Τα τελευταία χρόνια, αναπτύχθηκε με ρυθμούς που ξεπέρασαν κάθε αισιόδοξη προσδοκία το παγκόσμιο δίκτυο επικοινωνίας και ενημέρωσης, το γνωστό σε όλους μας Internet. Ο αριθμός των χρηστών του αυξάνεται καθημερινά με ραγδαίους ρυθμούς, τείνοντας πλέον να κυριαρχήσει έναντι των συνηθισμένων μέσων ενημέρωσης (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα). Έτσι, η ουσιαστική εισχώρηση του διαδικτύου στην καθημερινότητά μας είναι αναμφισβήτητη και οι επιπτώσεις του στους διάφορους τομείς της ζωής μας ποικίλες. Στην παρούσα εργασία θα αναλυθούν αυτές οι επιπτώσεις, που επηρεάζουν άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά το κοινωνικό σύνολο.
Πολιτική
Το Internet μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε χώρες που υπάρχει δημοκρατική ελευθερία. Τα πολιτικά τεκταινόμενα μπορούν πολύ εύκολα να επηρεαστούν από τα αναγραφόμενα σε διάφορες σελίδες, μέσω κάποιων blogs υποκινούμενων από διαφορετικά πολιτικά κόμματα αλλά και μέσω των ποικίλλων forum. Το εκλογικό σώμα επηρεάζεται ολοένα και περισσότερο από τις πληροφορίες που παρέχονται μέσω του διαδικτύου, οι οποίες είναι ικανές σε περιόδους εκλογικών αναμετρήσεων να καθορίσουν ακόμη και το αποτέλεσμα. Πιο συγκεκριμένα, αρκετοί πολιτικοί δημιούργησαν λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) όπου στέλνουν ενημερωτικά μηνύματα στους ψηφοφόρους και απαντούν σε απορίες πολιτών. Δημιούργησαν ιστοσελίδες όπου έχουν αναρτήσει τις ανακοινώσεις και τα δελτία τύπου που εκδίδουν, τις ομιλίες τους, το πρόγραμμα με τις δραστηριότητές τους, φωτογραφικό υλικό με τις εμφανίσεις τους καθώς και τα προεκλογικά τους σποτ. Επίσης δημιούργησαν σελίδες σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. facebook, twitter) από όπου ενημερώνουν τους «φίλους» (ή likers) για τις δραστηριότητές τους και κοινοποιούν πολυμεσικό υλικό (φωτογραφίες, βίντεο, ηχητικά αποσπάσματα) από τις δραστηριότητές τους.
Πολιτισμός και Τέχνες
Το διαδίκτυο επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τον χώρο των τεχνών καθώς και τον τομέα του πολιτισμού. Η ύπαρξη ενημερωτικών πυλών που πληροφορούν τους αναγνώστες τους για μελλοντικές κοινωνικές εκδηλώσεις, εκθέσεις ζωγραφικής, μοντέρνας τέχνης, φωτογραφίας και πολλές άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες, αφυπνίζουν το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων ανθρώπων που διαθέτουν καλλιτεχνικό πνεύμα. Επιπλέον, η ελευθερία του Internet δίνει τη δυνατότητα στον κάθε χρήστη να προβάλει τις προσωπικές του δημιουργίες αν και εφόσον αυτός το επιθυμεί χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο ως μέσο αυτοπροβολής. Ακόμα και στο χώρο της μουσικής βιομηχανίας και του κινηματογράφου συντελείται μια νέα επανάσταση εξαιτίας του Internet που αλλάζει τα δεδομένα. Έτσι, πλέον οι χρήστες του έχουν την δυνατότητα να δουν ταινίες, να ακούσουν μουσική, να διαβάσουν βιβλία μέσω σελίδων όπως το youtube, αλλά ακόμη και να κατεβάσουν και να αποθηκεύσουν τα παραπάνω στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή τους και όλα αυτά δωρεάν. Αυτά είναι αποτέλεσμα της εύκολης πρόσβασης που έχουν σε αυτές τι σελίδες αλλά και του γεγονότος ότι όλα αυτά παρέχονται δωρεάν. Τέλος όσο αφορά τον τομέα του πολιτισμού, μπορούν οι χρήστες να διαβάσουν από τις ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες για άλλους πολιτισμούς, να κάνουν χρήση του διατεθειμένου φωτογραφικού υλικού, ακόμη και να έρθουν σε επικοινωνία μέσω κάποιου φόρουμ με ανθρώπους με διαφορετικά πολιτισμικά χαρακτηριστικά και να γνωρίσουν τα ήθη και τα έθιμά τους.
Φυσικό Περιβάλλον
Η χρήση του διαδικτύου επηρεάζει και το φυσικό περιβάλλον και δυστυχώς τις περισσότερες φορές αρνητικά. Μια πρόσφατη έρευνα που έγινε έδειξε ότι τις περισσότερες φορές αρνητικά. Μια πρόσφατη έρευνα που έγινε έδειξε ότι ο λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος για τους servers όλου του κόσμου την περασμένη χρονιά υπολογίστηκε από τον Τζόναθαν Κούμεϊ, σύμβουλο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, περίπου 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό το ποσό σύμφωνα με το carbonfund.org, μια κιλοβατώρα ηλεκτρικού ρεύματος παράγει περίπου 606 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα. Επομένως, η λειτουργία των servers καθ΄ όλη τη διάρκεια της περσινής χρονιάς είχε ως αποτέλεσμα να ελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα περίπου 25 εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα, ποσότητα που είναι πολύ υψηλή και επικίνδυνη για τη φύση! Στην πραγματικότητα όμως το περιβαλλοντολογικό κόστος είναι μεγαλύτερο αν λάβουμε υπόψη ότι σε κάθε server του δικτύου που παράγει ή διανέμει δεδομένα αντιστοιχούν πολλές χιλιάδες υπολογιστές οι οποίοι είναι συνδεδεμένοι μαζί του. Επιπλέον, πρέπει να συνυπολογίσουμε το περιβαλλοντικό κόστος της κατασκευής τους, τους πόρους που καταναλώνονται για την εγκατάσταση και την επισκευή των καλωδίων, την ενέργεια που καταναλώνεται από τους σχεδιαστές προγραμμάτων και ούτω καθεξής. Επιπροσθέτως, με τη χρήση των υπολογιστών και των υπηρεσιών που περιέχουν αυξήθηκε η κατανάλωση χαρτιού. Τα προγράμματα επεξεργασίας κειμένου καθιστούν πιο εύκολη τη δημιουργία εγγράφων με αποτέλεσμα να έχουμε πολύ περισσότερα από αυτά τα οποία τείνουν να έχουν και μεγαλύτερη έκταση από ότι στο παρελθόν.
Οικονομικές επιπτώσεις
Σήμερα, η πλειονότητα των επιχειρηματικών μονάδων βασίζεται στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Το διαδίκτυο προσφέροντας μια παγκόσμια επικοινωνία δημιουργεί ταυτόχρονα και μια παγκόσμια οικονομία. Με τις νέες τεχνολογίες, οι τάσεις που αφορούν την οικονομία διαδίδονται ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη περίοδο. Έτσι, μια κατάσταση που συμβαίνει στο σήμερα σε μια χώρα επηρεάζει το αύριο μιας άλλης. Πέραν τούτου, μέσω του Internet, παρέχεται μια πληθώρα εφαρμογών που διευκολύνουν τις οικονομικές συναλλαγές καταργώντας τα εμπόδια των γεωγραφικών αποστάσεων. Ακόμη τόσο στην δημόσια διοίκηση όσο και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις βελτιώθηκαν και αναβαθμίστηκαν οι παρεχόμενες οικονομικές υπηρεσίες.
Ηθική
Ένα ερώτημα που έχει απασχολήσει το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο είναι το αν υπάρχει ηθική στο διαδίκτυο, αν οι νόμοι του κράτους μπορούν να εφαρμοστούν σε μια ηλεκτρονική κοινωνία όπου κυριαρχεί η ανωνυμία. Η παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, η πορνογραφία, η ψευδοπροσωπία και η προσφορά παρανόμων προϊόντων είναι φαινόμενα υπαρκτά στο Internet και ο περιορισμός τους είναι ιδιαίτερα δύσκολος. Επιπλέον μέσω κακόβουλων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, είναι δυνατό να υφαρπαγούν προσωπικά δεδομένα κάποιου χρήστη, όπως ο αριθμός ταυτότητάς του ή το ΑΦΜ του, ακόμη και αριθμοί πιστωτικών καρτών, λογαριασμών τραπέζης, κ.λ.π.
Τρόπος ζωής
Με το πέρασμα των χρόνων οι ανάγκες των ανθρώπων σιγά σιγά αλλάζουν σύμφωνα με τους ρυθμούς της εποχής όπως και το κόστος ζωής. Όμως το διαδίκτυο έχει καταφέρει να παρέχει στον καθένα μας μια πιο οικονομική και συνάμα πιο ποιοτική ζωή. Με την βοήθεια του διαδικτύου οι αποστάσεις εκμηδενίζονται. Ενώ πριν από μερικά χρόνια επικοινωνούσαμε με άτομα άλλων χωρών μέσω τηλεφώνου ή του γραπτού λόγου, τώρα πλέον μας δίνεται η δυνατότητα να βλέπουμε ο ένας τον άλλον και να ερχόμαστε σε επαφή μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης (twitter, skype). Εκτός αυτού, το περιβάλλον εργασίας έχει μεταβληθεί πολύ, μιας και ένα μεγάλο πλήθος επιχειρήσεων βασίζει τη λειτουργία του μόνο μέσω δικτυακών χώρων. Επιπλέον, έχει μειωθεί το κόστος, αφού μόνο με ένα μικρό αντίτιμο, σου προσφέρεται απλόχερα άφθονο υλικό γνώσεων και ψυχαγωγίας. Τέλος, δεν πρέπει να λησμονούμε και τους κινδύνους που καραδοκούν με την υπερβολική χρήση του διαδικτύου και την έλλειψη κριτικής ικανότητας. Με τη σωστή χρήση το διαδίκτυο γίνεται βοηθός του ανθρώπου, ενώ σε αντίθετη περίπτωση ο άνθρωπος γίνεται υποχείριό του.
Γενικά
Το διαδίκτυο, όπως προαναφέρθηκε, έχει εισχωρήσει στην καθημερινή μας ζωή επηρεάζοντάς την, άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά. Εμπεριέχοντας όλα τα παραπάνω παρουσιάζονται παρακάτω κάποιες από τις θετικές και αρνητικές συνέπειες της εμφάνισης του διαδικτύου στη ζωή μας:
Θετικά:
- Πληροφόρηση, ενημέρωση, επιμόρφωση
- Θεματική ποικιλία
- Εύκολη πρόσβαση σε κάθε είδους πληροφορία
- Ψυχαγωγία
- Διευκόλυνση εμπορικών και οικονομικών συναλλαγών
- Διάδοση πολιτιστικών στοιχείων, επαφή μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών
- Διευκόλυνση διαπροσωπικής επικοινωνίας
- Εκδημοκρατισμός της πληροφορίας και της γνώσης, ελευθερία έκφρασης
- Δυνατότητες ανταλλαγής απόψεων και διαλόγου
Αρνητικά:
- Σύγχυση και αποπροσανατολισμός μέσα στην υπερ-πληροφόρηση
- Δημοσιοποίηση την ανηθικότητας του καθενός
- Κυριαρχία του ανούσιου και του περιττού σε βάρος του ουσιώδους και του σημαντικού
- Ηλεκτρονική εγκληματικότητα
- Παραβίαση προσωπικών δεδομένων, ιδιωτικής ζωής, καθώς και κρατικών μυστικών
- Εθισμός
- Απομόνωση, απομάκρυνση από τον κοινωνικό περίγυρο
- Εξάρτηση από την τεχνολογία και κυριαρχία της μηχανής
Μαρία Σταματοπούλου,
Τμήμα B5
1o Γενικό Λύκειο Ξάνθης
Σχολικό έτος 2012-2013
Πρόσφατα Σχόλια