ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Επίσκεψη της Στ΄ τάξης στο Μουσικό Σχολείο Βόλου
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
Συμμετοχή μαθητών του 5ου και 11ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας Βόλου στον 19ο Μαθητικό Διαγωνισμό «Παιχνίδι και Μαθηματικά»
Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε ότι οι μαθητές των Ε΄ και Στ΄ τάξεων του 5ου και 11ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας Βόλου συμμετείχαν στον 19ο Μαθητικό Διαγωνισμό «Παιχνίδι και Μαθηματικά», ο οποίος πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Απριλίου 2025.
Ο διαγωνισμός οργανώθηκε στο πλαίσιο του περιοδικού «ο μικρός Ευκλείδης» της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (ΕΜΕ), με στόχο να ενισχύσει την αγάπη των μαθητών για τα μαθηματικά.
Στηρίζουμε πάντα τέτοιες πρωτοβουλίες που προάγουν τη μάθηση και την ανάπτυξη των μαθητών σε διάφορους τομείς.
Συμμετοχή μαθητών του 5ου και 11ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας Βόλου στον 6ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό για την Ελληνική Γλώσσα «Κλείταρχος και Βερενίκη»
Με μεγάλη υπερηφάνεια ανακοινώνουμε ότι οι μαθητές των Ε΄ και Στ΄ τάξεων του 5ου και 11ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας Βόλου συμμετείχαν στον 6ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό για την Ελληνική Γλώσσα «Κλείταρχος και Βερενίκη», ο οποίος πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 7 Απριλίου 2025.
Οι μαθητές μας συμμετείχαν με ενθουσιασμό και προσήλωση, αποδεικνύοντας τη σημασία που δίνουμε στην καλλιέργεια της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού μας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς που ενισχύουν τη μάθηση και την προσωπική τους ανάπτυξη.
Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά για τη συμμετοχή τους και ευχόμαστε καλή συνέχεια στις μαθησιακές τους προσπάθειες!
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ – Α’- Β’ -Γ΄Τάξεις
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ
Την Τρίτη 1 Απριλίου ο διευθυντής, η υποδιευθύντρια και μια καθηγήτρια του 3ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας επισκέφτηκαν το σχολείο μας και έκαναν μια παρουσίαση στους μαθητές της Στ τάξης .’Εδωσαν πολλές και χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τα μαθήματα, τον εσωτερικό κανονισμό αλλά και τις δράσεις του Γυμνασίου.
Μουσείο Γεωργικών Εργαλείων και Παραδοσιακής Τεχνολογίας Βελεστίνου/ Ε’τάξη
Την Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2025, οι Ε΄ Τάξεις των 5ο και 11ο Δ. Σ. Νέας Ιωνίας Βόλου, με τον Διευθυντή κ. Ιεσσαιπαλίδη Πρόδρομο και τους δασκάλους κ. Κοντογιάννη Θανάση, κ. Κατεργάρη Μίνα και κ. Κραβαρίτη Κατερίνα πραγματοποίησαν μια εκπαιδευτική εκδρομή στο Μουσείο Γεωργικών Εργαλείων και Παραδοσιακής Τεχνολογίας Βελεστίνου καθώς και στον Εκθεσιακό Χώρο – Κέντρο Πολιτισμού «Ρήγας Βελεστινλής».
Η πρώτη στάση της εκδρομής ήταν στον Εκθεσιακό Χώρο «Ρήγας Βελεστινλής», όπου οι μαθητές παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο “Σημαίες, λάβαρα και μπαϊράκια του αγώνα του 1821”. Μέσα από τη δράση αυτή, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μάθουν για την ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης και τη συμβολή των σημαιών και των λαβάρων στον αγώνα για την ελευθερία. Οι ξεναγοί παρουσίασαν με λεπτομέρεια τα ιστορικά στοιχεία και τα αντικείμενα, προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία στους μαθητές να συνδεθούν με την ιστορία του τόπου τους και να αναπτύξουν το ενδιαφέρον τους για τις εθνικές παραδόσεις.
Στη συνέχεια, οι μαθητές επισκέφθηκαν το Μουσείο Γεωργικών Εργαλείων και Παραδοσιακής Τεχνολογίας, όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία της γεωργίας και των εργαλείων που χρησιμοποιούνταν στην καθημερινή ζωή των προγόνων μας.
Η εκδρομή αυτή αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία για τους μαθητές να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να ανακαλύψουν νέες πτυχές της ελληνικής ιστορίας και παράδοσης. Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές επέστρεψαν γεμάτοι εντυπώσεις και νέες γνώσεις από μια υπέροχη και γεμάτη εκπαιδευτική εμπειρία.
25η Μαρτίου 1821
Με σεβασμό και υπερηφάνεια, τη Δευτέρα 24 Μαρτίου 2025, τα 5ο και 11ο Δ.Σ. Νέας Ιωνίας Βόλου τίμησαν την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου, γιορτάζοντας την Επανάσταση του 1821 με μια ξεχωριστή σχολική εκδήλωση που παρουσίασαν οι Έ Τάξεις των δύο σχολείων με τους δασκάλους τους κ. Κοντογιάννη Θανάση, κ. Κατεργάρη Μίνα, κ Χαριτούδη Μάρθα, κ. Γιόλα Αποστόλη και κ. Βούλα Κουτούδη .
Η γιορτή αυτή ήταν μια αναδρομή στην ιστορία της πατρίδας μας και αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία για τους μαθητές να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους και να εκδηλώσουν την αγάπη τους για την Ελλάδα.
