Ο πρώτος κύκλος των εργαστηρίων μας επεξεργάζεται το Ευ Ζην, έχει τίτλο “Μικροί κηπουροί – σωστοί καταναλωτές” και μελετά την υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.
Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι η εκπαίδευση των παιδιών σχετικά με την υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή μέσα από μια σειρά εργαστηρίων βιωματικής και ανακαλυπτικής μάθησης. Συγκεκριμένα, το παρόν πρόγραμμα αποσκοπεί στη διερεύνηση των διατροφικών προϊόντων που καταναλώνουμε (εποχιακά φρούτα και λαχανικά, τυποποιημένα και οικολογικά προϊόντα κλπ.), της διατροφικής τους αξίας, τον αντίκτυπο που έχει η κατανάλωση συγκεκριμένων προϊόντων στο περιβάλλον, καθώς και συμβουλές για να βελτιώσουν οι μαθητές/τριες τις καθημερινές διατροφικές τους συνήθειες.
Ζωγραφίσαμε το αγαπημένο μας φαγητό και το παρουσιάσαμε στην ομάδα, μάθαμε για την μεσογειακή διατροφή και την διατροφική πυραμίδα, παίξαμε κινητικά παιχνίδι και μάθαμε πόσο σημαντικά είναι τα καύσιμά μας για το σώμα μας!!! Ένας οργανισμός που τρέφεται σωστά έχει υγεία, δύναμη και ενέργεια!
Ακόμα μελετήσαμε τις επιπτώσεις των διατροφικών μας συνηθειών στο περιβάλλον και γνωρίσαμε εναλλακτικούς τρόπους βελτίωσης της καθημερινής μας διατροφής.
Παίξαμε το κινητικό παιχνίδι “αρκούδες και ξυλοκόποι” και είδαμε τον αντίκτυπο που έχουν οι δραστηριότητες του ανθρώπου στα ζώα και στο περιβάλλον.
Μελετήσαμε τις συνέπειες που έχουν οι διατροφικές μας συνήθειες στο περιβάλλον. Πως αυτά που επιλέγουμε να φάμε βλάπτουν το περιβάλλον; Μαθαίνουμε για την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση .
Μαθαίνουμε για την τροφική αλυσίδα, ο άνθρωπος είναι ο τελευταίος κρίκος αυτής της αλυσίδας. Πόσο σημαντικό είναι να μην διαταράσσεται; Παίζουμε τον ιστό της ζωής και βλέπουμε τι μπορεί και πως να επηρεάσει κάτι την τροφική αλυσίδα.
Τέλος μελετάμε την εποχικότητα αλλά και την τοπικότητα των φρούτων και των λαχανικών.Πόσο σημαντικό είναι για εμάς και το περιβάλλον να προτιμάμε προϊόντα εποχής αλλά και του τόπου μας. Ομαδοποιούμε φρούτα και λαχανικά ανάλογα με την εποχή που ωριμάζουν. Γνωρίζουμε τις βιταμίνες και τα οφέλη τους στον οργανισμό μας. Ζωγραφίζουμε τα αγαπημένα φαγητά του τόπου μας. Τέλος στα πλαίσια του προγράμματος μας επισκέπτεται το σχολείο ένας μανάβης (πατέρας του σχολείου)με το κινητό του μανάβικο, μας μιλάει για τα προϊόντα του την εποχικότητα, την τοπικότητα, τα θρεπτικά συστατικά. Στο τέλος μοιράζει σε όλους υγιεινά και δυναμωτικά φρούτα!!!!