ΤΠΕ – Ε’ – ΣΤ’ ΤΑΞΕΙΣ – NETIQUETTE – Βασικοί κανόνες για σωστή διαδικτυακή συμπεριφορά

Η ευγένεια και ο αλληλοσεβασμός βοηθούν στην αποδοτική αλληλεπίδραση των ανθρώπων εντός και εκτός διαδικτύου. Ο κώδικας δεοντολογικής συμπεριφοράς στο Διαδίκτυο (στη διεθνή βιβλιογραφία: netiquette) είναι το σύνολο των κανόνων που ορίζουν την αποδεκτή συμπεριφορά μεταξύ δύο ή περισσότερων χρηστών του διαδικτύου κατά την ηλεκτρονική τους επικοινωνία.
Netiquette = Network Etiquette
Netiquette ονομάζεται η ομάδα κανόνων για τη σωστή συμπεριφορά στο διαδίκτυο. Συμβάλλουν στην καθιέρωση συμβάσεων ευγενείας και αλληλοσεβασμού, καθώς και στην αποδοτική αλληλεπίδραση των χρηστών μεταξύ τους.
Κανόνες ορθής Διαδικτυακής συμπεριφοράς
- Στο Διαδίκτυο ισχύουν οι ίδιοι κανόνες καλής συμπεριφοράς, όπως και στην αληθινή ζωή.
- Σκεφτόμαστε και προσέχουμε τι γράφουμε, καθώς στον ηλεκτρονικό λόγο είναι εύκολο να γίνουν παρεξηγήσεις.
- Σεβόμαστε την ιδιωτικότητα των χρηστών. Μη στέλνετε σ’ άλλους τις πληροφορίες, φωτογραφίες και βίντεο που σας αποστέλλονται χωρίς να ρωτήσετε πρώτα τον αποστολέα.
- Αποφεύγουμε τα ΚΕΦΑΛΑΙΑ γράμματα κατά τη συγγραφή ενός μηνύματος γιατί ισοδυναμούν με φωνές.
- Αποφεύγουμε την αποστολή αλυσιδωτού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
- Δεν αποστέλλουμε ανεπιθύμητη αλληλογραφία junk ή spam.
- Σεβόμαστε το χρόνο των ατόμων με τα οποία επικοινωνούμε καθώς και την ταχύτητα σύνδεσής τους στο Διαδίκτυο.
- Εάν στέλνουμε email σε πολλούς παραλήπτες, βάζουμε πάντα τις ηλεκτρονικές τους διευθύνσεις στο κρυφό αντίγραφο κοινοποίησης το “Bcc (Blind carbon copy)”.
- Είμαστε πολύ προσεκτικοί με τα προσωπικά δεδομένα όταν στέλνουμε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
- Αποφεύγουμε τη δημοσίευση της διεύθυνσης κάθε παραλήπτη προς τους άλλους, όταν στέλνουμε email σε πολλά άτομα ταυτόχρονα.
- Σεβόμαστε τη γνώμη των άλλων και δεν διαπληκτιζόμαστε διαδικτυακά.
- Ας μην είμαστε επικριτικοί σε ορθογραφικά ή συντακτικά λάθη, που κάνουν τα άτομα που συνομιλούν μαζί μας.
- Πριν μοιραστούμε πληροφορίες στο Διαδίκτυο, καλό είναι να βεβαιωθούμε για την εγκυρότητα τους. Αναπτύσσουμε την κριτική μας σκέψη.
- Γράφουμε με σαφή, κατάλληλο και συνοπτικό τρόπο. Αποφεύγουμε τη χρήση greeklish όταν επικοινωνούμε σε επίσημο ύφος με άλλα άτομα.
- Οι πραγματικοί άνθρωποιέχουνπροτεραιότητα. Ας μην ασχολούμαστε με το κινητό μας όταν μιλάμε με άλλους, φίλους ή μέλη της οικογένειας μας.
- 16. Αποφύγετε τα υβριστικά σχόλια.Μπορείτε να εκφράσετε την έντονη διαφωνία σας με αυτό που λέει κάποιος, αλλά μην χρησιμοποιείτε υβριστικά επίθετα ή τον απειλείτε με προσωπική βία.
- Να γράφετε με σαφή και συνοπτικό τρόπο.Σε έναν ιστότοπο που έχει πολλούς χρήστες από διάφορες ηλικιακές ομάδες ή εθνικότητες, αποφύγετε να χρησιμοποιείτε αργκό που ίσως δεν καταλαβαίνουν.
- Θυμηθείτε ότι οι αναρτήσεις σας είναι δημόσιες.Μπορούν να διαβαστούν από τον σύντροφό σας, τα παιδιά σας, τους γονείς σας ή τον εργοδότη σας. Αν δεν θα κάνατε κάτι δημόσια, μην το κάνετε στο διαδίκτυο.
- Μην κάνετε προσθήκη σε φίλους και μετά τους διαγράφετε,γιατί μπορεί να είναι προσβλητικό για κάποιον. Σκεφθείτε πριν προσθέσετε ή αποδεχτείτε την πρόσκλησή φίλου.
- Μην δημοσιεύετε υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα στο οποίο δεν είστε κάτοχοι των δικαιωμάτων.
Πηγή: Saferinternet4kids.gr
Παρακολουθήστε τα παρακάτω βίντεο από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου:
Εσύ πόσο ευγενικός είσαι στο Διαδίκτυο. Κάντε ένα μικρό πρώτο quiz για να το διαπιστώσετε!!! Δημιουργία Quiz: Saferinternet4kids.gr – Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου
https://saferinternet4kids.gr/back-to-school/back-to-school-2021/quiz-evgeneia/ Quiz.
Μην ξεχάσετε να κάνετε το Quiz για το Netiquette και τους βασικούς κανόνες καλή συμπεριφοράς στο Διαδίκτυο που βρίσκεται παραακάτω:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfjpFwAaLpUanEhRLqJs7F_ish-XHWrQ9ZH5M1U9p3grKJqtA/viewform