

Στόχος: Η κατανόηση της έννοιας της συνύπαρξης και της αποδοχή οποιασδήποτε διαφορετικότητας, σε οποιοδήποτε πλαίσιο.
Η κατανόηση ότι η συνύπαρξη στηρίζεται στον σεβασμό του άλλου και την ανοχή, ότι η συνεργασία έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα.
Η Ανάπτυξη Δράσης Ενίσχυσης της Ενεργού Πολιτειότητας αναδύθηκε μέσα από το σχέδιο δράσης της σχολικής μονάδας με θέμα τη Φιλαναγνωσία και επεκτάθηκε με τον
3ο θεματικό κύκλο: Ενδιαφέρομαι και ενεργώ –Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη
ως προς : τον Αλληλοσεβασμό, την Διαφορετικότητα και τη Συμπερίληψη.



















Στόχος του σχολείου είναι να εξασφαλιστεί η ενεργή συμμετοχή των μαθητών και η σωστή διαχείριση των ικανοτήτων τους. Η επιδίωξη της καλλιέργειας των δεξιοτήτων, η καλλιέργεια της κριτικής και δημιουργικής σκέψης καθώς και η απόκτηση γνώσεων χρήσιμων για τη ζωή.
Είναι πραγματικά σημαντικό να δημιουργήσουμε στις σχολικές τάξεις αλλά και έξω από αυτές μια κουλτούρα σεβασμού και να βοηθήσουμε τους μαθητές και τις μαθήτριες να καταλάβουν ότι δεν σκέφτονται όλοι οι άνθρωποι με τον ίδιο τρόπο, ότι κάθε άνθρωπος φέρει τις δικές του πολιτισμικές αναφορές και προσλαμβάνουσες, ότι υπάρχουν διαφορετικοί πολιτισμοί.
Περιγραφή δραστηριότητας: Τα παιδιά καλούνται να κατασκευάσουν μια μεγάλη πολυκατοικία με 6 διαμερίσματα από χαρτόκουτο. Σε κάθε διαμέρισμα τοποθετούμε ήρωες από τα παραμύθια που έχουμε διαβάσει και που έχουν επιλέξει τα παιδιά.
Διακόσμησαν την χαρτόκουτα –πολυκατοικία, ζωγράφισαν τους ένοικους, άρχισαν να βάζουν στοιχεία στο διαμέρισμα του κάθε ένοικου πχ. στη γοργόνα μπλε της θάλασσας…
Φτιάξαμε διαμέρισματά τους, τους ενοίκους της,έναν διαχειριστή σε περίπτωση προβλημάτων, συζητήσαμε για το τί συμβαίνει στην πραγματικότητα σε μια πολυκατοικία.
Καταγράψαμε τις ιδιαιτερότητες των ενοίκων, και τις τυχόν αιτίες σύγκρουσης ανάμεσά τους.
Αναπαραστήσαμε τυχόν προβλήματα που μπορεί να δημιουργούν οι ένοικοι και με το διάλογο προσπαθούσαν τα παιδιά να λύσουν τις διαφορές τους. Αν δεν τα κατάφερναν καλούσαν το διαχειρηστή.
Πώς καταφέρνουν άνθρωποι διαφορετικοί μεταξύ τους να συνυπάρχουν; Καταγράψαμε τις εμπειρίες των παιδιών και οι απόψεις τους ήταν εκπληκτικές. Κατάλαβαν ακριβώς τους στόχους που είχαμε θέσει για την αποδοχή της διαφορετικότητας και της ομαλής συνύπαρξης.
Προέκταση:
Τα παιδιά σε ομάδες, σκέφτονται ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα ίδια στο σχολείο τους. Επικεντρώνονται στα προβλήματα της σχολικής αυλής και σε φύλλα εργασίας καταγράφουν τα προβλήματα! Προτείνουν ιδέες υλοποίησης.
Έγραψαν γράμμα στο δήμαρχο και όλες οι προτάσεις τους καταγράφηκαν σε μία ομαδική εργασία προς ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων στο σχέδιο εργασίας!


Στα πλαίσια του σχεδίου δράσης της σχολικής μονάδας.