” 25η Μαρτίου, μέρα ευλογημένη, τα άρματά τους άρπαξαν όλοι οι αντρειωμένοι…”

Αυτό ήταν ένα από τα τραγούδια που μάθαμε με τα παιδιά του Νηπιαγωγείου μας το διάστημα αυτό που ασχολούμασταν με την εθνική μας επέτειο. Φυσικά μάθαμε και το Θούριο του Ρήγα Φερραίου και άλλα όμορφα επετειακά τραγούδια. Συζητήσαμε για τα γεγονότα που οδήγησαν  στην απόφαση των Ελλήνων να αρπάξουν τα όπλα  και να εναντιωθούν στους Τούρκους κατακτητές , αλλά και για τα γεγονότα που ακολούθησαν  μετά την απόφαση τους για επανάσταση στις 25 Μαρτίου 1821. Έτσι τα παιδιά απέκτησαν  βασικές γνώσεις για τα ιστορικά γεγονότα και γνώρισαν και μερικούς από τους πιο γνωστούς  αγωνιστές (Κολοκοτρώνης, Καραϊσκάκης , Μπουμπουλίνα κ.α.). Μιλήσαμε επίσης για το”κρυφό σχολειό”, και τα ρούχα των Ελλήνων και των Ελληνίδων εκείνης της περιόδου, αλλά και για τη γιορτή του Ευαγγελισμού. Τέλος ολοκληρώσαμε την ενασχόλησή μας με την εθνική μας επέτειο με τη γιορτή μας που έγινε το πρωί της Πέμπτης. Τα παιδιά είπαν τα ποιήματά τους , τραγούδησαν  και  χόρεψαν τα τραγούδια που είχαμε μάθει. Φυσικά ανήμερα της Επετείου πήγαμε στο Ηρώο των Πεσόντων στο Άλωρο , όπου τα παιδιά  κατέθεσαν στεφάνι, τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο και τέλος παρέλασαν καμαρωτά, με τις σημαίες στα χεράκια.

Τα παιδιά έφτιαξαν τις δικές τους σημαίες…

  

…και έγραψαν το σύνθημα του αγώνα.

 

Έτοιμο το σκηνικό, ένα χωριό στο Μωριά  …που μας παρουσίασαν η Ελευθερία και η Ιστορία..

    

…τη Μπουμπουλίνα,  τη Μαντώ Μαυρογένους, το Γεώργιο Καραϊσκάκη,  τον Παπαφλέσσα….

   

…το Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον  Αθ.Διάκο.                                                                    Χόρεψαν…  είπαν τα ποιήματά τους…                                              

   

και όλοι μαζί  στο τέλος τραγούδησαν τον Εθνικό Ύμνο.   Την άλλη μέρα μπροστά στο Ηρώο των Πεσόντων στον Άλωρο…

  

… έτοιμες οι μαθήτριες για την παρέλαση…   και με καμάρι παρελαύνουν ανεμίζοντας την ελληνική σημαία.

 

Έτσι ολοκληρώθηκε ο εορτασμός  της επετείου της Επανάστασης της 25ης Μαρτίου 1821 από τους μαθητές μας..
Χρόνια πολλά σε όλη την Ελλάδα!!! 

Παράταση εγγραφών σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία της χώρας για το σχολικό έτος 2022-23

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων , με αριθμό Φ.6/31399/Δ1/18-3-2022,οι εγγραφές μαθητών/τριών στα δημόσια Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία της χώρας για το σχολικό έτος 2022-23, παρατείνονται μέχρι και τη Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022.

Αποκριάτικες δραστηριότητες.

Παιδιά , μια στολή απολύτως συνδεδεμένη με την Αποκριά είναι και η στολή του Αρλεκίνου. Σας παραθέτω λοιπόν την ιστορία του, την οποία βρήκα στο διαδίκτυο,  για να τη διαβάσετε με τους γονείς σας και να περάσετε ευχάριστες στιγμές μαζί. Είναι μια ευχάριστη και συγκινητική ιστορία,   που δείχνει ότι με απλά πράγματα μπορούμε να περάσουμε πολύ ωραία, αρκεί να έχουμε καλή διάθεση  και να είμαστε επινοητικοί.

Η ιστορία του Αρλεκίνου

ΑΡΛΕΚΙΝΟΣ

Μια φορά κι έναν καιρό στην πόλη με τις γόνδολες, τη Βενετία, ζούσε ένα φτωχό παιδάκι, ο Αρλεκίνος. Τις μέρες της Αποκριάς, στη Βενετία γιορτάζουν το καρναβάλι με παρελάσεις και γιορτές. Όλοι ντύνονται μασκαράδες και κρυμμένοι πίσω από τις μάσκες τους γλεντάνε μέχρι το πρωί.

Ο μικρός Αρλεκίνος, κάθε απόγευμα, καθόνταν στο παράθυρο, έβλεπε τους γελαστούς μασκαράδες που περνούσαν παρέες παρέες κάτω από το σπίτι του και μερικές φορές ένα δάκρυ κυλούσε στο μαγουλάκι του. Θυμόταν πώς ντυνόταν κι αυτός μασκαράς μαζί με τον πατέρα του και τη μητέρα του και κάνανε βόλτες στην πλατεία το Αγίου Μάρκου με τα περιστέρια. Τώρα πια όλα ήταν διαφορετικά ! Ο πατέρας είχε πεθάνει και η καημένη η μητέρα του με μεγάλη δυσκολία κατάφερνε να πληρώνει τα έξοδά τους. Σκούπιζε, λοιπόν, το δάκρυ του και χαιρετούσε τους γελαστούς μασκαράδες που του φώναζαν να κατέβει μαζί τους στο γλέντι.

Η μαμά του είδε το κρυφό δάκρυ του Αρλεκίνου και ανέβηκε στη σοφίτα αποφασισμένη να βρει κάτι, έστω κι ένα παλιό ρούχο, για να μασκαρέψει το λυπημένο παιδί της. Κάτι μικρά κουρελάκια από υφάσματα της έδωσαν την ιδία ! Τα μάζεψε όλα, πήρε τα ραφτικά της και δούλεψε μέχρι το πρωί. Ένωσε τα μικρά κομματάκια, έκανε ένα μεγάλο πολύχρωμο πανί και μ’ αυτό έραψε μια φανταχτερή στολή, που άλλη δεν είχε ξαναγίνει !

Ξύπνησε χαρούμενη το Αρλεκίνο και τον έντυσε με τη στολή. Φούντωσε τα κατσαρά καστανά μαλλάκια του παιδιού και, σαν τελευταία πινελιά, άνοιξε δυο τρύπες με το ψαλίδι της σε μια μαύρη βελούδινη λωρίδα και την έδεσε στα μάτια του παιδιού για μάσκα ! Το αποτέλεσμα ήταν θαυμάσιο !

Ευτυχισμένος ο Αρλεκίνος, με τα δάκρυα απ’ τα παράπονα να λάμπουν στα ματάκια του, έδωσε ένα σκαστό φιλί στη μανούλα του και έτρεξε στην πλατεία.

Τα πυροτεχνήματα έλαμπαν στον ουρανό και τα παιδιά μάζευαν καραμέλες και σοκολάτες που πετούσαν οι άρχοντες από τα μπαλκόνια.

Όταν έφτασε στην πλατεία ο Αρλεκίνος, όλοι θαύμαζαν τη φορεσιά του, κι εκείνος χαρούμενος άρχισε να χορεύει χωρίς να φανερώνει ποιος είναι.

– Ποιος είσαι; τον ρωτούσαν πολλοί. Είσαι από τη Βενετία; Που αγόρασες αυτή τη θαυμάσια στολή;

Ο Αρλεκίνος χαμογελούσε και κρατούσε καλά φυλαγμένο το μυστικό του, ώσπου μια κοπελίτσα τού άρπαξε τη μάσκα.

– Είναι ο Αρλεκίνος ! φώναξαν κάποιοι ξένοι.

– Αυτός είναι ο βασιλιάς του καρνάβαλου, φώναξαν όλοι μαζί και του πρόσφεραν φρούτα και γλυκά χορεύοντας χαρούμενοι γύρω του.

Ο Αρλεκίνος χόρεψε ξέφρενα όλη νύχτα και το πρωί γύρισε στο σπίτι του φορτωμένος με γλυκά.

Ένας χρόνος πέρασε. Την επόμενη χρονιά, μόλις πλησίαζε η Αποκριά, όλοι έτρεξαν στη μητέρα του Αρλεκίνου και πλήρωναν όσο όσο για να ράψουν μια πολύχρωμη φορεσιά αρλεκίνου!

Επίσης μπορείτε και να παίξετε με τα παρακάτω παιχνίδια που σας ετοίμασα.  Πατήστε πάνω στους συνδέσμους για να παίξετε.

Σκεφτείτε τις 3 εβδομάδες της Αποκριάς , που είπαμε στο σχολείο και αντιστοιχίστε τις εικόνες με τα ονόματά τους.

https://content.e-me.edu.gr/wp-admin/admin-ajax.php?action=h5p_embed&id=1162333

Ακόμα παίξτε και το παρακάτω παιχνίδι μνήμης.

https://content.e-me.edu.gr/wp-admin/admin-ajax.php?action=h5p_embed&id=1162353

Mπορείτε επίσης να εκτυπώσετε και τα παρακάτω φύλλα εργασίας και να ασχοληθείτε τώρα που θα είστε σπίτι. Κόψτε τα κομμάτια του κλόουν, ενώστε τα σωστά , κολλήστε τα σε ένα χρωματιστό φύλλο Α4 και χρωματίστε τα

Επίσης με μια γραμμή ενώστε με τη σωστή σειρά τα σωστά γράμματα ώστε να γράψετε τη λέξη Αποκριά , όπως είναι γραμμένη.

Καλή σας διασκέδαση παιδιά!!!

Έφτασαν οι Απόκριες..

… και με τα παιδιά του νηπιαγωγείου μας συζητήσαμε γι’ αυτή τη χαρούμενη γιορτή.  Αρχικά στολίσαμε την τάξη μας και μετά μάθαμε τα ονόματα των 3 βδομάδων της αποκριάς (Προφωνή, Κρεατινή, Τυρινή).Μιλήσαμε για τα έθιμα του λαού μας σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, είδαμε ανάλογα εκπαιδευτικά βίντεο, φτιάξαμε χαρούμενες αποκριάτικες κατασκευές, παίξαμε κινητικά παιχνίδια, είδαμε κουκλοθέατρο, μασκαρευτήκαμε και ολοκληρώσαμε την ενασχόληση μας με το θέμα με το αποκριάτικο πάρτυ μας, την τελευταία Παρασκευή , πριν την Καθαρή Δευτέρα. Φυσικά μιλήσαμε και για το έθιμο του χαρταετού και είδαμε  τους κανόνες για να είναι ασφαλές το πέταγμα του.

            

  Φυσικά στρώσαμε το αποκριάτικο τραπέζι μας με πολλές λιχουδιές. 

Τα παιδιά έγιναν πολύ ωραίοι μασκαράδες. Είχαμε από όλα:

          

  Σούπερ ήρωες (σπάιντερμαν και σούπερμαν…   …fortnite, χαβανέζα-πεταλούδα,    , πολύχρωμη μπαλαρίνα και απλό καθημερινό άνθρωπο,  … βασίλισσα Έλσα και καουμπόισα, και φυσικά έναν πολύ δυνατό κομάντο!!

Όλοι μαζί  χορέψαμε, παίξαμε διάφορα παιχνίδια, όπως “πάτα μου την ουρά”, “το κουτάλι”, “σκάσε τα μπαλόνια”, “πιάσε το γλυκό”, “μουσικές καρέκλες”, “το γαϊτανάκι”, “χαρτοπόλεμο”,

    

… και περάσαμε μια αξέχαστη ημέρα.!! Και του χρόνου με υγεία παιδιά!!

Ο Μάρτης έφτασε…..

Την  πρώτη μέρα του Μαρτίου που είναι ταυτόχρονα και η πρώτη ημέρα της Άνοιξης, συνηθίζεται να φτιάχνουμε μικρά αυτοσχέδια βραχιολάκια από κόκκινη και λευκή κλωστή, τα μαρτάκια, τα οποία  τα παιδιά  τα φορούν στον καρπό του χεριού τους .  Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, το μαρτάκι  προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν. Έτσι κι εμείς , παρόλο που την πρώτη ημέρα  χιόνισε και φυσικά δε βγήκε ο ήλιος , φορέσαμε το μαρτάκι μας ώστε να είμαστε έτοιμοι  και προστατευμένοι όταν βγει ο λαμπερός ήλιος της άνοιξης.

 

Επιτέλους, χιόνισε!!!!

Μπορεί όλο το χειμώνα να μην είδαμε ούτε μια νιφάδα χιονιού, όμως ο Μάρτιος έκανε το θαύμα του!! Μας έφερε την πρώτη ημέρα  λευκές νιφάδες χιονιού που έπεφταν χορεύοντας από τον ουρανό ενθουσιάζοντας τα παιδιά του σχολείου μας. Ευτυχώς δε δημιούργησε ιδιαίτερα προβλήματα. Έτσι λίγο πριν σχολάσουμε και αφού έστρωσε ένα λευκό χαλί στην παιδική χαρά, βγήκαμε και παίξαμε χιονοπόλεμο.

     Και του χρόνου παιδιά!!!!