«Βελανιδιά ή δρυς: Το ιερό δέντρο των αρχαίων Ελλήνων»

 

 

 

Ένα αρχαιογνωστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Βελανιδιά ή δρυς: Το ιερό δέντρο των αρχαίων Ελλήνων» παρακολούθησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ΄ τάξης στη Μανούσεια Βιβλιοθήκη, την Τρίτη 7 Νοεμβρίου.

Οι υπεύθυνοι της βιβλιοθήκης μας καλωσόρισαν στον χώρο και η κυρία Δούριου Ευμορφία, φιλόλογος και υπεύθυνη του προγράμματος, μέσα από μία παρουσίαση πλούσιου οπτικού υλικού, μας μίλησε για τα χαρακτηριστικά του δέντρου, τους τόπους που ευδοκιμεί, τη χρηστική του αξία, αλλά και τη σύνδεσή του από τους αρχαίους Έλληνες με τη μυθολογία και με τους ιερούς χώρους των μαντείων και κυρίως με αυτό της Δωδώνης και την ερμηνεία χρησμών που δινόταν εκεί.

Στη συνέχεια είχαμε τη δυνατότητα να παρατηρήσουμε και να επεξεργαστούμε τα κλαδιά του δέντρου, τα φύλλα και τους καρπούς με τα οποία ήταν διακοσμημένος ο χώρος που μας φιλοξενούσε στη βιβλιοθήκη για τις ανάγκες του προγράμματος.

Στο τελευταίο του μέρος οι μαθητές/τριες συμμετείχαν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον σε ομαδική βιωματική δραστηριότητα. Χωρισμένοι στις ομάδες των μάντεων και των ανθρώπων που ζητούσαν απαντήσεις για το μέλλον, οι δεύτεροι κατέγραφαν τα ερωτήματά τους προς τους μάντεις κι εκείνοι αναλάμβαναν να απαντήσουν σε αυτά.

Το πρόγραμμα επιπλέον προσέφερε κίνητρα για την ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα οικολογικού ενδιαφέροντος, όπως ο σεβασμός και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Ευχαριστούμε θερμά τους υπεύθυνους της Μανούσειας Βιβλιοθήκης!

 

Δήμος Βοΐου: Ένας τόπος μαγικός

 

Η Δ΄ τάξη του σχολείου μας τη Δευτέρα 23/10/2023 συμμετείχε στο πρόγραμμα «Δήμος Βοΐου: Ένας τόπος μαγικός» του Δήμου Βοΐου, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών για τις προστατευόμενες περιοχές του τόπου μας  με τη χρήση ρομποτικής.

Επιμέρους στόχοι:

  • Η γνωριμία με τη χλωρίδα και την πανίδα των οικοσυστημάτων του Δήμου Βοΐου
  • Η συνειδητοποίηση της επιτακτικής ανάγκης για προστασία και αειφορική διαχείρισή τους
  • Η κατανόηση της έννοιας «προστατευόμενη περιοχή»
  • Η καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης και η προώθηση καλών πρακτικών για την προστασία των φυσικών οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας
  • Η εξοικείωση με τη ρομποτική και τις νέες τεχνολογίες
  • Η δημιουργία θετικών συναισθημάτων για τα φυσικά οικοσυστήματα του Δήμου Βοΐου

Κατά την υλοποίηση του εργαστηρίου οι μαθητές/τριες ξεναγήθηκαν από τον Pepper (ανθρωπόμορφο ρομπότ) στη χλωρίδα και την πανίδα του τόπου μας με εικόνες και βίντεο, απάντησαν σε ερωτήματα που τους έθεσε και συμμετείχαν σε δραστηριότητες μη τυπικής εκπαίδευσης (παιχνίδι ρόλων, κινητικό παιχνίδι, συζήτηση, παιχνίδι με τη συμμετοχή των αισθήσεων της ακοής, της όσφρησης, της αφής κ.α.).
Μετά τη λήξη του εργαστηρίου υλοποιήθηκαν στην τάξη ομαδικές δραστηριότητες αναστοχασμού από τους μαθητές/τριες, που αποτύπωσαν εικαστικά τις εντυπώσεις τους από αυτό.