Τι είναι ο Κορωνοϊός;

Οι κορονοϊοί ή κοροναϊοί (εναλλακτική ορθογραφία: κορωνοϊοί ή κορωναϊοί) είναι οικογένεια ιών. Έχουν πάρει το όνομά τους από τη χαρακτηριστική εμφάνισή τους στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, όπου διακρίνονται εξογκώματα περιμετρικά των υλικών σωματιδίων σαν στέμμα, το οποίο στα λατινικά λέγεται «κορόνα» (λατινικά: corona).

Η πανδημία της νόσου του κορονοϊού 2019 (COVID-19), που προκλήθηκε από τον ιό SARS-CoV-2, ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2019. Η μόλυνση μεταδίδεται κυρίως μέσω της μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων αναπνοής που παράγονται όταν εκπνέουν οι άνθρωποι (όπως φτάρνισμα ή βήχας) σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου. (Πηγή: Βικιπαίδεια)

Πώς γράφεται η λέξη;

Ο κ. Μπαμπινιώτης, φιλόλογος, γλωσσολόγος, πανεπιστημιακός καθηγητής, εξήγησε ότι ο σωστότερος όρος είναι ο «κορωνοϊός», με -ω αντί για -ο στη δεύτερη συλλαβή επειδή προέρχεται από τη λέξη «κορώνα».

Επειδή, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι δύσκολο να κάνουμε “ΜΑΘΗΜΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ”, στην τάξη, ας μάθουμε περισσότερα διαβάζοντας γι’ αυτόν.

Στην “Ανοικτή Βιβλιοθήκη” μπορείς να βρεις σε μορφή pdf και να διαβάσεις το παραμύθι της Βασιλικής Χουρσίδου «Είμαι ένας ιός που το όνομά μου είναι Κορονοϊός». Από το συγκεκριμένο βιβλίο προέρχεται και η χαριτωμένη εικόνα του άρθρου.

Ακολουθήστε τον σύνδεσμο:

https://www.openbook.gr/eimai-enas-ios-poy-to-onoma-moy-einai-koronoios/

Τι είναι ο κορωνοϊός;” Tο κόκκινο picou picou απαντάει στις ερωτήσεις του γκρι picou picou, εξηγεί με απλά και κατανοητά λόγια τι είναι ο κορωνοϊός και τι πρέπει να κάνουμε όλοι, μικροί και μεγάλοι.

Δείτε το ενημερωτικό βίντεο picou picou: “Κορωνοϊός, ο πονηρός ταξιδευτής”.

https://www.youtube.com/watch?v=LK1hHoHLVb0&feature=youtu.be