Συμβολή του νηπιαγωγείου στην οικογένεια

Για το παιδί το νηπιαγωγείο πρέπει να αποτελεί έναν χώρο χαράς και δημιουργικότητας. Με την απαραίτητη ενημέρωση από τους γονείς για την δημιουργία της πρώτης εικόνας, η εισαγωγή των παιδιών στο μόνο σπίτι που είναι οργανωμένο αποκλειστικά για αυτά, με έπιπλα, εγκαταστάσεις, υλικά και παιχνίδια στη διάθεσή τους, η παραμονή τους εκεί θα πρέπει να είναι μια ευχάριστη εμπειρία. Ταυτόχρονα η ένταξή τους σε ένα κέντρο παιδιών οδηγεί στη δημιουργία σχέσεων, την ανάγκη να είσαι αγαπητός για να αγαπιέσαι, της καλής συμπεριφοράς, τις συνέπιες της κακής συμπεριφοράς και της ζήλιας. Εκτιμά την ευγένεια, την αλληλοβοήθεια, τη φροντίδα, το σεβασμό και τη συνεργασία. Μαθαίνει την έννοια της ελευθερίας και σέβεται την ελευθερία των άλλων.
Το νηπιαγωγείο πρέπει να είναι κοντά στην οικογένεια προτού το παιδί εισαχθεί σε αυτό, εφόσον υπάρχει ανάγκη. Η εκπαίδευση πρέπει να ξεκινήσει από νωρίς και ο νηπιαγωγός πρέπει να επισημαίνει στους γονείς την επιρροή τους στην ανάπτυξη του, να τους συμβουλεύει και να τους παροτρύνει σε ειδικούς όταν εκεί μπορεί να δοθεί λύση .
Όταν το παιδί φτάσει στην ηλικία που το νηπιαγωγείο αναλαμβάνει αρκετό χρόνο της ημέρας του, δίνεται η ευκαιρία στη μητέρα να αφιερώσει χρόνο στο επάγγελμα της, σε κοινωνικές και οικογενειακές υποχρεώσεις. Το μεσημέρι λοιπόν μητέρα και παιδί θα μπορούν να έχουν περισσότερο ποιοτικό χρόνο ώστε να διαβάσουν και να παίξουν. Το σχολείο βοηθά ώστε να γνωρίσουν οι γονείς το παιδί τους και η επικοινωνία με το νηπιαγωγό το επιτυγχάνει σε μεγαλύτερο βαθμό .
Η επικοινωνία αυτή είναι απαραίτητη καθώς ο νηπιαγωγός οφείλει να γνωρίζει και την κατάσταση υγείας του παιδιού. Το δελτίο υγείας βοηθά ώστε να μπορέσει να ανακαλύψει ο νηπιαγωγός ελαφρές σωματικές ανωμαλίες, κινητικές ή αισθητικές αδυναμίες, τις οποίες οι γονείς είτε αδυνατούν να αντιληφθούν είτε αρνούνται να δεχτούν .
Σε ορισμένες περιπτώσεις που είναι περισσότερο σοβαρές και περίπλοκες το παιδί μπορεί να χρειαστεί εισαγωγή σε ειδικό σχολείο. Μπορεί ωστόσο σε άλλες περιπτώσεις το παιδί να παρακολουθείται από ειδικό γιατρό, και να συμμετέχει στο τμήμα ένταξης.
.
Το νηπιαγωγείο αποτελεί θεσμό στην πορεία ανάπτυξης του παιδιού αλλά δε μπορεί να επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα όταν η οικογένεια λείπει από το έργο αυτό. Η οικογένεια οφείλει να στηρίζει τον οργανισμό αυτό, να εμπιστεύεται το νηπιαγωγό και να ενεργεί για την επέκταση του, σύμφωνα με τις ανάγκες του παιδιού και της οικογένειας .