Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος
Πατήστε για μεγέθυνση
Με την ευκαιρία μιας παλιότερης κινητοποίησης έχουν σηματοδοτηθεί μια δεκάδα διαδρομές ανάμεσα στα χωριά του Δήμου Μονεμβασιάς. Κορυφαία σκέλη του δικτύου αυτού είναι οι τρεις διαδρομές του Μαλέα, δηλαδή το αρχαίο μονοπάτι που οδηγεί στις μονές Αγίας Ειρήνης και Αγίου Γεωργίου Μαλέα και το μονοπάτι που εξυπηρετούσε το φάρο του Μαλέα.
Ενότητα Μολάων
Διαδρομές Μ1 & Μ1a
Οι Μολάοι είναι ο μεγαλύτερος οικισμός και το σημαντικότερο εμπορικό και διοικητικό κέντρο της περιοχής. Ο οικισμός συγκροτήθηκε στη βάση του όγκου Στρογγύλα, στην έξοδο μιας βαθιάς ρεματιάς, της οποίας τα άφθονα νερά συμπλήρωσαν τον πλούτο των αγροτικών πόρων των Μολάων.
Ακριβώς αυτή τη ρεματιά διατρέχει η κυκλική διαδρομή Μολάοι-Στρογγύλα, όπως και η διαδρομή Μολάοι-Βίγλα. Και οι δύο διαδρομές αξιοποιούν το άριστα διαμορφωμένο περιπατητικό πρώτο τμήμα της ρεματιάς, μετά όμως εμπλέκονται με τις δυσκολίες του άγριου αναγλύφου της Στρογγύλας, άρα απευθύνονται σε πεζοπόρους με καλή εμπειρία του ελληνικού ορεινού τοπίου.
Ενότητα Ζάρακα
Διαδρομές Ζ1, Ζ2 & Ζ3
Η ενότητα του Ζάρακα περιλαμβάνει τρεις διαδρομές, που δεν συνδέονται μεταξύ τους.
Η βορειότερη από τις τρεις είναι η κατάβαση μέσα από το Φαράγγι Μπαλογκέρι από την Ρειχέα στην παραλία Μπαλογκέρι. Η διαδρομή παρουσιάζει κάποιες τοπικές τεχνικές δυσκολίες.
Πιο εύκολη είναι η μικρή κυκλική πορεία στον αρχαίο Ζάρακα, μια διαδρομή που συνδυάζει την περιπλάνηση στο ιδιαίτερο τοπίο του όρμου με το αρχαιογνωστικό ενδιαφέρον.
Η πολύ μεγαλύτερη πορεία Άγιος Ιωάννης-Λογγάρι-Κοντέικα μας οδηγεί στον – έρημο σήμερα – παλιό οικισμό Λογγάρι, όπου η κρυπτική και απομακρυσμένη τοποθεσία ανέλαβε τη φύλαξη της αυθεντικότητας της φυσιογνωμίας του δομημένου τοπίου.
Ενότητα Νεάπολης
Διαδρομές Δ1, Δ1a, Δ2, Δ5
Με αφετηρία την παραλιακή Νεάπολη, μπορούν να γίνουν αρκετές διαδρομές προς τα ορεινά χωριά.
Η διαδρομή Νεάπολη-Μεσοχώρι ακολουθεί κυρίως χωματόδρομους, όπως και η σύνδεση από το Μεσοχώρι προς το Φαρακλό.
Η παλιά σύνδεση Φαρακλό-Παραδείσι, που ήταν το καλύτερο μονοπάτι της περιοχής, έχει πολλά προβλήματα βατότητας.
Αντίθετα, ο διασκελισμός Μεσοχώρι-Προφήτης Ηλίας-Παραδείσι, που ακολουθεί κυρίως φυσικές γραμμές, παραμένει βατός και προσφέρει πολύ ωραία θέα στην ευρύτερη περιοχή.
Ενότητα Μαλέα
Διαδρομές Δ10, Δ11, Δ13 & Δ14
Πατήστε για μεγέθυνση
Η βράχινη ακίδα του Μαλέα μοιάζει με αποκοτιά της τεκτονικής μέσα στα ταραγμένα βάθη του πόντου. Ο χθόνιος ενεργειακός παλμός που αναδίδει αυτή η απόκρημνη, άνυδρη και αφιλόξενη άκρη της Πελοποννήσου προκάλεσε την ανθρώπινη ψυχή ήδη από τη βαθιά αρχαιότητα και έσπρωξε τους ντόπιους να υψώσουν στο ακρότατο βατό σημείο ένα μαρμάρινο ιερό για να φωτίσουν το κενό και τη σκοτεινιά.
Η λάμψη της πνευματικότητας του αρχαίου τεμένους κάλεσε πολλούς αιώνες μετά τους ασκητές, που ήρθαν με τη σειρά τους να φωλιάσουν στη μόνη διαθέσιμη στέγη – τα σπήλαια. Με τον καιρό, οι ασκητές έχτισαν δύο μικρά μοναστήρια, τον Αγιώργη και την Αγία Ειρήνη.
Το μονοπάτι που ξεκινά από το μικρό λιμανάκι του Προφήτη Ηλία, περνά από την Αγία Μαρίνα και ολοκληρώνεται στον Αγιώργη, στο ύστατο σημείο όπου μπορεί να φτάσει άνθρωπος. Αυτή η διαδρομή μπορεί να γίνει σε δύο σκέλη, το τμήμα Προφήτης Ηλίας-Αγία Μαρίνα είναι μια ωραία παράκτια πορεία, που μπορεί να γίνει και ως κυκλική διαδρομή, ενώ το τμήμα Αγία Μαρίνα-μονή Αγ. Ειρήνης είναι ένα απαιτητικό μονοπάτι με πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα.
Πατήστε για μεγέθυνση
Στην ανατολική πλευρά, είναι μια άλλη λάμψη που φωτίζει τη σκοτεινιά, λιγότερο πνευματική και πιο χρηστική: ένας φάρος. Το μονοπάτι που εξυπηρετεί το φάρο του Μαλέα, και που παλιά το ακολουθούσαν και τα κοπάδια που ζούσαν στις εσχατιές αυτές, αποτελεί το τελευταίο – και ενδοξότερο – σκέλος του Εθνικού Μονοπατιού Ο33. Εδώ το άδειο τοπίο αντηχεί αποκλειστικά τις φωνές από τα περιπλανόμενα θαλασσοπούλια.
Δύο ακόμα διαδρομές, ο διασκελισμός της Κρίθινας από τα Βελανίδια μέχρι την Αγία Μαρίνα και η ανάβαση στο Γερμανικό Παρατηρητήριο συμπληρώνουν τον πίνακα των κύριων πεζοποριών της ενότητας του Μαλέα.
Ενότητα Δαιμονιάς
Διαδρομή Α1
Στην περιοχή της Διαμονιάς έχει σηματοδοτηθεί μια διαδρομή, που συνδέει τα Τάλαντα με την παραλία Χαραχιά. Η διαδρομή ακολουθεί τη μεγάλη ρεματιά της Χαραχιάς, που αποτελεί το συντομότερο βατό άξονα.
Ενότητα Ξυλής-Ασωπού
Διαδρομές Α2 & Α3
Μια από τις ωραιότερες διαδρομές του όλου δικτύου (κωδικός Α2) διατρέχει τη χερσόνησο της Ξυλής. Προσφέροντας τη δυνατότητα επιστροφής από έναν εσωτερικό χωματόδρομο, η διαδρομή προτείνεται ως κυκλική.
Μια ακόμα πολύ ενδιαφέρουσα πορεία είναι η ανάβαση στο Παλαιόκαστρο Ασωπού. Η στέψη του μονόλιθου που φέρει το βυζαντινό οχυρό προσφέρει μαθήματα γεωγραφίας της περιοχής.
Πεζοπορικός οδηγός
για τη Μονεμβασιά, τα Βάτικα και το ακρωτήρι του Μαλέα
Ένας πεζοπορικός οδηγός της σειράς topoguide για τα Βάτικα και την περιοχή του Μαλέα είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο, όλα τα μονοπάτια της περιοχής περιλαμβάνονται ήδη στους χάρτες της εφαρμογής topoguide Greece, διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad).