Οι μαθητές και το διαδίκτυο

Με τους μαθητές του Νηπιαγωγείου μας ασχοληθήκαμε με το διαδίκτυο και τους κινδύνου που κρύβονται  κατά την ενασχόλησή μας με τον ηλεκτρονικό Υπολογιστή. Έτσ έγινε  μια εκτενής συζήτηση  για το πόση ώρα πρέπει να ασχολούνται  με τον Η/Υ, τι παιχνίδια πρέπει  ή δεν πρέπει  να παίζουν σε αυτόν, με ποιους να επικοινωνούν  και με ποιους όχι,  τι να πιστεύουν  και τι όχι και φυσικά σε ποιους να απευθύνονται κάθε φορά για βοήθεια χωρίς να φοβούνται να μιλήσουν για ότι τους απασχολεί. Κι επειδή είπαμε ότι δεν πρέπει να φαίνονται τα χαρακτηριστικά μας στο διαδίκτυο  κατασκεύασαν μάσκες , όπως ήθελε ο καθένας , μετά από ανάλογες συζητήσεις, γράψαμε καρτέλες με τους κινδύνους που προκύπτουν από τη χρήση του διαδικτύου και στη συνέχεια δημιουργήσαμε  ένα μικρό  βίντεο , μέσα από το οποίο οι μικροί μαθητές συμβουλεύουν τα άλλα παιδιά  τι να προσέχουν  για να μην κινδυνεύσουν όταν χρησιμοποιούν τον Η/Υ.

1δ2δ

 Τα προβλήματα από την αλόγιστη χρήση του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή και του Διαδικτύου, όπως τα συζητήσαμε με τους μαθητές και οι καρτέλες που έφτιαξαν τα παιδιά με τους κινδύνους από τη χρήση του διαδικτύου  (Προσωπικά Δεδομένα,  Ακτινοβολία, Παραπληροφόρηση, Αποπλάνηση, Επικίνδυνες συνήθειες, Υπερκαταναλωτισμός, Τρομακτικές εικόνες, Εκφοβισμός, Κακές λέξεις, Απομόνωση, Βίαια παιχνίδια, Εθισμός).

3δ 4δ

Οι μάσκες που έφτιαξαν τα παιδιά για να μην αποκαλυφθεί το πρόσωπό τους κατά τη διάρκεια του βίντεο που φτιάξαμε. Όμως το βίντεο που φτιάξαμε ήταν λίγο μεγάλο (112ΜΒ) και δε μπορούσε να αναρτηθεί , παρακάτω κάθε μαθητής και μαθήτρια μας εξηγεί τι να προσέχουμε σε σχέση με τη χρήση του Η/Υ και του διαδικτύου.

 

Αλλά και όταν προκύπτει κάποιο από τα παραπάνω προβλήματα τι πρέπει να κάνουμε: