Τι είναι αλήθεια το Adventskranz;

erster Advent

Το Adventskranz είναι ένα ιδιαίτερο έθιμο στην Γερμανία, το οποίο σηματοδοτεί την έναρξη της Χριστουγεννιάτικης περιόδου και φέρνει το πνεύμα των Χριστουγέννων πιο κοντά.

Πρόκειται για ένα στρόγγυλο στεφάνι, το οποίο είναι περιτυλιγμένο με κλαδιά από έλατο και εκεί τοποθετούνται τέσσερα κεριά. Κάθε Κυριακή, ανάβουν και το αντίστοιχο κερί και τραγουδούν το τραγούδι “Advent Advent ein Lichtlein brennt”. Ο εφευρέτης του Adventskranz ήταν το 1839 ο Γιόχαν Χίνριχ Βίχερν (Johann Hinnrich Wichern) από το Αμβούργο, ο οποίος δεν ήταν μόνο θεολόγος αλλά και νηπιαγωγός. Τα παιδιά του ορφανοτροφείου, τα οποία φρόντιζε, ρωτούσαν καθημερινά πότε έρχονται τα Χριστούγεννα. Έτσι κατασκεύασε ένα στεφάνι από μια ρόδα μιας παλιάς άμαξας και τοποθέτησε 20 κόκκινα κεριά για κάθε ημέρα και τέσσερα άσπρα κεριά για κάθε Κυριακή του Advent. Συνεπώς, το Adventskranz είναι ένα είδος ημερολόγιο, το οποίο ανακοινώνει τις τέσσερις Κυριακές του Advent (advent από τη λατινική adventus / έλευση“ δηλ. η έλευση του Κυρίου) πριν τα Χριστούγεννα.

Την Κυριακή που μας έρχεται λοιπόν θα ανάβουν και τα τέσσερα κεριά του Adventskranz, οι Γερμανοί θα εύχονται einen schönen vierten Advent και τα μάτια των παιδιών θα λάμπουν από χαρά, καθώς η Γέννηση του Χριστού πλησιάζει και μαζί με αυτόν οι μάγοι με τα δώρα… οι δικοί τους μάγοι!

Πατήστε στον σύνδεσμο για να δείτε τις δραστηριότητες.

https://drive.google.com/file/d/1Pl64gidK4BoZtDbVl8AbS-ARTselCOW9/view?usp=sharing