Επίσκεψη Πολωνικού σχολείου

0

Συγγραφέας: ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ | Κατηγορία ΙΣΤΟΡΙΑ, Ιστορία α Λυκείου | , στις 29-11-2018

           Το 3ο Γενικό Λύκειο Άνω Λιοσίων τα τελευταία χρόνια, σε μια προσπάθεια εμπλουτισμού της διδακτικής και μαθησιακής καθημερινότητας με καινοτόμες δράσεις, συμμετέχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως το e twinning, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Χαρακτηριστικά, την περσινή σχολική χρονιά (2016-2017), μαθητές μας συμμετείχαν στο πρόγραμμα με τίτλο «Teens on tour», με υπεύθυνους καθηγητές την κα Ι. Γιαννοπούλου και τον κο Β. Σταυρόπουλο , σε συνεργασία με σχολεία από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, βραβεύτηκε όχι μόνο από την ελληνική επιτροπή του υπουργείου παιδείας, αλλά και από την αντίστοιχη ευρωπαϊκή επιτροπή και κέρδισε τον ευρωπαϊκό διαγωνισμό “Move2learn – Learn2move”, αποκτώντας το δικαίωμα να επισκεφθούν, μαθητές και εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, ένα από τα συνεργαζόμενα σχολεία του εξωτερικού.



Λήψη αρχείου

            Έτσι, με την καθοριστική συμβολή του δήμου Φυλής, που κάλυψε τα έξοδα διαμονής και διατροφής του ταξιδιού, ομάδα  19 μαθητών και 3 εκπαιδευτικών του σχολείου, επισκεφθήκαμε την Κρακοβία (Πολωνία), τον περασμένο Δεκέμβριο αποκομίζοντας ανεκτίμητες εικόνες, εμπειρίες και νέες φιλίες που σφράγισαν το τέλος της προηγούμενης χρονιάς! Περιηγηθήκαμε στην παλιά πόλη της Κρακοβίας, επισκεφθήκαμε τα αλατωρυχεία της Wieliczka και τα στρατόπεδα μαρτυρίου του Αuschwitz. Μας φιλοξένησε το Πολωνικό σχολείο, στην πόλη Jaworzno, με το οποίο συνεργαστήκαμε πέρσι και μας υποδέχτηκαν φιλόξενα στα σπίτια τους οι Πολωνοί φίλοι μας. Ο αντιδήμαρχος της πόλης μάς δέχτηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, μίλησε εγκάρδια και πρόσφερε δώρα. Στον ακόλουθο επίσημο σύνδεσμο της πόλης του Jaworzno, μπορείτε να δείτε φωτογραφίες και να “διαβάσετε” το άρθρο (δυστυχώς στα Πολωνικά), το οποίο αναφέρεται στην επίσκεψή μας: http://www.um.jaworzno.pl/…/4347/grecy_z_wizyta_w_jaworznie… Την επόμενη  μέρα, επισκεφθήκαμε μαζί με τους νέους φίλους μας την πόλη του Zywiec, με τη γνωστή ζυθοποιία και ξεναγηθήκαμε στις εγκαταστάσεις της και στο “βασιλικό” πάρκο της πόλης. Στη συνέχεια, παρέθεσαν προς τιμή μας το παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο πολωνικό δείπνο σε εστιατόριο κοντινής περιοχής.

          Μια αξέχαστη εμπειρία θεωρήσαμε ότι έφτασε στο τέλος της! Αλλά ευτυχώς διαψευστήκαμε.  Στις 15 Απριλίου οι Πολωνοί φίλοι μας ήρθαν στη χώρα μας και μας έδωσαν την ευκαιρία να ανταποδώσουμε την εγκάρδια φιλοξενία τους. Για άλλη μια φορά η αρωγή του δήμου Φυλής υπήρξε καθοριστική. Κάλυψε όλα τα έξοδα που χρειάστηκε να δαπανήσει το σχολείο μας για τη φιλοξενία των φίλων μας. Πιο συγκεκριμένα την Τρίτη 17 Απριλίου οι δέκα (10) Πολωνοί μαθητές, με τις δύο (2) συνοδούς καθηγήτριές τους επισκέφθηκαν το δήμο μας και πιο συγκεκριμένα το (πρώην) δημαρχείο Φυλής, όπου η δημοτική αρχή είχε οργανώσει την υποδοχή τους σε μια σεμνή, αλλά εγκάρδια τελετή. Οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι πρόσφεραν δώρα και εκφώνησαν χαιρετισμούς, όπως και ο διευθυντής του σχολείου μας και οι φιλοξενούμενοι Πολωνοί εκπαιδευτικοί. Οι μαθητές παρουσίασαν σύντομα και εύγλωττα τον τόπο μας στους νέους φίλους. Στη συνέχεια, αφού ο δήμος παρέθεσε κέρασμα στην πλατεία της Φυλής, επισκεφθήκαμε τη Μονή Κλειστών, όπου οι φίλοι μας μαγεύτηκαν κυριολεκτικά από το τοπίο, την Ελληνορθόδοξη παράδοση και τη φιλοξενία των γυναικών –  μοναχών. Τέλος, οι Πολωνοί μαθητές επισκέφθηκαν το σχολείο μας και έπειτα γευμάτισαν, στα σπίτια των Ελλήνων φίλων τους, ενώ οι εκπαιδευτικοί γευμάτισαν σε εστιατόριο της περιοχής μας.

                 Την επόμενη μέρα, Τετάρτη 18 Απριλίου 2018, θα επισκεφθούμε και θα ξεναγήσουμε τους επισκέπτες μας στον ιερό βράχο της Ακρόπολης των Αθηνών και στο παγκοσμίου φήμης  Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ στη συνέχεια θα περιηγηθούμε στα αξιοθέατα του κέντρου της Αθήνας. Τέλος, ολοκληρώνοντας τη φιλοξενία μας, την Πέμπτη 19 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί εκδρομή Ελλήνων και Πολωνών μαθητών και εκπαιδευτικών στην αρχαία Επίδαυρο και στο Ναύπλιο, την πρώτη πρωτεύουσα του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, ώστε να δώσουμε μια πλήρη εικόνα της όμορφης πατρίδας μας στους καινούργιους φίλους μας.

           Κλείνοντας, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τέτοιες προσπάθειες δημιουργούν κίνητρα μάθησης και εμπλοκής μαθητών και εκπαιδευτικών σε δημιουργικές εκπαιδευτικές δράσεις, στις οποίες η συνεργασία τοπικής αυτοδιοίκησης και εκπαιδευτικών μονάδων, δίνει μια εξαιρετική δυναμική, προς όφελος πρωτίστως της νέας γενιάς της τοπικής μας κοινότητας.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση