ΖΟΥΖΟΥΝΟΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Είστε έτοιμοι να παίξουμε και να διασκεδάσουμε ζουζουνάκια μου;  ζζζζζζ!!!!!!  Φύγαμε…….

  1. Aινίγματα με τα έντομα. ( Πατήστε πάνω στο σύνδεσμο, στην εικόνα που θα εμφανιστεί πατήστε κάτω δεξιά για πλήρη οθόνη).
    https://wordwall.net/resource/2319514/%ce%b1%ce%b9%ce%bd%ce%af%ce%b3%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%b1-%ce%ad%ce%bd%cf%84%ce%bf%ce%bc%ce%b1
  2. Mέτρησε τα έντομα: https://learningapps.org/watch?v=p571kekqt20
  3. Μέτρησε τις βούλες σε κάθε μία πασχαλίτσα:    https://learningapps.org/watch?v=p6byy4e1j20
  4. Ποιο είναι το έντομο της εικόνας;   https://learningapps.org/watch?v=py54y9hzn20
  5. Γράφω τα ονόματα των εντόμων:  https://learningapps.org/watch?v=p100qzc1n20

ΖΟΥΖΟΥΝΙΣΜΑΤΑ

ΖΖΖΖΖ!!!!!!φωνάζουν τα ζουζούνια, ξυπνήστε  ώρα για δουλειά.  Όπου υπάρχουν λουλούδια υπάρχουν και τα ζουζουνάκια, τα έντομα δηλαδή.   Έντομα μικροσκοπικά, ωφέλιμα και βλαβερά, πετούν από κήπο σε κήπο,  από λουλούδι σε λουλούδι, τα συναντούμε παντού.
Τι είναι όμως τα έντομα;
Είναι ζώα ασπόνδυλα, ανήκουν στα αρθρόποδα και σήμερα αριθμούν με τουλάχιστον πάνω από 1.000.000 καταγεγραμμένα είδη. Ο κύκλος ζωής τους ποικίλλει ωστόσο τα περισσότερα εκκολάπτονται από αυγά. Στα πρώτα στάδια του σχηματισμού τους μπορεί να διαφέρουν αρκετά από την τελική μορφή του ενήλικα εντόμου, και μπορούν να περάσουν μέσα από διαδοχικά στάδια μεταμόρφωσης ως νύμφες.  Το σώμα τους διαιρείται στο κεφάλι, στο θώρακα και στην κοιλιά.   Στο κεφάλι υπάρχουν κεραίες, μάτια και στόμα. Οι κεραίες είναι δύο και λειτουργούν ως  όργανα αφής και όσφρησης.  Τα μάτια τους είναι συνήθως  μεγάλα και αποτελούνται από δεκάδες μικροσκοπικά μάτια, που τους επιτρέπουν να κοιτάζουν προς όλες τις κατευθύνσεις. Πολλά έντομα χρησιμοποιούν τα δυνατά τους σαγόνια για να κόβουν την τροφή τους.  Άλλα έχουν ένα μακρύ μυτερό ρύγχος, σαν ράμφος, για να  ρουφάνε το χυμό των φυτών.  Τα περισσότερα έντομα έχουν δύο ζεύγη φτερών  που είναι λεπτά και ημιδιαφανή.  Παρατηρήστε  το έντομο στην παρακάτω εικόνα:

Άλλα πετούν και άλλα πηδούν:

Φώτο: Ανθή Ζήση

Υπάρχουν έντομα ωφέλιμα αλλά και βλαβερά για τον άνθρωπο, όλα τους όμως συνεισφέρουν στη φύση με τον δικό τους τρόπο.
Τα ωφέλιμα έντομα βοηθούν στη γονιμοποίηση των φυτών και χωρίς αυτά κάποια φυτά θα εξαφανίζονταν. Aκόμη τρώνε τα παράσιτα που απειλούν με καταστροφή την παραγωγή των ανθρώπων και αποτελούν τροφή για διάφορα ζώα όπως πουλιά, ερπετά κ.α. Επίσης εκμεταλλευόμαστε έντομα για να παράγουμε μέλι, κερί και μετάξι.
Τα βλαβερά έντομα προκαλούν ζημιές στον άνθρωπο, άμεσες ή έμμεσες. Τέτοια είναι τα κουνούπια όπου μεταδίδουν διάφορες αρρώστιες, οι μύγες, οι κοριοί, οι ψύλλοι κ.α Ταυτόχρονα υπάρχουν έντομα που προκαλούν μεγάλες καταστροφές στα φυτά καθώς και στις καλλιέργειες.

Φώτο:  Ανθή Ζήση

Πατήστε στο παρακάτω σύνδεσμο για να θαυμάσετε τον κόσμο των εντόμων μέσα από ένα εκπαιδευτικό ντοκιμαντέρ που δημιούργησε ο Ελευθέριος Κατσαρός!!!

 

https://safeYouTube.net/w/xkVF

Ώρα για γέλιο. Διαβάζουμε και μαθαίνουμε γλωσσοδέτες  με τα έντομα……….Πάμε;

Σκουληκομερμηγκότρυπα,
με τα σκουληκομερμηγκόπουλά σου,
βάλε τις μπάρες, τις αμπάρες, τις κλειδαροαμπάρες,
γιατί  έρχεται ο κότσυφας, ο μότσυφας,
με τα κοτσυφομοτσυφοπαιδόπουλά του,
να σου φάει τα σκουλήκια, τα μερμήγκια,
τα σκουληκομερμηγκοπαιδόπουλά σου.

Ο τζίτζιρας ο μίτζιρας,
ο τζιτζιμιτζιχότζιρας,
ανέβηκε στην τζιτζιριά, στη μιτζιριά,
στην τζιτζιμιτζιχοτζιριά,
να φάει τα τζίτζιρα, τα μίτζιρα
τα τζιτζιμιτζιχότζιρα.
Μα έσπασε η τζιτζιριά,  η μιτζιριά,
η τζιτζιμιτζιχοτζιριά
και έπεσαν τα τζίτζιρα, τα μίτζιρα, τα τζιτζιμιτζιχότζιρα.

 

 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΝΗΠΙΩΝ

 

«Εγγραφές μαθητών/τριών στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2020-2021»

  Οι αιτήσεις εγγραφών στα δημόσια Νηπιαγωγεία Γενικής Παιδείας, από το σχολικό έτος 2020-2021 και εφεξής, θα γίνονται μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής με Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής.
Την Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής θα υποβάλλει ο γονέας/κηδεμόνας για το Νηπιαγωγείο που ανήκει, βάσει της διεύθυνσης κατοικίας του σύμφωνα με τα όρια της σχολικής περιφέρειας του Νηπιαγωγείου, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://proti-eggrafi.services.gov.gr/
Για το σχολικό έτος 2020-2021 οι ηλεκτρονικές εγγραφές στο Νηπιαγωγείο θα πραγματοποιηθούν από 15 έως 30 Μαΐου 2020. Εγγραφές μετά την 30η Μαΐου θεωρούνται εκπρόθεσμες και χρειάζονται την έγκριση του Διευθυντή/ντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Στα Νηπιαγωγεία, για το σχολικό έτος 2020-2021, θα φοιτήσουν μαθητές που έχουν συμπληρώσει τη νόμιμη ηλικία εγγραφής.  Συγκεκριμένα, εγγράφονται στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2020-21, μαθητές γεννημένοι το 2015 και το 2016.
Από το σχολικό έτος 2020-2021,  η φοίτηση των νηπίων που συμπληρώνουν ηλικία τεσσάρων (4) ετών γίνεται υποχρεωτική σε όλους τους Δήμους της χώρας.
Η εγγραφή προνηπίου στο δεύτερο έτος του Νηπιαγωγείου γίνεται αυτεπάγγελτα.

  ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

ΑΙΤΗΣΗ ΓΟΝΕΑ/ΚΗΔΕΜΟΝΑ-ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ Σύμφωνα με το άρθρο 2 της υπ’ αρ. πρωτ. 53128/Δ1/2020 (Β΄ 1767) ΚΥΑ των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Επικρατείας αρμόδιο για θέματα Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την εγγραφή του νηπίου/προνηπίου ο γονέας/ κηδεμόνας πρέπει να ακολουθήσει τα εξής βήματα:
-Είσοδος στη σελίδα της εφαρμογής (https://proti-eggrafi.services.gov.gr/) και επιλογή του Νηπιαγωγείου στο οποίο ανήκει σύμφωνα με τη διεύθυνση κατοικίας του.
-Χρήση κωδικών: Οι γονείς/κηδεμόνες, κατά την είσοδό τους στην ηλεκτρονική Υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) αυθεντικοποιούνται με την χρήση των κωδικών-διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet).
-Συμπλήρωση στοιχείων επικοινωνίας: Κατά την είσοδό του στο σύστημα, ο γονέας/κηδεμόνας συμπληρώνει τα στοιχεία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου  και κινητού τηλεφώνου μέσω του οποίου θα ενημερώνεται για την πορεία της αίτησής του.

Για την υποβολή της αίτησης ο γονέας/κηδεμόνας συμπληρώνει διαδοχικά τα ακόλουθα:

α) τα στοιχεία του νηπίου/προνηπίου για το οποίο αιτείται την εγγραφή. Το σύστημα διαλειτουργεί με το Μητρώο Πολιτών και το Πληροφοριακό Σύστημα myschool και παρέχει στον γονέα/κηδεμόνα λίστα των τέκνων που είναι εγγεγραμμένα στην οικογενειακή του μερίδα, τα οποία είναι σε ηλικία εγγραφής στο Νηπιαγωγείο και τα οποία δεν είναι εγγεγραμμένα σε άλλη σχολική μονάδα. Τα στοιχεία των τέκνων είναι συμπληρωμένα και ο γονέας/κηδεμόνας επιλέγει το τέκνο για το οποίο επιθυμεί να υποβάλει αίτηση. Σε περίπτωση ωστόσο που για οποιοδήποτε λόγο η λίστα δεν περιλαμβάνει το τέκνο που επιθυμεί να εγγράψει, έχει τη δυνατότητα να εισάγει μόνος του τα στοιχεία του νηπίου/προνηπίου και να τεκμηριώσει τη σχέση κηδεμονίας, είτε με δικαστική απόφαση επιμέλειας είτε με ιδιωτικό συμφωνητικό ρύθμισης επιμέλειας, με ανάρτηση σχετικού αποδεικτικού σε ψηφιακή μορφή,
β) τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του, την οποία τεκμηριώνει αναρτώντας σε ψηφιακή μορφή εγγράφου σχετικό αποδεικτικό, όπως λογαριασμό ΔΕΚΟ, μισθωτήριο συμβόλαιο, ή άλλο δημόσιο πρόσφατο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ρητά η διεύθυνση κατοικίας,
γ) το ονοματεπώνυμο άλλου/λων τέκνου/ων, που φοιτά/τούν στην ίδια ή σε συστεγαζόμενη σχολική μονάδα, εφόσον υπάρχει/χουν και για το/τα οποίο/α θα χρειαστεί να προσκομίσει Βεβαίωση Φοίτησης από τον Διευθυντή/ντρια της συστεγαζόμενης σχολικής μονάδας.
δ) εάν επιθυμεί τη φοίτηση του νηπίου/προνηπίου στο Προαιρετικό Ολοήμερο πρόγραμμα ή/και στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής,
ε) τα στοιχεία των συνοδών των νηπίων/προνηπίων κατά την προσέλευση και αποχώρηση τους από τη σχολική μονάδα και
στ) επιλέγει τη δήλωση: «Υποβάλλοντας αυτή την αίτηση, αναλαμβάνω την ευθύνη για την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση του νηπίου/προνηπίου».

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στο ότι τα δικαιολογητικά για τα (γ) και (δ) προσκομίζονται στη σχολική μονάδα εντός του χρονικού διαστήματος που ορίζει ο Προϊστάμενος/νη-Διευθυντής/ντρια του Νηπιαγωγείου.

Πριν την οριστική υποβολή της αίτησης,  ο γονέας/κηδεμόνας ενημερώνεται από την ηλεκτρονική υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) για τα παραστατικά που θα απαιτηθεί να προσκομίσει κατά την επίσκεψή του στη σχολική μονάδα. Σε αυτά τα παραστατικά, πέρα από τα (γ) και (δ) εφόσον τα έχει αιτηθεί, περιλαμβάνονται τα:

ζ) Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή, σύμφωνα με τη με αρ. πρωτ. Φ.6/1094/80261/Δ1/20-5-2015 εγκύκλιο (Α.Δ.Υ.Μ.)
η) Βιβλιάριο Εμβολίων, του μαθητή/τριας, ή προσκόμιση άλλου στοιχείου, στο οποίο φαίνεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια (παρ. 4, του άρ. 6 του Π.Δ 79/2017).

Πριν την τελική υποβολή της αίτησης, ο χρήστης δηλώνει υπεύθυνα ότι ασκεί τη γονική επιμέλεια του τέκνου που αιτείται εγγραφή, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα.
Μετά την υποβολή της αίτησης, ο γονέας/κηδεμόνας λαμβάνει ενημερώσεις στο κινητό τηλέφωνο που έχει δηλώσει κατά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησής του για την πορεία της. Εφόσον απαιτηθούν διορθώσεις, η αίτησή του επιστρέφεται στον ίδιο από το Νηπιαγωγείο, προκειμένου να τις πραγματοποιήσει. Έπειτα από τις σχετικές διορθώσεις, η αίτηση γίνεται «αποδεκτή».
Σημειώνεται ότι η «αποδοχή» της αίτησης δεν συνεπάγεται απαραίτητα φοίτηση του νηπίου στη δηλωθείσα σχολική μονάδα.

Σε περιπτώσεις γονέων/κηδεμόνων που αδυνατούν να κάνουν χρήση της ηλεκτρονικής υπηρεσίας, η αίτηση μπορεί να γίνει με αυτοπρόσωπη παρουσία στο Νηπιαγωγείο (παρ 7 του άρθρου 2 της ΚΥΑ 53128/Δ1/2020 (Β΄ 1767).

 Προϋποθέσεις εγγραφής στο Προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα (13:00 – 16:00)

Στο Προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα δύνανται να εγγράφονται:
1)Μαθητές/τριες των οποίων εργάζονται και οι δύο γονείς/κηδεμόνες, προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του φορέα εργασίας τους ή κάρτα ανεργίας, στην περίπτωση που είναι άνεργοι. Δικαίωμα εγγραφής δίνεται και στην περίπτωση που προσκομίζεται βεβαίωση εργασίας από τον ένα γονέα/κηδεμόνα και κάρτα ανεργίας από τον άλλο. Για τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες κτλ. αρκεί η προσκόμιση πρόσφατης βεβαίωσης του ασφαλιστικού τους φορέα ή το πιο πρόσφατο ειδοποιητήριο πληρωμής του τρέχοντος έτους.
2)Μαθητές/τριες, των οποίων οι γονείς/κηδεμόνες ανήκουν σε ευπαθείς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως:
Ι) Πολύτεκνοι / τρίτεκνοι / μονογονεϊκές οικογένειες, γονείς/κηδεμόνες με χρόνιες παθήσεις /ενταγμένοι σε πρόγραμμα απεξάρτησης / φυλακισμένοι.
ΙΙ) Πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν σε κέντρα ή σε δομές φιλοξενίας του ελληνικού κράτους ή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

 Προϋποθέσεις συμμετοχής μαθητών στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής (7:45-8:30):

  1. Στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής δικαίωμα συμμετοχής έχουν νήπια/προνήπια τα οποία είναι εγγεγραμμένα και φοιτούν στο προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα.
  2. Ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του Τμήματος Πρόωρης Υποδοχής είναι τα 5 νήπια/προνήπια.
  3. Ο χρόνος προσέλευσης στο συγκεκριμένο τμήμα είναι 7:45-8:00.

