Ήρθε πάλι η Πασχαλιά….

Και φέτος  τα παιδιά περίμεναν με ανυπομονησία τον ερχομό του Πάσχα. έτσι λοιπόν την τελευταία εβδομάδα μιλήσαμε  για τα Θαύματα Του Χριστού, Τα Πάθη Του της Μεγάλης Εβδομάδας, τη Σταύρωση,  την Ανάσταση αλλά και την Ανάληψη Του. Μιλήσαμε για τα έθιμα του λαού μας τις ημέρες αυτές, τα κάλαντα του Λάζαρου και των Βαϊων, βάψαμε κόκκινα αυγά, παίξαμε  το κυνήγι του αυγού, φτιάξαμε πασχαλινές κατασκευές, κάρτες  και όλα τα παιδιά επειδή ήταν πολύ ευγενικά    πήραν από ένα καλαθάκι γεμάτο με γλυκά.

 

Τα παιδιά ετοιμάζουν πασχαλινές κατασκευές… παρατηρούν τα υλικά για το βάψιμο των αυγών.. και τα βάφουν  με ένα πολύ όμορφο κατακόκκινο χρώμα!!!

 

Έφτιαξαν  ένα στολίδι για το δωμάτιό τους και μια  κάρτα για να ευχηθούν Καλό Πάσχα…

 

… και πήραν από ένα καλαθάκι με γλυκά γιατί το άξιζαν όλα!!!
 
Καλό Πάσχα  παιδιά , καλή Ανάσταση, να περάσετε όμορφα και ευχάριστα!!!


2 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού βιβλίου.

Στις 2 Απριλίου έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται η Ημέρα Παιδικού Βιβλίου με αφορμή τη γέννηση του μεγάλου Δανού  παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Έτσι με τα παιδιά του Νηπιαγωγείου μας μιλήσαμε για την αξία των βιβλίων , τους κανόνες διαβάσματος και χρήσης των βιβλίων  και μάθαμε λίγα στοιχεία για το μεγάλο παραμυθά  και τις ιστορίες που έγραψε. Τα παιδιά γνώριζαν κάποια από αυτά και μάλιστα μας έφεραν και μερικά από τα βιβλία που είχαν στο σπίτι τους. Έτσι είδαμε στον υπολογιστή το “ασχημόπαπο” και την “Τοσοδούλα” και διαβάσαμε τη “Βασίλισσα του χιονιού”. Μάλιστα ζωγράφισαν την Τοσοδούλα και την αφηγήθηκαν τα παιδιά, όπως μπορούσαν και φτιάξαμε ένα μικρό βιντεάκι. Σαν άλλοι παραμυθάδες δημιουργήσαμε και το δικό μας αυτοσχέδιο παραμύθι, όπως ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν  στα πλαίσια και του εργαστηρίου δεξιοτήτων με θέμα την οικογένεια, το παραμύθι “Η περιπέτεια του Δημήτρη και της Παπένιας” το οποίο επίσης εικονογραφήσαμε. Είδαμε και την αφίσα που δημιουργήθηκε για το έτος 2022 και αποφασίσαμε να φτιάξουμε όλοι μαζί  μία δική μας με το δικό μας αυτοσχέδιο  σύνθημα ” Ένα βιβλίο για κάθε παιδί, είναι φίλος για μια ζωή”

  

Ο Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν  και τα βιβλία που έφεραν τα παιδιά και διαβάσαμε..
 
Είδαμε την ιστορία της Τοσοδούλας στον υπολογιστή…και φτιάξαμε όλοι μαζί τη δική μας αφίσα για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού βιβλίου.
  
… με το σύνθημα: “Ένα βιβλίο για κάθε παιδί, είναι φίλος για μια ζωή”.
Το παραμύθι της “Τοσοδούλας” και το παραμύθι “Η περιπέτεια του Δημήτρη και της  Παπένιας” θα τα δείτε στα δύο βιντεάκια που ακολουθούν.

2ο Εργαστήριο δεξιοτήτων : “Η οικογένεια δεν έχει αριθμητική, είναι απλά μοναδική!!!”

Κατά τη διάρκεια της ενασχόλησής μας με το θέμα της οικογένειας στο 2ο εργαστήριο δεξιοτήτων τα παιδιά ζωγράφισαν με τη βοήθεια των γονιών τους τη δική τους οικογένεια. Έτσι συζητήσαμε για τη διάκριση των οικογενειών με βάση τον αριθμό των μελών της (3μελής, 4τραμελής κ.α.), είδαμε το γενεαλογικό δέντρο , κάθε παιδί μας είπε τα  άτομα από τα οποία αποτελείται το δικό του γενεαλογικό δέντρο και  το ζωγράφισε και ομαδικά αλλά και ατομικά. Επίσης συζητήσαμε τι σημαίνει  οικογένεια για τον καθένα  και δημιουργήσαμε εννοιολογικό χάρτη με τις ιδέες τους.  Στη συνέχεια είδαμε το παραμύθι  “Η μονα-δική μοι οικογένεια” της Ιωάννας Μανάφη και συζητήσαμε με βάση αυτό τα είδη των οικογενειών με βάση τη σχέση των μελών μεταξύ τους αλλά και το χώρο διαμονής τους (Πυρηνική, διευρυμένη, μονογονεϊκή, θετή και ανάδοχη). Κάθε ζώο από το παραμύθι που ανήκε σε μια ανάλογη οικογένεια μας έστελνε μια κάρτα και μας έδινε  έτσι το έναυσμα για τη συζήτηση για την ανάλογη μορφή οικογένειας. (πιγκουίνος>πυρηνική κ.α.). Έτσι μαθαίναμε διάφορα στοιχεία για το ανάλογο ζώο, φτιάξαμε  κατασκευές, ατομικά φύλλα εργασίας και προβληματιστήκαμε σχετικά με τα θέματα που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της συγκατοίκησης. Μάθαμε τραγούδια σχετικά με την οικογένεια, παίξαμε θεατρικό παιχνίδι με το ίδιο θέμα, μιλήσαμε για την έννοια της αναδοχής και για μεγάλες οργανώσεις που  συμβάλλουν σε θέματα αναδοχής παιδιών του τρίτου κόσμου που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης (Action Aid). Τέλος συζητήσαμε για τα δομικά στοιχεία που πρέπει να έχει μια οικογένεια ώστε να είναι δυνατή και σωστή  και ωφέλιμη για τα μέλη της. Τα παιδιά είπαν τις δικές τους απόψεις και τις έγραψαν και τις ζωγράφισαν. Με τις εργασίες αυτές φτιάξαμε ένα  βιντεάκι  και ένα ηλεκτρονικό βιβλίο για να τα βλέπουν και να μην ξεχάσουν πόσο σημαντική είναι η οικογένεια στη ζωή μας.

Τα παιδιά παρουσιάζουν στην ολομέλεια της τάξης την οικογένειά τους  και ταυτίζουν την οικογένειά τους με την αντίστοιχη του

πίνακα αναφοράς σε σχέση με τον αριθμό των μελών τους και δημιουργούν ομάδες ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικογένειάς τους.

.  

 Τι είναι οικογένεια για  τα παιδιά; δημιουργούν εννοιολογικό χάρτη με εικόνες που βρήκαμε  στον Η/Υ με βάση τις ιδέες τους σε ανάλογη συζήτηση .
 
Συμπληρώνουν το  (γενικό) γενεαλογικό δέντρο ομαδικά  και το δικό τους σε ανάλογη ατομική εργασία  και βλέπουμε το  ηλεκτρονικό παραμύθι “Η μονα-δική μου οικογένεια” και το συζητάμε..
  
Τα ζώα από το παραμύθι μας έστειλαν με το ταχυδρομείο κάρτες ..Μαθαίνουμε λίγα στοιχεία για τα ζώα αυτά (πιγκουίνοι- πυρηνική οικογένεια)και φτιάξαμε πιγκουίνους για να παίζουμε μαζί τους…
  
  
Μαθαίνουμε λίγα πράγματα για τα καγκουρώ (μονογονεϊκή οικογένεια) και μιλάμε για τη θετή οικογένεια μέσα από το παραμύθι “Το ασχημόπαπο”  και τα προβλήματα που πιθανόν προκύπτουν…
 
Συζητάμε  για τις οργανώσεις που βοηθούν ορφανά και φτωχά παιδιά στον κόσμο… και τα παιδιά τραγουδούν για την οικογένεια…

Τα παιδιά ετοίμασαν ένα ηλεκτρονικό βιβλίο με θέμα τα στοιχεία μιας σωστής οικογένειας. Θα το διαβάσετε στον παρακάτω σύνδεσμο, πατώντας επάνω του:

https://read.bookcreator.com/RpiGL43YDqQRrRZcC219CAFmlLS2/XN-vCPwLSLKFn_elIL7HhQ

Έτσι μέσα από όλες αυτές τις δραστηριότητες καταλάβαμε ότι “η Οικογένεια  η σωστή είναι μεγάλο δώρο στη ζωή!!!”.