ΝΕΟΣ ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ στη WU HAN

Κινέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ο ιός σχηματίστηκε από ανασυνδυασμό κορωναϊού που ζει στις νυχτερίδες και άλλο κορωναϊό άγνωστης προέλευσης, με ενδιάμεσο ξενιστή τα φίδια, από όπου και μεταδόθηκε στον άνθρωπο.
Παγκόσμιο τρόμο έχει προκαλέσει η εξάπλωση του νέου κοροναϊού, ο οποίος έχει ξεπεράσει πλέον τα κρούσματα της Κίνας με τα πρώτα κρούσματα να εμφανίζονται τόσο σε άλλες χώρες της Ασίας, όσο και στις ΗΠΑ και στη Ρωσία. Ο κοροναϊός προκαλεί ένα είδος πνευμονίας, ξεκίνησε από την πόλη Βουχάν της Κίνας, μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 17 ατόμων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνεδρίασε χθες εκτάκτως για να εξετάσει εάν θα πρέπει να κηρυχθεί «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», μια και οι αναδυόμενες ιογενείς λοιμώξεις – από τη γρίπη των πτηνών έως τις λοιμώξεις του Έμπολα και των Ζικα – αποτελούν σημαντικές απειλές για την παγκόσμια δημόσια υγεία και η κατανόηση της προέλευσής τους μπορεί να βοηθήσει τους ερευνητές να σχεδιάσουν αμυντικές στρατηγικές κατά των μελλοντικών κρουσμάτων. Μια νέα μελέτη* παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την πιθανή προέλευση της πιο πρόσφατης εστίας ιογενούς πνευμονίας στην Κίνα. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Journal of Medical Virology.
Η μελέτη διαπιστώνει ότι οι ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον κορωναϊό – που ονομάστηκε 2019-nCoV από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας- εκτέθηκαν σε ζώα άγριας φύσης σε μια αγορά χονδρικής στην πόλη Βουχάν της Κίνας, όπου πωλούνται θαλασσινά, πουλερικά, φίδια, νυχτερίδες και αγροτικά ζώα. Διενεργώντας λεπτομερή γενετική ανάλυση του ιού και συγκρίνοντάς τον με τις διαθέσιμες γενετικές πληροφορίες για διαφορετικούς ιούς και είδη ξενιστών, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο νέος ιός 2019-nCoV σχηματίστηκε από ανασυνδυασμό κορωναϊού που ζει στις νυχτερίδες και άλλο κορωναϊό άγνωστης προέλευσης. Ο υβριδικός ιός ανέπτυξε μια ανασυνδυασμένη ιική πρωτεΐνη που αναγνωρίζει και δεσμεύεται με υποδοχείς σε κύτταρα διαφόρων ξενιστών. Τα ευρήματά υποδεικνύουν ότι το φίδι είναι η πιο πιθανή δεξαμενή ζώων άγριας ζωής για το ιό 2019-nCoV. Με απλά λόγια, η ερευνητική ομάδα αποκάλυψε στοιχεία ότι ο υβριδικός ιός 2019-nCoV πιθανόν είχε ως ενδιάμεσο ξενιστή φίδια πριν μεταδοθεί στους ανθρώπους. Ο ομόλογος ανασυνδυασμός εντός της ιικής γλυκοπρωτεΐνης δέσμευσης μπορεί να επέτρεψε τη μετάδοση από τα φίδια στον άνθρωπο.
Ωστόσο άλλοι ερευνητές θεωρούν απίθανο να πέρασε ο ιός από ερπετά και θεωρούν πιο πιθανό να πέρασε στον άνθρωπο από πτηνά ή θηλαστικά όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις στην Κίνα, του Sars και της γρίππης των χοίρων.
https://www.nature.com/articles/d41586-020-00180-8?utm_source=fbk_nnc&utm_medium=social&utm_campaign=naturenews&fbclid=IwAR2dYoCT_mwIKdoIzyBqlf14Blwv35paa3IL2pFrZtkP8f7KiJXrBfB_eNU
*Βιβλιογραφία. “Homologous recombination within the spike glycoprotein of the newly identified coronavirus may boost cross-species transmission from snake to human.” Wei Ji, Wei Wang, Xiaofang Zhao, Junjie Zai, and Xingguang Li. Journal of Medical Virology; Published Online: January 22, 2020 (DOI: 10.1002/jmv.25682)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση