Ιστοανακαλύψεις v2.0

Εκπαιδευτικό ιστολόγιο για την διδασκαλία των ΤΠΕ στο δημοτικό

Αρχική » ΤΠΕ – Α – Γ ΤΑΞΕΙΣ – Γνωριμία με τον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή και τα μέρη του

ΤΠΕ – Α – Γ ΤΑΞΕΙΣ – Γνωριμία με τον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή και τα μέρη του

pc

Τι είναι ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής;

Ο Ηλεκτρονικός υπολογιστής είναι ένα μηχάνημα που μας επιτρέπει γρήγορα, εύκολα και με ακρίβεια να επεξεργαστούμε τα δεδομένα, ώστε να βρούμε τις πληροφορίες. Δεδομένα είναι έτοιμα στοιχεία που μας δίνονται και για επεξεργασία και οι πληροφορίες τα στοιχεία που παράγονται από την επεξεργασία του Η/Υ.

Για παράδειγμα Δεδομένα: Έχουμε 5 μήλα και 7 πορτοκάλια. Επεξεργασία: τα προσθέτουμε για να βρούμε πόσα φρούτα έχουμε. Πληροφορία: Έχουμε 12 φρούτα.

Ένας Ηλεκτρονικός Υπολογιστής αποτελείται από το Υλικό (Hardware) και το Λογισμικό (Software) και αλλιώς ονομάζεται υπολογιστικό σύστημα. Το Υλικό είναι όλες οι μονάδες (εξαρτήματα) και συσκευές του Η/Υ. Λογισμικό είναι όλα τα προγράμματα του υπολογιστή τα  οποία βρίσκονται εγκατεστημένα στο σκληρό δίσκο του  και μας επιτρέπουν να τον χρησιμοποιούμε για ότι θέλουμε να κάνουμε π.χ. (να παίξουμε παιχνίδια, να ζωγραφίσουμε, να γράψουμε κείμενο, να δούμε ταινίες, να ακούσουμε μουσική, να μπούμε στο Διαδίκτυο και πολλά άλλα.

Ένας υπολογιστής αποτελείται από πολλές μονάδες (εξαρτήματα) και συσκευές. Κάθε μία από αυτές έχει διαφορετικό ρόλο στην λειτουργία του. Όλες μαζί όμως συνεργάζονται ώστε ο Η/Υ να λειτουγεί σωστά. Τα προγράμματα του λογισμικού ελέγχουν όλες αυτές τις μονάδες και τις συσκευές ώστε να λειτουργούν σωστά.

Τα μέρη του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή

Ο Η/Υ αποτελείται από:

την Κεντρική μονάδα η οποία είναι το κουτί του Η/Υ και περιλαμβάνει όλα τα εξαρτήματα που είναι στο εσωτερικό του.

τις Περιφερειακές συσκευές οι οποίες είναι συνδεδεμένες με την κεντρική μοναδα του υπολογιστή αλλά δεν είναι μέσα σ΄αυτήν. Αυτές χωρίζονται στις μονάδες εισόδου και τις μονάδες εξόδου.

τα αποθηκευτικά μέσα που είναι μέσα και έξω από την κεντρική μονάδα του υπολογιστή.

Κεντρική Μόνάδα

Περιφερειακές συσκευές

Αποθηκευτικά μέσα

Πατήστε πάνω στον σύνδεσμο για δείτε έναν εννοιολογικό χάρτη για όλα αυτά τα στοιχεία:

Εννοιολογικός χάρτης για το υλικό του Η/Υ από τη καθηγήτρια Πληροφορικής κ. Βίκυ Κάζη

Παρακολουθήστε τα παρακάτω βίντεο για να γνωρίσετε καλύτερα τον υπολογιστή σας

Αυτό το βίντεο είναι δημιουργία της καθηγήτριας Πληροφορικής κ. Μαστρογιωργάκη Φωτεινής

Αυτό το βίντεο είναι από το National Geographic – DigiCrafts www.digicrafts.gr

Αυτό το βίντεο είναι από την ιστοσελίδα «Κουκλοθέατρο Αγιουσάγια» http://ayusaya.blogspot.com/

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΤΟΝΙΣΤΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΞΗΣ:

  • Πρέπει πάντα να έχει ένας ενήλικος, που έχει γνώσεις Η/Υ, την επίβλεψη και συντήρηση του Η/Υ μας. Σε καμία περίπτωση δεν κάνουμε τα παρακάτω εμείς μόνοι μας.
  • Έχουμε συνδεδεμένες όλες τις συσκευές του Η/Υ μας σ’ ένα πολύμπριζο ασφαλείας με κουμπί on/off για να αντέχει σε υπερτάσεις του ρεύματος.
  • Δεν επιχειρούμε ποτέ να βγάλουμε και να βάλουμε καλώδια από την πίσω μεριά του Η/Υ., ειδικά το καλώδιο ρεύματος του Η/Υ μας και όταν είναι ανοιχτός.
  •  Δεν επιχειρούμε να ανοίξουμε το κουτί του Η/Υ και να αφαιρέσουμε ή να προσθέσουμε εξαρτήματα. Για να γίνει κάτι τέτοιο θα έπρεπε με κλειστό τον Η/Υ, να κλείσουμε το κουμπάκι του τροφοδοτικού ή το κόκκινο κουμπί του πολύμπριζου ασφαλείας μας. Ακόμα καλύτερα θα μπορούσαμε να βγάλαμε την μπρίζα του πολύμπριζου ασφαλείας από την παροχή του ρεύματος. Εννοείται πάλι ότι όλα αυτά τα κάνει ένας ενήλικος στην οικογένεια που γνωρίζει καλά πως γίνονται.
  •  Αν κολλήσει ο Η/Υ μας τότε τον κλείνουμε με τερματισμό μέσα από το λειτουργικό του σύστημα, για να κλείσει ομαλά. Αν αυτό δεν είναι εφικτό τότε τον κλείνουμε πατώντας το κουμπί εκκίνησης για 5-10 δευτερόλεπτα οπότε θα κλείσει με γρήγορο τερματισμό.
  • Αν χαλάσει ο Η/Υ και δεν γνωρίζουμε τι να κάνουμε, φωνάζουμε έναν τεχνικό Η/Υ. Μπορεί να κάνουμε χειρότερη ζημιά, αν δεν γνωρίζουμε τι κάνουμε και πειραματιστούμε (εννοείται όχι εμείς, κάποιος μεγάλος).

Δραστηριότητες και παιχνίδια για τον Η/Υ και τα μέρη του

Μια φορά και έναν καιρό ήταν ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής (παραμύθι της καθ. Πληροφορικής κ. Γιάννας Σταμάτη)

Ο Ηλεκτρονικός υπολογιστής: Οι συσκευές και τα εξαρτήματα του

Τα είδη των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών

Παίζω με τα διάφορα μέρη του Η/Υ

Παίξτε μια παραλλαγή του γνωστού παιχνιδιού της «κρεμάλας»

Αγαπητά μου παιδιά, αφού τελειώσετε με όλες τις δραστηριότητες και τα παιχνίδια αφήστε μου ένα σημείωμα στον πίνακα Εβδομάκια και Οκτάκια για να μου πείτε πως τα πήγατε ή με την βοήθεια ενός από τους γονείς σας στείλτε μου ένα μήνυμα στο email: wonderer100@gmail.com.

Όνομα συντάκτη

Όνομα: ΞΥΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Σύντομο βιογραφικό:
Περισσότερες πληροφορίες

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση