Αρχική » Λογοτεχνία και Μαθηματικά » Τα λυρικά μαθηματικά του Οδυσσέα Ελύτη

Σεπτέμβριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Πρόσφατα σχόλια

    Σαν σήμερα

    20/9/490 π.χ: Έλληνες και Πέρσες συγκρούονται στο Μαραθώνα.
    Οι Πέρσες, υπό τον Δάτη και τον Αρταφέρνη έχουν 6.500 νεκρούς, ενώ οι απώλειες από την ελληνική πλευρά είναι μόλις 192, ανάμεσά τους και ο Καλλίμαχος. Η ακριβής ημερομηνία αμφισβητείται από πολλούς ιστορικούς, οι οποίοι υπολογίζουν ότι η μάχη διεξήχθη στις 13 ή 14 Αυγούστου.
       - Σχετικές αναρτήσεις

    European Radio Logo

    Τα λυρικά μαθηματικά του Οδυσσέα Ελύτη

    Μέσα από το σχέδιο διδασκαλίας που ακολουθεί επιχειρείται η  διασύνδεση της ποίησης με τα μαθηματικά  στο έργο ενός μεγάλου νεοέλληνα ποιητή, του Ο. Ελύτη, και η ανάδειξή τους ως δύο πνευματικών δραστηριοτήτων, οι οποίες, μολονότι έχουν διαφορετική αφετηρία, μπορούν συνδυαζόμενες  να περιγράψουν και να ερμηνεύσουν πληρέστερα τη βιοτική και βιωματική μας πραγματικότητα, τον κόσμο και τη δομή του.

    Ο Κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη

    Ειδικότερα, οι μαθητές-τριες έχουν  την ευκαιρία να επιχειρήσουν μία νέα ερμηνευτική προσέγγιση του έργου του Ο. Ελύτη ανιχνεύοντας σε αυτό μαθηματικά στοιχεία (δομικά, αριθμητικά, γεωμετρικά), να τεκμηριώσουν τις επιδράσεις της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας στο έργο του καθώς και  της δημοτικής και εκκλησιαστικής μας παράδοσης και να ανακαλύψουν με οδηγό το έργο του τους μυστικούς αριθμούς της φύσης.  Ακόμη, καλούνται να διερευνήσουν  τη συνομιλία του ποιητικού και πεζού έργου του Ο. Ελύτη με το εικαστικό (συνεικόνες) και να διαπιστώσουν την προτίμησή του στο έργο των κυβιστών καθώς και στην καθαρότητα και λιτότητα της δομής μέσα από εικαστικές συνθέσεις και εικόνες από την αρχαιότητα.

    ΛΥΡΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ_ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 6


    Σχολιάστε

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
    Αντίθεση