Η εκδήλωση άνοιξε με την παρουσίαση ποιημάτων από τους μαθητές, τα οποία αναφερόταν στα ηρωικά γεγονότα της Επανάστασης και τιμούσαν τις θυσίες των αγωνιστών για την ελευθερία της χώρας.
Στη συνέχεια, οι μαθητές παρουσίασαν το θεατρικό σκετς “Το Μουσείο των Αγωνιστών του 1821”, στο οποίο οι μαθητές έφεραν στη σκηνή τις ιστορικές προσωπικότητες και σημαντικά γεγονότα της Επανάστασης.
Ενδιάμεσα των ποιημάτων και του σκετς οι μαθητές με τις φωνές τους και τον ενθουσιασμό τους τραγούδησαν επετειακά τραγούδια όπως το τραγούδι ο «Θούριος» του Ρήγα Φεραίου, έναν ύμνο που ενέπνευσε τους αγωνιστές του 1821 και έγινε σύμβολο του αγώνα για την ελευθερία.
Η γιορτή συνεχίστηκε με παραδοσιακούς χορούς, οι οποίοι απέδωσαν την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας και τίμησαν τη σημασία της ενότητας και της συλλογικότητας στην ελληνική ιστορία.
Η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό μας Ύμνο και με ένα θερμό χειροκρότημα από τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι συγκινημένοι παρακολούθησαν τη σπουδαία δουλειά των μαθητών.
Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές για την εξαιρετική τους παρουσία και στην εκπαιδευτική ομάδα για την καθοδήγηση και την αφοσίωσή τους σε αυτή την όμορφη εκδήλωση!
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ STEM education -2025
Μικροί μαθητές-Μεγάλα όνειρα
Πανελλήνια διάκριση του Σχολείου μας με ειδικό βραβείο Πρώτου Αυτοματισμού με συμμετοχή των μαθητών της Δ΄ τάξης στον διαγωνισμό STEMeducation – εκπαιδευτικής ρομποτικής 2025 .Πάνω από 200 ομάδες σχολείων Δημόσιων και ιδιωτικών από όλη την Ελλάδα πήραν μέρος σε έναν διαγωνισμό που διοργανώνεται και διεξάγεται από Έλληνες εκπαιδευτικούς.
Ευχαριστούμε θερμά τον πρόεδρο του φορέα STEMeducation κ. Ιωάννη Σομαλακίδη και επιστημονικά υπεύθυνο κ. Μιχάλη Μπακάλογλου για την επιτυχημένη διεξαγωγή ενός τόσο σημαντικού μαθητικού διαγωνισμού και την ευκαιρία που μας έδωσαν να συμμετέχουμε με την ομάδα μας. Οι ψηφιακές δεξιότητες και η ρομποτική είναι το μέλλον της χώρας . Το ΣΤΕΜ δε είναι μόνο εκπαιδευτική ρομποτική είναι ένας νέος τρόπος ζωής. Μέσα από δραστηριότητες STEM μαθαίνουμε να παρατηρούμε τον κόσμο με μάτια μηχανικού και να συνεργαζόμαστε δημιουργικά. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι όχι μόνο για τη βράβευσή μας αλλά και για τη συμμετοχή μας σε μια Ελληνική γιορτή της Τεχνολογίας που από το 2007 εμπνέει νέους και νέες να οραματίζονται έναν καλύτερο κόσμο επιλύοντας προβλήματα στην υπηρεσία του ανθρώπου.
Η ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ- Γ’ ΤΑΞΗ
Η Κυρά Σαρακοστή της Γ’ τάξης
Η Κυρά Σαρακοστή είναι ένα παλιό ελληνικό έθιμο που βοηθά τα παιδιά να μετρούν τις εβδομάδες μέχρι το Πάσχα. Παραδοσιακά, φτιάχνεται από ζύμη χωρίς αυγά, λάδι ή γάλα και έχει επτά πόδια, ένα για κάθε εβδομάδα της Σαρακοστής.
Οι μαθητές της Γ’ τάξης έφτιαξαν τη δική τους Κυρά Σαρακοστή με πολλή φαντασία! Αφού ζύμωσαν και έπλασαν τη φιγούρα της, τη διακόσμησαν με τέμπερες, δίνοντάς της ζωηρά χρώματα. Τα χέρια της είναι σταυρωμένα σε στάση προσευχής, ενώ δεν έχει στόμα, αφού συμβολίζει τη νηστεία. Κάθε εβδομάδα, τα παιδιά κόβουν ένα από τα επτά πόδια της, μετρώντας έτσι τον χρόνο μέχρι το Πάσχα!
Συνταγή για την Κυρά Σαρακοστή
Υλικά:
- 1 κιλό αλεύρι
- 1 ποτήρι νερό
- 1 κουταλιά αλάτι
- Λίγο ξύδι
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και προσθέτουμε σιγά-σιγά το νερό και το ξύδι, μέχρι να γίνει μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Πλάθουμε τη ζύμη σε σχήμα γυναίκας, φτιάχνουμε τα επτά πόδια και τη βάζουμε στο φούρνο στους 160°C μέχρι να σκληρύνει. Μόλις κρυώσει, τη βάφουμε με τέμπερες και τη στολίζουμε όπως μας αρέσει!
Η Κυρά Σαρακοστή της Γ’ τάξης έγινε πολύχρωμη και ξεχωριστή, γεμίζοντας την τάξη με χαρά και παράδοση! 🎨🥖