«Η εθνογραφική μεθοδολογία σε σχολικά προγράμματα τοπικής ιστορία»

Οι Σχολικοί Σύμβουλοι Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης N. Καστοριάς και o Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης N. Καστοριάς,  διοργάνωσαν  εκδήλωση για την παρουσίαση της έκδοσης: «Η εθνογραφική μεθοδολογία σε σχολικά προγράμματα τοπικής ιστορία»

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014 στο Μπαϊρακτάρειο Δημοτικό Ωδείο Καστοριάς από 18:30 – 20:30.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε χαιρετισμούς επισήμων, ομιλία για την εθνογραφική μεθοδολογία του κ Β. Δαλκαβούκη, Καθηγητή στο τμήμα Ιστορίας και Εθνογραφίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και παρουσίαση επιλεγμένων προγραμμάτων από Δημοτικά και Νηπιαγωγεία του Νομού:

«Από πού είσαι ποταμάκι;»

1ο Νηπιαγωγείο Μανιάκων – Παρουσίαση του προγράμματος από τη Νηπιαγωγό Δέσποινα Γούλα

 « Click στην ιστορία, στη γειτονιά του σχολείου μας»

2ο Δ.Σ Καστοριάς – Παρουσίαση από τη δασκάλα Βάσω Ριζοπούλου,

«Το λαϊκό παραμύθι πάει σχολείο» Νηπιαγωγείο και Δ.Σ Μαυροχωρίου –Παρουσίαση  από τις εκπαιδευτικούς  Αγνή Τζημάκα,  Στόλη Κατερίνα, Βόλτση Αγγελική

Ακολούθησαν  «Τραγούδια για την Καστοριά» από τη Διασχολική χορωδία από τους μαθητές της Γ΄ τάξης των 4ου, 5ου και 9ου  Δημοτικών Σχολείων Καστοριάς:

«Η απελευθέρωση της Καστοριάς» Στίχοι-Μουσική: Άρης Δάφας και μαθητές του    2ου Δ.Σ Καστοριάς (αρχές της δεκαετίας του ΄80)

«Άσπρο τριαντάφυλλο» Παραδοσιακό καστοριανό τραγούδι σε διασκευή Βασίλη Δόικου

«Η Νέτα του Φασιούλα» Παραδοσιακό καστοριανό τραγούδι

«Η Καστοριά αρχόντισσα» Στίχοι: Βασιλική Μπούζιου, δασκάλα Μουσική: κατά το «Μακεδονία ξακουστή»

Τη χορωδία συνόδευαν: Αριάδνη Κοπιδάκη, Μουσικός του 4ου Δ.Σ Καστοριάς

Αγγελική Ζερβομανωλάκη, Μουσικός του 5ου Δ.Σ Καστοριάς (πιάνο)

Δημήτρης Χασιώτης, Μουσικός του 9ου Δ.Σ Καστοριάς (διεύθυνση)

Την τιμητική τους στην εκδήλωση είχαν οι πρώην Διευθυντές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς ο κ. Αλέξανδρος Κίτσιος και ο κ. Άρης Δάφας.

P1000882 P1000884 P1000887 P1000894

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (International Day of Persons with Disabilities) καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/worldays/78#ixzz3LP0y3dyR

Οι Μαθητές της Γ’ τάξης του Σχολείου μας είχαν προγραμματίσει επίσκεψη στο Ειδικό Σχολείο Καστοριάς και την πραγματοποίησαν με την ευκαιρία της Ημέρας. Είχε προηγηθεί ενημερωτική προετοιμασία από τη δασκάλα της τάξης, Δέσποινα Κομπάνη και τη δασκάλα του Τμήματος Ένταξης, Ελένη Πετρίδου. Μιλήσαμε για τη σημασία του Ειδικού Σχολείου, τις ιδιαίτερες ανάγκες των μαθητών που φοιτούν εκεί, την έννοια της αναπηρίας και τις μορφές της, αλλά και για τη δική μας αντιμετώπιση προς τα άτομα με αναπηρία.

Τους μαθητές συνόδεψαν, η Διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς κ. Δώρα Τελλίδου-Τζηκαλάγια και μέλη του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων.

Στο Ειδικό Σχολείο μας υποδέχθηκαν με θέρμη η Δ/ντρια κ. Καμπούρη Σοφία και όλοι οι Εκπαιδευτικοί του Δημοτικού και Νηπιαγωγείου, μας ξενάγησαν στους χώρους και μας ενημέρωσαν για τον τρόπο λειτουργίας τους. Όλα μαζί τα παιδιά των δύο Σχολείων συγκεντρώθηκαν στην τραπεζαρία, συστήθηκαν, τραγούδησαν χριστουγεννιάτικα και κεράστηκαν σοκολατίνια και καραμέλες. Έτσι λοιπόν, με αφορμή τη μέρα αυτή, δώσαμε όλοι μαζί ένα γιορτινό τόνο και μια χαρούμενη  ατμόσφαιρα με γελαστά παιδιά.

Τους ευχαριστούμε θερμά!!!

P1000847 P1000853 P1000856 P1000858 P1000860 P1000870

ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ BAZAAR ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Το Σχολείο μας προσπαθεί να ανταποκρίνεται στις εκδηλώσεις Φιλανθρωπικών  Συλλόγων της Πόλης μας!

P1000872

ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΙ….ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Οι μαθητές της Α” τάξης ξεκίνησαν να μαζεύουν πλαστικά καπάκια!

Δημιούργησαν μάλιστα και σημείο  ανακύκλωσης όπου έβαλαν κάδους συλλογής.

Στόχος μας είναι φυσικά η ευαισθητοποίηση των μαθητών στην ανακύκλωση.

Στην προκειμένη περίπτωση βοηθάει πολύ το κίνητρο, ότι δηλαδή υπάρχει η απολαβή έστω ενός μικρού οφέλους

που θα χρησιμοποιηθεί για κάποιο φιλανθρωπικό σκοπό.
P1000825

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ Κ.Π.Ε. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Οι μαθητές της Δ’ τάξης συμμετείχαν στο Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του Κ.Π.Ε. «Μικρή Γλυκιά Ζωή ….στη Λίμνη μας». Παρακολούθησαν το πρόγραμμα με πραγματικό ενδιαφέρον και ενθουσιασμό. Μέσα από τις δραστηριότητες με προσωπική διερεύνηση, παρατήρηση και επεξεργασία δεδομένων, γνώρισαν τον μικρόκοσμο της λίμνης μας με βιωματικό και δημιουργικό  τρόπο.

Ευχαριστούμε θερμά την παιδαγωγική ομάδα  του Κ.Π.Ε. για την ζεστή υποδοχή τους και την άψογη διοργάνωση όλων αυτών των δραστηριοτήτων.

DSCN1457 DSCN1462 DSCN1463 DSCN1464

1η θέση και χρυσό μετάλλιο για τις μαθήτριες του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς

Ζαφειρακοπούλου Κυριακή, Δ’ τάξη

Πούλιου Έλλη, Ε’ τάξη

Χαλιβίδου Μαρίνα – Ιφιγένεια, Ε’ τάξη

Τα κορίτσια έλαβαν μέρος στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Πολεμικών Τεχνών που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 23/11/2014 στο αθλητικό κέντρο Λαγυνών του Δήμου Λαγκαδά, με τον Α.Μ.Π.Γ.Ο. Μακεδονικό.

P1000844

«ΜΙΚΡΗ ΓΛΥΚΙΑ ΖΩΗ….ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΜΑΣ»

Οι μαθητές της Δ” Τάξης υλοποιούν περιβαλλοντικό πρόγραμμα για τη Λίμνη της Καστοριάς.
Την Παρασκευή 21-11-2014 καλέσαμε στο Σχολείο μας τον Γεωπόνο κ. Παπαναούμ Γιώργο να μιλήσει
στους μαθητές για την επιβάρυνση της λίμνης από τη χρήση των φυτοφαρμάκων στις καλλιέργειες από τους γεωργούς.
Ακολούθησε συζήτηση για τους τρόπους με τους οποίους θα προστατέψουμε όλοι μας το πολύτιμο αυτό θησαυρό του τόπου μας…..τη Λίμνη μας.

Η Διευθύντρια του Σχολείου κ. Δώρα Τελλίδου και η δασκάλα της τάξης  κ. Στέλλα Λουδοβάρη ευχαριστούν θερμά τον κ. Γ. Παπαναούμ

P1000826 P1000828

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ – «ΑΣΦΑΛΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ»

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα Τρίτη 18-10-2014 τηλεδιασκέψεις, σε επιλεγμένα  Δημοτικά Σχολεία της Χώρας, από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με θέμα την Ασφαλή Πλοήγηση στο Διαδίκτυο.

Η τηλεδιάσκεψη ξεκίνησε στις 12.30 και διήρκησε περίπου μια ώρα. Τα παιδιά παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον τα όσα είπαν οι υπεύθυνες της παρουσίασης, μέσω του υπολογιστή και άκουσαν τις ερωτήσεις που υπέβαλαν μαθητές άλλων σχολείων με μεγάλη προσοχή.

P1000820 P1000824

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ – 17 Νοεμβρίου 1973

Γιορτάστηκε σήμερα 17 Νοεμβρίου, η επέτειος της εξέγερσης του 1973. Τη γιορτή ανέλαβε η Ε’ τάξη του Σχολείου και η δασκάλα Κων/να Λιόλιου. Η γιορτή περιείχε πολλά  τραγούδια, συνθήματα, ηχητικά ντοκουμέντα, βιντεοπροβολή με στιγμιότυπα από τον αγώνα και ένα θεατρικό, όπου οι μαθητές μας μετέφεραν μέσα από τις απορίες τους την έννοια και το μήνυμα της γιορτής

Το μήνυμα της σημερινής ημέρας είναι να μη ξεχάσουμε τι έγινε τότε σαν σήμερα, τη  χρονιά του ξεσηκωμού και της απόταξης της εφτάχρονης στρατιωτικής δικτατορίας που αγκάλιασε σκοτεινά την πατρίδα μας από το 1967. Η χούντα είχε κουρελιάσει κάθε ιδέα κράτους, κάθε ιδέα δικαιοσύνης, κάθε ιδέα αξιοπρέπειας των πολιτών και ιδιαίτερα των φοιτητών, γιατί ήξερε πώς τα φοιτητικά νιάτα ήταν ο μεγάλος εχθρός της.

P1000799 P1000813 P1000817 P1000818

11η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1912 Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Αφιερώνουμε ένα ποίημα του Αργυρίου Παπαδίσκου:

«Έβρεχε. Στα ψηλώματα είχανε πέσει

χιόνια

Ο πόλεμος εμαίνετο, βροντούσαν τα

κανόνια

Οι Τούρκοι με βανδαλισμούς εκαίγανε

χωριά

και τρόμος εβασίλευε μέσα στην

Καστοριά

ομάδες Τούρκων γύρισαν στους

δρόμους οπλισμένοι

ύπουλοι και προκλητικοί, θρασείς,

αγριεμένοι,

ζητούντες να ‘βρουν αφορμή, να

κάψουν, να αρπάξουν,

τον άοπλο τον πληθυσμό, να τον

κατασπαράξουν»

 

Ομιλία για τον εορτασμό της 11ης Νοεμ. 1912 από τη δασκάλα της Β’ τάξης κ. Σοφία Τζουτζίδου & Κατάθεση στεφάνου από τους μαθητές της ΣΤ’ τάξης, Σιόπουλο Βασίλη και Φίλιο Δημήτρη.

V VIVITAR DIGITAL CAMERA P1040711 P1040751