ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ – «ΑΣΦΑΛΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ»

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα Τρίτη 18-10-2014 τηλεδιασκέψεις, σε επιλεγμένα  Δημοτικά Σχολεία της Χώρας, από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με θέμα την Ασφαλή Πλοήγηση στο Διαδίκτυο.

Η τηλεδιάσκεψη ξεκίνησε στις 12.30 και διήρκησε περίπου μια ώρα. Τα παιδιά παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον τα όσα είπαν οι υπεύθυνες της παρουσίασης, μέσω του υπολογιστή και άκουσαν τις ερωτήσεις που υπέβαλαν μαθητές άλλων σχολείων με μεγάλη προσοχή.

P1000820 P1000824

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ – 17 Νοεμβρίου 1973

Γιορτάστηκε σήμερα 17 Νοεμβρίου, η επέτειος της εξέγερσης του 1973. Τη γιορτή ανέλαβε η Ε’ τάξη του Σχολείου και η δασκάλα Κων/να Λιόλιου. Η γιορτή περιείχε πολλά  τραγούδια, συνθήματα, ηχητικά ντοκουμέντα, βιντεοπροβολή με στιγμιότυπα από τον αγώνα και ένα θεατρικό, όπου οι μαθητές μας μετέφεραν μέσα από τις απορίες τους την έννοια και το μήνυμα της γιορτής

Το μήνυμα της σημερινής ημέρας είναι να μη ξεχάσουμε τι έγινε τότε σαν σήμερα, τη  χρονιά του ξεσηκωμού και της απόταξης της εφτάχρονης στρατιωτικής δικτατορίας που αγκάλιασε σκοτεινά την πατρίδα μας από το 1967. Η χούντα είχε κουρελιάσει κάθε ιδέα κράτους, κάθε ιδέα δικαιοσύνης, κάθε ιδέα αξιοπρέπειας των πολιτών και ιδιαίτερα των φοιτητών, γιατί ήξερε πώς τα φοιτητικά νιάτα ήταν ο μεγάλος εχθρός της.

P1000799 P1000813 P1000817 P1000818

11η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1912 Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Αφιερώνουμε ένα ποίημα του Αργυρίου Παπαδίσκου:

«Έβρεχε. Στα ψηλώματα είχανε πέσει

χιόνια

Ο πόλεμος εμαίνετο, βροντούσαν τα

κανόνια

Οι Τούρκοι με βανδαλισμούς εκαίγανε

χωριά

και τρόμος εβασίλευε μέσα στην

Καστοριά

ομάδες Τούρκων γύρισαν στους

δρόμους οπλισμένοι

ύπουλοι και προκλητικοί, θρασείς,

αγριεμένοι,

ζητούντες να ‘βρουν αφορμή, να

κάψουν, να αρπάξουν,

τον άοπλο τον πληθυσμό, να τον

κατασπαράξουν»

 

Ομιλία για τον εορτασμό της 11ης Νοεμ. 1912 από τη δασκάλα της Β’ τάξης κ. Σοφία Τζουτζίδου & Κατάθεση στεφάνου από τους μαθητές της ΣΤ’ τάξης, Σιόπουλο Βασίλη και Φίλιο Δημήτρη.

V VIVITAR DIGITAL CAMERA P1040711 P1040751

ΕΠΕΤΕΙΟΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

 

ΕΤΟΣ 1940

Ο Β’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

ΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ – ΤΟ ΡΟΥΠΕΛ

Η ΚΑΤΟΧΗ – Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

ΤΟ ΕΠΟΣ

 

28 Οκτωβρίου 1940. Τρεις το πρωί.

Ο πρεσβευτής της Ιταλίας παραδίδει τελεσίγραφο στον Έλληνα πρωθυπουργό με το οποίο η ιταλική κυβέρνηση ζητά να επιτραπεί στον ιταλικό στρατό να μπει στην Ελλάδα. Το τελεσίγραφο απορρίπτεται. Η  αντίδραση στην εισβολή εκφράζεται με το σύνθημα: « Ο Χ Ι » και από την ηγεσία και από τον λαό.

Ι         ωάννης Μεταξάς: «Ολον το Εθνος ας εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε δια την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά σας και τας ιεράς παραδόσεις μας. Νυν υπέρ πάντων ο αγών».

Γεώργιος Β’: «Με πίστη εις τον Θεόν και εις τα πεπρωμένα της φυλής, το Εθνος σύσσωμον και πειθαρχούν ως εις άνθρωπος θα αγωνισθή υπέρ βωμών και εστιών μέχρι τελικής νίκης».

Η Ελλάδα βρίσκεται πια σε πόλεμο! Από την ημερήσια διαταγή της 8ης Μεραρχίας: « Ο αγών θα διεξαχθεί μετά πείσματος κι επιμονής ακαταβλήτου. Άμυνα κρατερά επί των θέσεών μας μέχρις εσχάτων Ουδεμία ιδέα εις ουδένα να υπάρχει περί υποχωρήσεως».

Οι πόλεις πέφτουν η μια μετά την άλλη. Ο στρατός μας κατά τις ώρες της διακοπής της μάχης τραγουδούσε μέσα στις χαράδρες και τα φαράγγια: «Κορόιδο Μουσολίνι, κανείς δε θα σου μείνει» και « Τα τανκς και τα κανόνια δεν είναι μακαρόνια».

Τα χρόνια πέρασαν. Δεν πέρασε κι η μνήμη.

Τιμούμε τους προγόνους μας, που με το ΟΧΙ μας πρόσφεραν  τη χαρά της ελεύθερης ζωής ακριβά πληρωμένης με ανθρώπινες ζωές και υψηλά ιδανικά.

Τιμούμε την 28η Οκτωβρίου όταν παλεύουμε το άδικο

όταν αγρυπνούμε, για να μην ξαναφανεί κανένας Χίτλερ ή Μουσολίνι στον κόσμο όταν νικάμε τον κακό μας εαυτό και γινόμαστε καλύτεροι, όπως ακριβώς οι ήρωες του ’40 νίκησαν την πείνα, την παγωνιά, την κούραση, το φασισμό, τη βία!

 

 

Ζήτω η 28Η Οκτωβρίου!

P1000638 P1000646

ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

Η παχυσαρκία έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως σαν μια από τις πιο επικίνδυνες και σοβαρές ασθένειες του 21ου αιώνα .

Η παιδική παχυσαρκία έχει αυξηθεί σημαντικά  τις τελευταίες δεκαετίες και θεωρείται πλέον επιδημία στις ανεπτυγμένες χώρες.

Με αφορμή  λοιπόν την παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας (24 Οκτωβρίου) πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας παρουσίαση από την γυμνάστρια  Καραμάνου  Πολυξένη με θέμα «Τα μυστικά της υγείας για μικρούς μαθητές». Η παρουσίαση είχε διαδραστικό χαρακτήρα με την ταυτόχρονη συμμετοχή των μαθητών.

Αναπτύχθηκαν τα θέματα:

Τροφικές ομάδες και ανάλυση  των  τροφικών ομάδων  (φρούτα και λαχανικά, όσπρια, γαλακτοκομικά, κρέας , ψάρια, πουλερικά, δημητριακά ,λίπη).

Περιεκτικότητα ημερήσιων γευμάτων (τι πρέπει να περιέχουν τα γεύματα της ημέρας).

Μεσογειακή Διατροφή, όπου δόθηκε έμφαση στα οφέλη της μεσογειακής διατροφής και στο τι περιέχει.

Σωματική δραστηριότητα και στη σημασία που έχει η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες.

Τα παιδιά παρακολούθησαν την εκδήλωση με πολύ ενδιαφέρον, συμμετέχοντας ενεργά καθ΄όλη τη διάρκεια της παρουσίασης, απαντώντας σε σχετικές με τα θέματα ερωτήσεις και εκφράζοντας παράλληλα τις απορίες τους ή καταθέτοντας τις απόψεις τους.

V V

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΟΚΤ. 2014

2Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Οι μαθητές της Στ’ τάξης του Σχολείου μας ετοίμασαν γιορταστική εκδήλωση προς τιμή των ηρώων Μακεδονομάχων και τη μνήμη του ένδοξου Μακεδονικού Αγώνα.

Χρησιμοποιώντας έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα παρουσίασαν κατά ομάδες  την ιστορική ανασκόπηση του Μακεδονικού Αγώνα, ενώ πρόβαλαν  σε ηλεκτρονικές διαφάνειες εικόνες ηρώων και άλλες φωτογραφίες της εποχής.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου στο γειτονικό μνημείο του Μακεδονομάχου Γρηγορίου Φαληρέα, ο οποίος κατατάχθηκε στα εθελοντικά σώματα του Αγώνα στις 22 Μαΐου 1906 με το ψευδώνυμο «καπετάν Ζάκας» και αγωνίστηκε στην περιοχή για τέσσερα χρόνια.

P1000599 P1000602 P1000618 P1000622

ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΩΝ & ΠΑΡΑΣΤΑΤΩΝ

ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΩΝ & ΠΑΡΑΣΤΑΤΩΝ

Α’ ΕΞΑΜΗΝΟ

ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΟΣ: ΖΗΚΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ                      (ΑΡΙΣΤΑ 10)

ΠΑΡΑΣΤΑΤΕΣ:

ΠΑΠΑΝΑΟΥΜ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ                                                      (ΑΡΙΣΤΑ 10)

ΜΠΑΣΙΟΣ ΡΑΦΑΗΛ  -ΣΠΥΡΙΔΩΝ                                          (ΑΡΙΣΤΑ 9,90)

ΣΑΛΛΙΣ – ΡΟΥΦΟΥ  ΛΥΔΙΑ                                                     (ΑΡΙΣΤΑ 9,90)

ΚΟΕΝ ΣΑΜΟΥΗΛ  – ΣΤΕΦΑΝ                                                 (ΑΡΙΣΤΑ 9,72)

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ                                                    (ΑΡΙΣΤΑ 9,72)

Β’ ΕΞΑΜΗΝΟ

ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΟΣ: ΓΟΥΔΗ ΠΟΛΥΞΕΝΗ                                    (ΑΡΙΣΤΑ 10)

ΠΑΡΑΣΤΑΤΕΣ:

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ                                                       (ΑΡΙΣΤΑ 10)

ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ                                                     (ΑΡΙΣΤΑ 9,90)

ΛΟΒΑΤΣΗ ΜΑΡΙΑΝΘΗ – ΙΩΑΝΝΑ                                           (ΑΡΙΣΤΑ 9,81)

ΜΑΡΑ ΕΙΡΗΝΗ                                                                             (ΑΡΙΣΤΑ 9,72)

ΤΣΙΛΙΓΚΑΡΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ                                              (ΑΡΙΣΤΑ 9,72)

 

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ (ΚΑΤΑ ΣΕΙΡΑ ΕΟΡΤΩΝ)

ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ Α’

ΣΙΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Β’

ΦΙΛΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Γ’

ΔΕΣΠΑΣ ΠΕΤΡΟΣ Δ’

ΣΙΜΙΤΣΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ Ε’

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΟΥΣ ΜΑΣ, ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΘΕΤΕΣ ΣΤΕΦΑΝΩΝ!!!

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ  ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ , ΠΟΥ ΤΙΜΟΥΝ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΟΡΤΕΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ.

ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ  & ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

P1000620

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μείωσης των Επιπτώσεων των Φυσικών Καταστροφών προσκαλέσαμε στο Σχολείο μας ομάδα πυροσβεστών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καστοριάς, για να μας ενημερώσουν και να επιδείξουν τρόπους προστασίας από την πυρκαγιά αλλά και να μιλήσουν για το έργο και τον ρόλο των πυροσβεστών.

Την Πέμπτη 16-10-2014, ήρθε στο σχολείο μας κλιμάκιο πυροσβεστών με επικεφαλής τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Λαφαζάνη Δημήτρη, τον Αρχιπυραγό κ. Κώστα Καραταγλίδη, τον Πυρονόμο κ. Φράγκο Χρήστο και τον Π.Π.Υ. κ. Παπαδόπουλο Βασίλη.

Στους μαθητές μίλησαν ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Λαφαζάνης Δημήτρης και ο Πυρονόμος κ. Φράγκος Χρήστος,  με στόχο την ενημέρωση,  την ανάπτυξη συνείδησης  και συμπεριφορών για πρόληψη και προστασία από τη φωτιά, ενώ ακολούθησε επίδειξη στολής, κράνους και μάσκας οξυγόνου κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς.

Στη συνέχεια οι μαθητές βγήκαν στην αυλή, όπου ήταν σταθμευμένο πυροσβεστικό όχημα, και ενημερώθηκαν για τον εξοπλισμό και τη λειτουργία του, δοκίμασαν όλοι τα κράνη των πυροσβεστών και παρακολούθησαν εικονική κατάσβεση πυρκαγιάς με τις μάνικες νερού.

Το κλιμάκιο πυροσβεστών μας αποχαιρέτησε βγαίνοντας από την αυλή του σχολείο ενεργοποιώντας τη σειρήνα του οχήματος, ενώ οι μαθητές χειροκροτούσαν με ενθουσιασμό.

Η εκδήλωση για την άσκηση ετοιμότητας ήταν εντυπωσιακή, οι μαθητές απόλαυσαν την ενημερωτική παρουσίαση, με ερωτήσεις και ατέλειωτες απορίες και θαύμασαν την επίδειξη στολών και οχήματος.

Ευχαριστούμε όλοι μας θερμότατα για την ανταπόκριση του Διοικητή της Πυροσβεστικής και της ομάδας που τον συνόδευε στην πρόσκλησή μας.

Η Διευθύντρια του Σχολείου

Δώρα Τελλίδου – Τζηκαλάγια

P1000551 P1000567 P1000573 P1000574 P1000575 P1000579 P1000583 P1000593 P1000594

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ – 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

«Ρατσισμός και Διαφορετικότητα, όλοι διαφορετικοί όλοι ίσοι»

Διοργανώθηκαν σήμερα στο Σχολείο μας διάφορες δράσεις με τη συνεργασία και τη συμμετοχή όλων των τάξεων για την 1η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού:

 •  Το πρώτο δίωρο ξεκίνησε με συζήτηση στις τάξεις για το μήνυμα της ημέρας, σχετικά με τη διαφορετικότητα, το ρατσισμό και την ισότητα όλων. Στη συνέχεια τα παιδιά ζωγράφισαν, έκαναν κολλάζ και αφίσες.
 • Στο δεύτερο δίωρο ακολούθησε ομιλία της Διευθύντριας για την ημέρα και ανάγνωση χαιρετισμού του Υφ. Παιδείας & Θρησκευμάτων.
 •  Οι μαθητές της Δ’ τάξης τραγούδησαν το «για τα παιδιά».
 •  Παρακολουθήσαμε ένα μικρό βίντεο, οι «Διαφορετικοί».
 •  Οι μαθήτριες της Στ τάξης, με την επίβλεψη της γυμνάστριας, μας παρουσίασαν ένα όμορφο χορευτικό με το τραγούδι «αυτός ο κόσμος δεν είναι για μας».
 • Η μέρα αυτή έκλεισε με την προβολή της ταινίας «Σχέσεις Στοργής».P1000487 P1000490 P1000492 P1000494 P1000500 P1000504 P1000508 P1000510 P1000514

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΓΛΩΣΣΩΝ

Σήμερα γιορτάστηκε στο Σχολείο μας η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών. Την εκδήλωση ετοίμασε η εκπαιδευτικός των Αγγλικών κ. Μάνθου Τζούλη.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε με ένα κείμενο που αφορούσε την ημέρα και το οποίο διαβάστηκε σε αποσπάσματα από τους μαθητές της Στ” τάξης.
Οι μαθητές της Στ” είχαν ζωγραφίσει από μια χώρα και τις παρουσίασαν λέγοντας τη φράση «σ΄αγαπώ» στις αντίσχοισες γλώσσες.
Επίσης, τραγούδησαν ένα τραγούδι στα γερμανικά και δραματοποίησαν ένα διάλογο στα γερμανικά.
Οι μαθητές της Ε” τάξης είπαν τη φράση «σ” ευχαριστώ» σε διάφορες γλώσσες και ένα διάλογο στα γαλλικά,
ενώ ταυτόχρονα κολλούσαν το καρτελάκι με τη φράση στον παγκόσμιο χάρτη στην αντίστοιχη χώρα.
Οι μαθητές της Δ” τάξης είπαν τη φράση «γειά σου» σε διάφορες γλώσσες και «φύτεψαν» το δένδρο των γλωσσών.
Αυτός ήταν ένας συμβολισμός για το ξεκίνημα της εκμάθησης ξένων γλωσσών.
Η εκδήλωση έκελισε με ένα διάλογο και ένα τραγούδι στην αγγλική γλώσσα.

DSC00568 DSC00570 DSC00572 DSC00573 DSC00574

 

 

 

 

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΜΕΡΑ ΓΛΩΣΣΩΝ

Το Συμβούλιο της Ευρώπης για να τονίσει τη  σημασία  της  μάθησης  γλωσσών  καθιέρωσε  την  Ευρωπαϊκή  Μέρα  Γλωσσών  (ΕΜΓ),  που  γιορτάζεται  κάθε  χρόνο  στις  26  Σεπτεμβρίου.  Η  ιδέα  πίσω  από  την  ΕΜΓ  είναι  να  ενθαρρύνει  τη  «πολυγλωσσία».

 

Σε όλη  την  Ευρώπη,  800  εκατομμύρια  Ευρωπαίοι που  εκπροσωπούν  στο  Συμβούλιο  της  Ευρώπης τα  47  κράτη  μέλη  ενθαρρύνονται  να  μάθουν  περισσότερες  γλώσσες,  σε  οποιαδήποτε  ηλικία,  στο  σχολείο  ή  εκτός  σχολείου.  Το  Συμβούλιο  της  Ευρώπης  έχοντας  πεισθεί  ότι  η  γλωσσική  πολυμορφία  αποτελεί  εργαλείο για  επίτευξη  μεγαλύτερης  διαπολιτισμικής  κατανόησης  και  βασικό  στοιχείο στην  πλούσια  πολιτιστική  κληρονομιά  της  ηπείρου  μας,  προωθεί  την  πολυγλωσσία σε  όλη  την  Ευρώπη.

 

Ποτέ  δεν  υπήρξαν  περισσότερες  ευκαιρίες  για  να  εργαστεί  κάποιος  ή  να  σπουδάσει  σε  μια  διαφορετική  Ευρωπαϊκή  χώρα  -  αλλά  η  έλλειψη  γλωσσικής  ικανότητας  εμποδίζει  πολλούς  ανθρώπους  να  το  εκμεταλλευτούν  αυτό.

Η  παγκοσμιοποίηση  και ο  τρόπος  απόκτησης  μιας  επιχείρησης  απαιτούν  όλο  και  περισσότερο  οι  πολίτες  να  αποκτήσουν  δεξιότητες  ξένων  γλωσσών  για  να  εργάζονται  αποτελεσματικά  μέσα  στη  ίδια  τη  χώρα  τους.  Τα  Αγγλικά  μόνο  δεν  είναι  πλέον  αρκετά.

Η  μάθηση  γλωσσών  ωφελεί  τους  νέους  και  τους  μεγαλύτερους  -  ποτέ  δεν  είσαι  πολύ  μεγάλος  για  να  μάθεις  μια  γλώσσα  και  να  απολαύσεις τις  ευκαιρίες  που  σου  προσφέρει.  Ακόμα  και  αν  γνωρίζεις  μόνο  λίγες  λέξεις  της  γλώσσας  της  χώρας  που επισκέπτεσαι  (π.χ.  για  διακοπές),  αυτό  σε  βοηθά  να  κάνεις  νέους  φίλους  και  επαφές.

Μαθαίνοντας  τις  γλώσσες  άλλων  ανθρώπων  είναι  ένας  τρόπος  να  καταλάβουμε  καλύτερα  ο  ένας  τον  άλλο  και  να  ξεπεράσουμε  τις  πολιτιστικές  διαφορές  μας.

 

Η  πολυγλωσσία  είναι  πολύ  περισσότερο  φυσιολογική  ανθρώπινη  κατάσταση  από  τη  μονογλωσσία.  Υπάρχουν  εκατομμύρια  άνθρωποι  που  νομίζουν  ότι  δεν  γνωρίζουν  καμιά  γλώσσα  εκτός  από  τη  μητρική  τους.  Όμως  πολλοί  από  αυτούς  γνωρίζουν  σε  κάποιο  βαθμό  μιαν  άλλη  γλώσσα.  Επίσης  οι  ευκαιρίες  για  να  μάθουν  σήμερα  μια  νέα  γλώσσα είναι  περισσότερες  από  ποτέ.

Τα  νέα  μέσα,  όπως  το  Διαδίκτυο,  προσφέρουν  στη  γλώσσα  νέες  ευκαιρίες  να  αναπτυχθεί.  Οι  γλώσσες  πάντοτε  βρίσκονται  σε  επαφή  η  μια  με  την  άλλη,  και  επηρεάζουν  η  μια  την  άλλη  με  πολλούς  τρόπους,  ειδικά  δανείζοντας  λέξεις  η  μια  της  άλλης.  Η  Αγγλική,  για  παράδειγμα,  έχει  δανειστεί  με  το  πέρασμα  των  αιώνων  από  πάνω  από  350  γλώσσες,  και  όλες  οι  Ευρωπαϊκές  γλώσσες  δανείζονται  επί  του  παρόντος  πολλές  λέξεις  από  την  Αγγλική.

 • Υπάρχουν  περίπου   225  αυτόχθονες  γλώσσες  στην  Ευρώπη  -  περίπου  το   3%  του  συνόλου  του  κόσμου.
 • Οι  περισσότερες  γλώσσες  του  κόσμου  ομιλούνται  στην  Ασία  και  την  Αφρική.
 • Τουλάχιστον  ο  μισός  πληθυσμός  του  κόσμου  είναι  δίγλωσσοι  ή  πολύγλωσσοι,  δηλαδή  μιλούν  δυο  ή  περισσότερες  γλώσσες.
 • Πολλές  γλώσσες  διαθέτουν 50,000  λέξεις  ή  περισσότερες,  αλλά  ο  κάθε  ομιλητής  φυσιολογικά  γνωρίζει  και  χρησιμοποιεί  μόνο  ένα  μικρό  αριθμό  από  όλο  το  λεξιλόγιο:  στην  καθημερινή  επικοινωνία  οι  άνθρωποι  χρησιμοποιούν  τις  ίδιες  λίγες  εκατοντάδες  λέξεις.
 • Η  μητρική  γλώσσα  είναι  συνήθως  η  γλώσσα  που  κάποιος  γνωρίζει  καλύτερα  και  χρησιμοποιεί  περισσότερο.  Αλλά  μπορεί  να  υπάρξουν  οι  «τέλειοι  δίγλωσσοι»  που  μιλούν  δυο  γλώσσες  εξ’  ίσου καλά
 • Η  διγλωσσία  παρέχει  πολλά  πλεονεκτήματα:  κάνει  την  εκμάθηση των  άλλων  γλωσσών  ευκολότερη,  προάγει  τον  τρόπο  σκέψης  και  καλλιεργεί  τις  επαφές  με  άλλους  ανθρώπους  και  άλλες  κουλτούρες.
 • Η διγλωσσία  και  η  πολυγλωσσία  οδηγούν επίσης  σε  οικονομικά  οφέλη:  προσφέρεται  πιο  εύκολα  εργασία  σε  όσους  μιλούν  αρκετές  γλώσσες  και  οι  πολύγλωσσες  εταιρείες  αντιμετωπίζουν περισσότερο  ανταγωνισμό  από  τις  μονογλωσσικές.
 • Οι περισσότερες Ευρωπαϊκές γλώσσες χρησιμοποιούν το Λατινικό αλφάβητο. Μερικές Σλάβικες γλώσσες χρησιμοποιούν το Κυριλλικό. Οι Έλληνες, Αρμένιοι, Γεωργιανοί και Εβραίοι έχουν το δικό  τους.
 • Οι μη Ευρωπαϊκές γλώσσες που χρησιμοποιούνται ευρέως στον Ευρωπαϊκό χώρο είναι η Αραβική, Κινεζική, Ινδική, η κάθε μια με το δικό της σύστημα γραφής.
 • Λόγω της  συρροής  μεταναστών  και προσφύγων, η Ευρώπη  έχει  γίνει  σε μεγάλο βαθμό πολύγλωσση. Στο Λονδίνο μόνο ομιλούνται κάπου 300 γλώσσες (Αραβική, Τουρκική, Κουρδική, Ινδική, κλπ.)