3ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων: “Ο Ρούλης ο Τροφούλης και το ταξίδι της Υγιεινής Διατροφής”

Στο 3ο εργαστήριο δεξιοτήτων το θέμα μας ήταν η Υγιεινή Διατροφή. Δημιούργησα ένα voki, το μάγειρα Ρούλη Τροφούλη , ο οποίος κάθε φορά με ένα καινούριο βίντεο μας έκανε  εισαγωγή στο θέμα του εργαστηρίου. Έτσι μάθαμε για τις ομάδες των τροφών, ομαδοποιήσαμε τις τροφές ανάλογα, μάθαμε τα θρεπτικά στοιχεία που μας προσφέρουν  (βιταμίνες, υδατάνθρακες κ.α.) και σε ποια όργανα του σώματος μας βοηθάνε  (μάτια, δέρμα, καρδιά κ.α.), μάθαμε αινίγματα για διάφορα τρόφιμα,  συμπληρώσαμε τη Διατροφική πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής,  είδαμε ανάλογα εκπαιδευτικά βίντεο, μιλήσαμε για τη σημασία του νερού στη διατροφής μας αλλά και τη σημασία της σωματικής άσκησης για τη διατήρηση της καλής υγείας, μάθαμε τραγούδια, διαβάσαμε βιβλία , όπως το βιβλίο της Λητούς Τσακίρη  Παπαθανασίου “Η Κυρά Διατροφή, πρώτη στη μαγειρική”, παίξαμε διάφορα παιχνίδια προκειμένου να ασκηθούμε. Ακόμα και η γιορτή λήξης της σχολικής χρονιάς είχε αυτό το θέμα, ώστε να  εμπεδωθούν καλύτερα οι γνώσεις που πήραν κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

 

 

Ο μάγειρας Ρούλης Τροφούλης γνωρίζει τα παιδιά και τους δίνει το έναυσμα για την ενασχόληση με τις τροφές.

 

Τα παιδιά γνωρίζουν το Ρούλη …  και μαθαίνουν τις ομάδες τροφών…

 

… ομαδοποιούν τις τροφές  ανάλογα με την ομάδα τους..… μαθαίνουμε αινίγματα  με διάφορα τρόφιμα…

Η Κυρά Διατροφή πρώτη στη μαγειρική!!!

Μαθαίνουμε τα θρεπτικά στοιχεία κάθε ομάδας τροφών και τι παθαίνουμε αν δεν τις τρώμε…

 

…. παίζουμε διάφορα κινητικά παιχνίδια με τη βοήθεια του Η/Υ  με βάση τις ομάδες τροφών, αλλά και με τα μουσικά όργανα.

Επίσης ζωγράφισε κάθε παιδί την ομάδα τροφών που διάλεξε κι έτσι φτιάξαμε ένα βιβλίο , που έγινε ηλεκτρονικό για να μπορεί να το διαβάσει όποιος θέλει, πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο:

 Ακόμα τα παιδιά δημιούργησαν στα πλαίσια της δημιουργικής γραφής  ένα δικό τους παραμύθι, γεμάτο δράση…, με τίτλο “Ο Γίγαντας και η Τροφούπολη” Μπορείτε να το διαβάσετε στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://read.bookcreator.com/RpiGL43YDqQRrRZcC219CAFmlLS2/z6kQ31k0SBCZmJJKeSV-Tg

Καλή σας διασκέδαση παιδιά!!!????

Οι μαθητές και το διαδίκτυο

Με τους μαθητές του Νηπιαγωγείου μας ασχοληθήκαμε με το διαδίκτυο και τους κινδύνου που κρύβονται  κατά την ενασχόλησή μας με τον ηλεκτρονικό Υπολογιστή. Έτσ έγινε  μια εκτενής συζήτηση  για το πόση ώρα πρέπει να ασχολούνται  με τον Η/Υ, τι παιχνίδια πρέπει  ή δεν πρέπει  να παίζουν σε αυτόν, με ποιους να επικοινωνούν  και με ποιους όχι,  τι να πιστεύουν  και τι όχι και φυσικά σε ποιους να απευθύνονται κάθε φορά για βοήθεια χωρίς να φοβούνται να μιλήσουν για ότι τους απασχολεί. Κι επειδή είπαμε ότι δεν πρέπει να φαίνονται τα χαρακτηριστικά μας στο διαδίκτυο  κατασκεύασαν μάσκες , όπως ήθελε ο καθένας , μετά από ανάλογες συζητήσεις, γράψαμε καρτέλες με τους κινδύνους που προκύπτουν από τη χρήση του διαδικτύου και στη συνέχεια δημιουργήσαμε  ένα μικρό  βίντεο , μέσα από το οποίο οι μικροί μαθητές συμβουλεύουν τα άλλα παιδιά  τι να προσέχουν  για να μην κινδυνεύσουν όταν χρησιμοποιούν τον Η/Υ.

1δ2δ

 Τα προβλήματα από την αλόγιστη χρήση του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή και του Διαδικτύου, όπως τα συζητήσαμε με τους μαθητές και οι καρτέλες που έφτιαξαν τα παιδιά με τους κινδύνους από τη χρήση του διαδικτύου  (Προσωπικά Δεδομένα,  Ακτινοβολία, Παραπληροφόρηση, Αποπλάνηση, Επικίνδυνες συνήθειες, Υπερκαταναλωτισμός, Τρομακτικές εικόνες, Εκφοβισμός, Κακές λέξεις, Απομόνωση, Βίαια παιχνίδια, Εθισμός).

3δ 4δ

Οι μάσκες που έφτιαξαν τα παιδιά για να μην αποκαλυφθεί το πρόσωπό τους κατά τη διάρκεια του βίντεο που φτιάξαμε. Όμως το βίντεο που φτιάξαμε ήταν λίγο μεγάλο (112ΜΒ) και δε μπορούσε να αναρτηθεί , παρακάτω κάθε μαθητής και μαθήτρια μας εξηγεί τι να προσέχουμε σε σχέση με τη χρήση του Η/Υ και του διαδικτύου.

 

Αλλά και όταν προκύπτει κάποιο από τα παραπάνω προβλήματα τι πρέπει να κάνουμε: