Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

Η κυρία Ελένη Φραγκούλη συγγραφέας του παιδικού βιβλίου «Μια Μυθολογία Σκέτο Ποίημα από την αρχή … στον Ηρακλή» παρουσίασε το βιβλίο της στη Μανούσεια Βιβλιοθήκη την Πέμπτη 6 Απριλίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικής Λογοτεχνίας (2 Απριλίου). Στην παρουσίαση συναντήθηκαν οι μικροί μαθητές του 2ου και του 3ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας με τους εκπαιδευτικούς τους για να απολαύσουν μαζί το ταξίδι στον κόσμο του βιβλίου. Την παρουσίαση επένδυσε με τη μουσική της η μουσικός των σχολείων κα Μαρία Καλεμκερίδου.

Επίσκεψη στη Μανούσεια Βιβλιοθήκη

bibliouhkh 6

Στη Μανούσεια Βιβλιοθήκη βρέθηκαν οι μικροί μας μαθητές της Γ΄ τάξης την Πέμπτη 30 – 03 – 2023. Εκεί ο κύριος Λιάμας Δημήτριος μας βοήθησε να ταξιδέψουμε πίσω στον  χρόνο, να ενημερωθούμε για την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας, να μάθουμε για τα ταξίδια των Σιατιστινών εμπόρων στην Ευρώπη, την εμπορική τους δραστηριότητα και την οικονομική άνθιση που έφεραν στην πατρίδα τους. Μάθαμε ακόμα για τα αρχοντικά σπίτια που οικοδόμησαν με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και τη μοναδική ομορφιά στη διακόσμησή τους, αλλά και για την έμφαση που έδωσαν στις τέχνες και στη μόρφωση.
 Ο κος Λιάμας μας παρουσίασε σπάνιους τόμους χειρόγραφων βιβλίων, αλλά και έντυπων που ήταν από τα πρώτα που τυπώθηκαν εκείνη την εποχή με περίτεχνη διακόσμηση στο εξώφυλλο και στο εσωτερικό τους. Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν με αυτά και έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ένα από τα βιβλία που έφερε τη σφραγίδα των αδελφών Μαρκίδων Πούλιου από τη Σιάτιστα, στενών συνεργατών του Ρήγα Φεραίου, τυπογράφων και ιδρυτών της πρώτης σωζόμενης ελληνικής εφημερίδας που τυπώθηκε στη Βιέννη το 1790 με τίτλο «Εφημερίς».
 Στην ξενάγηση που ακολούθησε στον χώρο της βιβλιοθήκης τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν από τον μεγάλο αριθμό των βιβλίων που φιλοξενεί και την πλούσια θεματολογία τους και ενημερώθηκαν για τις δραστηριότητές της, καθώς και για τον τρόπο λειτουργίας της, τους κανόνες δανεισμού και τη διαδικασία έκδοσης κάρτας δανεισμού.

 Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Λιάμα για τη μοναδική αυτή εμπειρία στο χώρο της Βιβλιοθήκης