Τι γιορτάζουμε το Πάσχα; Τι είναι η Μεγάλη Εβδομάδα;

Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή των Χριστιανών.

Η λέξη «Πάσχα» προέρχεται από το εβραϊκό «Πεσάχ» που σημαίνει «πέρασμα», εννοώντας το πέρασμα – διάβαση των Εβραίων από την Ερυθρά θάλασσα προς τη γη της επαγγελίας (Άγιοι Τόποι) και την απελευθέρωσή τους από τους Αιγύπτιους.
Οι Αιγύπτιοι με το “Πισάχ” (διάβαση) γιόρταζαν τη διάβαση του ήλιου από τον ισημερινό, την εαρινή δηλαδή ισημερία και μαζί της τον ερχομό της άνοιξης.

Για τους χριστιανούς το Πάσχα ή αλλιώς Λαμπρή σημαίνει την Ανάσταση του Χριστού και το πέρασμα από τον Θάνατο στη Ζωή. Το Πάσχα είναι κινητή γιορτή. Ο εορτασμός της γίνεται την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας.

Η Σαρακοστή ξεκινάει από την Καθαρά Δευτέρα και η τελευταία μέρα είναι το Σάββατο του Λαζάρου. Οι νοικοκυρές φτιάχνουν «λαζαράκια», μικρά ψωμάκια σε σχήμα ανθρώπινου σώματος και τα παιδιά τραγουδούν τα κάλαντα του Λαζάρου.

Την Κυριακή των Βαΐων επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού για να πάρουμε δύναμη να συνεχίσουμε μία ακόμα εβδομάδα τη νηστεία. Στην εκκλησία προσφέρουν βάγια για να θυμίσουν την είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα, πριν τα Πάθη Του. Το απόγευμα της Κυριακής παρακολουθούμε την «Ακολουθία του Νυμφίου» κι ο ιερέας ψάλλει: «Ἰδού ὁ Νυμφίος ἔρχεται ἐν τῷ μέσῳ τῆς νυκτός …».

Μεγάλη Εβδομάδα είναι η εβδομάδα από την Κυριακή των Βαΐων το βράδυ μέχρι το Μεγάλο Σάββατο. Λέγεται «μεγάλη», γιατί τα γεγονότα όπου τελούνται και βιώνονται στους ιερούς ναούς είναι μεγάλα και σπουδαία. Οι τέσσερις πρώτες ημέρες μας προετοιμάζουν πνευματικά για το θείο δράμα και οι Ακολουθίες ονομάζονται «Ακολουθίες του Νυμφίου».

Στην Κεφαλονιά λένε:«Μεγάλη Δευτέρα, μεγάλη μέρα.
Μεγάλη Τρίτη, μεγάλη κρίση.
Μεγάλη Τετάρτη, μεγάλο σκοτάδι.
Μεγάλη Πέφτη, δάκρυο πέφτει.
Μεγάλη Παρασκευή, θλίψη πολλή.
Μεγάλο Σαββάτο, χαρές γιομάτο.
Μεγάλη Λαμπρή, χάσκα μούσκα αυγό κι αρνί.»

Μεγάλη Δευτέρα: Ψάλλονται η παραβολή των δέκα παρθένων, που μας διδάσκει να είμαστε γεμάτοι από πίστη και φιλανθρωπία και η παραβολή Των Ταλάντων, που μας διδάσκει να είμαστε εργατικοί και να καλλιεργούμε τα πνευματικά μας χαρίσματα.

Μεγάλη Τρίτη: Είναι αφιερωμένη στην αμαρτωλή γυναίκα που μετανιωμένη άλειψε τα πόδια του Κυρίου με μύρο και συγχωρήθηκε για τα αμαρτήματά της, γιατί έδειξε μεγάλη αγάπη και πίστη στον Κύριο. Ψάλλεται το περίφημο τροπάριο της υμνογράφου μοναχής Κασσιανής.

Μεγάλη Τετάρτη: Ψάλλονται ύμνοι για:
α) Τον Ιερό Νιπτήρα, το πλύσιμο δηλαδή των ποδιών των μαθητών από τον Κύριο.
β) Τον Μυστικό Δείπνο, δηλαδή την παράδοση του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας.
γ) Την Προσευχή του Κυρίου, στο Όρος των Ελαιών και
δ) την Προδοσία του Ιούδα, δηλαδή την αρχή του Πάθους του Κυρίου.

Μεγάλη Πέμπτη: Τελείται η «Ακολουθία των Παθών», κορυφώνεται το θείο δράμα, θυμόμαστε και βιώνουμε τα Πάθη του Κυρίου.Δηλαδή τα πτυσίματα, τα μαστιγώματα, τις κοροϊδίες, τους εξευτιλισμούς, τα χτυπήματα, το αγκάθινο στεφάνι και κυρίως την Σταύρωση και τον θάνατο του Χριστού.

Μεγάλη Παρασκευή: Το πρωί τελείται η ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και στις 12.00 το μεσημέρι της Αποκαθηλώσεως, δηλαδή την Ταφή Του Κυρίου από τον Ιωσήφ τον Αριμαθαίας και το Νικόδημο τον Φαρισαίο. Τη Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ ψάλλονται τα Εγκώμια και γίνεται η Περιφορά του Επιταφίου.

Μεγάλο Σάββατο: Στις 12.00 τα μεσάνυχτα το πρωί έχουμε την ζωηφόρο Ανάσταση του Κυρίου μας, την ήττα του θανάτου και της φθοράς και την αφή του Αγίου Φωτός στον κόσμο από το Πανάγιο Τάφο.

Κυριακή του ΠΑΣΧΑ :Τελείται ο «Εσπερινός της Αγάπης», όπου διαβάζεται το Ιερό Ευαγγέλιο σε πολλές γλώσσες.Το Πάσχα, ο λαός, μαζί με την “εκ νεκρών Ανάσταση” του Χριστού, τη νίκη Του δηλαδή ενάντια στο θάνατο, γιορτάζει και την ανάσταση της άνοιξης, το ξύπνημα της φύσης μετά τη νάρκη του χειμώνα.