ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

Για το γνωστικό πεδίο που σχετίζεται με τη «βιβλιοθηκονομία», δείτε: Βιβλιοθηκονομία και επιστήμη της πληροφόρησης. Για το γνωστικό πεδίο που σχετίζεται με τα «εφαρμοσμένα μαθηματικά», δείτε: Θεωρία πληροφορίας.

Ο υπολογιστής είναι το κυριότερο τεχνολογικό εργαλείο της πληροφορικής. Ως επιστήμη, μελετά τη λειτουργία του, τους περιορισμούς του, την κατασκευή του, τον προγραμματισμό του και τις μεθόδους βέλτιστης αξιοποίησής του.

Πληροφορική ονομάζεται η επιστήμη του επιτελεστικού λόγου, δηλαδή του λόγου (σε διάφορες μορφές) με τη βοήθεια του οποίου είναι εφικτή η επιτέλεση (εκτέλεση) ενεργειών που προκαλούν μεταβολές στον φυσικό κόσμο ή στον τρόπο λειτουργίας τεχνολογικών συσκευών διατάξεων και συστημάτων. Ειδικότερα, η Πληροφορική είναι θετική και εφαρμοσμένη επιστήμη και ερευνά τις τεχνολογικές εφαρμογές σε αυτοματοποιημένα υπολογιστικά συστήματα, από τη σκοπιά της σχεδίασης, της ανάπτυξης, της υλοποίησης, της διερεύνησης, της ανάλυσης και της προδιαγραφής τους την απόκτηση, την εκπροσώπηση, την επεξεργασία, την αποθήκευση, την επικοινωνία και την πρόσβαση στις πληροφορίες.

Τα εν λόγω υπολογιστικά συστήματα συνήθως είναι ηλεκτρονικές και ψηφιακές συσκευές, όμως τυπικά αυτό δεν είναι απαραίτητο αφού έχουν υπάρξει και μηχανικοί ή κβαντικοί υπολογιστές. Καθώς τα δεδομένα εισόδου, τα οποία ένας αλγόριθμος επεξεργάζεται, και τα δεδομένα εξόδου, τα οποία παράγει μετά την επεξεργασία και τη λήξη των υπολογισμών, αποτελούν κωδικοποιημένες πληροφορίες, η πληροφορική μπορεί επίσης να γίνει αντιληπτή ως η επιστήμη που ερευνά θεωρητικές μεθόδους και πρακτικούς μηχανισμούς διαχείρισης πληροφοριών. Η τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνίας άρχισε να λαμβάνει χώρα ευρέως μετά το 1970, με αποτέλεσμα σημαντικές κοινωνικές, οικονομικές και τεχνολογικές αλλαγές σε διεθνές επίπεδο.

Η αυτοματοποιημένη υλοποίηση των μεθόδων της πληροφορικής βασίστηκε από την πρώτη στιγμή στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές (Η/Υ). Ωστόσο, αυτή έχει έναν ευρύτερο σκοπό που δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένες τεχνολογικές επιλογές. Για παράδειγμα, ο αλγόριθμος της δυαδικής αναζήτησης μπορεί να εφαρμοστεί και σε τηλεφωνικό κατάλογο «χειρωνακτικά», από έναν άνθρωπο χωρίς τη βοήθεια υπολογιστή ο οποίος εκτελεί τους σχετικούς υπολογισμούς με τον νου του, ενώ ένα πρωτόκολλο επικοινωνίας μπορεί να εφαρμοστεί ακόμη και σε σήματα καπνού – όχι μόνο σε τηλεπικοινωνιακά δίκτυα. Αναλόγως με το επίπεδο αφαίρεσης, μπορεί να μελετηθεί είτε ανεξάρτητα από τις τεχνολογικές της συνιστώσες, είτε ως ένα ενιαία με αυτές επιστήμη. Επίσης, με την πληροφορική σχετίζεται και η διερεύνηση φυσικών διεργασιών επεξεργασίας πληροφοριών (βλ. γνωσιακή επιστήμη).

Η πληροφορική δεν πρέπει να συγχέεται με τη θεωρία πληροφορίας, ένα πεδίο των εφαρμοσμένων μαθηματικών, ή τη βιβλιοθηκονομία και επιστήμη πληροφόρησης, έναν σύνθετο και πολύ διαφορετικό γνωστικό κλάδο που σχετίζεται με την οργάνωση και διαχείριση βιβλιοθηκών και αυτόματων συστημάτων πληροφόρησης, αξιοποιώντας ορισμένα από τα τεχνολογικά εργαλεία που παρέχει η πληροφορική.

  • Η αλληλεπίδραση ανθρώπου-υπολογιστή εξετάζει τις προκλήσεις στην κατασκευή των ηλεκτρονικών υπολογιστών, κάνοντας τους υπολογισμούς όσο το δυνατό πιο χρήσιμο, εύχρηστο, και καθολικά προσβάσιμο στους ανθρώπους.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Το kick-boxing είναι ένα σύγχρονο άθλημα που αποτελεί ένα από τα πιο ευ0911 m-1 14ρέως διαδεδομένα μαχητικά αθλήματα στον κόσμο με αυξανόμενο κοινό. Γνώρισε τη μεγαλύτερη άνθηση (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλαδικής επικράτειας) τη δεκαετία του ’90 και έκτοτε απαριθμεί εκατομμύρια θεατές σε όλο τον κόσμο.

Ας αρχίσουμε από τα απλά όμως. Τι είναι το kick-boxing? Πόσοι πραγματικά γνωρίζετε τι περιέχει και ποια είναι η ιστορία του? Και πρώτα από όλα είναι πολεμική τέχνη ναι ή όχι?

Tο kick-boxing είναι πρωτίστως ένας όρος ο οποίος δηλώνει την πυγμαχία που χρησιμοποιεί και λακτίσματα με τα πόδια.

  • Xαρακτηρίζεται ως άθλημα και όχι ως πολεμική τέχνη με την αυστηρή έννοια διότι δεν διδάσκει πραγματική αυτοάμυνα και χτυπήματα σε ανατομικά σημεία παρά αντιμετώπιση συγκεκριμένης κινησιολογίας σε συγκεκριμένο περιβάλλον .
  • Ενώ οι πολεμικές τέχνες έχουν σκοπό την –με κάθε τρόπο- επιβίωση σε μία μάχη χωρίς κανόνες.
  • Την δεκαετία του 1950 , το box γνώρισε την άνθηση του και οι δυτικοί έβγαλαν αρκετά χρήματα προμοτάροντάς το. Στην δε Ιαπωνία όποτε γινόταν αγώνες καράτε -υπήρχε πάραυτα και η δυτική πυγμαχία σε μικρότερο επίπεδο σαφώς όπου ήταν ανήκουστο να ολοκληρωθεί το χτύπημα με κίνδυνο σωματικής βλάβης. Τότε το kyokushin karate λεγόμενο ως full contact karate έκανε την εμφάνιση σε αγώνες που οργάνωσε ο ιδρυτής του γνωστός σε όλους μας Sosai Masutatsu Oyama (founder of Kyokushin-Kai).
  • Έτσι λοιπόν έρχεται ένας προμότερ την δεκαετία του ‘50 ονόματι Osamu Noguchi ο οποίος ήταν αθλητής του καράτε που είχε πάει και στην Ταϊλάνδη και είχε δει το γνωστό Muay Thai που ήταν το πρώτο άθλημα που χρησιμοποιούσε σε επίσημους αγώνες πλήρη επαφή με γροθιές ,λακτίσματα ,αγκωνιές, γόνατα κτλ. Γυρνώντας στην πατρίδα του αναπροσάρμοσε τους κανόνες του Thaiboxing και έβαλε αθλητές κυρίως του στυλ kyokushin να χτυπιούνται σε ρινγκ και ιδού το karate-boxing όπου έτσι λεγόταν αρχικά. Μετά λοιπόν τη δεκαετία του ’70 στην Αμερική κάποιοι αθλητές του καράτε ενοχλημένοι από τους πολλούς περιορισμούς στα τουρνουά, στρέφονται και αυτοί προς την ίδια κατεύθυνση.

Από εκεί και πέρα ο οποιο0925 k-1max 55σδήποτε ασκημένος σε πολεμική τέχνη (που είχε φυσικά χτυπήματα και με τα 4 άκρα) ανέβαινε και αγωνιζόταν στο ρινγκ. Στη συνέχεια εν ολίγοις κάποιοι δάσκαλοι καράτε άρχισαν να διδάσκουν αυτή την σπορ και περιορισμένη παραλλαγή του καράτε με επιρροές από άλλα αθλήματα και να το σημερινό kick-boxing .

Οι Πρώτοι ανεπίσημοι Αγώνες kickboxing είναι κάποιοι στις αρχές του ’60 στην Ιαπωνία και την Ταϊλάνδη μεταξύ Thai boxers και Kyokushin Karateka. Ο πρώτος αγώνας kickboxing έγινε στην Οζάκα στις 11 Απριλίου 1966 .

Lorem ipsum

Αρκετοί τυπογράφοι χρησιμοποιούσαν το κείμενο ως δείγμα των τυπογραφικών τους στοιχείων. Υπάρχει η ατεκμηρίωτη άποψη ότι το ακατάληπτο αυτό κείμενο δημιουργήθηκε από ανώνυμο τυπογράφο του 15ου αιώνα (μετά από την εφεύρεση της τυπογραφίας από τον Γουτεμβέργιο) για να το χρησιμοποιήσει για τους ίδιους ακριβώς λόγους που χρησιμοποιείται και σήμερα. Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς το κείμενο απέκτησε την τρέχουσα γνωστή μορφή του, πράγμα που μπορεί να συνέβη κατά τη δεκαετία του 1960· όμως, η πιο διαδεδομένη σήμερα παραλλαγή του κειμένου πρωτοχρησιμοποιήθηκε από την Aldus Corporation στα μέσα της δεκαετίας του 1980, στο πρόγραμμα επιτραπέζιας τυπογραφίας “Aldus PageMaker” που δημιούργησε για τον υπολογιστή Apple Macintosh.

Η πηγή του έγινε γνωστή από την “ανακάλυψη” που έκανε λίγο πριν από το 1982 ο Richard McClintock, διευθυντής εκδόσεων στο κολλέγιο Hampden-Sydney της Βιρτζίνια, όταν έψαχνε για την, σπανίως χρησιμοποιούμενη στη λατινική γραμματεία, λέξη “consectetur”. Έτσι, βρέθηκε πως το κείμενο αυτό προέρχεται από τις παραγράφους 1.10.32-33 της φιλοσοφικού περιεχομένου πραγματείας του Κικέρωνα De finibus bonorum et malorum[4] [Περί του σκοπού του Αγαθού και του Κακού]. [1]

Η πρώτη γραμμή του κειμένου Lorem Ipsum προέρχεται από την παράγραφο 32 και συγκεκριμένα από το απόσπασμα neque porro quisquam est, qui dolorem ipsum, quia dolor sit, amet, consectetur, adipisci velit που σημαίνει “κι έπειτα ούτε υπάρχει κανείς που να αγαπά τον πόνο (οδύνη) αυτόν καθ’ εαυτόν, να τον αποζητά και να θέλει να τον νιώσει, (απλά και μόνο) επειδή είναι πόνος…”. Η φυσική πηγή του κειμένου Lorem Ipsum ίσως είναι η έκδοση το 1914 της πραγματείας De Finibus από τις Εκδόσεις Loeb Classical Library, όπου το Λατινικό κείμενο τελειώνει τη σελίδα 34 με “neque porro quisquam est, qui do-” (στην αντικριστή σελίδα η αγγλική μετάφραση) και αρχίζει τη σελίδα 36 με “lorem ipsum (κτλ)…“, που υπονοεί ότι το υπόλοιπο εκείνης της σελίδας αναμείχθηκε για να αποτελέσει το πλασματικό κείμενο που βλέπουμε σήμερα. (τα τμήματα που χρησιμοποιήθηκαν είναι χαρακτηρισμένα με έντονη γραφή, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις προστίθενται γράμματα και συλλαβές ή λέξεις κολοβώνονται κατά ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο μέρος τους).

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση