Αντιπλημμυρικό έργο στο σχολείο

DSC 3028

Τα εργαστήρια δεξιοτήτων απασχόλησαν ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα το τρέχον σχολικό έτος. Στο σχολείο μας προσπαθήσαμε να ακολουθήσουμε τη λογική τους και να υλοποιήσουμε τα ζητούμενα. Η τάξη μας, λοιπόν, ασχολήθηκε με τη θεματική του περιβάλλοντος, με υποθεματική την κλιματική αλλαγή, τις φυσικές καταστροφές και την πολιτική προστασία.

DSC 3028

Στα πλαίσια διεξαγωγής του προγράμματός μας κατασκευάσαμε ένα βουνό σε σμίκρυνση και προσπαθήσαμε να το προστατέψουμε από τις πλημμύρες… Όπως βλέπετε και στις εικόνες, δημιουργήσαμε ένα ποτάμι το οποίο το οχυρώσαμε με κεραμίδια και τούβλα έτσι ώστε να μην αλλάζει η μορφολογία του εδάφους όταν πέφτει το νερό. Επίσης, τοποθετήσαμε φυτά σε ολόκληρη την επιφάνεια του βουνού μας προκειμένου να συγκρατούν περισσότερο νερό και δημιουργήσαμε ένα αυλάκι γύρω του για να συγκρατεί το πλεονάζον νερό. Έτσι, τα παιδιά αντιλήφθηκαν στην πράξη την προστασία από πλημμύρες, έγιναν μηχανικοί, αρχιτέκτονες, αγρότες κ.λπ., προβληματίστηκαν και συνεργάστηκαν για τη δημιουργία του έργου, επικοινώνησαν τις ιδέες τους και αναζήτησαν πληροφορίες προκειμένου να τις υποστηρίξουν, σκέφτηκαν κριτικά σχετικά με την ευθύνη των ανθρώπων, την κλιματική αλλαγή, τα αίτια και τις λύσεις που μπορούμε να δώσουμε.

Τα παιδιά μας δούλεψαν ακούραστα, παραγωγικά και με μεγάλη ευχαρίστηση και το αποτέλεσμα ήταν ακόμη και για μας που το οργανώσαμε, εντυπωσιακό. Επίσης εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως η κατασκευή των παιδιών άντεξε τον μεγάλο όγκο νερού που έβρεξε τους τελευταίους μήνες στην περιοχή μας κάτι που μας εξέπληξε, καθώς θεωρούσαμε πως επρόκειτο απλά για μια μακέτα και δε θα άντεχε σε πραγματικές συνθήκες. Το μόνο που περιμένουμε πλέον είναι να μεγαλώσουν τα φυτά μας και να αναλάβει η φύση έτσι ώστε να καλυφθεί όλο το βουνό μας με πράσινο…

DSC 3030

 

Κατηγορίες: Εργαστήρια Δεξιοτήτων. Ετικέτες: , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.