Τα προνήπια που ήδη φοιτούσαν στο Νηπιαγωγείο και θα είναι νήπια την επόμενη σχολική χρονιά, εγγράφονται  αυτεπάγγελτα, θα πρέπει εντούτοις να επικοινωνήσουν μαζί μας και να φέρουν αίτηση εγγραφής στο ολοήμερο , αν επιθυμούν την εγγραφή τους στο ολοήμερο, φέρνοντας μαζί τους και τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Για οποιαδήποτε πληροφορία  χρειαστείτε επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα:
Νηπιαγωγείο:   2755023828         Κινητό: 6984143424 Μαγκλή Γεωργία

 

 

ΓΙΟΡΤΗ ΜΑΜΑΣ (2)

Θυμάστε από που πήρε η Φιλιώ και ο μπαμπάς της τα γράμματα για να γράψουν τη λέξη  “μητέρα”; Παίξτε το στα παρακάτω παιχνίδια.  

https://learningapps.org/watch?v=po0d5r1d520

https://learningapps.org/watch?v=p5ii38bst20

Έτοιμοι για παζλ;  Υπέροχοι πίνακες ζωγραφικής για τη μητρότητα από την κα Κατερίνα.

https://www.jigsawplanet.com/KaterinaGk2018/metroteta?fbclid=IwAR2g-7BXVHSq3iyeKx6_G8pHjTjLKtLPlqWmEWNdCOGX5VJO0SMiBfCiIg8

 

ΓΙΟΡΤΗ ΜΑΜΑΣ

Επανερχόμαστε  με καθυστέρηση λόγω τεχνικού προβλήματος του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου.

Μάνα, μητέρα, μαμά!!!!!  Οι λέξεις που μας κρατάνε για πάντα παιδιά.

Κι ένα τέταρτο μητέρας
αρκεί για δέκα ζωές
και πάλι κάτι θα περισσέψει
που να το ανακράξεις
σε στιγμή μεγάλου κινδύνου.  Οδυσσέας Ελύτης.

 

Η Αρχαία Ελλάδα είναι η πρωταρχική πηγή αναφοράς στη «γιορτή της μητέρας».  Ήταν γιορτή της Άνοιξης, όπου λατρευόταν η Γαία, η μητέρα Γη, μητέρα όλων των Θεών και των ανθρώπων.  Αργότερα την αντικατέστησε η κόρη της η Ρέα, η σύζυγος του Κρόνου, μητέρα του Δία και θεά της γονιμότητας.

Στα νεότερα χρόνια έχουμε τη «mothering Sunday» που μας μεταφέρει στην Αγγλία του 1600.

Η δεύτερη Κυριακή του Μάη, που καθιερώθηκε σαν εθνική γιορτή της μητέρας στις ΗΠΑ  οφείλεται στην έμπνευση μιας γυναίκας από την Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ , της Ana Jarvis.  Η Ana Jarvis θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας της ξεκίνησε το 1907 μια εκστρατεία για να καθιερωθεί μια επίσημη γιορτή της μητέρας.   Η προσπάθειά της είχε απήχηση και η γιορτή της μητέρας έγινε επίσημα εθνική γιορτή των ΗΠΑ το 1914, με Προεδρικό Διάταγμα που όριζε τη δεύτερη Κυριακή του Μάη σαν Ημέρα της Μητέρας.  Έτσι πολλές ευρωπαϊκές χώρες ανάμεσά τους και η Ελλάδα γιορτάζουν τη γιορτή της μητέρας τη 2η Κυριακή του Μάη.

Η ΜΗΤΕΡΑ (ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΙΖΥΗΝΟΣ)

Πώς να πειράξω τη μητέρα
να κάμω εγώ να λυπηθεί,
που όλη νύχτα κι όλη μέρα
για το καλό μου προσπαθεί;
Πώς ν’ αρνηθώ ή ν’ αναβάλω
ότι ορίζει κι απαιτεί,
αφού στη γη δεν έχω άλλο
κανένα φίλο σαν αυτή;
Αυτή στα στήθη τα γλυκά της
με είχε βρέφος απαλό,
με κάθιζε στα γόνατά της
και μ’ έμαθε να ομιλώ.
Αυτή με τρέφει και με ντύνει
όλο το χρόνο που γυρνά,
και δίπλα στη μικρή μου κλίνη,
σαν αρρωστήσω ξαγρυπνά.
Αυτή σαν πέσω και χτυπήσω
φιλά να γιάνει την πληγή.
Αυτή, τι πρέπει να αφήσω
και τι να κάμω μ’ οδηγεί.
Πώς το λοιπόν τέτοια μητέρα
να κάμω εγώ να λυπηθεί,
που όλη νύχτα κι όλη μέρα
για το καλό μου προσπαθεί;

ΜΑΝΑ (Χ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ-Α.ΚΑΨΑΣΚΗ)

Σαν τη μάνα δεν είναι άλλο
μες στον κόσμο πιο μεγάλο.
Κι απ’ το πιο λαμπρό πετράδι,
πιο ακριβό είναι ένα της χάδι.

