Επίσκεψη στο γηροκομείο Ξάνθης

Την Παρασκευή 21/12/2012 επισκεφτήκαμε το γηροκομείο Ξάνθης. Την πρωτοβουλία για αυτή την εκπαιδευτική επίσκεψη ανέλαβαν οι καθηγήτριες κ. Λαγού και κ. Τσομακίδου και ο καθηγητής κ. Παπαδόπουλος.

Το γηροκομείο φιλοξενεί πάνω από πενήντα τροφίμους μεγάλης ηλικίας και τους προσφέρει στέγαση καθώς και ότι άλλο έχουν ανάγκη οι ηλικιωμένοι. Οι περισσότεροι άνθρωποι στο χώρο αυτόν έχουν βρεί «καταφύγιο ζωής», στο οποίο έρχονται σε επαφή με άλλους ανθρώπους προχωρημένης ηλικίας.

Στην επίσκεψή μας στο γηροκομείο είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε ανθρώπους που είχαν να μας διδάξουν πολλά. Παππούδες μας εξιστορούσαν ιστορίες από την κατοχή και με τόσα απλά λόγια έλεγαν τόσα πολλά που είχαμε μείνει έκπληκτοι. Από την άλλη, γιαγιάδες μιλούσαν για τα εγγόνια τους, για τα παιδιά τους, τους συζύγους τους, για τους ανεκπλήρωτους ερωτές τους και για την ξενιτιά. Μάλιστα ήταν και μια κυρία εκεί, η κυρία Βαρβάρα, που είχε έρθει από τη Ρωσία. Ωστόσο την παράσταση έκλεψε η κυρία Βάγια, η Βαγιούλα, όπως την φώναζαν χαϊδευτικά οι υπεύθυνοι του γηροκομείου. Η κ. Βάγια είναι μια γιαγιά που πάσχει από άνοια, η οποία μας μέλωσε με λόγια αληθινά, βγαλμένα μέσα από τη ζωή και παρ΄όλο που επαναλάμβανε συνεχώς τα ίδια λόγια λόγω της ασθένειας της μας συγκίνησε πραγματικά. Χωρίς παιδιά στη ζωή της έδειχνε αγάπη σε μας που την επισκεφτήκαμε, στεναχωρημένη όμως που δεν είχε ούτε μια καραμέλα να μας κεράσει.

Ο καθένας είχε να αφηγηθεί μια ιστορία και παρ΄όλο που οι περισσότεροι πάσχουν από γεροντική άνοια, μας βεβαίωσαν ότι δε θα μας ξεχάσουν. Και αυτό είναι το πιο όμορφο πράγμα στον κόσμο…

Δάφνη Θεοδωρακέα,
Τμήμα Α2
1o Γενικό Λύκειο Ξάνθης
Σχολικό έτος 2012-2013

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση