Τη φετινή σχολική χρονιά δεν συνεχίσαμε τη λέσχη ανάγνωσης ” οι Ατσίδες” αν και για μένα τουλάχιστον ήταν όλοι ,μαθητές και συνάδελφοι ,μια εξαιρετική παρέα .
Φέτος με κάποιους από την παρέα αυτή αλλά και αρκετούς νέους με συντονίστρια την συνάδελφο Σπάρταλη Νίκη υλοποιούμε στο σχολείο μας ένα πρόγραμμα COMENIUS με θέμα “σημεία καμπής στη διδασκαλία μαθηματικών και θετικών επιστημών” .Στο πρόγραμμα συμμετέχουν και συνάδελφοι από : Αγγλία ,Σουηδία,Ισλανδία και Ρουμανία .Υποδεκτήκαμε τους συναδέλφους των χωρών αυτών, τον Οκτώβριο και τον ερχόμενο Μάρτιο θα βρεθούμε ξανά όλοι στη Σουηδία .Σπουδαία εμπειρία για όλους ! Νίκη σ΄ευχαριστούμε !
Το Αναστάσιμο το φως να λάμψει στην καρδιά σας
κι η φλόγα ντου πολύχρωμα να κάνει τα όνειρα σας .
Καλό Πάσχα σε όλους σας………..
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Η ομάδα της Λέσχης Ανάγνωσης Μαθηματικής Λογοτεχνίας του 2ου Γυμνασίου Ελευθερίου Βενιζέλου« Οι Ατσίδες» σας προσκαλεί την Τετάρτη 24 Απριλίου 2013 και ώρα 18.30 μ.μ στο Μεγάλο Αρσενάλι στην παρουσίαση της δικής της ιστορίας.
Τυχαία ο Μανουέλ καταλήγει στο καπηλειό όπου διαδραματίστηκε η τελευταία ιστορία του παππού του κι εκεί την εκμυστηρεύεται στο δάσκαλό του.
Το τέλος της ιστορίας του παππού – που είχε γίνει και ιστορία του εγγονού – δε μπορούσε παρά να συντελεστεί στο Πόρτο .Το Πόρτο επομένως γίνεται ο προορισμός που ενέχει το τέλος των αναζητήσεων και τη λύση των προβλημάτων τόσο για τον αφηγητή Μανουέλ όσο και για την ηρωίδα του παραμυθιού που τον στοιχειώνει. Ο Μανουέλ βρίσκει το τέλος της ιστορίας του παππού του και η γρια κοπέλα τη χαμένη νιότη της κι ο κύκλος της αναζήτησης κλείνει καθώς “το ένα συναντά τελικά το άλλο ” επιβεβαιώνοντας ότι ο Θεός γεωμετρεί.
Στην επιστροφή του στην Κοϊμπρα , έχοντας συμπληρώσει το σκοπό του , ο Μανουέλ θα δωρίσει στην αγαπημένη του Μαρία την πολυτιμότερη ιστορία του , αυτή που έλειπε από τη συλλογή τους ,αυτή που θα ανήκει μόνο στου δυο τους.
Τι είναι η εικασία ; Με εικασίες ασχολούνται οι μαθηματικοί και όχι μόνο !!!
Την Τετάρτη 6/2/2013 , η λέσχη ανάγνωσης του σχολείου μας ,αποφασίσαμε να επισκεφθούμε την υπέροχη Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης μας.
Ξεκινήσαμε το πρωί από το σχολείο κατενθουσιασμένοι για την εκδρομή μας και πήραμε το λεωφορείο απ΄την κοντινότερη στάση , το οποίο μας άφησε στην πλατεία 1866 και έπειτα περπατήσαμε λίγο μέχρι τον προορισμό μας.
Φτάνοντας στο κτίριο , ανεβήκαμε τις μαρμάρινες σκάλες που οδογούσαν στο υπέροχο “κόσμο” των βιβλίων.
Αρχικά ,μπήκαμε στον προθάλαμο,όπου γνωρίσαμε δύο φιλικές βιβλιοθηκονόμους και έπειτα κατευθυνθήκαμε στο γραφείο της προϊσταμένης που μας μίλησε για την ιστορία της Βιβλιοθήκης , τις ανάγκες της ,αλλά και τις πολλές ενδιαφέρουσες δράσεις όλων των Βιβλιοθηκών του νομού μας όπως η μονάδα κινητής βιβλιοθήκης.
Αμέσως μετά ξεκίνησε η ξενάγησή μας με συνοδό μια πρόσχαρη και εξυπηρετική βιβλιοθηκονόμο .Μας εξήγησε πως λειτουργεί η Βιβλιοθήκη και μας έδειξε τις εγκαταστάσεις της.
Αρχικά “εξερευνήσαμε” το αναγνωστήριο και έπειτα οδηγηθήκαμε σε μια μεγάλη αίθουσα που αν και τα πανύψηλα ράφια της είναι γεμάτα με βιβλία και εφημερίδες κάθε λογής , που δε χωρούν στο αναγνωστήριο ,δυστυχώς το κοινό δεν έχει πρόσβαση σ΄αυτή.
Αφού θαυμάσαμε για κάποια ώρα το χώρο ,κατευθηνθήκαμε σε μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα όπου στεγάζεται η προσωπική βιβλιοθήκη του Ελευθερίου Βενιζέλου , η οποία δεν έχει εγκαινιαστεί ακόμα .Εκεί είχαμε την ευκαιρία πρώτοι εμείς να βρούμε πολλά πραγματικά ενδιαφέροντα βιβλία και να ανακαλύψουμε ότι διάβαζε την Οδύσσεια στα ισπανικά αλλά και τις ” χίλιες και μία νύχτες “.
Αργότερα ,επιστρέψαμε στο αναγνωστήριο ,όπου ο καθένας μας μπορούσε να ξεκινήσει να διαβάζει είτε μερικά κρητικά παραμύθια που είχαμε ζητήσει να μας βρουν είτε όποια βιβλίο επιθυμούσε ενώ κάποιοι έκαναν εγγραφή κι άλλοι δανείστηκαν ένα βιβλίο ( πάντα για 15 μέρες ).
Η υπόλοιπη ώρα μας , πέρασε ευχάριστα καθώς όλοι ήμασταν απορροφημένοι στη μαγεία κάποιου βιβλίου.
Μετά από λίγο ,αποχαιρετήσαμε τις βιβλιοθηκονόμους και πήραμε το δρόμο της επιστροφής ,κάτι που σίγουρα δε μας άρεσε πολύ γιατί στη βιβλιοθήκη ζήσαμε μια ξεχωριστή εμπειρία!
Λέσχη ανάγνωσης Μαθηματικής Λογοτεχνίας του 2ου Γυμν.Ελ,Βενιζέλου
Κωνσταντίνος Δασκαλάκης
Η διδακτορική διατριβή του Δασκαλάκη απέσπασε το πρώτο βραβείο από την διεθνή Ένωση Επιστημόνων Πληροφορικής. Ο 28χρονος επιστήμονας στη διατριβή του έλυσε τον γρίφο του νομπελίστα μαθηματικού Τζον Νας, στο πεδίο της θεωρίας παιγνίων. Δεν είναι τυχαίο: ο Δασκαλάκης αποφοίτησε με άριστα από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, και ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή με τον Χρ. Παπαδημητρίου και τώρα στο ΜΙΤ.
Δημήτριος Χριστοδούλου
Στον διεθνούς φήμης Έλληνα καθηγητή Δημήτριο Χριστοδούλου απονεμήθηκε για το 2011 ένα από τα σημαντικότερα βραβεία που δίνονται στα Μαθηματικά .Ο κ.Χριστοδούλου ,καθηγητής του Πολυτεχνείου ΕΤΗ Ζυρίχης τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο “Shaw”,όπως και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης ,Ρίτσαρντ Χάμιλτον.Το βραβείο που συνοδεύεται με το χρηματικό ποσό του 1 εκατομμυρίου δολαρίων απονεμήθηκε στους δύο καθηγητές για το έργο τους ,στις Μη Γραμμικές Διαφορικές Εξισώσεις .