Ιστορίες του μπαξέ!

Στη συνέχεια του προγράμματος μας Ευ Ζην και της υγιεινής διατροφής ασχοληθήκαμε με την δημιουργική γραφή. Τα παιδιά χωρισμένα σε ομάδες ζωγράφισαν το δικό τους κόμικ με ήρωες φρούτα και λαχανικά, αφού τελείωσε η εικονογράφηση τα παιδιά άρχισαν να εξιστορούν στην ομάδα την δική τους ιστορία βασισμένα στις εικόνες. Οι ιστορίες του μπαξέ είχαν απ’ όλα, φράουλες που πετάνε, σπανάκια που αλλάζουν χρώμα , μελιτζάνες που παίζουν κρυφτό με κολοκυθάκια, μαρούλια που χορεύουν και ραπανάκια που γίνονται μπάλες! Τέλος αποφασίσαμε να φέρουμε όλοι σπόρους στο σχολείο για να φτιάξουμε στην αυλή του σχολείου το δικό μας μπαξέ.

Στο κλείσιμο του προγράμματος μας με θέμα την υγιεινή διατροφή κάναμε την αξιολόγηση του προγράμματος. Σε ένα μεγάλο χαρτί του μέτρου ζωγραφίσαμε όλους του σταθμούς-δραστηριότητες του προγράμματος, κάθε παιδί ζωγράφισε κάτι που του άρεσε περισσότερο και εκφράστηκε για όσα κάναμε, όσα μάθαμε και όσα θα ήθελε να μάθει ακόμα. Ψηφίσαμε με καρδιά το αγαπημένο μας παιχνίδι ή δραστηριότητα, αιτιολογήσαμε την ψήφο μας  και     αυτό που βγήκε πρώτο το ξαναπαίξαμε.

.

Εργαστήρια δεξιοτήτων – 1ος κύκλος Ευ Ζην

Ο πρώτος κύκλος των εργαστηρίων μας επεξεργάζεται το Ευ Ζην, έχει τίτλο “Μικροί κηπουροί – σωστοί καταναλωτές” και μελετά την υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.

Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι η εκπαίδευση των παιδιών σχετικά με την υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή μέσα από μια σειρά εργαστηρίων βιωματικής και ανακαλυπτικής μάθησης. Συγκεκριμένα, το παρόν πρόγραμμα αποσκοπεί στη διερεύνηση των διατροφικών προϊόντων που καταναλώνουμε (εποχιακά φρούτα και λαχανικά, τυποποιημένα και οικολογικά προϊόντα κλπ.), της διατροφικής τους αξίας, τον αντίκτυπο που έχει η κατανάλωση συγκεκριμένων προϊόντων στο περιβάλλον, καθώς και συμβουλές για να βελτιώσουν οι μαθητές/τριες τις καθημερινές διατροφικές τους συνήθειες.

Ζωγραφίσαμε το αγαπημένο μας φαγητό και το παρουσιάσαμε στην ομάδα, μάθαμε για την μεσογειακή διατροφή και την διατροφική πυραμίδα, παίξαμε κινητικά παιχνίδι και μάθαμε πόσο σημαντικά είναι τα καύσιμά μας  για το σώμα μας!!! Ένας οργανισμός που τρέφεται σωστά έχει υγεία, δύναμη και ενέργεια!

Ακόμα μελετήσαμε τις επιπτώσεις των διατροφικών μας συνηθειών στο περιβάλλον και γνωρίσαμε  εναλλακτικούς τρόπους βελτίωσης της καθημερινής μας διατροφής.

Παίξαμε το κινητικό παιχνίδι “αρκούδες και ξυλοκόποι” και είδαμε τον αντίκτυπο που έχουν οι δραστηριότητες του ανθρώπου στα ζώα και στο περιβάλλον.

Μελετήσαμε τις συνέπειες που έχουν οι διατροφικές μας συνήθειες στο περιβάλλον. Πως αυτά που επιλέγουμε να φάμε βλάπτουν το περιβάλλον; Μαθαίνουμε για την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση .

Μαθαίνουμε για την τροφική αλυσίδα, ο άνθρωπος είναι ο τελευταίος κρίκος αυτής της αλυσίδας. Πόσο σημαντικό είναι να μην διαταράσσεται;  Παίζουμε τον ιστό της ζωής και βλέπουμε  τι μπορεί και πως να επηρεάσει κάτι την τροφική αλυσίδα.

Τέλος μελετάμε την εποχικότητα αλλά και την τοπικότητα των φρούτων και των λαχανικών.Πόσο σημαντικό είναι για εμάς και το περιβάλλον να προτιμάμε προϊόντα εποχής αλλά και του τόπου μας. Ομαδοποιούμε φρούτα και λαχανικά ανάλογα με την εποχή που ωριμάζουν. Γνωρίζουμε τις βιταμίνες και τα οφέλη τους στον οργανισμό μας. Ζωγραφίζουμε τα αγαπημένα φαγητά του τόπου μας. Τέλος στα πλαίσια του προγράμματος μας επισκέπτεται το σχολείο ένας μανάβης (πατέρας του σχολείου)με το κινητό του μανάβικο, μας μιλάει για τα προϊόντα του  την εποχικότητα, την τοπικότητα, τα θρεπτικά συστατικά. Στο τέλος μοιράζει σε όλους υγιεινά και δυναμωτικά φρούτα!!!!

Ι.Ε.Π. Εργαστήρια Δεξιοτήτων

Το νηπιαγωγείο μας έχει την χαρά και την τιμή να συμμετέχει πιλοτικά για το σχολικό έτος 2020-2021 στο πρόγραμμα του Ι.Ε.Π (Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής) Εργαστήρια δεξιοτήτων.

Τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων αποτελούν καινοτόμο διδακτική και εκπαιδευτική δράση, η οποία
συνίσταται στην πιλοτική προσθήκη νέων θεματικών κύκλων στο Νηπιαγωγείο και στο υποχρεωτικό
ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού και του Γυμνασίου, αξιοποιώντας μεθόδους διερευνητικής –
ανακαλυπτικής μάθησης. Στόχος είναι η ενίσχυση της καλλιέργειας ήπιων δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής
και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης στους μαθητές και στις μαθήτριες, σε συνδυασμό με τη
διαμόρφωση ενός σύγχρονου πλαισίου προγράμματος με δομή Ανοικτών, Ζωντανών Προγραμμάτων.

Η στοχοθεσία του προγράμματος έχει προσδιοριστεί βάσει των λεγόμενων δεξιοτήτων του 21ου αιώνα: δεξιότητες της ζωής (life skills), ήπιες δεξιότητες (soft skills) και δεξιότητες τεχνολογίας και επιστήμης. Ενδεικτικά, οι σύγχρονες δεξιότητες περιλαμβάνουν την κριτική σκέψη, τη δημιουργικότητα, τη συνεργασία, την επικοινωνία, την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα, την πρωτοβουλία, την οργανωτική ικανότητα, την ενσυναίσθηση και τις κοινωνικές δεξιότητες, την επίλυση προβλημάτων, τον ψηφιακό και τεχνολογικό γραμματισμό.

Πιο αναλυτικά, οι δεξιότητες που καλλιεργούνται μπορούν να κατηγοριοποιηθούν στους ακόλουθους 4 εργαστηριακούς κύκλους δεξιοτήτων: