Ιστοανακαλύψεις v2.0

Εκπαιδευτικό ιστολόγιο για την διδασκαλία των ΤΠΕ στο δημοτικό

Αρχική » ΤΠΕ – Δ’ – ΣΤ’ ΤΑΞΕΙΣ – Δημιουργία Εννοιολογικών χαρτών με το εργαλείο BUBBLE.US

ΤΠΕ – Δ’ – ΣΤ’ ΤΑΞΕΙΣ – Δημιουργία Εννοιολογικών χαρτών με το εργαλείο BUBBLE.US

η-υ 2
  • Ένας Εννοιολογικός Χάρτης είναι ένα διάγραμμα που δείχνει με σχήματα και εικόνες  τη σχέση μεταξύ διαφόρων εννοιών. Οι εννοιολογικοί χάρτες είναι ένας τρόπος να αναπαραστήσουμε την ανθρώπινη σκέψη και τις ιδέες μας γύρω από ένα θέμα ή πιο συγκεκριμένα τρόπος αναπαράστασης ενός πεδίου γνώσεων
  • Ένας εννοιολογικός χάρτης περιέχει κόμβους και συνδέσμους. Οι κόμβοι αναπαριστούν τις έννοιες, που συνήθως περικλείονται σε έναν κύκλο ή ένα τετράπλευρο. Οι σύνδεσμοι αποτελούνται από μια γραμμή, η οποία μπορεί να έχει και τη μύτη του βέλους αν θέλουμε να δείξουμε τη μονόδρομη ή αμφίδρομη πορεία της σχέσης. Πάνω στη γραμμή γράφουμε με λέξεις ή φράσεις τη σχέση της μίας έννοιας με την άλλη. Με τα παραπάνω στοιχεία μπορούμε να φτιάξουμε έναν εννοιολογικό χάρτη είτε με χαρτί και μολύβι είτε με κατάλληλο λογισμικό.

Παρακάτω είναι ο σύνδεσμος για ένα εργαλείο δημιουργίας εννοιολογικών χαρτών, όπου μπορείτε να δείτε και να περιεργαστείτε έναν εννοιολογικό χάρτη για τον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή.

http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/3423

Πατήστε πάνω δεξιά στο κουμπί Πρότυπα–>Ηλεκτρονικός Υπολογιστής–>Έξοδος και θα φορτώσει το παράδειγμα του εννοιολογικού χάρτη. Εν συνεχεία δοκιμάστε να σβήσετε όλα τα βέλη σύνδεσης μεταξύ των εννοιών (απλά κάνουμε κλικ πάνω στα βέλη), να μετακινήσετε τα τετράγωνα των εννοιών μέσα στον εννοιολογικό χάρτη και να ξαναενώσετε τις έννοιες (τετράγωνα μεταξύ τους) τραβώντας νέα βέλη για όσες ταιριάζουν μεταξύ τους.

Αφού πλέον έχουμε δει ένα παράδειγμα εννοιολογικού χάρτη μπορούμε τώρα να πάμε και να σχεδιάσουμε έναν δικό μας εννοιολογικό χάρτη για όποιο θέμα θέλουμε. Ενδεικτικά αναφέρω μερικές ιδέες: Το γενεαλογικό μας δέντρο, τους πλανήτες του ηλιακού συστήματος, το πλάνο των μαθητών/τριών της τάξης μας κτλ. Η σχεδίαση θα γίνει με το διαδικτυακό εργαλείο σχεδίασης εννοιολογικών χαρτών bubble.us. Πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο για φορτώσει η ιστοσελίδα.

https://bubbl.us/

Εδώ μπορείτε να δείτε ένα βιντεάκι που εξηγεί με απλά βήματα πως μπορούμε να δημιουργήσουμε το γενεαλογικό μας δέντρο με το εργαλείο bubble.us. Το βιντεάκι είναι μία δημιουργία της εξαιρετικής συναδέλφου καθηγήτριας Πληροφορικής κ. Βίκυς Κάζη. Επίσης η ιδέα για τη χρήση του συγκεκριμένου εργαλείου ανήκει στην ίδια εκπαιδευτικό.

Δημιουργία γενεαλογικού δέντρου με την εφαρμογή Bubbl.us — Watch Video

Όνομα συντάκτη

Όνομα: ΞΥΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Σύντομο βιογραφικό:
Περισσότερες πληροφορίες

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση