Τι είναι ο Κορωνοϊός;

Οι κορονοϊοί ή κοροναϊοί (εναλλακτική ορθογραφία: κορωνοϊοί ή κορωναϊοί) είναι οικογένεια ιών. Έχουν πάρει το όνομά τους από τη χαρακτηριστική εμφάνισή τους στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, όπου διακρίνονται εξογκώματα περιμετρικά των υλικών σωματιδίων σαν στέμμα, το οποίο στα λατινικά λέγεται «κορόνα» (λατινικά: corona).

Η πανδημία της νόσου του κορονοϊού 2019 (COVID-19), που προκλήθηκε από τον ιό SARS-CoV-2, ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2019. Η μόλυνση μεταδίδεται κυρίως μέσω της μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων αναπνοής που παράγονται όταν εκπνέουν οι άνθρωποι (όπως φτάρνισμα ή βήχας) σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου. (Πηγή: Βικιπαίδεια)

Πώς γράφεται η λέξη;

Ο κ. Μπαμπινιώτης, φιλόλογος, γλωσσολόγος, πανεπιστημιακός καθηγητής, εξήγησε ότι ο σωστότερος όρος είναι ο «κορωνοϊός», με -ω αντί για -ο στη δεύτερη συλλαβή επειδή προέρχεται από τη λέξη «κορώνα».

Επειδή, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι δύσκολο να κάνουμε “ΜΑΘΗΜΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ”, στην τάξη, ας μάθουμε περισσότερα διαβάζοντας γι’ αυτόν.

Στην “Ανοικτή Βιβλιοθήκη” μπορείς να βρεις σε μορφή pdf και να διαβάσεις το παραμύθι της Βασιλικής Χουρσίδου «Είμαι ένας ιός που το όνομά μου είναι Κορονοϊός». Από το συγκεκριμένο βιβλίο προέρχεται και η χαριτωμένη εικόνα του άρθρου.

Ακολουθήστε τον σύνδεσμο:

https://www.openbook.gr/eimai-enas-ios-poy-to-onoma-moy-einai-koronoios/

Τι είναι ο κορωνοϊός;” Tο κόκκινο picou picou απαντάει στις ερωτήσεις του γκρι picou picou, εξηγεί με απλά και κατανοητά λόγια τι είναι ο κορωνοϊός και τι πρέπει να κάνουμε όλοι, μικροί και μεγάλοι.

Δείτε το ενημερωτικό βίντεο picou picou: “Κορωνοϊός, ο πονηρός ταξιδευτής”.

https://www.youtube.com/watch?v=LK1hHoHLVb0&feature=youtu.be

Υγιεινή των χεριών

 Το πλύσιμο των χεριών είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί η μετάδοση μικροβίων και να προφυλαχθούμε από σοβαρές ασθένειες.

Πότε πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας;

• πριν από το φαγητό ή την προετοιμασία του

• μετά τη χρήση της τουαλέτας

• μετά την επαφή με ζώα, συμπεριλαμβανομένων και των κατοικίδιων

• μετά την επίσκεψη σε άρρωστους φίλους ή συγγενείς

• αφού φυσήξουμε τη μύτη μας, βήξουμε ή φταρνιστούμε

• όταν επιστρέψουμε στο σπίτι (μετά από παιχνίδι σε εξωτερικό χώρο, ψώνια, βόλτα με το σκύλο κ.α.)

Πώς πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας;

Βάζουμε τα χέρια μας κάτω από το τρεχούμενο νερό. Τα βρέχουμε καλά. Κλείνουμε τη βρύση, για να μην σπαταλάμε το πολύτιμο αυτό αγαθό!

Σαπουνίζουμε τα χέρια μας και τρίβουμε καλά τις παλάμες, το πάνω μέρος των χεριών, τα δάχτυλά μας, αλλά και τα σημεία ανάμεσα τους. Δεν βιαζόμαστε. Η διαδικασία πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

Ξεπλένουμε τα χέρια μας και τα στεγνώνουμε με μια χειροπετσέτα.

Παρατηρήστε και τις οδηγίες της αφίσας.

Δεν είναι δύσκολο να εφαρμόζουμε πάντα αυτές τις απλές οδηγίες.

Φέτος είπαμε πολλές φορές ο ένας στον άλλο “Έπλυνες τα χέρια σου;”! Θυμάστε;

Και για να εμπεδώσουμε τα προηγούμενα ας δούμε ένα διασκεδαστικό βιντεάκι…

 

https://www.youtube.com/watch?v=zxlQn7KaCNU

Μένουμε σπίτι

Παραμένουμε αισιόδοξοι και δημιουργικοί. Βρίσκουμε τρόπους να περνάμε ευχάριστα τον χρόνο μας στο σπίτι. Ζωγραφίζουμε, διαβάζουμε, γράφουμε ημερολόγιο, παίζουμε επιτραπέζια, φτιάχνουμε παζλ, φροντίζουμε τα κατοικίδιά μας και τα φυτά στο μπαλκόνι ή στον κήπο μας, τραγουδάμε, χορεύουμε, γυμναζόμαστε μαζί με τους γονείς μας! Κάπου κάπου επισκεπτόμαστε σελίδες στο διαδίκτυο. Προσοχή! Οι διαδικτυακές δραστηριότητες γίνονται πάντα υπό την επίβλεψη ή καθοδήγηση κάποιου ενήλικα.