Η γιορτή της μητέρας

Η Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας είναι μέρα εορτασμού της μητρότητας. Είναι κινητή εορτή, όπως και η γιορτή του πατέρα, και γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Το 2020 η γιορτή της μητέρας “πέφτει” την Κυριακή 10 Μαΐου.

Η μητέρα είναι το πιο σημαντικό πρόσωπο στη ζωή ενός παιδιού, μοναδική και αναντικατάστατη. Είτε πρόκειται για τη βιολογική μαμά, αυτή που το έφερε στον κόσμο, είτε για τη μαμά της καρδιάς, αυτή που το υιοθέτησε.

Μάνα, Μανούλα, Μητέρα, Μαμά… λέξεις γεμάτες αγάπη, γλυκύτητα και τρυφερότητα, για την πιο σημαντική ύπαρξη στη ζωή κάθε ανθρώπου.

Αμέτρητα, ανάμεικτα συναισθήματα… χαρά, χαμόγελα, ευτυχία, προσμονή, συγκίνηση, αγωνίες Τρυφερά λογάκια, βραδινά παραμύθια, τραγουδάκια, ζεστές αγκαλιές και όμορφες γλυκές ευχές!!!

Τι μπορούμε να κάνουμε για να δείξουμε την αγάπη μας στη μαμά; Να της πούμε ένα τραγούδι, να της φτιάξουμε μια ζωγραφιά,να της γράψουμε ένα ποίημα, να της ετοιμάσουμε το πρωινό της, να της χαρίσουμε ένα λουλουδάκι από τον κήπο μας, να την πάρουμε μια αγκαλιά και να της πούμε “Χρόνια Πολλά”.

Σίγουρα έχετε ξεχωριστές ιδέες και μπορείτε να σκεφτείτε πολλά όμορφα πράγματα. Παρακάτω θα βρείτε κάποιες δραστηριότητες. Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και δημιουργήστε!

Δραστηριότητες

  • Γράφουμε ευχές σε χαρτάκια για τις μαμάδες μας. Βάζουμε τις ευχές μέσα σε μπαλόνια, τα φουσκώνουμε και τα χαρίζουμε στη μαμά.

  • Ζωγραφίζουμε τη μαμά μας! Πώς μοιάζει; Τι ρούχα φοράει; Πώς είναι το πρόσωπό της;

  • Γράφουμε ποιήματα ή λίμερικ για τη γιορτή της μητέρας. Φτιάχνουμε μια κάρτα από χαρτόνένια καρδιά και αντιγράφουμε μέσα το ποίημα.

  • Μπορούμε να γράψουμε τη λέξη «ΜΗΤΕΡΑ» κάθετα σε ένα χαρτί και να σκεφτούμε σαν ακροστοιχίδα λέξεις ή επίθετα που ξεκινούν από τα γράμματα αυτά και χαρακτηρίζουν τη μαμά μας.

  • Παίρνουμε ένα μικρό μπλοκάκι ή τετραδιάκι. Στο εξώφυλλο γράφουμε: «Μαμά, σ’ αγαπώ γιατί…». Έπειτα σε κάθε σελίδα γράφουμε κι έναν λόγο που την αγαπάμε: π.χ. «Γιατί με κάνεις να χαμογελώ», «Γιατί φτιάχνεις τέλειες τηγανιτές πατάτες», «Γιατί με φροντίζεις καθημερινά» και άλλα, μέχρι να γεμίσουμε το τετράδιο. Σε κάθε σελίδα μπορούμε να κάνουμε μια μικρή εικονογράφηση.

  • Φτιάχνουμε ένα μικρό βιβλίο με κόλλες Α4, διπλωμένες στη μέση. Στο εξώφυλλο γράφουμε… «Αν η μαμά μου…» Στη συνέχεια σε κάθε σελίδα γράφουμε…

ήταν λουλούδι, θα ήταν………………..

ήταν εποχή, θα ήταν…………………

ήταν χρώμα, θα ήταν…………………

ήταν γλυκό, θα ήταν…………………

αν ήταν τραγούδι, θα ήταν…………………

αν ήταν ήρωας παραμυθιού, θα ήταν…………………

Αν η μαμά μου ήταν λέξη, θα ήταν η ΑΓΑΠΗ!

π.χ.

Αν η μαμά μου ήταν λουλουδάκι, θα ήταν ευωδιαστό κόκκινο τριανταφυλλάκι.

Αν η μαμά μου ήταν εποχή, θα ήταν η άνοιξη με λουλουδάκια πολύχρωμα και μυρωδάτα.

Αν η μαμά μου ήταν χρώμα, θα ήταν κίτρινο, όπως ο ήλιος που φωτίζει και ζεσταίνει τη γη.

Αν η μαμά μου ήταν γλυκό, θα ήταν ένα γαλακτομπούρεκο σιροπιαστό.

Τέλος, μπορείτε να διαβάσετε μαζί με τη μαμά το κείμενο: Η αγωνία ενός μικρού αγγέλου”