακατεύουμε μέχρι να κάνουμε μία στερεή ζύμη. Τη ζυμώνουμε για 15 λεπτά. Ύστερα σκεπάζουμε τη ζύμη με πετσέτες για 1 ώρα σε ζεστό μέρος.

Έπειτα λαδώνουμε πολύ καλά τις φόρμες. Σε πάγκο ρίχνουμε λίγο αλεύρι και κόβουμε τη ζύμη σε 5 ίσα μέρη. Πλάθουμε  τα ψωμιά, τα βάζουμε  στις φόρμες  και τα  ξανασκεπάζουμε για 30 λεπτά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 και 200 βαθμούς και ψήνουμε τα ψωμιά  για 30 λεπτά.  Αφού  ψηθούν  και τα βγάλουμε από τις φόρμες  τα αλείφουμε με λίγο νεράκι.

Πολλά μπράβο στα παιδιά και στη δασκάλα τους για την πρωτοβουλία και στους γονείς που μας έφεραν τα υλικά.

Η Δ/ντρια του Σχολείου

Δώρα Τελλίδου – Τζηκαλάγια

RUN GREECE 2018

2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ
Για άλλη μια χρονιά συμμετείχαμε στο Run Greece με κέφι και.. καλή φυσική κατάσταση!!!

«LET’SDOITGREECE»

2o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ

«LET’SDOITGREECE»

Συνεπείς στο ραντεβού μας για το πρόγραμμα Let’sdoitGreece αφιερώσαμε λίγο από τον διδακτικό μας χρόνο στην καθαριότητα της αυλής του Σχολείου μας αλλά και όλων των δρόμων γύρω από αυτό. Μαζέψαμε σκουπίδια και ξεχορταριάσαμε! Τις σακούλες και τα γάντια μιας χρήσης μας τα χάρισαν φέτος η “Sanitas” και τους ευχαριστούμε. Η επόμενη δράση μας θα είναι «Λουλοδοφύτευση» σε παρτέρια της γειτονιάς.

Η Δ/ντρια του Σχολείου

Δώρα Τελλίδου – Τζηκαλάγια

«Η ΖΩΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ – ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΗ».

2ο  ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ –

ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ

 

Επισκεφτήκαμε την έκθεση του συμπατριώτη μας κ. Φίλιππα Σαμανόπουλου στο αρχοντικό ΒΕΡΓΟΥΛΑ.

Η έκθεση είχε τίτλο «Η ΖΩΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ – ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΗ». Όπως εξήγησε στους μαθητές μας ο καλλιτέχνης  οι κατασκευές της έκθεσης είναι από καρφιά και μικροαντικείμενα ερειπωμένων αρχοντικών της πόλης μας.

Η εντυπωσιακή αυτή έκθεση  είναι η δημιουργική τέχνη μέσα από την φαντασία που ενσαρκώνεται από την ιδέα  του καλλιτέχνη να αξιοποιήσει τα παλιά υλικά, να τα δώσει ζωή και να μας πουν τη δική τους ιστορία!

Τον ευχαριστούμε όλοι θερμά για την εμπειρία και για την ξενάγηση στον χώρο της έκθεσής του.

Η Δ/ντρια του Σχολείου

Δώρα Τελλίδου – Τζηκαλάγια

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤ’ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ (COMIC)

http://en.calameo.com/read/00414486744c7097ea08b

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤ’ ΤΑΞΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

«Παρουσίαση ιστοσελίδας»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΑΜΗΛΙΑΣ

Σήμερα θα σας παρουσιάσω την ιστοσελίδα η γωνιά του παιδιού. Η διεύθυνση της ιστοσελίδας είναι europa.eu/kids-corner/index_el.htm. Ο σκοπός της ιστοσελίδας αυτής είναι τα παιδιά να μορφωθούν μέσα από το παιχνίδια ανάλογα με την ηλικία τους.

Πάνω δεξιά στην οθόνη υπάρχει ένα μικρό κουτάκι όπου μπορείς να επιλέξεις την γλώσσα που θέλεις. Στα περιεχόμενα κάποιες πληροφορίες για την Ε.Ε. και διάφορα παιχνίδια όπως: ο <<Πράσινος>> Shaun, Παιχνίδια Μνήμης, Euro run, Lingua Go, Η μηχανή του χρόνου και το πάμε να εξερευνήσουμε την Ευρώπη.

Πάνω δεξιά στην ιστοσελίδα υπάρχει ένας σύνδεσμος <<Επικοινωνία>> εκεί μπορείτε να βρείτε: το τηλέφωνο, να τους γράψετε κάτι, να βρείτε κάποιο σημείο επικοινωνίας την χώρα σας και άλλα. Για να μάθετε ακόμα περισσότερα για αυτήν την ιστοσελίδα μπείτε και εξερευνήστε την.

Παρουσίαση Ιστοσελίδας

ΚΟΡΕΝΤΣΙΔΟΥ ΘΕΟΔΟΣΙΑ

 

 

Η ιστοσελίδα που θα σας παρουσιάσω, είναι ο Επίσημος Ιστότοπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.).Ανοίγοντας την ιστοσελίδα θα δείτε μία καρτέλα που λέγεται «Βασικές πληροφορίες της Ε.Ε.. Πατώντας αυτήν την καρτέλα θα δείτε τι είναι η Ε.Ε.. Η Ε.Ε. έχει θεσμικά όργανα και οργανισμούς, χώρες, σύμβολα, ιστορία, γεγονότα και αριθμητικά στοιχεία. Η διεύθυνση αυτής της ιστοσελίδας είναι https://europa.eu/european-union/index_el.

Μπαίνοντας στην αρχική ιστοσελίδα θα δείτε πολλές καρτέλες κάτω από την σημαία της Ε.Ε.. Πάνω από την καρτέλα που γράφει «έγγραφα» θα δείτε ένα άσπρο πλαίσιο αναζήτησης, όπου εκεί μπορείτε να βρείτε ότι θέλετε για την Ε.Ε.. Πάνω από το πλαίσιο αναζήτησης μπορείτε, πατώντας ένα βελάκι μπορείτε να μεταφράσετε την ιστοσελίδα, σε όποια από τις γλώσσες που υπάρχουν εκεί.

Ακριβώς δίπλα από τις βασικές πληροφορίες για την Ε.Ε. υπάρχει μία άλλη καρτέλα που λέγεται η Ε.Ε. ανά θέμα. Σε αυτήν την ιστοσελίδα θα βρείτε με ποιους τρόπους αναπτύσσει δραστηριότητες σε ποικίλους τομείς της πολιτικής Ε.Ε., από τα ανθρώπινα δικαιώματα μέχρι το εμπόριο και τις μεταφορές.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την υπηρεσία Europe Direct αν τηλεφωνήσετε στον αριθμό 0080067891011. Επίσης μπορείτε να δείτε όλο το δίκαιο της Ε.Ε. για οποιαδήποτε θέμα. Ακόμα μπορείτε να βρείτε τις συνθήκες που αποτελούν την νομική βάση για όλες τις μορφές δράσεις που αναπτύσσει η Ε.Ε.. Ό,τι άλλο θέλετε να μάθετε για την Ε.Ε. ψάξτε στο πλαίσιο της αναζήτησης.

Η ιστοσελίδα που θα σας παρουσιάσω είναι η «entwining»

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΙΜΙΤΖΗ

 

To entwining είναι μια Ευρωπαϊκή δράση μέσω της οποίας σχολεία από διαφορετικές Ευρωπαϊκές χώρες, κάνοντας χρήση εργαλείων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε) συνεργάζονται ώστε να αποκομίσουν παιδαγωγικά κοινωνικά και πολιτισμικά οφείλη. Η δράση entwining δίνει στα σχολεία την ευκαιρία να μάθουν μαζί, να μοιραστούν τις απόψεις τους και να δημιουργήσουν καινούργιες φιλίες.

Η δράση ξεκίνησε επίσημα τον Ιανουάριο του 2005 ως δράση του προγράμματος eLearning της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το entwining εφαρμόζεται σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ηνωμένων Βασίλειο κ.τ.λ.

Άμα θέλεις να εποινωνίσεις με το  entwining και έχεις δυσκολία για το πως θα εγγραφτείς στο entwining, πρέπει να συμπληρώσετε μια φόρμα που έχει στην σελίδα, η οποία θα στείλει μήνυμα στην εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης. Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει σωστά την ηλεκτρονική σας διεύθυνση έτσι να μπορέσουν οι εκπρόσωποι να επικοινωνήσουν μαζί σου. Πρέπει να γράψετε το όνομά σας, το επίθετο σας, ηλεκτρονική διεύθυνση, χώρα και να γράψετε ένα μήνυμα άμα θέλεις.

2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ & ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

«Εποικισμός του Άρη».

Το 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ συμμετείχε με δύο ομάδες μαθητών στον 4ο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με θέμα «Εποικισμός του Άρη». Η πρώτη ομάδα ROBOKAST 1 συμμετείχε με το project  «Διαστημικό Γεωτρύπανο» και η δεύτερη ομάδα ROBOKAST 2 με το project «Κομητομεταφορές».

Και οι δύο ρομποτικές μας ομάδες διακρίθηκαν με  τιμητικά βραβεία.

ROBOKAST 1 : ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ

ROBOKAST 2 : ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ VIDEO   (ANIMATION SCRATCH)

Πολλά πολλά συγχαρητήρια στους μαθητές μας που συμμετέχουν και διακρίνονται και στον καθηγητή της πληροφορικής κ. Καλτσό Παύλο που ενεργοποιεί και κατευθύνει τους μαθητές μας στην δημιουργικότητα με τις Νέες Τεχνολογίες.

Η Δ/ΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Δώρα Τελλίδου –  Τζηκαλάγια

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ»

Την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2018 οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης με συνοδεία του δασκάλου τους κ. Αθανάσιο Κανδύλα επισκέφθηκαν τα γραφεία της τοπικής εφημερίδας «Ορίζοντες» για να μάθουν  τη διαδικασία σύνταξης και παραγωγής μιας εφημερίδας.

Τους  μαθητές υποδέχθηκε η Διευθύντρια της εφημερίδας κ. Ματούση Αγγελική που τους μίλησε για την λειτουργία της εφημερίδας και του τυπογραφείου. Η δημοσιογράφος της εφημερίδας κ. Χρύσα Κοσμίδου τους μίλησε για την ιστορία της εφημερίδας, για το νόημα των ειδήσεων και για το επάγγελμα του δημοσιογράφου. Ο υπεύθυνος του δημιουργικού σχεδιαστικού τμήματος κ. Εμμανουήλ Τούνας τους μίλησε για το πώς παίρνει την τελική μορφή η εφημερίδα και πως επεξεργάζεται με τη βοήθεια της Τεχνολογίας.

Στο τέλος τα παιδιά δημιούργησαν τη δική τους συντακτική ομάδα, μοιράζοντας αρμοδιότητες και επιλέγοντας τη θεματολογία για το δικό τους έντυπο!

Ευχαριστούμε θερμά την Δ/ντρια της εφημερίδας και το προσωπικό για την υποδοχή και την ενημέρωση, για το χρόνο που μας αφιέρωσαν!

Η Δ/ντρια του Σχολείου

Δώρα Τελλίδου – Τζηκαλάγια