Και γι’ αυτό όπου κι αν γυρίσεις,
παντού «Μάνα» θα γροικήσεις.
«Μάνα» το παιδί φωνάζει,
«Μάνα» ο γέρος και στενάζει.

Και μετά τα δύο υπέροχα ποιηματάκια, μια αξιολάτρευτη, συγκινητική  ιστορία. Απολαύστε την.

ΠΩΣ ΓΡΑΦΕΤΑΙ Η ΜΗΤΕΡΑ

Μόλις έμεναν οι δυο τους μόνοι, κάθονταν στον καναπέ δίπλα  δίπλα, πατέρας και   κόρη, και τα έλεγαν ψιθυριστά:
–Ψουψουψού, ο ένας.
–Ψουψουψού,η άλλη.
Γιόρταζε η μητέρα, κι έψαχναν να βρουν ένα δώρο, μα τι δώρο.
Κάτι που να μην το είχε σκεφτεί κανένας άλλος πριν από αυτούς.
« Αυτό είναι μεγαλείο» έτσι έλεγε ο μπαμπάς.
–Το κακό είναι που είσαι μικρή και δεν ξέρεις να γράφεις, της είπε.
–Να μάθω, προθυμοποιήθηκε η Φιλιώ.
–Αλήθεια το λες;
–Αλήθεια.
–Φέρε λοιπόν χαρτιά να αρχίσουμε. Θα σε μάθω να γράφεις τη λέξη  ΜΗΤΕΡΑ.
Κι άρχισαν οι πρόβες. Πρώτα έπρεπε να μάθει να γράφει το Μι.  Της έπιανε το χέρι ο πατέρας  και της το πήγαινε περίπατο πάνω στο χαρτί, ζιγκ-ζαγκ.  Ούτε σκάλα να ήταν το Μι. Πόσες φορές ανεβοκατέβηκε αυτή τη σκάλα η Φιλιώ  ούτε το θυμάται. Μα έκανε υπομονή.
Αφού από Μι αρχίζει η λέξη μητέρα, έπρεπε οπωσδήποτε να μάθει να το γράφει.
Και να οι κόλλες , και να τα γράμματα.
Κόλλες ατελείωτες με Η, με Τ, με Ε, με Ρ, με Α.
Στα κρυφά. Να μην την πάρει μυρωδιά η μάνα της. Να είναι πραγματική έκπληξη.
Στο τέλος, μια λέξη που έμοιαζε πολύ στη λέξη μητέρα ζωγραφίστηκε πάνω σε μια κάρτα.  Ο πατέρας ζωγράφισε δίπλα λουλούδια.
Όταν ήρθε η μέρα της γιορτής της μαμάς, στήθηκαν μπροστά της και οι δύο, και η παράσταση…….. άρχισε.   Γιατί δεν ήταν μόνο η κάρτα που της έδωσαν,  ήταν και το θέατρο που της έπαιξαν.   Βέβαια!!!!                                                                                Η μάνα άνοιξε την κάρτα και διάβασε:  «ΜΗΤΕΡΑ»
–Η Φιλιώ μου το έγραψε αυτό;  Αν είναι δυνατόν, είπε και γούρλωσε τα μάτια της.  Πριν προλάβει να πει κάτι άλλο, ο πατέρας άρχισε να ρωτάει τη Φιλιώ:
–Για να γράψουμε τη λέξη ΜΗΤΕΡΑ, από πού πήραμε το Μι, Φιλιώ  μου;
–Από το Μέλι!!!, απάντησε το πιτσιρίκι.
–Και ποιος μας έδωσε το Ήτα του;
–Ο Ήλιος!!!
–Και ποιος μας έδωσε το Ταφ;
-Το τραγούδι!!!
–Και από πού αρπάξαμε το Έψιλον;
–Από το Ευχαριστώ!!!
–Και ποιος μας χάρισε το Ρο;
–Το Ρόδο!!!  (Τριαντάφυλλο)
–Κι από πού πήραμε το Άλφα;
–Από την Αγάπη!!!
–Αυλαία! τελειώσαμε, φώναξε ο μπαμπάς και χειροκρότησε την κόρη του.
–Όχι δεν τελειώσαμε ακόμα, είπε η μαμά συγκινημένη κι έσκυψε και φίλησε τη Φιλιώ.

