Η ιστορία του Σχολείου μας

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ

Tο 106ο δημοτικό σχολείο Αθηνών ιδρύθηκε στις 14/12/1964 στη θέση του δημοτικού σχολείου του Ασύλου Αγίου Ανδρέα.

Το Άσυλο του Αγίου Ανδρέα ήταν ένα φιλανθρωπικό εκκλησιαστικό ίδρυμα, το οποίο αρχικά ανήκε στη Μητρόπολη Αθηνών και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη Νέα Σμύρνη οπότε και λειτούργησε υπό τη σκέπη της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Σμύρνης. Ωστόσο, το δημοτικό σχολείο του Ασύλου λειτούργησε στους Αμπελόκηπους από το 1930 ως και την κατάργησή του το 1964. Το σχολείο στεγάστηκε αρχικά σε μια ξύλινη παράγκα δίπλα από το σημερινό εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα Ιπποκρατείου. Το 1938  κατεδαφίστηκε η παράγκα και το σχολείο μεταφέρθηκε στην οικία του γλύπτη Μπονάνου η οποία βρισκόταν στην οδό Μεσογείων στο νούμερο 18. Το σχολείο μάλλον έμεινε εκεί μέχρι το 1964 οπότε μετανομάστηκε σε 106ο δημοτικό σχολείο Αθηνών. Διευθύντριά του ήταν η κ. Βασιλική Παπαδοπούλου, η οποία μερίμνησε και για την μετακόμιση του σχολείου στην οδό Πόντου 90  (σχεδόν δίπλα δηλαδή από την τωρινή του θέση) η οποία ολοκληρώθηκε στις 25/3/1965. Από το σχολικό έτος 1965-1966 το πρώτο δηλαδή που το σχολείο λειτούργησε ως 106o δημoτικό σχολείο, διευθυντής του ήταν ο κ. Ανδρέας Παπαδάκης.

Το σχολείο παρέμεινε στην οδό Πόντου μέχρι το Μάιο του 1973, οπότε και μετακόμισε σε άλλο μισθωμένο οίκημα, στην οδό Κλεοβούλης 28, σε οικία που ανήκε στους αδερφούς Μπέη. Το 1982 το σχολείο μεταφέρθηκε μαζί με το 8ο Δημοτικό Σχολείο, το 9ο Ειδικό, το 153ο Σχολείο Αθηνών και τα νηπιαγωγεία στο διπλανό κτίριο όπου λειτουργούσε σε βάρδιες πρωί-απόγευμα. Στο σημερινό κτίριο μετακόμισε τον Μάρτιο του 2005.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ήδη  από το 1968, οι κάτοικοι της περιοχής έκαναν τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να ανεγερθεί διδακτήριο στη θέση που είναι σήμερα το σχολείο και όπου τότε ήταν αλάνες. Συγκεκριμένα, παρόλο που όλο το τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Πόντου, Φαραντάτων, Πάργας και Αγίου Θωμά είχε χωροθετηθεί για την ανέγερση διδακτηρίων για το 8ο και το 106ο δημοτικό σχολείο Αθηνών, οι ιδιοκτήτες του γωνιακού οικοπέδου (εδώ που βρίσκεται σήμερα το κτίριο του σχολείου μας) ξεκίνησαν να χτίζουν εξαώροφη οικοδομή. Οι οργισμένες αντιδράσεις των κατοίκων σταμάτησαν την οικοδομή, η οποία όμως παρέμεινε ως ερείπιο μέχρι τον σεισμό του 1999. Τότε, επειδή εκείνο το κτίριο είχε υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές, κατεδαφίστηκε και στη θέση του χτίστηκε το σημερινό που στεγάζει το σχολείο μας  και το νηπιαγωγεία.

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΤΙΡΙΟΥ

 

Το σχολείο μας, το 106ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών στεγάζεται σ’ ένα κτίριο πέντε ορόφων, σύγχρονων προδιαγραφών στην οδό Αγίου Θωμά και Πόντου στο Γουδί
Με το που μπαίνει κάποιος επισκέπτης στο σχολείο, στο ισόγειο θα συναντήσει μια ευρύχωρη αίθουσα εκδηλώσεων και τη βιβλιοθήκη η οποία ενημερώνεται συνέχεια με καινούρια βιβλία. Επίσης, υπάρχουν και άλλοι βοηθητικοί χώροι καθώς και οι τουαλέτες των μαθητών.
Στον πρώτο όροφο συστεγάζονται 3 νηπιαγωγεία. Το 132ο , το 12ο και το 101ο . Καθώς ανεβαίνουμε στο δεύτερο και τρίτο όροφο βρίσκουμε φωτεινές αίθουσες διδασκαλίας. Στον τρίτο όροφο υπάρχει ακόμα το γραφείο των δασκάλων, της διεύθυνσης, μια αποθήκη και ξεχωριστές τουαλέτες για το διδακτικό προσωπικό. Επιπλέον το σχολείο διαθέτει και υπόγειο γκαράζ.
Διακόσια έξι παιδιά φοιτούν σήμερα σε όλο το δημοτικό και τα οποία κατανέμονται ομοιόμορφα σε 12 τμήματα. Από άποψη διδακτικού προσωπικού υπηρετούν 15 δάσκαλοι, 1 δασκάλα ειδικής αγωγής, 2 δασκάλες αγγλικών, 3 γυμνάστριες , μια δασκάλα γαλλικών, ένας δάσκαλος γερμανικών και μια δασκάλα Η/Υ (μαζί με τους δασκάλους του ολοήμερου).
Σήμερα, το 106ο Δημοτικό μπορεί να κοιτάζει το μέλλον αισιόδοξα με τη φιλοδοξία να γίνει ένα σχολείο ανοιχτό σε καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας απόλυτα ενταγμένο στην κοινωνία των νέων τεχνολογιών και πληροφοριών στην οποία ζούμε.

ΕΙΡΗΝΗ ΤΡΥΦΙΑΤΗ Δ΄2

5 άποψεις για το “Η ιστορία του Σχολείου μας

  1. το 106 δημοτικο σχολειο αθηνων ειναι παρα πολυ ωραιο και εχει πολυ καλους δασκαλους και πολυ καλες δασκαλες και ειμαι πολυ  χαρουμενη που ειμαι μια απο τις τοσες πολλες μαθητριες .
    Και επισης ειμαι πολυ χαρουμενη που εχω την κ.Νατασσα για δασκαλα    επειδη ειναι η καλυτερη
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

  2. ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ ΤΟ 106 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΗΤΑΝ ΚΑΛΟ. ΕΓΩ ΗΜΟΥΝ ΜΑΘΗΤΗΣ -ΚΑΠΟΤΕ- ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1988 – 1992. ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΥ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΖΩ ΜΕ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ. ΠΑΡΟΛΑΥΤΑ, ΕΧΩ ΠΟΛΛΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ, ΟΜΟΡΦΕΣ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΝΑ ΗΤΑΝ ΣΕ ΑΥΤΟ. ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΒΛΕΠΩ ΟΤΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΕΩΣ ΤΩΡΑ. ΜΠΡΑΒΟ. ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.

  3. Πόσες πολλές αναμνήσεις απο αυτό το σχολείο…. Ειχα τη τύχη να ήμουν και εγώ μαθήτρια… Με υπέροχους δασκάλους μια εκ των οποίων Ήταν η κυρία φωτεινή Φραγκούλη δασκάλα και συγγραφέας, η οποια δυστυχώς δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή.. Αλλα για μένα αποτελεί κεφάλαιο τόσο για το σχολείο όσο και στη ζωή μου καθως εκεί μου έμαθε να πιστεύω σε μενα… Και να ειμαι αυτο που ειμαι σημερα.. Μετα απο αναμνηστικές φωτογραφίες φετος έχουμε συνάντηση μαθητών 20 Ιουνίου στο σχολειο…. 20 χρόνια μετα…..

  4. Ποσες ωραιες αναμνησεις και γω …χρονολογια 1965 Α’ δημοτικου με Διευθυντη τον κ.Παπαδακη Ανδρεα και εξαιρετικες Δασκαλες την κα Μαθιουδακη Μαρια που αργοτερα εγινε Διευθυντρια…την κ.Τσατσαρωνακη και συχρονως γνωστη ζωγραφος …Το σχολειο μας με πολλες πολιτιστικες εκδηλωσεις στη αιθουσα του Αγ.Θωμα
    Μεχρι σημερα με πολλα παιδια κραταμε επικοινωνια..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση