Χρησιμοποιώντας δεδομένα που αναφέρονται στην Βραζιλία, αυτή η εργασία αναπτύσσει μοντέλα ζήτησης του χρήματος που συμπεριλαμβάνουν και την έννοια του ψηφιακούχρήματος. Η ανάγκη για διαφορετικές μορφές χρήματος σχετίζεται με την προϋπόθεση ανώνυμων και ιδιωτικών συναλλαγών. Σαν αποτέλεσμα της μείωσης του κόστους των συναλλαγών θα υπάρξει επίδραση στην νομισματική και φορολογική πολιτική.
ΜΟΝΤΕΛΟ του Beretsen (1998)
όπου
EM είναι το ηλεκτρονικό χρήμα MEM είναι η ζήτηση για το ηλεκτρονικό χρήμα.
aEM είναι το κόστος συναλλαγής των πληρωμών που γίνονται σε ηλεκτρονικό χρήμα bgEM είναι το κόστος της αγοράς αγαθών με πληρωμή σε ηλεκτρονικό χρήμα
XgEM είναι η ποσότητα αγαθών που αγοράζονται με χρήση ηλεκτρονικού χρήματος
rs είναι το επιτόκιο της αποταμίευσης
rMEM είναι το επιτόκιο του ηλεκτρονικού χρήματος
Α είναι το σύνολο των εξόδων χρησιμοποιώντας το ηλεκτρονικό χρήμα.
Σύμφωνα με τους Mantonis (1995) και White (1996), ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιριών που εκδίδουν τo ψηφιακό χρήματα θα οδηγούσε σε μηδέν το κόστος της χρησιμοποίησης του. Συνεπώς, bgEM = 0, Κατά συνέπεια, η εξίσωση γίνεται η ακόλουθη:
ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΟΥ ΗΑΥΕΚ
Σύμφωνα με τον Hayek (1978) η σχέση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης του χρήματος μπορεί να αποδοθεί από την ακόλουθη εξίσωση:
όπου
MD είναι η ζήτηση για το χρήμα
LC είναι ότι μέρος των χρημάτων που ζητείται για τις πωλήσεις με μετρητά
LR είναι η ζήτηση για αποθεματικά
LF είναι η ζήτηση για το χρήμα για τις σταθερές μελλοντικές πληρωμές συμβολαίων
LU είναι η ζήτηση για το χρήμα όσον αφορά την ομοιομορφία του υπολογισμού
Ln είναι κάποιος άλλος απροσδιόριστος τύπος ζήτησης.
Η προσφορά του χρήματος είναι μοναδική και ομοιογενής, ενώ η ζήτηση είναι ποικιλότροπη. Επομένως, η άποψη του ερευνητή είναι ότι θα εισαχθούν νέοι τύποι χρήματος για να ικανοποιήσουν την διαφοροποιημένη ζήτηση. Με άλλα λόγια, το δεξί σκέλος της εξίσωσης θα διευρυνθεί έτσι ώστε να μπορεί να συμπεριληφθεί και η ζήτηση για το ψηφιακό χρήμα.
Dias, J.,Silva, M. J. and Dias, M. H. (1999, June). “The Demand for Digital Money and its Impact on the Economy.” Brazilian Electronic Journal of Economics. 2(2).
Berentsen, A. (1998). “Monetary Policy Implications of Digital Money.” International Review of Social Science (Kyklos)..51(1), 89-117.
HAYEK, F. A. (1978). “Desestatização do Dinheiro.” Instituto Liberal. Rio de Janeiro.