Αγγελική  Βαρελλά

Στη συνέχεια τραγουδάκια για τη μανούλα!!!!!!

 

 

 

 

και το τρυφερό παραμύθι:  “Θα σ’ αγαπώ ότι κι αν γίνει”.

 

 

 

 

 

Το στεφάνι μας

Καλημέρα σας  αστεράκια μας!!!!!  Κρεμάσατε στην πόρτα του σπιτιού σας το στεφάνι;  Έτοιμο και του Νηπιαγωγείου μας. Σας περιμένει να το θαυμάσετε από κοντά…….

Πάμε να παίξουμε λίγο;  Είστε έτοιμοι;  Αρχίζουμε…..

https://learningapps.org/watch?v=pbwujwikk20

https://learningapps.org/watch?v=p72x6bxjj20

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Και τώρα η ώρα του παιδιού.  Παίζουμε διαδραστικά παιχνίδια. Έτοιμοι;  Πάμε………

https://learningapps.org/watch?v=pu92bb4rj20

https://learningapps.org/watch?v=pwz0rjpq220

https://learningapps.org/watch?v=psv2rvj6520

https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=23d545ee16ea

https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=2ba9f8d72147

https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=30942241168e

 

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

 

ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!    ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!!   Έτοιμο το στεφάνι  με τα λούλουδα;  Τέλεια…….  Καλή Πρωτομαγιά  σε όλους.  Τι είναι όμως η Πρωτομαγιά αστεράκια μου;  Γιορτή;  Και τι γιορτάζουμε;  ………..Λίγα σχόλια και από τις δασκάλες σας.

 «Έλα στο κεφάλι το ξανθό, να σου βάλω τ’ όμορφο στεφάνι, από τα υστερνά είναι του Απριλίου κι απ’ τα πρώτα λούλουδα του Μάη».

Μάιος, μήνας χαράς και λατρείας. Η οριστική νίκη της φύσης στον αγώνα για τη νέα καρποφορία. Στα περιβόλια κάθε λουλουδάκι μια πρόκληση και μια υπόσχεση. Γιατί το καθένα θα φέρει τα δικά του καλά  στο σπιτικό και στη ζωή των ανθρώπων.

Ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς σηματοδοτεί το τέλος του χειμώνα και την αρχή του καλοκαιριού  και έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Συνεχίστηκε στο διάβα των αιώνων με επισημότητα και διάφορες εκδηλώσεις, με πιο σημαντική τα  «Ανθεστήρια», τη γιορτή των λουλουδιών, την πρώτη επίσημη γιορτή ανθέων στην Ελλάδα.

-Παιδιά να φτιάξετε το στεφάνι σας με πολλών λογιών λουλούδια. Αγιόκλημα για την ευτυχία του σπιτιού, μαργαρίτες και παπαρούνες που συμβολίζουν τα αγαθά, σκόρδο για το μάτι, ρίζες για δύναμη και λυγαριά για την αγάπη των κοριτσιών.

«Όποιος λυγαριά δεν πιάσει, την αγάπη του θα χάσει».

-Και όπως θα το κρεμάτε μη ξεχάσετε να κάνετε μια ευχή.  «Μάης άβροχος, χρονιά ευτυχισμένη».  Για τους αμπελουργούς η ξηρασία είναι πολύτιμη, για τα σπαρτά οι βροχοπτώσεις είναι επικίνδυνες, γιατί έχουν μεγαλώσει και η βροχή τα ρίχνει και τα σαπίζει. Το μαγιάτικο στεφάνι στολίζει την πόρτα του σπιτιού μέχρι την εορτή του Αϊ-Γιαννιού του Κλήδονα ή Θεριστή στις 24 Ιουνίου και τότε το καίνε στις φωτιές του Αγίου. Και ενώ η άνοιξη οδηγεί  σε επανάσταση  λουλούδια και ζουζούνια , στον άνθρωπο διαφαίνεται να ξυπνά  η ανάγκη να διεκδικήσει τη ζωή που του αξίζει.

Την 1η Μάη το1886  οι εργάτες στο Σικάγο  ξεσηκώθηκαν  διεκδικώντας  8 ώρες εργασίας,8 ώρες ξεκούραση και 8 ώρες ύπνο. Οι εργοδότες μέχρι τότε μπορούσαν να τους απασχολούν όσες ώρες ήθελαν,   ακόμα και τις Κυριακές. Ήταν και πάλι Μάης το 1968,όταν Γάλλοι φοιτητές και μαθητές  εξεγέρθηκαν  διεκδικώντας να ζουν με αξιοπρέπεια χωρίς καταπίεση εκμετάλλευση και καταναγκασμούς. Τον αγώνα τους αγκάλιασε και ακολούθησε  ο γαλλικός λαός  με το σύνθημα η φαντασία στην εξουσία. Η πάλη του ανθρώπου για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του είναι διαρκής και δύσκολη.

Στη ζωή μας πολλές φορές θα αγωνιστούμε σκληρά για να γίνουν δυνατά όσα μοιάζουν απίθανα. Ακόμα και αν πρέπει να στύψουμε ένα σύννεφο, ακόμα και αν πρέπει να θυσιάσουμε ένα αηδόνι…

Ήταν του Μάη το πρόσωπο
του φεγγαριού η ασπράδα
ένα περπάτημα ελαφρύ 

σαν σκίρτημα του κάμπου.                                                                                                                                                                                        

 

Κι αν θα διψάσεις για νερό
θα στύψουμε ένα σύννεφο
κι αν θα πεινάσεις για ψωμί
θα σφάξουμε ένα αηδόνι.

Απόσπασμα από την Αμοργό-Νίκος Γκάτσος

 

Παρακολουθείστε στο παρακάτω video τους υπέροχους πίνακες ζωγραφικής για την Πρωτομαγιά!!!

Πάμε τώρα να τραγουδήσουμε;  Έτοιμοι; 1,2,3,   και……….  Ένα καταπληκτικό τραγούδι από την Μαρία Ιωαννίδου

Και αφού καλά κράτησε ο χορός …….χαλαρώστε με το παραμύθι της Πρωτομαγιάς. Καθίστε αναπαυτικά, ξεκινάμε……!!!

“Είναι βασισμένο στα “365 παραμύθια της Θείας Λένας”  και “περιγράφει τον πόλεμο μεταξύ του Ήλιου και του Χειμώνα για να έρθει ξανά η Άνοιξη την Πρωτομαγιά”.

Πολύ χαλαρώσατε, για σηκωθείτε πάλι ν’αρχίσει ο χορός…..  “Λουλούδια ας διαλέξουμε…”   Μελοποιημένη ποίηση του Ιωάννη Πολέμη.(Για να το ακούσετε επιλέξτε τον παρακάτω σύνδεσμο, δεξί κλικ  και πατήστε στο: Μετάβαση στο https:safeyoutube……. ).

https://safeyoutube.net/w/InwA

Σας ευχόμαστε ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ – ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ – ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΟΜΟΡΦΑ   ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΕΣ ΣΑΣ

       ΣΑΣ ΑΓΑΠΑΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΣΑΣ ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ          “ΠΟΛΛΑ- ΓΛΥΚΑ-ΠΑΙΧΝΙΔΙΑΡΙΚΑ”      ΦΙΛΙΑ         (Ένα φιλάκι είναι λίγο πολύ λίγο, δύο φιλάκια είναι λίγο τι να πω, τρία φιλάκια είναι λίγο πολύ λίγο, δώσε μου τέσσερα  αν θες να σ’ αγαπώ……).