Μικροί Μετεωρολόγοι
Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο υλοποιήθηκε το τρίτο πρόγραμμα, που εντάσσεται στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων και ειδικότερα στην Θεματική Ενότητα: Δημιουργώ και Καινοτομώ.
Ο τίτλος του προγράμματος είναι Μικροί Μετεωρολόγοι.
Το πρόγραμμα συμβάλει στην ενίσχυση της βιωματικής και της ανακαλυπτικής μάθησης, με την άμεση και ενεργή συμμετοχή των μαθητών μέσα από διερευνητικές/ομαδοσυνεργατικές διαδικασίες. Επίσης, στοχεύει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και πρακτικών Υπολογιστικής Σκέψης (Computational Thinking) μέσω διδακτικών ακολουθιών που αξιοποιούν την Υπολογιστική Επιστήμη (Computational Science).
Μέσα από το πρόγραμμα υποστηρίζεται ο εμπλουτισμός και η εξέλιξη των διδακτικών στόχων του Προγράμματος Σπουδών, μέσω της ενεργού συμμετοχής των μαθητών σε διδακτικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν πρακτικές των Επιστημόνων και των Μηχανικών.
Ξεκινώντας από την εφαρμογή ενός σχεδίου δραστηριοτήτων STEM – STEAM και με βάση πραγματικά προβλήματα που απαιτούν επίλυση οι μαθητές διερευνούν τις παραμέτρους που πρέπει να λάβει υπόψη της μια ομάδα ερευνητών, για την επίλυση του προβλήματος, χρησιμοποιούν δημιουργικά τις ψηφιακές τεχνολογίες, σχεδιάζουν και κατασκευάζουν τα δικά τους επιστημονικά όργανα με απλά υλικά αλλά και ψηφιακά μέσα, γνωρίζουν τις μεταβλητές που συνθέτουν την καταγραφή αλλά και την πρόβλεψη των καιρικών συνθηκών, τις έννοιες της διατήρησης και τη μεταβολής, ενώ προβληματίζονται για θέματα που μπορούν να προκύψουν λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε 3 εργαστήρια δεξιοτήτων:
1ο Εργαστήριο: Νέες Τεχνολογίες -Εισαγωγή στο Πρόγραμμα
Κατά την διάρκεια του 1ου εργαστηρίου δεξιοτήτων οι μαθητές:
1.Παρακολούθησαν βίντεο για τα καιρικά φαινόμενα
2.Έμαθαν για την περιστροφή της γης γύρω από τον εαυτό της και γύρω από τον ήλιο, με αποτέλεσμα την ύπαρξη της ημέρας και της νύχτας και των 4 εποχών με τις διαφορετικές θερμοκρασίες.
3. Ζωγράφισαν τον αγαπημένο τους καιρό, παρουσίασαν τις εργασίες τους στην ολομέλεια, συμπλήρωσαν πίνακα διπλής εισόδου, καταμέτρησαν τις επιλογές τους και ανέδειξαν τον αγαπημένο καιρό της τάξης που είναι η λιακάδα.
4. Αναγνώρισαν τις λέξεις και τις τοποθέτησαν στο σωστό καιρικό σύμβολο με την βοήθεια ενός πίνακα αναφοράς που περιείχε τις λέξεις των καιρικών φαινομένων. Καθημερινά σημείωναν τον καιρό της ημέρας, γράφοντας την λέξη και σχεδιάζοντας το καιρικό σύμβολο. Κατασκεύασαν ατομικό πίνακα καιρού.
5. Καθημερινά με την χρήση του θερμόμετρου σημείωναν την θερμοκρασία στον εξωτερικό χώρο (αυλή). Στο τέλος του μήνα, συμπλήρωσαν ένα ραβδόγραμμα και παρατήρησαν τις περισσότερες ημέρες ποιο καιρικό φαινόμενο είχε, ποια ήταν η υψηλότερη και ποια η χαμηλότερη θερμοκρασία.
6. Έγιναν μικροί μετεωρολόγοι παρουσιάζοντας τον καιρό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από το freemeteo.gr
7. Έμαθαν για τον κύκλο του νερού μέσα από την παρακολούθηση παρουσιάσεων και βίντεο, την ακρόαση παραμυθιών και την συζήτηση με αφορμή αφίσες.
8. Δραματοποίησαν το ποίημα του Ζαχαρία Παπαντωνίου «Από πού είσαι ποταμάκι;»
9. Συμπλήρωσαν φύλλα εργασίας στα Μαθηματικά και δημιούργησαν μοτίβα με τα καιρικά σύμβολα.
10. Κατασκεύασαν μάσκες Σταγονούλιδες και Σταγονίτσες
2ο Εργαστήριο: Ρομποτική
Κατά την διάρκεια του 2ου εργαστηρίου δεξιοτήτων οι μαθητές τοποθέτησαν τις 4 εικόνες που δείχνουν τα στάδια από τον κύκλο του νερού (εξάτμιση, συμπύκνωση, υγροποίηση (βροχόπτωση) και συγκέντρωση), στο τετραγωνισμένο δάπεδο.
Μέτρησαν τα βήματα, δημιούργησαν τον αλγόριθμο και προγραμμάτισαν το επιδαπέδιο ρομπότ Beebot στις σωστές κάθε φορά εικόνες.
3ο Εργαστήριο: STEM/STEAM
Κατά την διάρκεια του 3ου εργαστηρίου δεξιοτήτων οι μαθητές:
- Έκαναν πειράματα με τον κύκλο του νερού χρησιμοποιώντας σακουλάκια Zipper. Σχεδίασαν τον κύκλο του νερού σε ατομικό σακουλάκι, τοποθέτησαν νερό και μπλε χρώμα ζαχαροπλαστικής και τα κρέμασαν στα παράθυρα πάνω από την θέρμανση των καλοριφέρ, με σκοπό να δημιουργηθεί η εξάτμιση, η συμπύκνωση των σταγόνων, η υγροποίηση τους και έπειτα πάλι η συγκέντρωση.
2. Έκαναν πειράματα δημιουργώντας διάφορα καιρικά φαινόμενα όπως το ουράνιο τόξο με πολύχρωμα καραμελάκια…
…και με πλαστικά ποτήρια, χρώματα ζαχαροπλαστικής και χαρτί κουζίνας
Το σύννεφο που βρέχει με αφρό ξυρίσματος και χρώμα ζαχαροπλαστικής
Την συμπύκνωση του νερού με παγάκια και ζεστό νερό
Τον ανεμοστρόβιλο με νερό και ασημόσκονη
Πραγματοποιήθηκαν πειράματα για τον εντοπισμό της ύπαρξης του αέρα ή της απουσίας του (το κερί σβήνει μέσα στο βάζο λόγω της απουσίας του αέρα).
Πειράματα για την δύναμη του αέρα (το ποτηράκι είναι γεμάτο νερό, ωστόσο το χαρτονάκι από κάτω δεν πέφτει, καθώς ο αέρας ασκεί πίεση από κάτω).
Οι μαθητές διαπίστωσαν πως ο αέρας έχει βάρος, τοποθετώντας 2 μπαλόνια σε μια ζυγαριά.
Ζωγράφισαν το πείραμα ή τα πειράματα που τους άρεσαν περισσότερο.
3. Δημιούργησαν τον δικό τους μετεωρολογικό σταθμό κατασκευάζοντας τα δικά τους μετεωρολογικά όργανα, όπως ο ανεμοδείκτης, το βαρόμετρο, το ανεμόμετρο και το βροχόμετρο.
Το βροχόμετρο του Κωνσταντίνου!
και ναι το βαρόμετρο δουλεύει και δείχνει τον ήλιο καθώς η ατμοσφαιρική πίεση του αέρα είναι υψηλή και πιέζει το πάνω μέρος του βάζου, ανασηκώνοντας έτσι το καλαμάκι.
Παιχνίδι στην αυλή με τα μετεωρολογικά όργανα μία μέρα με δυνατό αέρα!!
Οι μικροί μας μετεωρολόγοι έπαιξαν, δημιούργησαν, διασκέδασαν και μέσα από όλες τις δραστηριότητες γνώρισαν καλύτερα τα καιρικά φαινόμενα!!