Ιστοανακαλύψεις v2.0

Εκπαιδευτικό ιστολόγιο για την διδασκαλία των ΤΠΕ στο δημοτικό

Αρχική » ΤΠΕ – Δ’ τάξη – Προγραμματιστικά παιχνίδια Nasa Rover και Lightbot

ΤΠΕ – Δ’ τάξη – Προγραμματιστικά παιχνίδια Nasa Rover και Lightbot

PictureRover

PictureLightbot


Μια καλή ιδέα για μια επαφή με τον προγραμματισμό μέσα από παιχνίδι είναι τα παρακάτω 2 προγραμματιστικά παιχνίδια. Όλοι εσείς οι μαθητές στην Γ’ και Δ’ τάξη του Δημοτικού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πρώτα το προγραμματιστικό παιχνίδιRover της NASA  για 2 διδακτικές ώρες για να προσπαθήσετε να ελέγξετε ένα ρομποτικό διαστημικό όχημα και να το πλοηγήσετε σε άγνωστο έδαφος μέχρι το ζητούμενο σημείο χωρίς να του τελειώσει η μπαταρία. Εδώ γίνεται χρήση της δομής ακολουθίας (λίστα εντολών που εκτελούνται η μία μετά την άλλη στη σειρά).

Αφού τελειώσετε με το Rover μετά για δύο διδακτικές ώρες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τοLightbot για να ασχοληθείτε με λίγο πιο σύνθετα προγράμματα τα οποία μπορούν να γραφούν με ένα ελαφρώς μεγαλύτερο σετ εντολών. Και στο Lightbot γίνεται χρήση της δομής ακολουθίας  και της έννοιας της επανάληψης  Επιπρόσθετα  με αυτό το παιχνίδι προγραμματισμού οι μαθητές μπορούν να γνωρίσουν, να κατανοήσουν και να χρησιμοποιήσουν την έννοια της συνάρτησης (σειρά εντολών που επαναλαμβάνονται μέσα στο πρόγραμμα μας όποτε το θέλουμε).

Αν οι δραστηριότητες αυτές γίνουν στο εργαστήριο και για τις δύο τάξεις μπορούμε να δείξουμε στην αρχή την χρήση των παιχνιδιών στους μαθητές/τριες και να τους εξηγήσουμε τι πρέπει να κάνουν. Επίσης για να γίνει καλύτερα κατανοητό τι είναι προγραμματισμός, πρόγραμμα, και τη δομή ακολουθίας μπορούμε να δώσουμε παραδείγματα από την καθημερινή ζωή πχ. συνταγή μαγειρικής και να ζητήσουμε από τους μαθητές/τριες να αναφέρουν τα δικά τους αν μπορούν.

Για να φορτώσουν τα παιχνίδια κάντε κλικ πάνω στα ονόματα τους μέσα στο κείμενο. Θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένο το Adobe flash για να τρέξουν κανονικά στον φυλλομετρητή σας.

Όνομα συντάκτη

Όνομα: ΞΥΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Σύντομο βιογραφικό:
Περισσότερες πληροφορίες

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση